Meteen naar de content

Reisadvies Tanzania: De 10 meestgestelde vragen over reizen naar Tanzania

Zinzi Zegers, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Zinzi

Safari Afrika

Tanzania

Tanzania is ruim 22 keer zo groot als Nederland en daarmee het grootste land van Oost-Afrika. Haar prachtige flora en fauna betoveren menig reiziger, maar naast jagende roofdieren en kleurrijke vogels heeft het land ook bijzondere bergen, stranden en eilanden. Een reis naar het land van de Kilimanjaro vergt de nodige voorbereiding. Heb je een visum nodig? Wat is het reisadvies Tanzania? In welke tijd van het jaar heb je de meeste kans om de grote trek mee te maken? En wat is eigenlijk de beste reistijd voor Tanzania? Wat moet ik echt zien in Tanzania? In dit artikel geven wij antwoord op de 10 meestgestelde vragen over reizen naar Tanzania. Of je nu een luxe reis gaat maken of gaat backpacken in Tanzania, met deze Tanzania tips wordt jouw reis zeker onvergetelijk!

reisadvies Tanzania

1. Reisadvies Tanzania: Is reizen door Tanzania veilig?

Reizen door Tanzania is in principe veilig. Raadpleeg altijd het up-to-date reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en neem waarschuwingen van locals serieus. Zij kennen hun land per slot van rekening het beste. De politieke situatie in Tanzania is rustig vergeleken met haar buurlanden. Zorg ervoor dat je in Arusha en Dar Es Salaam na zonsondergang niet alleen buiten loopt. Neem liever een taxi en beweeg je als groep. Ook is het raadzaam uit te kijken in het verkeer. Niet alle Tanzanianen (en toeristen) nemen de verkeersregels in acht. Steek dus niet zomaar over als je voorrang hebt. Zorg voor een cijferslotje op je bagage en draag geen dure sieraden in het openbaar. Wanneer je deze veiligheidsmaatregelen naleeft, ligt een leuke en veilige vakantie Tanzania binnen handbereik en is het reisadvies Tanzania dus absoluut positief!

vakantie Tanzania

2. Wat is er te doen in Tanzania buiten safari?

Tanzania is meer dan de wereldberoemde Big Five. Naast veel geprezen parken als het Serengeti NP en de Ngorongoro Wildlife Reserve heeft Tanzania ook prachtige berggebieden. Natuurlijk reizen duizenden mensen jaarlijks af naar het land om de Kilimanjaro, Afrika’s hoogste berg, te beklimmen, maar ook de Usambara Mountains zijn zeker de moeite van een bezoek waard. Hier maak je kennis met het dagelijks leven, struin je door bananenplantages en fiets je over modderige paden door dichte bossen. Tanzania is ook een fijne strandbestemming: Zanzibar, Tanga en Dar Es Salaam zijn prima plekken om je handdoek uit te rollen.

Lees ook onze top 10 Tanzania bezienswaardigheden.

vakantie Tanzania

3. Is reizen door Tanzania duur?

Reizen of backpacken in Tanzania kan duur zijn. Dit ligt aan de soort activiteiten die je van plan bent te ondernemen. Een safari in één van ‘s werelds bekendste wildparken kost $50-$100 plus de huur van een 4×4 jeep en een chauffeur. Ook de Kilimanjaro ligt in een nationaal park, waardoor je per dag $70 moet betalen om de berg te mogen beklimmen. Dit is exclusief de kosten voor gids en dragers. Echter is het openbaar vervoer in Tanzania wel goedkoop en redelijk comfortabel voor Afrikaanse begrippen. Je kunt dus prima backpacken in Tanzania! Voor $15 reis je van Arusha naar Dar Es Salaam. Ook kamperen is een goede manier om de kosten te drukken. Vaak mag je bij lodges je tent opzetten voor $5-$10 per nacht en gebruik maken van zwembad en sanitair. Eten en drinken in Tanzania is niet duur. Een lokale maaltijd heb je al voor $2 en een Kilimanjaro bier voor $1,50. Uiteraard zijn er ook luxere restaurants (zeker op Zanzibar en in de buurt van de parken) die westerse maaltijden voor westerse prijzen aanbieden.

vakantie Tanzania

4. Wanneer vindt de grote trek van gnoes en zebra’s plaats?

Ruim twee miljoen grazers, waaronder zebra’s en gnoes, gaan opzoek naar gras om in hun dagelijkse behoefte te voorzien. Zij trekken gedurende het jaar rond door Noord-Tanzania en de Masai Mara in Kenia. Hetgeen de grote trek haar beroemdheid geeft zijn de rivieroversteken: de Mara rivier, de Seronera rivier en de Grumeti rivier. In de maanden juli tot en met oktober heb je de meeste kans de dieren met eigen ogen in actie te zien, zoals je dat zo vaak op Discovery Channel ziet. Door de klimaatverandering is het precieze moment van de rivieroversteken moeilijk te voorspellen. Die onvoorspelbaarheid maakt de natuur juist zo bijzonder. Maar wil je de grote trek aanschouwen dan is voor jou juli tot en met oktober dus de beste reistijd voor Tanzania.

grote-trek-tanzaniavakantie Tanzania Ngorongoro

5. Heb ik een visum nodig voor een vakantie Tanzania?

Nederlanders hebben een visum nodig voor een vakantie Tanzania. Je kunt het visum voor je reis aanvragen bij het Tanzaniaanse consulaat in Den Haag of via een visumbureau. Een single entry visum voor Tanzania kost via het consulaat in Den Haag $50, een multiple entry visum $100. Via een visumbureau als e-visums.nl kun je jouw visum Tanzania eenvoudig online aanvragen en heb je het in 4 werkdagen in huis. Het kost dan € 89,95. Een visum is standaard 90 dagen geldig vanaf de dag dat de stempel in je paspoort staat. Om in aanmerking te komen voor een visum moet je paspoort nog minstens zes maanden geldig zijn na aankomst in Tanzania. Ook kun een visum voor Tanzania kopen bij aankomst op de luchthaven of aan de internationale grenzen. Dit kan echter veel tijd in beslag nemen. Een veiligere optie is om het visum van tevoren te regelen.

Direct je toeristenvisum Tanzania aanvragen >

Tanzania tips voor accommodaties

6. Wat eten ze in Tanzania?

De Tanzaniaanse keuken is in beginsel vrij simpel. Een maaltijd bestaat uit rijst, ugali [maismeel] of banaan met een saus van bladgroenten, rundvlees, kip of vis. Ook pilau-rijst is populair in Tanzania. Eerst worden de uien goudbruin gebakken en het rundvlees toegevoegd, voordat de rijst in de pan gaat. De patatomelet is een veelvoorkomende snack in Tanzania. Straatverkopers bereiden deze omeletten met friet op drukke busstations en naast uitgaansgelegenheden. Verder worden samosas [gefrituurde deeghapjes met vlees of erwten], chapatis [wraps van bloem] en mandazi [oliebollen] ook vaak als tussendoortje gegeten. Op specerijeneiland Zanzibar gebruikt de bevolking veel kruiden om het eten op smaak te brengen. Rijst in kokosmelk, Zanzibari pizza [meel met ei en groenten] en curries zijn hier geliefd.

vakantie Tanzania

7. Kan ik pinnen in Tanzania en wat is de valuta van Tanzania?

Je kunt pinnen in Tanzania met een Maestro, Mastercard of VISA-kaart. Vergeet niet ‘Afrika’ aan te zetten of je pas op ‘wereld’ te zetten, voordat je vertrekt voor jouw vakantie Tanzania. De meeste kans op een werkende pinautomaat heb je bij de Barclays bank, maar je kunt een poging wagen bij alle banken met het Maestro, Mastercard of VISA logo. In Tanzania betalen ze overigens met Tanzaniaanse schilling en dit is ook de valuta die uit de automaat komt rollen. Het is raadzaam vanuit Nederland US Dollars van na het jaar 2006 mee te nemen om de entreegelden voor de nationale parken te betalen.

vakantie Tanzania Ngorongoro

8. Is het mogelijk om te backpacken in Tanzania of kan ik beter georganiseerd gaan?

Het is zeker mogelijk te backpacken in Tanzania, maar voor safari’s is het handig een lokaal of Nederlands reisbureau in te schakelen. Vaak heb je een permit nodig om de wildparken in te gaan en ben je afhankelijk van vervoer voor het maken van een safari. Ook voor reizigers die geen zin hebben in regelwerk is een groepsreis of vakantie op maat een goede optie. Houd er rekening mee dat safari’s die je ter plaatse boekt vaak zonder maaltijden zijn. Budgetreizigers en backpackers in Tanzania doen er verstandig aan in grotere steden als Arusha, Dar Es Salaam en Dodoma inkopen te doen, voordat ze de natuur in trekken. Het busnetwerk van Tanzania is goed en in alle middelgrote plaatsen zijn hostels te vinden vanaf 20 000 Tzs per nacht voor een tweepersoonskamer (vanaf $10). Houd er wel rekening mee dat lang niet iedereen Engels spreekt. Een paar woorden Swahili leren kan nuttig en leuk zijn om contact te leggen met de bevolking.

Je kunt ook online tours vergelijken en boeken.

vakantie Tanzania

9. Wat voor kleding neem ik mee op reis in Tanzania?

Tanzania is een vrij conservatief land. Toon respect door schouders en knieën te bedekken en niet al te strakke kleding te dragen. Houd ook rekening met de zon en het stof. Dunne katoenen kleding beschermt tegen UV-straling. Witte kleding is niet aan te raden vanwege het rode opwaaiende stof. Het kan ‘s nachts koud worden, zeker in de Usambara Mountains, rond Arusha en in het zuiden. Neem dus ook een windjack, thermohemd of trui mee.

Checklist voor je reis naar Tanzania

10. Moet ik malariatabletten slikken als ik naar Tanzania ga?

Tanzania is malariagebied. Daarom raden de GGD en de huisarts aan om malariatabletten te slikken voor een vakantie Tanzania. Veelvuldig gebruikte malariatabletten zijn Malarone (dagelijks een tablet) en Lariam (wekelijks een tablet). Vraag minstens zes weken voor je reis om persoonlijk advies bij de huisarts of GGD of via Thuisvaccinatie. Het precieze advies is afhankelijk van je medische geschiedenis, je gevoeligheid voor eventuele bijwerkingen en de duur van je reis. Het is handig een noodkuur en thermometer mee te nemen voor het geval je malaria krijgt in een afgelegen gebied. Ook is het verstandig je huid te bedekken rondom zonsondergang wanneer malariamuggen het actiefst zijn en met DEET te spuiten om muggenbeten te voorkomen.

vakantie Tanzania

Hulp bij het plannen en reisadvies voor Tanzania

Enthousiast geworden over reizen naar Tanzania en zoek je daarom wat hulp bij het samenstellen en regelen van je reis? Een aanrader voor een reisorganisatie die je hierbij kan helpen is Local hero travel. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist ter plaatse. Je kunt een reis op maat laten maken of één van de drie pakketten kiezen: budget, veel gekozen of met het gezin.

Bekijk het aanbod Tanzania reizen van Local hero travel

Meer reisadvies Tanzania

Ga jij een reis door Tanzania maken? Meer reisadvies voor Tanzania vind je in onze reisroute voor een roadtrip Tanzania, onze tips voor de Zanzibar bezienswaardigheden en lees ook onze tips voor het beklimmen van de Kilimanjaro.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen