- Home
- Wereldplekken
- Kilimanjaro beklimmen in Tanzania: een once-in-a-lifetime ervaring
Kilimanjaro beklimmen in Tanzania: een once-in-a-lifetime ervaring
Als je een avontuurlijk en sportief bent ingesteld, van trekkingen en een beetje uitdaging houdt, maar ook van schitterende uitzichten, dan is het de Kilimanjaro beklimmen een dikke vette aanrader. De Kilimanjaro in Tanzania wordt ook wel het dak van Afrika, genoemd en is de ultieme once in a lifetime ervaring. En dat zeggen we niet voor niks, want het is een unieke ervaring en de ultieme uitdaging! De kick die je krijgt bij het beklimmen van de Kilimanjaro is onvergetelijk en het gevoel van euforie als je op de top staat, met Afrika aan je voeten, is met niets te vergelijken! Maar wat kun je nu precies van de trekking verwachten? En zijn er nog handige tips voor als je de Kilimanjaro gaat beklimmen? In dit artikel geven we antwoord!
Lees ook onze favoriete Tanzania bezienswaardigheden en onze tips en reisadvies voor Tanzania.
Sneeuw in Afrika
De Kilimanjaro in Tanzania is 5.895 meter hoog met op de top de altijd aanwezige sneeuw. De Kilimanjaro beklimming is één van de meest avontuurlijke hikes die je kunt maken als amateur-klimmer. Tijdens het klimmen loop je door vijf klimaatzones en de temperatuur varieert van + 25 bij de start tot -15 bij de Uhuru Peak. De natuur is overweldigend en heel bijzonder. Door de wisseling in temperaturen en klimaat verandert het landschap van landbouw naar tropisch regenwoud tot een grillig maanlandschap boven de 4000 meter. Maar ook bijvoorbeeld de “breakfast” wall die bedwongen moet worden is indrukwekkend.
Routes naar de top van de Kilimanjaro
Er zijn diverse routes naar de top van de Kilimanjaro. De meest bekende zijn de Machame route (7 dagen), de Marangu route (6 dagen) en de Lemosho route (8 dagen). Er kan, afhankelijk van de route, gekozen worden tussen een beklimming van 5 dagen uitlopend tot 9 dagen. Op de meeste routes overnacht je in prima tentjes op uitstekende matrasjes. Op de Marangu route wordt er zelfs in gezamenlijke hutten geslapen. De onderneming is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids. Er gaan dan dragers (3-4 per klimmer) en een kok mee. Zij zorgen niet alleen voor heerlijke maaltijden, maar dragen ook de kampeeruitrusting, gasflessen en eventueel je bagage, wat zeker aan te raden is!
Kilimanjaro trekking maken? Boek hier een tour voor de gewenste route >>
Checklist voor het beklimmen van de Kilimanjaro
Het beklimmen van de top van de Kilimanjaro
Na een aantal dagen lopen is het zover. De laatste klim naar de top van de Kilimanjaro is aangebroken. Je begint voor het lopen van dit traject al om twaalf uur ‘s nachts! En dat heeft een hele goede reden, want zo kun je eenmaal aangekomen op de top van een schitterende zonsopgang genieten. Je hoeft voor het beklimmen van de Kilimanjaro geen prof klimmer te zijn. Maar dat zegt niet dat het een makkelijke klim is. Integendeel. De hoogte en de soms extreme kou tijdens dit laatste traject maken het beklimmen van de Kilimanjaro tot een echte uitdaging.
Beloning voor een bijzondere prestatie
En die uitdaging wordt niet alleen beloond met een schitterend uitzicht en voldaan gevoel. Aan het eind van de beklimming van de Kilimanjaro, als je weer “down to earth” bent, krijg je namelijk ook een certificaat uitgereikt, als herinnering aan je geweldige prestatie!
De Kilimanjaro trekking boeken
Welke route je ook kiest voor de Kilimanjaro trekking, we raden aan om een kijkje te nemen bij Bookatrekking.com. Op deze site kun je alle trekkingen (zowel de bekende als minder bekende) met elkaar vergelijken. Je kunt reviews lezen, advies vragen aan de trekking experts en eenvoudig online boeken. Zo kun jij zorgeloos aan je vakantie in Tanzania beginnen!
Door ons geselecteerde accommodaties voor of na de Kilimanjaro beklimming
Beste reistijd voor het beklimmen van de Kilimanjaro
De beste tijd om de Kilimanjaro in Tanzania te beklimmen is van december t/m maart en van juli t/m oktober. Het grote regenseizoen valt in de maanden april, mei en juni. Het korte regenseizoen is van half oktober tot eind november. In die maanden is het niet de beste reistijd om de Kilimanjaro te beklimmen.
Hoogteziekte tijdens de Kilimanjaro beklimming
Met een hoogte boven de 5.000 meter is de kans op hoogteziekte tijden het beklimmen van de Kilimanjaro in Tanzania groot. Van de mensen die geen grote hoogtes gewend zijn krijgt zeker 70% op de Kilimanjaro in meer of mindere mate met hoogteziekte te maken. Hoogteziekte wordt veroorzaakt doordat het lichaam zich niet snel genoeg kan aanpassen aan het verminderde niveau van zuurstof in de lucht op een toegenomen hoogte. Je krijgt dan last van hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid en soms zelfs braken. De kans hierop kun je echter verkleinen door langzaam te stijgen, te slapen op een lager niveau dan de hoogte die je overdag hebt bereikt (hoog lopen, laag slapen) en veel water te drinken, zo’n 3 à 4 liter per dag. Door het inbouwen van een acclimatiseringsdag daalt het risico op hoogteziekte aanzienlijk. Bij serieuze klachten van hoogteziekte is het noodzakelijk om af te dalen. De ervaren gidsen die mee gaan wanneer je de Kilimanjaro gaat beklimmen, houden je goed in de gaten en doen er alles aan je zo goed mogelijk te laten acclimatiseren.
Tips om goed voorbereid de Kilimanjaro te beklimmen
Wil je goed voorbereid de Kilimanjaro beklimmen? Zorg dan dat je al in de maanden voor de beklimming je conditie opbouwt. Dit kan o.a. in de sportschool, maar het helpt vooral om heel veel te wandelen met bepakking. Het is niet verstandig om volledig ongetraind de Kilimanjaro te beklimmen. Wel is het verstandig om de week voor de hike jezelf rust te gunnen, zodat je goed uitgerust aan de trekking begint. Een goede conditie betekent trouwens niet dat je geen last van hoogteziekte krijgt. Dat heeft hier geen invloed op. Acclimatiseren is dus ALTIJD noodzakelijk.
Checklist voor het beklimmen van de Kilimanjaro
Wat neem je mee tijdens de Kilimanjaro trekking?
Zoals gezegd variëren de temperaturen tijdens de Kilimanjaro trekking van +25 tot -15 graden. Ook slaap je een aantal dagen in tenten op de berg. Het is dus belangrijk voldoende warme, ademende kleding mee te nemen. Trek in het begin laagjes kleding aan, zodat je naar behoefte kleding aan of uit kunt trekken. Zorg altijd voor een setje droge kleding in je dagrugzak. Verpak dit in plastic, een dry sack of packing cubes, zodat het ook bij regen droog blijft. Een regenhoes om je rugzak is wel aan te raden. Zorg voor warme, ademende kleding. Onderkleding en sokken van merinowol is van harte aan te raden. Dit houdt je koel bij warmte en warm wanneer het koud is. Ook is merinowol sneldrogend en vochtregulerend. Het loont om te investeren in goede thermokleding, sokken en wandelschoenen! Het is ook een must goede handschoenen (liefst met fleece aan de binnenkant), een muts en een Buff mee te nemen. Verder is het belangrijk om een daypack met heupbanden te gebruiken. Je grotere baggage wordt b.v.k. in een duffel bag van max 15 kg door de dragers gedragen. Denk daarnaast aan dingen als zonnebrand, muggenspray, lippenbalsem, paracetamol etc. Ook heb je een warme slaapzak (tot -20) nodig – hiervoor kunnen we de lichtgewicht slaapzakken van Gruezibag aanraden – en komen lichtgewicht, sneldrogende handdoeken goed van pas.
Stel zelf je Tanzania reis samen
Wil je meer weten over Tanzania of alvast helemaal in de reisstemming komen? Bezoek dan de site van de non-profit stichting Tanzania Safaritour, waar wij bovenstaande tips van ontvingen. De stichting wordt gerund door de Nederlandse Mary, die al jarenlang direct met locals samenwerkt. Ze helpt hiermee Tanzaniaanse gezinnen aan een beter inkomen en leven. Je kunt hier niet alleen je Kilimanjaro trip boeken, maar ook je safari en/of complete reisprogramma laten samenstellen. Alle reizen en tours worden door Tanzania Safaritour op maat samengesteld, naar je eigen wensen en budget.
Meer tips voor Tanzania, na het beklimmen van de Kilimanjaro
Wil je na al die inspanning wel wat ontspanning? Dan kun je je reis vervolgen met een safari waarbij je zelf wildlife kunt spotten! Of een verblijf op schitterend Zanzibar, waar je kunt relaxen aan het strand. Lees meer over de bezienswaardigheden in Tanzania of wat je kunt doen tijdens een roadtrip Tanzania.
Leuk om te doen in Tanzania
Foto's: Tanzania Safaritour
Ook reizen in Afrika? Regel het zelf óf boek een georganiseerde rondreis!
Wil je je rondreis in Afrika zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!
Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders: