10 Essentiële tips voor je eerste safari in Afrika
Een safari in Afrika staat bij veel reizigers op de bucketlist. Het spotten van leeuwen in het hoge savannegras, giraffes die bladeren plukken van acaciabomen of de indrukwekkende migratie van gnoes – het is een onvergetelijke ervaring.
Maar wat kun je precies verwachten van zo’n game drive? En waar moet je op letten als je voor het eerst op safari gaat? We delen 10 essentiële tips om je eerste Afrika safari onvergetelijk te maken!
Tip voor de ultieme safari in Afrika: Tanzania is uitgeroepen tot het beste safari-land van Afrika, bekijk hier de mooiste Tanzania safari’s.
1. Neem een (goede) camera mee op safari
De meest voor de hand liggende tip: een camera is onmisbaar op safari! Hoewel smartphones tegenwoordig mooie foto’s maken, is een camera met een goede zoomfunctie sterk aan te raden voor een safari in Afrika. Dieren bevinden zich vaak op afstand – denk aan een luipaard hoog in een boom. Zonder zoom laat je thuis alleen een foto van een boom zien met “er zit echt een luipaard in!” Zorg dus voor vertrek voor een goede camera, zodat je de dieren echt goed kunt vastleggen.
2. Warme kleding is een must op safari in Afrika
Veel mensen verwachten het niet, maar een safari kan verrassend koud zijn. Dit komt doordat dieren het meest actief zijn in de vroege ochtend en namiddag, wanneer het nog fris is. Overdag is het simpelweg te heet voor de meeste dieren, waardoor ze zich verschuilen. Als je op Afrika safari gaat, vertrek je daarom meestal voor zonsopgang en dan kan de temperatuur vrij laag zijn! Bovendien zijn veel safariparken open vlaktes met veel wind, en sommige liggen op grote hoogte, zoals de Ngorongoro-krater (2200 m) in Tanzania. Hotels en campings bevinden zich vaak op deze koele hoogtes. Neem daarom een warme trui of vest mee, zodat je optimaal van je safari kunt genieten zonder kou te lijden.
3. Verwacht insecten, overal insecten
Waar dieren zijn, vind je ook insecten. Stel je nu eens de grote migratie van gnoe en zebra’s voor in de Masai Mara in Kenia. Dit zijn meer dan een miljoen dieren op één plek! Bereid je erop voor dat dit een bijkomstigheid is.
Tsetse vlieg en Malaria
Een vervelend insect dat in Oost-Afrika (in het droge seizoen) relatief veel voorkomt is de Tsetse vlieg. Deze vliegen zijn vooral bekend vanwege de gevreesde slaapziekte en ze kunnen hard bijten. Het slaapvirus is zeer zeldzaam, daar hoef je eigenlijk niet bang voor te zijn. Een bus insectenspray tegen de tsetse is echter een aanrader. Reis je met een chauffeur dan zal hij deze spray zeker in de auto hebben. Ook komt de Malariamug natuurlijk voor in veel safariparken. Ga voor vertrek daarom naar de GGD of Thuisvaccinatie voor goed advies over inentingen en het slikken van malariatabletten.
4. Bereid je voor op hobbelige wegen tijdens je safari
Over het algemeen zijn safariparken groot. Selous Game Reserve in Tanzania bijvoorbeeld is qua oppervlakte bijna een derde groter dan Nederland! Om van plek A naar B te komen, leg je dus flinke afstanden af. Met uitzondering van enkele parken (bijvoorbeeld Kruger National Park in Zuid Afrika) zijn de wegen niet geasfalteerd. Het zijn zand- of gravelwegen met gaten. Je legt dus lange afstanden af over relatief slechte wegen, dat wordt flink hobbelen! Bereid je hier mentaal op voor en neem, als je last van wagenziekte hebt, wagenziektepilletjes mee. Wees gerust: zodra je je eerste wilde leeuw hebt gezien is het de reis helemaal waard geweest.
5. Neem een reistas of backpack mee, geen harde koffer
Safarivoertuigen, zoals de Toyota Landcruiser, hebben beperkte bagageruimte. Deze auto’s vervoeren meestal acht personen en hebben een hefdak om dieren beter te spotten. Achterin is ruimte voor bagage, maar harde koffers nemen te veel plek in. Zachte tassen of backpacks kunnen makkelijker worden ingepast, waardoor er meer ruimte is voor iedereen. Dit maakt het niet alleen praktischer, maar bespaart ook gedoe bij het inladen. Kies dus voor een flexibele reistas of backpack voor een soepelere safari-ervaring.
Rondreis Tanzania & Zanzibar: 11 dagen
Reisorganisatie Tanzania Specialist
Wil je de indrukwekkende natuur van Tanzania combineren met de tropische stranden van Zanzibar? Deze rondreis van Tanzania Specialist neemt je mee op safari in Serengeti National Park, waar je de Big Five kunt spotten, en eindigt op de parelwitte zandstranden van Zanzibar.
Vanaf €2.723,-
Onze keuze
6. Sluit je safaritent of kamer goed af
Apen in je kamer lijken misschien grappig, maar bavianen zijn allesbehalve schattig en kunnen een ravage aanrichten op zoek naar eten. Veel safari-accommodaties bieden luxe tenten met volledige voorzieningen, maar de ‘deur’ is vaak een rits. Sluit deze goed af, zowel overdag als ’s nachts, en vergeet de ramen niet. Zelfs olifanten kunnen nieuwsgierig zijn! Hoewel lodges goed bewaakt worden, kan de beveiliging niet overal tegelijk zijn. Voorkom ongewenst bezoek door alles zorgvuldig dicht te maken.
7. Zorg voor voldoende licht
In de afgelegen wildparken van Afrika is er nauwelijks kunstmatig licht. Zodra de generatoren ’s nachts uitgaan, ervaar je totale duisternis – maar ook een adembenemende sterrenhemel. Een zaklamp of hoofdlamp is onmisbaar om veilig bij je tent of voertuig te komen, vooral bij vroege game drives. In sommige parken, zoals South Luangwa in Zambia, kun je nachtsafari’s doen, waarbij goed licht essentieel is. Zorg dus dat je voorbereid bent!
8. Zelf rijden of op pad met chauffeur?
In sommige Afrikaanse landen mag je zelf rijden, zoals in Namibië en Zuid-Afrika (bijvoorbeeld in Pilanesberg National Park). In andere landen, zoals Botswana en Zimbabwe, is het mogelijk maar niet aanbevolen zonder 4×4 ervaring. In landen als Kenia, Tanzania en Zambia reis je meestal met een chauffeur. Beide opties hebben hun voordelen en nadelen, zoals gemak, veiligheid en ervaring. Een chauffeur biedt vaak meer lokale kennis, terwijl zelf rijden flexibeler is, maar meer voorbereiding vereist.
Waarom een safari met chauffeur?
Het grote voordeel van een safari met chauffeur is de lokale kennis die de chauffeur heeft van de parken en dieren. Hij weet waar de dieren zich vaak bevinden en heeft toegang tot informatie van andere chauffeurs, waardoor je een grotere kans hebt om zeldzame dieren te spotten. Daarnaast biedt een chauffeur veel educatie over het wildleven. Een self-drive is avontuurlijker, maar je mist wellicht de expertise en ervaring van een chauffeur. Beide opties bieden een unieke ervaring!
9. Bedenk welke dieren je wilt zien
Een goede tip voor je eerst safari in Afrika is om van tevoren na te denken over welke dieren je wilt zien. De Big Five (olifant, leeuw, luipaard, neushoorn, buffel) zijn natuurlijk topprioriteit, maar andere dieren zoals de wilde hond zijn ook bijzonder om te spotten. Houd er rekening mee dat niet elk park of land dezelfde dieren heeft. Dit helpt bij het kiezen van het juiste park voor de dieren die je graag wilt zien, en voorkomt misverstanden, zoals de wens om tijgers te zien, die niet in Afrika voorkomen.
Reistip van Annemarie
Wist je dat je in Afrika ook berggorilla’s kunt spotten? Dit kan in Oeganda, Rwanda en Congo. Zelf deed ik dat tijdens mijn reis door Rwanda en dit is nog steeds een van mijn meest bijzondere ervaringen! Goedkoper is het om dit in Oeganda te doen. De twee landen zijn ook erg goed met elkaar te combineren.
Het juiste seizoen voor spotten van wildlife
Ook de periode waarin je door Afrika reist, maakt veel verschil hoeveel wildlife je kunt spotten. Wil jij bijvoorbeeld de Grote Trek in Tanzania en Kenia zien? Reis dan tussen juni en september. Dit is ook het droge seizoen in Afrika en de beste periode om wild te spotten. Dit geldt ook voor de maanden december tot februari. De beste reistijd kan per bestemming verschillen, dus check vooraf goed welke periode het beste aansluit wat jij tijdens jouw vakantie in Afrika wilt doen en zien.
10. Wissel je Afrika safari af met een cultureel uitstapje
Een safari in Afrika is voor veel mensen een reis die ze eens in hun leven maken, waardoor je misschien geneigd bent om tot wel twee weken achter elkaar safari’s te plannen. Maar, hoe vreemd het misschien ook klinkt, na het zien van je 15e zebra of 40e antilope stop je echt niet meer om te kijken of een foto te maken. Een mens raakt blijkbaar relatief snel verwend. Een tip is daarom om je reis iets af te wisselen. Probeer tijdens de safari een manier te vinden om een cultureel uitstapje te doen. Reis je met een chauffeur vraag dan om onderweg ergens te stoppen, bijvoorbeeld bij een Massai Boma (dorp). Na je stop worden de dieren ineens weer interessanter.
Georganiseerd op safari in Tanzania
Enthousiast geworden om een safari te maken, en wil je dit het liefst doen in Tanzania? Een aanrader voor een reisorganisatie die je hierbij kan helpen is Tanzania Specialist. Tanzania Specialist is 100% gespecialiseerd in Tanzania en biedt zowel complete individuele rondreizen als rondreizen op maat aan. Een team van ervaringsdeskundigen stelt hierbij een reis voor je samen, precies zoals jij hem wilt. Tip: je kunt je safari in Tanzania ook combineren met een verblijf op het mooie Zanzibar!
Verder lezen over een vakantie in Afrika
Ben je op zoek naar meer reisinspiratie en tips voor je Afrika vakantie? We schreven al veel over reizen en game drives in o.a. Zuid-Afrika, Tanzania, Kenia, Oeganda, Rwanda, Botswana en Namibië.
Lees al onze blogs over reizen naar Afrika.
Tips voor het boeken van je reis
Wil je hulp bij het organiseren van je reis naar Tanzania? Deze reisorganisaties raden wij aan!
Tanzania Specialist
Tanzania Specialist is dé expert in reizen naar Tanzania. Met een eigen kantoor ter plaatse, ervaren gidsen en eigen voertuigen garanderen ze de beste prijs en kwaliteit. Stel je reis zelf samen via de website of vraag persoonlijk reisadvies aan. Bij deze reisorganisatie vind je het meest complete aanbod Tanzania-reizen!
Djoser
Djoser groepsrondreizen zijn geschikt voor iedereen die houdt van een actieve manier van reizen en graag wat meer ziet dan alleen de gebaande paden. Djoser combineert de voordelen van een groepsreis (vervoer, accommodatie, reisbegeleiding en de belangrijkste excursies zijn goed geregeld) met veel individuele vrijheid.
Koning Aap Reizen
Reizen is de wereld, de anderen én jezelf ontmoeten. Koning Aap Reizen is al jaren een organisatie waar enthousiaste, bereisde landendeskundigen met veel plezier reizen organiseren voor de fijnproevers onder de reizigers. Koning Aap biedt zowel groepsrondreizen als individuele rondreizen aan naar meer dan tachtig landen wereldwijd.
Sawadee
Sawadee is gespecialiseerd in actieve en avontuurlijke groepsreizen naar bestemmingen wereldwijd. Reizen met Sawadee betekent reizen met veel individuele vrijheid in kleine groepen met deskundige reisbegeleiding, langs bijzondere en uitgebalanceerde routes. Het reisaanbod bestaat uit meer dan 150 bijzondere rondreizen.
Ooh, ziet er supergaaf uit! :)