Meteen naar de content

Santo Antão, Kaapverdië: dé tips voor je vakantie op dit groene eiland

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Eilanden

Kaapverdië

Wandelvakantie

Het eiland Santo Antão, Kaapverdië, is een ideale winterzonbestemming voor een gevarieerde vakantie. Je vindt er ruige bergen waar je prachtige wandelingen kunt maken, maar ook lavastranden, goedlachse en muzikale bewoners, eindeloze suikerrietvelden en indrukwekkende kliffen. Dit West-Afrikaanse eiland dat bij de eilandengroep Kaapverdië hoort, is een fantastische bestemming voor wie van natuur, avontuur en Afrika houdt. Ik vloog naar São Vicente en nam vanaf daar de boot naar Santo Antão, om al wandelend het eiland te verkennen. In dit artikel deel ik mijn highlights voor een mooie Santo Antão vakantie!

Liever georganiseerd reizen? Reisorganisatie Voja Travel is gespecialiseerd in reizen naar Kaapverdië en biedt unieke individuele rondreizen aan naar o.a. Santo Antão en São Vicente. 

Aankomst in de haven van Porto Novo

Aangezien het vliegveld van Santo Antão momenteel buiten gebruik is, kun je het eiland alleen per boot bereiken. Je vliegt op het naastgelegen eiland São Vicente en koopt daar eenvoudig een kaartje voor de boot naar Santo Antão. Je komt dan aan in het havenplaatsje Porto Novo. In Porto Novo is, op een klein centrum na, weinig te zien. Bij de haven kun je gemakkelijk een taxi nemen naar andere plekken op het eiland, bijvoorbeeld naar het kustplaatsje Ponta do Sol of naar de Paúl vallei.

haven sao vicente kaapverdieboot santo antao

De Paúl Vallei

De Paúl vallei wordt met recht de tuin van Kaapverdië en Santo Antão genoemd. En terecht, het is hier zo groen! Het dorp Paúl, gelegen in de groenste en vochtigste vallei van de archipel voorziet de inwoners van het naar regen verlangende eiland van voedsel. Je kunt hier met het openbaar vervoer heen reizen vanuit Ponta do Sol of Porto Novo. De vallei staat vol yams, aardappelen, suikerriet en bananenbomen. Kleine huisjes gebouwd van hout, klei en gedroogde palmbladeren sieren het decor.

Het leven verloopt langzaam, op het ritme van de natuur. Wanneer het regent, wordt er gewerkt. Wanneer de zon te hoog aan de hemel staat, speelt men omware met een glas zelf gebrouwen grogue. Vrouwen wassen kleding in de nabijgelegen rivier. De mannen sprokkelen brandhout dat ze per ezel naar hun woning brengen. Voor veel reizigers is een bezoek aan de Paúl vallei dé highlight van Santo Antão. Er zijn in de vallei ook heel veel mooie wandelingen te maken, blijf hier dus zeker een paar dagen!

paul valleipaul valei santo antao kaapverdie

Grogue proeven in Santo Antão‘s bekendste brouwerijen

In de Paul vallei vind je meerdere brouwerijen ten midden van de suikerrietvelden, waar je zowel het proces kunt zien als een proeverij kunt houden. Een lokale gids kan je de levensloop van de grogue van A tot Z uitleggen, evenals de dubbele relatie van de Kaapverdianen met de sterke drank. Enerzijds is grogue de motor van de economie op Santo Antão, een manier om aan de zorgen van alledag te ontsnappen en te ontspannen; anderzijds brengt het gezondheidsrisico’s, verslaving en agressie. Naast grogue produceert men ook ponche, een zoete likeur in de smaken hibiscus, baobabvrucht en koffie.

paul vallei santo antao

Accommodatie in de Paúl vallei

Als ik de leukste, beste en mooiste accommodatie mag kiezen waar we op Santo Antão verbleven, is het zeker Casa Cavoquinho. Middenin de vallei, met een prachtig uitzicht, wat wil je nog meer. Elke ochtend een lekker, uitgebreid ontbijt en elke avond biedt het kleine restaurant een wisselend gastenmenu. Overdag is het een perfecte uitvalsbasis voor wandelingen in de vallei. Aangezien het een populaire accommodatie is, zorg dat je op tijd boekt!

Check prijzen & beschikbaarheid van Casa Cavoquinho >>

Slaapkamer Casa Cavoquinho Santo Antao Kaapverdie Dakterras Casa Cavoquinho Santo Antao Kaapverdie

Wandeling van de Paúl vallei naar de kust

Omdat wij deze vakantie alleen met handbagage reisden, kozen we ervoor om van Casa Cavoquinho naar de kust te wandelen. Tijdens deze wandeling van ongeveer 2 uur daal je alleen maar af en is dus goed te doen. Wij liepen naar het plaatsje Paul (zie hier de locatie op Google Maps, doordat de vallei ook zo heet is het moeilijk te vinden op de kaart), om daar na de wandeling te genieten van een heerlijk koud Strela biertje. In dit plaatsje kun je een aluguer busje aanhouden die je naar de volgende plek brengt. Ook dit vond ik een fijne wandeling door een prachtige omgeving. Je passeert valleien vol fruitbomen, moestuinen op terrassen en mensen die je vriendelijk gedag zeggen.

wandelen santo antao kaapverdiepaul santo antao kaapverdie omgeving santo antao kaapverdie

De Cova krater

Eén van de hikes die de meeste reizigers doen tijdens hun vakantie op Santo Antão is die van de Cova krater naar de Paúl vallei. Een echte highlight is deze pittige, maar afwisselende hike. Vanaf het uitzichtpunt bij de Cova krater daal je af in de krater. Je loopt helemaal door de krater die bedekt is met kleine akkers, om vervolgens aan de rand van de krater weer naar boven te klimmen. Daar aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de Paúl vallei. Geniet hier zeker even van voor je aan het zwaarste deel van de route begint: de afdaling naar de vallei. Zigzaggend daal je een paar kilometer naar beneden af.

Als je niet zo’n geoefende afdaler bent, zijn wandelstokken hier zeker aan te raden. Neem sowieso goede wandelschoenen mee, simpele sportschoenen zonder profiel voldoen hier niet. De weg naar beneden is goed, maar op sommige stukken steil en met veel losse steentjes. Probeer, om je knieën te ontlasten, zo soepel mogelijk af te dalen en neem af en toe een pauze, al is het alleen maar om van het prachtige uitzicht te genieten!

cova kraterpaul vallei wandelen

Het kustplaatsje Ponta do Sol, Santo Antão

In het noordelijke kustplaatsje Ponta do Sol is het leven ogenschijnlijk simpel. Je neemt een frisse duik in de haven tussen de beschilderde vissersboten en geniet van een spectaculaire zonsondergang. Het water kleurt rood, de hoge golven slaan over de kade. Op de stenen muurtjes aan de boulevard spelen mannen omware, een traditioneel spel dat letterlijk vertaald ‘zaaien en oogsten’ betekent. Men heeft tot doel zoveel mogelijk bonen te verzamelen en dat gaat gepaard met de nodige emotie ten midden van een door lava gevormd landschap.

In Ponta do Sol zijn weinig bezienswaardigheden, maar dat is juist het fijne aan deze plek. Slenteren over de boulevard, een boek lezen in de zon… Ponta do Sol zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt. Er zijn een paar restaurantjes in Ponta do Sol, onze absolute favoriet is Gato Preto. Dit restaurant heeft de sfeer van een huiskamer, het is er gezellig. De menukaart is wisselend en het eten is smaakvol en leuk gepresenteerd.

Tip: zoek je een goed hotel in Ponta do Sol? Het Tiduca hotel staat aan de boulevard, en vanaf je eigen balkon heb je uitzicht op zee!

ponta do sol kaapverdie Ponta do Sol Santo Antao KaapverdiePonta do Sol Kaapverdiesanto antao ponta do sol

Wandelen vanuit Ponta do Sol naar Cha d’Igreja

Ponta do Sol behoort zeker tot de highlights van je Santo Antão vakantie. Het dorp heeft naast een ruig landschap en uitgestrekte zee ook mooie wandelpaden. Vanuit Ponta do Sol kun je een uitdagende wandeling langs de kust maken naar Cha d’Igreja. De wandeling is goed gemarkeerd en fout lopen kan bijna niet. Trek wel goede wandelschoenen aan en bij voorkeur geen sandalen: het lavagesteente kan scherp zijn!

De wandeling naar Cha d’Igreja duurt ongeveer 5 uur en onderweg stijg en daal je 700 meter. Volg eerst de bordjes richting Fontainhas, een schilderachtig dorpje op de rand van een klif met uitzicht op zee. Hier kun je eventueel een koffiestop inlassen. Vervolgens wandel je naar Cruzinha via een onverharde weg. In Cruzinha houdt de bewoonde wereld op: via een een uitgehakt kustpad in de rotsen loop je in ongeveer 2 uur naar het slaperige Cha d’Ingreja aan de voet van de Ribeira Grande. In Cha d’Ingreja zijn een aantal kleine pensions, waar je kunt bijkomen van de spectaculaire tocht!

Ponta do Sol Santo Antao Kaapverdie

Door ons geselecteerde accommodaties in Santo Antão

Fontainhas: het meest gefotografeerde dorpje van Santo Antão

We schreven er hierboven al even over, het dorpje Fontainhas. Dit dorpje is door zijn mooie ligging volgens de reisgidsen het meest gefotografeerde dorpje van Santo Antão. Je kunt hier vanuit Ponta do Sol heen wandelen, of het onderdeel maken van de complete kusthike. Maar je kunt er ook met een taxi heen, een spectaculaire rit. De weg naar Fontainhas is grotendeels onverhard, en het feit dat er geen vangrails langs de hoge bergwand loopt, maakt de rit misschien minder geschikt voor mensen met hoogtevrees. Gelukkig zijn de meeste taxichauffeurs geoefend in het maken van deze rit!

Het dorpje zelf is leuk om even rond te kijken, je kunt er een drankje drinken en genieten van het uitzicht, om je vervolgens weer te verheugen op de hobbelige rit terug!

Fontainhas

De Ribeira Grande van Santo Antão

Ribeira Grande betekent letterlijk vallei. Zowel het eiland Santiago als Santo Antão hebben een Ribeira Grande met vruchtbare grond, schaduw en vooral prachtige uitzichten. Ondanks het vruchtbare karakter van de vallei, groeien hier niet veel bomen. Het landschap is kaal en ruig, maar rond de oevers van de kleine beekjes in het dal, groeien struikgewassen en suikerriet.

De Ribeira Grande bewandel je in Santo Antão tussen plaatsjes Cha d’Ingreja en Caibros. Het pad is rotsachtig, waarbij je ongeveer 1000 meter stijgt en 1000 meter daalt door suikerrietplantages, langs steile bergwanden en door kleine dorpjes waar schoolkinderen enthousiast zwaaien en klappen. Het duurt ongeveer 5 uur om van Cha d’Ingreja naar Caibros te wandelen. In Caibros kun je overnachten in een familiepension of vervoer regelen naar een andere plaats op Santo Antão.

ribeira grande santo antao

Tips voor wandelen in de Ribeira Grande

Je hoeft geen getrainde wandelaar te zijn om de tocht tot een goed einde te brengen, maar je moet wel beschikken over een zeker doorzettingsvermogen en conditie. Wandelen in de bergen is niet niks! Neem voldoende drinkwater mee (ook in de ‘koudere’ maanden kan het kwik tot 30 graden stijgen) en zorg voor een lunchpakket. Er zijn weinig tot geen plekken om snacks of drinken te kopen onderweg. De zon en de geïsoleerde locatie maken de wandeling zowel tot een beproeving als een onvergetelijke ervaring.

Ook een mooie wandeling op Santo Antão: van Caibros naar Espongeiros

Zelden heb ik zo’n mooie wandeling gemaakt als van Caibros naar Espongeiros. Het ene moment loop je door een jong en verrassend groen naaldbos, het volgende moment wandel je langs honderden meters diepe afgronden, enorme rotsen en mysterieuze kloven. De wandeling is lang, zo’n 6 uur en zeker niet gemakkelijk. Je begint in het dal en stijgt 1300 naar het mini plaatsje Espongeiros dat op een hoogvlakte ligt. Het pad wordt beschermd door stenen muurtjes en alhoewel je langs een ravijn loopt, zorgen de stapels rotsen ervoor dat je veilig kunt wandelen. Onderweg kom je boeren tegen met hun ezels, kijk je uit over schilderachtige gehuchten in het dal en geniet je van de warme wind die over het eiland blaast. Eventueel kun je de wandeling ook andersom lopen: ga voor jezelf na of je meer een klimmer of een daler bent.

Santo Antão

Checklist voor je reis naar Santo Antão

Cachupa: het nationale gerecht van Kaapverdië

Cachupa is het nationale gerecht van Kaapverdië en Santo Antão. Bestaande uit drie verschillende soorten bonen, kool en vis of kip, is het de ideale bodem voor een dag werken of natuurlijk als voorbereiding op een lange wandeling. Naast veel lokale restaurantjes maken ook bewoners cachupa om met hun gasten te delen. Het is niet ongebruikelijk ergens aan te kloppen voor koffie en een groot bord bonenschotel in ruil voor 500 Escudos (5 euro).

platteland santo antao

Vervoer op Santo Antão

Op Santo Antão zijn de aluguer (gedeelde taxi’s) de manier om van A naar B te reizen. Ze stoppen meestal op een vaste plek in dorpjes of op kruispunten, maar zwaaien werkt doorgaans ook. Natuurlijk kun je ook een auto huren om het prachtige, bergachtige eiland te verkennen, dit regel je op het vliegveld. De kosten van autohuur zijn echter relatief hoog en eigenlijk zijn aluguers net zo makkelijk en snel. Houd ook rekening met de matige wegen en de scherpe haarspeldbochten. Ondanks het weinige verkeer vraagt rijden op Santo Antão om veel concentratie.

Santo Antão

Gedetailleerde wandelkaart van Santo Antão

Ga je ook wandelen op Santo Antão? Dan is deze kaart van het eiland een dikke aanrader. Op de kaart vind je alle wegen en wandelroutes van Santo Antão. De wandelroutes zijn genummerd en aan de hand van het nummer kun je zien hoeveel uur wandelen de route gemiddeld is, wat voor soort route het is, de moeilijkheidsgraad en de kwaliteit van de bewegwijzering. Op de achterkant van de kaart vind je een aantal foto’s ter inspiratie, die ook weer gekoppeld zijn aan het nummer van de route. Zo kun je vooraf kijken welke routes je wilt gaan lopen, maar ook ter plekke is de kaart natuurlijk heel erg handig.

Ga je ook naar andere Kaapverdische eilanden? Dan vind je hier ook de wandelkaarten van de andere eilanden. Een complete wandelgids van Santo Antão is er helaas niet in het Nederlands of Engels, maar als Duits geen probleem voor je is, is deze gids een aanrader.

Bestel deze gedetailleerde wandelkaart voor € 17,95 >

kaart santo antao kaapverdie

Vliegen naar Santo Antão

Santo Antão is relatief gemakkelijk te bereiken, ondanks het feit dat dit prachtige eiland geen vliegveld heeft. TUI vliegt namelijk rechtstreeks naar Mindelo, de culturele hoofdstad van Kaapverdië op het naburige eiland Sao Vicente. Let op, via Skyscanner vind je deze vliegtickets niet. Vanuit Mindelo vaar je in een uur naar Porto Novo op Santo Antão.

Ben je ook van plan andere eilanden op Kaapverdië te bezoeken? Lees dan ons artikel over het buureiland São Vicente én de ideale reisroute voor jouw rondreis Kaapverdië.

santo antao eiland kaapverdie

Tips voor rondreizen naar Kaapverdië

Dat Kaapverdië veel meer te bieden heeft als zon, zee en strand merk je niet alleen wanneer je Santo Antão bezoekt. Er zijn zoveel meer eilanden te ontdekken! Heb je dus iets langer de tijd, dan is het een aanrader om een rondreis te maken, waarbij je meerdere eilanden combineert. Heb je geen zin om dit zelf te organiseren, dan is Voja Travel de reisorganisatie die je zoekt. Zij zijn namelijk al jaren dé expert op het gebied van het organiseren van reizen naar Kaapverdië. Je kunt bij hen een reisadvies op maat aanvragen, of kiezen uit een van hun rondreizen. 

Kijk bijvoorbeeld eens naar:

Leuk aan Voja Travel is dat ze direct samenwerken met locals en als doel hebben om bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van bestemmingen. Voor jou als reiziger betekent dit dat je overnacht in kleinschalige accommodaties, authentieke activiteiten doet en een bestemming écht leert kennen!

Bekijk meer rondreizen van Voja Travel >> 

boten ponta del sol kaapverdie

1 reactie

  • Nicole Ammerlaan 16 december 2019 - 08:20

    Fijne blog, een auto huren via Sunny Cars gaat echt niet lukken. Autohuur is sowieso een dingetje! Wij deden het, en het was G E W E L D I G!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen