Meteen naar de content

Wandelen op Kaapverdië: tips en de mooiste routes voor je wandelvakantie

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Eilanden

Kaapverdië

Wandelvakantie

Kaapverdië staat in Nederland vooral bekend als strandvakantie bestemming, maar deze archipel heeft zoveel meer te bieden. Wist je bijvoorbeeld dat de mooiste natuur hier letterlijk en figuurlijk aan je voeten ligt? Diep groene valleien, uitgestrekte tropische bossen en bergachtige landschappen waar je U tegen zegt. Om over het lekkere weer nog maar te zwijgen.

Of je nu voor een vulkaan beklimming gaat, voor een meerdaagse trekking kiest of easy going hikes maakt, Kaapverdië heeft alle ingrediënten voor een geweldige wandelvakantie.

haven mindelo kaapverdie

Wandelparadijs Kaapverdië

Kaapverdië is een geschikte bestemming voor een wandelvakantie voor wandelaars van ieder niveau en er zijn op verschillende eilanden talloze trails, beklimmingen en routes te vinden. Die diversiteit zie je niet alleen terug in de wandelmogelijkheden, ieder eiland is namelijk uniek. Van vulkanische maanlandschappen tot groene valleien en imposante kustlijnen, er is voor ieder wat wils op de eilandengroep.

Maar wat zijn nou de beste eilanden om te gaan wandelen in Kaapverdië? En welke wandelroutes mag je echt niet missen? Om je hierbij te helpen delen we praktische informatie en handige tips voor jouw wandelvakantie naar Kaapverdië.

santo antao eiland kaapverdie

Welke eilanden kies je voor jouw wandelvakantie naar Kaapverdië?

Je vindt de Kaapverdische eilanden op zo’n 500 kilometer ten westen van Senegal te midden van de Atlantische Oceaan. Het zijn 10 zonnige eilanden waar ongerepte natuur en een rijke cultuur samenkomen. Elk eiland is uniek en heeft ontzettend veel moois te bieden. Zo geniet je van een bruisende cultuur op São Vicente en kom je op Sal helemaal tot rust op de uitgestrekte stranden. Dé natuureilanden van de archipel zijn Santo Antão, Fogo en Santiago. Maar ook hier zijn de landschappen ontzettend divers en is geen enkel eiland hetzelfde.

In dit blog deel ik de mooiste routes en de beste tips voor jouw wandelvakantie per eiland. Zo hoef jij tijdens het wandelen op Kaapverdië niets te missen en kun je volop genieten van de natuurpracht die deze eilanden te bieden hebben.

Wandelen op Santo Antão, Kaapverdië

Santo Antão is een waar paradijs voor natuur- en wandelliefhebbers. Met zijn groene valleien, grillige bergtoppen en tropische bossen zijn de landschappen om door een ringetje te halen. Daarnaast is de bodem van het eiland ontzettend vruchtbaar, waardoor je hier tal van kleine boerengemeenschappen vindt die hier dankbaar gebruik van maken.

Vruchtbaar landschap

Langs de rivier spot je verschillende akkers, bananen- en suikerrietplantages en ook dieper in de vallei kom je charmante dorpjes tegen, waar kippen er rustig op los scharrelen. Langs de kust verandert de groene oase in duizend kleuren bruin en maken tropische planten plaats voor imposante rotsformaties en vulkanische stranden. Al dit natuurlijk schoon, ontdek je uiteraard het beste te voet! Er zijn dan ook allerlei wandelingen te vinden op het eiland.

Lees ook onze tips voor een vakantie op Santo Antão.

Santo Antao, kaapverdie - het bergdorpje Fontainhas

Wandelroute: Cova de Paul naar de Paul Vallei

 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk – Lengte: 8 km – Tijd: gemiddeld 4 uur

Een wandeling die je absoluut niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Santo Antão is die van de Cova de Paul krater naar de Paul vallei. De Cova is een oude vulkaankrater die ondanks zijn inactiviteit nog steeds ongelooflijk vruchtbaar is. Daarom hebben veel boeren hun akkers in de krater gebouwd. Hier verbouwen ze exotische vruchten zoals mango’s en avocado’s, maar ook suikerriet en maïs. De indrukwekkende krater vormt het beginpunt van de hike.

cova krater santo antao, kaapverdië

Wandelen naar de Paul vallei

Tijdens de hike daal je eerst af in de krater om vervolgens aan de andere kant weer naar boven te klauteren. Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht op de omliggende bergen in de Paul Vallei. Genoten van het uitzicht? Dan kan nu de afdaling beginnen. Via een zigzaggend pad daal je steeds verder af naar de vallei. Onderweg passeer je boerderijen, akkers en gewassen. Volgens velen is dit de mooiste hike van Santo Antão. Wie in de Paul vallei verblijft kan hier zijn hike eindigen. Je kan ook nog verder doorlopen, richting Ribeira de Paul waar de ruige kustlijn op je wacht.

Tip: Onderweg kom je langs een kleine fabriek waar Grogue wordt gestookt. Dit is de nationale drank van Kaapverdië en zeker het proeven waard! Bij de fabriek kun je niet alleen proeven, maar je kan ook meer leren over het productieproces.

Wandelroute: Cruzinhas – Fontainhas – Ponta do Sol

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld/moeilijk – Lengte: 15 km – Tijd: gemiddeld 6 uur

Op deze wandelroute in Kaapverdië kun je heerlijk uitwaaien en genieten van de mooiste vergezichten. De hike gaat van Cruzinhas naar Ponta do Sol of juist andersom. Het grootste deel van de wandelroute neemt je mee langs de indrukwekkende kustlijn. Hierdoor heb je continu een prachtig uitzicht op de oceaan en de kliffen, terwijl je geniet van een verkoelend briesje. De route golft bijna net zoveel als de oceaan zelf.

Onderweg passeer je verschillende dorpjes waaronder Corvo, waar je een klein cafeetje vindt. Hier kun je genieten van een welverdiend en verkoelend drankje. Ook kom je Fontainhas tegen. Dit dorpje staat bekend om haar kleurrijke huisjes die tegen de bergwand op zijn gebouwd. Vooral met de zonsondergang levert dit vergezicht de mooiste kiekjes op.

Je eindigt de hike in Ponta do Sol. Dit is een kleurrijk vissersdorp pal aan de kust en het heeft (de naam zegt het al) de meeste zonuren van heel Santo Antão. Hier vind je een supermarkt en verschillende restaurants. Perfect dus om je hike in af te sluiten.

Tip: Je kan de route starten in Cruzinhas of in Ponta do Sol. Start je vanuit Cruzinhas dan moet je iets meer klimmen. Maar je eindigt dan wel in een stadje waar meer faciliteiten zijn. Bovendien pak je vanuit Ponta do Sol gemakkelijk een gedeelde Aluguer (taxi) terug naar je accommodatie.

Wandelen op Santiago, Kaapverdië

Santiago wordt ook wel eens Kaapverdië in het klein genoemd. En dat is niet voor niets. Dit eiland is misschien wel het meest diverse van alle Kaapverdische eilanden. Van een interessante gemixte cultuur en kleurrijke steden tot tropische stranden en de mooiste natuur in de binnenlanden, dit eiland heeft het allemaal. En laten die binnenlanden nou net dé plek zijn voor een gevarieerde wandelvakantie in Kaapverdië.

Grillige bergen, valleien vol tropische begroeiing en bossen vormen hier het decor. Hier vind je ook het nationale park: Parque Natural Serra Malagueta. Er zijn wandelingen van diverse afstanden en niveaus te vinden. Tijdens het wandelen gebruik je voornamelijk de lokale ‘ezelpaden’. Deze zijn wat lastiger te volgen, maar je komt wel op de mooiste plekjes!

Santiago, kaapverdie

Wandelen in Kaapverdië: het Serra Malagueta park

Het Serra Malagueta park is een mooie plek om te wandelen op Santiago. Er lopen hier verschillende wandelroutes. Bij aankomst in het park vind je een bezoekerscentrum waar je de entree voor het park kunt betalen. Dit is 200 Escudo per persoon (iets minder dan 2 euro) en wordt gebruikt voor onderhoud aan het park. Ook kun je hier een kaart met alle wandelroutes kopen voor 100 Escudo.

Tips voor wandelroutes

Heb je maar weinig tijd in het park? Dan is de Eixo Oriental Trail een aanrader. Tijdens deze trail kun je rekenen op de mooiste vergezichten en een goede mix van flora en fauna. Daarnaast splitsen er vanaf deze trail ook nog eens andere wandelingen af. Perfect voor de hikers die maar niet uitgewandeld raken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om af te splitsen naar de Floresta Trail. De naam zegt het al: deze trail neemt je mee door het bos. Perfect voor op een warmere dag, wanneer je wel wat schaduw kunt gebruiken. Deze route komt uiteindelijk weer op de Eixo Oriental Trail uit.

Met het OV naar het Serra Malagueta park

Wie geen huurauto heeft, kan het beste gebruikmaken van de Aluguers. Deze kleine busjes vormen het openbaar vervoer van de eilanden en rijden kriskras over Santiago. Bij het instappen vraag je naar Serra Malagueta. De chauffeur weet waar de Aluguer moet stoppen om het park te bezoeken en zal een seintje geven wanneer je moet uitstappen. Een ritje met de Aluguer kost gemiddeld 200 Escudo per persoon (iets minder dan 2 euro!).

Santiago, kaapverdie wandelvakantie

Wandelroute: Eixo Oriental Trail + de GonGon vallei

 • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld/moeilijk – Lengte: 14 km – Tijd: gemiddeld 6 uur

Wie echt niet uitgewandeld raakt kan ervoor kiezen om de GonGon trail aan de Eixo Oriental hike vast te plakken. Dit voegt ongeveer 7 kilometer aan je wandeling toe. Tijdens de wandeling daal je langzaam tussen de bergen af. Onderweg kom je verschillende akkers en boerengemeenschappen tegen. De locals zijn ontzettend vriendelijk en wijzen je graag de juiste weg.

Dieper in de valleien kun je rekenen op een adembenemende natuur vol tropische planten en vruchten, zoals bananen en mango’s. Hou je oren en ogen goed open want je hebt hier de kans om apen te spotten! Deze dieren zijn vroeger op boten meegekomen vanaf het vasteland en sindsdien vormt de natuur van Santiago hun thuis. Je eindigt de wandeling in het dorpje Hortelão, waar je water en iets te eten kunt kopen in de lokale supermarkt. Vanaf hier pak je ook weer gemakkelijk een Aluguer naar je accommodatie.

Kaapverdie, wandelen in Santiago, Gon Gon vallei

Wandelen op Fogo, Kaapverdië

Op Fogo draait het om de bizarre maanlandschappen, de veerkrachtige en vriendelijke lokale bevolking én om de nog altijd pruttelende Fogo vulkaan. Hier is het alsof je in een andere wereld stapt. Vulkanisch gruis, opgedroogde lava en kleine charmante dorpjes vormen hier het decor. Voor menig wandelaar is dit eiland een droom, met de uitdagende vulkaanbeklimming als kers op de taart.

Wandelroute: de Fogo vulkaan beklimmen

 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk – Lengte: 8 km – Tijd: gemiddeld 4-6 uur.

De Fogo vulkaan: een letterlijk en figuurlijk hoogtepunt dat je tijdens je wandelvakantie naar Kaapverdië niet mag missen. Het pad naar de top begint in het dorpje Chã das Caldeiras. In dit dorp weten ze als geen ander hoe het is om met een actieve vulkaan te leven. Na verwoesting komt wederopbouw én de vruchtbare grond biedt ook een manier van leven. Zo hebben veel kleine boerengemeenschappen zich hier gevestigd.

Tip: Het is aan te raden om een lokale gids in te huren. Niet alleen omdat de hike behoorlijk zwaar kan zijn, maar vooral ook omdat deze gids je alles over dit bijzondere eiland kan vertellen. Van de actieve vulkaan tot de geschiedenis van het eiland en de bijzondere wijn- en koffie bouw.

Hiken Kaapverdie Fogo vulkaan krater

Een onvergetelijke vulkaan beklimming

Wanneer je de vulkaan gaat beklimmen werp je je eerste blik op dit dorpje in het donker. Je moet namelijk vroeg op voor de Fogo beklimming! Het is een lange en pittige klim die ik vooral voor gevorderde wandelaars aanraad. In totaal duurt het ongeveer 4 tot 6 uur voordat je de top bereikt. Het hoogteverschil tussen het beginpunt en de top is zo’n 1.000 meter, wat je via zigzaggende paden trotseert. Onderweg geniet je van spectaculaire vergezichten en eenmaal op de kraterrand word je beloond met misschien wel het meest indrukwekkende uitzicht van je reis.

Ook de weg naar beneden is om over naar huis te schrijven. Al hoppend en rennend glij je via het vulkaangruis naar beneden. Een bandana om je mond en neus mee te bedekken is hierbij een must! Je eindigt de wandeling weer in Chã das Caldeiras, waar je kunt genieten van een welverdiend drankje.

Georganiseerde wandelvakantie naar Kaapverdië boeken

Staan jouw benen nu te popelen en kan je niet wachten om zelf de wandelmogelijkheden van Kaapverdië te ontdekken, maar zie je het niet zitten om het allemaal zelf te regelen? Reisorganisatie Voja Travel heeft samen met hun lokale team en partners de mooiste routes voor je getest en uitgestippeld op de Kaapverdische eilanden.

Laat je bijvoorbeeld inspireren door hun volledig verzorgde trekking op Santo Antão. Je loopt de trekking wel zelfstandig, alleen zijn de routes, accommodaties én bagage transfers voor je geregeld. Liever Santo Antão combineren of andere eilanden ontdekken? Dat kan! Voja’s reisexperts gaan graag met je in gesprek en creëren een passende reis volledig op maat.

Wat is de beste reistijd voor een wandelvakantie Kaapverdië?

Kaapverdië is perfect om het hele jaar door te bezoeken. Het weer in Kaapverdië wordt gekenmerkt door veel zon, slechts enkele dagen neerslag per jaar en een constante zeebries die voor de nodige verkoeling zorgt. Je kan hier rekenen op temperaturen tussen de 24 en 32 graden. Wie echter op zoek is naar een actieve wandelvakantie, bezoekt de eilanden het best tussen oktober en mei. In deze maanden zijn de temperaturen aangenamer en heb je de minste kans op regenbuien.

Tips voor accommodaties voor je wandelvakantie Kaapverdië

Wat neem je mee als je gaat wandelen in Kaapverdië?

Het mag duidelijk zijn dat je op Kaapverdië vrijwel het gehele jaar door terecht kan voor een wandelvakantie vol avontuur en activiteit. Aan het weer hoeft het in ieder geval niet te liggen. Toch moet je op de eilanden rekening houden met de microklimaten die vooral tussen de bergen en in de valleien zegevieren. Een lichtgewicht regenjas of laagjes zijn dan ook geen overbodige luxe. En wat dacht je van een goede rugzak om al deze spullen in te stoppen? Hieronder heb ik een kleine lijst samengesteld met must haves voor jouw wandelvakantie naar Kaapverdië. 

 • Een goede (waterdichte) rugzak met verschillende compartimenten
 • Lichtgewicht regenjas (ook perfect als windbreker langs de kust!)
 • Laagjes zoals een trui of een afritsbroek
 • Goede wandelschoenen met stevig reliëf op de zolen
 • Wandelstokken voor de ruigere terreinen
 • Een grote waterfles of waterzak en snacks voor onderweg
 • Pet en zonnebril tegen de felle zon

Reistip van Mirjam

Ik reisde tijdens mijn wandelvakantie naar Kaapverdië met de Osprey Sirrus 36 liter. Deze kan mee in de handbagage van het vliegtuig en is een hele comfortabele trekking rugzak.

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen
straps osprey stratos 36

Checklist voor je reis

Meer inspiratie voor Kaapverdië

Wil jij gaan wandelen in Kaapverdië en wil je meer tips voor je vakantie? Lees al onze blogs en reistips voor Kaapverdië.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen