Rondreis Tanzania: Een avontuurlijke roadtrip


Van duizenden gnoes en zebras tot olifanten, giraffen, nijlpaarden, leeuwen en nog veel meer verschillende wilde dieren die je ziet wanneer je het Afrikaanse Tanzania bezoekt. Voor de echte natuurliefhebber is dit land een absolute must-see. Een avontuurlijke manier om veel van Tanzania te zien is met een auto dwars door het land rijden en zo een rondreis door Tanzania te maken. Gegarandeerd avontuur en alle vrijheid om overal naartoe te rijden. Hakuna Matata!

Met de auto door Tanzania rijden

Het reizen met een gehuurde auto in Tanzania geeft je niet alleen alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, maar je komt ook met bijzondere verhalen thuis. Zo rijden ze in Tanzania aan de andere kant van de weg. Dat is even wennen, maar vooral omdat je echt van alles op straat kunt tegenkomen. Van rennende kippen, mannen met grote kruiwagens tot overstekende koeien en spelende kinderen. Hard rijden is niet aan te raden en eigenlijk ook niet eens echt mogelijk door de hoeveelheid gaten in de weg en de snelheidsdrempels. Doordat er in Tanzania eigenlijk geen straatnamen zijn en vrij weinig verkeersborden, kom je soms op interessante plekken terecht die niet op de planning stonden, zoals een kleurrijke lokale markt of een prachtige verborgen waterval.

hyena-serengeti

Serengeti national park en de Ngorongoro krater

De highlights van je roadtrip door Tanzania zijn hoogstwaarschijnlijk deze twee nationale parken met ongelooflijk veel verschillende wilde dieren en echt ontzettend mooie natuur. Je kunt hier niet zelf rijden, maar des te meer je om je heen kunt kijken en je best kunt doen om The big 5 te zien. Onze jeepsafari was heel avontuurlijk: We werden geblokkeerd door een kudde olifanten en moesten daardoor in het donker een andere weg naar onze campsite vinden, zaten vast in de modder naast een leeuw en er renden apen over onze jeep heen. Wat een belevenis en wat is Tanzania toch gaaf!

ngorongoro-zebra-tanzanialeeuw-serengeti-tanzania

Checklist voor je reis

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets naar Tanzania
Ga je roadtrippen door Tanzania? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Tanzania in huis
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering

Wildebeest migratie tijdens je rondreis Tanzania

Een spectaculair natuurverschijnsel in Afrika is de Wildebeest migratie (de Grote Trek). Miljoenen wildebeesten, gnoes, zebras en gazellen verplaatsen zich jaarlijks in de Serengeti (Tanzania) en de Masai Mara (kenia). Wanneer je in de maand mei het Serengeti nationaal park bezoekt, heb je de meeste kans om dit te zien. Mijn geluk kon niet meer op tijdens mijn rondreis Tanzania toen de oneindige kudde wildebeesten besloten om precies voor onze auto de weg over te steken. Het geluid was oorverdovend en zelfs de grond trilde van deze hoeveelheid rennende dieren. Een ervaring om nooit te vergeten.

wildebeest-migration-tanzania

Lake Manyara

In dit nationale park mag je met je eigen auto rijden. In Nederland komt het wel eens voor dat je hard moet remmen voor een konijn of misschien een hertje dat de weg oversteekt. Wanneer dit opeens een enorme olifant of giraffe is, realiseer je je echt dat je in Afrika bent en groeit je respect voor de natuur op dat moment ineens heel erg hard.

olifant-tanzania

Spannende ontmoeting met een Masai stam

Met de auto kan je ook zomaar besluiten om een zandweggetje in te slaan om te kijken waar je uitkomt. Het kan dan maar zo zijn dat je in the middle of nowhere belandt en een Masai stam tegen komt. Dit zijn nomadische stammen die hun eeuwenoude tradities behouden hebben. Het zijn kleurige mensen met vele versieringen, zoals oorbellen die hun oorlellen flink hebben uitgerekt. Ze leven in kleine huisjes gemaakt van onder andere poep. Sommige stammen krijgen wel vaker bezoek van reizigers, maar zeker niet allemaal. Dat bleek uit ons bezoek taan een Masai stam ergens off the beaten track, tijdens onze rondreis Tanzania. De familie keek hun ogen uit, wilde mijn t-shirt hebben en controleerde toch even of mijn huid en haar wel echt waren. Deze spontane ontmoeting was echt heel bijzonder.

masai-tanzania

Interessante accommodaties voor je rondreis Tanzania

Lodge
Hhando Coffee lodge
KARATU | Prachtige locatie in Karatu met mooi buitenzwembad en uitzicht op de bergen.
Luxe safari tentenkamp
Mapito Tented Camp Serengeti
SERENGETI | Goedkoop is het niet, overnachten in Serengeti. Maar als je het goed doet... dan is een luxe tentenkamp als deze wel bijzonder!
Hostel
Ten to Ten Stone Town Zanzibar
ZANZIBAR | Schitterend, maar goedkoop hostel op Zanizabar. Perfecte locatie aan het strand. Ideale plek om Zanzibar te verkennen.

Met de auto het tropische eiland Zanzibar verkennen

Ook op het eiland Zanzibar is het heel erg leuk om een auto te huren. Je kunt dan met gemak het hele eiland bekijken en overal stoppen waar je maar wilt. Naast de witte stranden aan de ene kant van het eiland, heeft Zanzibar een bijzonder restaurant, dat je eigenlijk niet mag overslaan, aan de andere kant van het eiland. Dit restaurant is gebouwd op een rots. De naam is dan ook The Rock. Wanneer het eb is kan je er naartoe lopen en in geval je er bent met vloed kan je een bootje nemen om bij de ingang te komen. Dit restaurant is het makkelijkste te bereiken met de auto aangezien het vrij afgelegen ligt.

restaurant-rock-zanzibar

Overnachten in Tanzania

Het gemak van een auto is dat je tot de deur van je accommodatie kunt komen. Als je net even buiten de grote steden je accommodatie zoekt, kan het zelfs voorkomen dat ze graag willen dat je je auto in hun garage, op hun terrein of zelfs half in hun huis parkeert. Als je voor goedkope accommodaties kiest, kan je bijvoorbeeld in een oude kerk belanden waar een aantal bedden in gezet zijn. Als je voor iets luxer gaat kan je vaak een mooie tuin erbij vinden met soms de meest fantastische uitzichten. Heel divers dus!

2 Comments

Add yours
  1. Evi

    Heel gaaf! Vraagje, kan je in alle parken in Tanzania zelf rijden? (Met een 4×4)? Ons plan is namelijk om van de zomer naar Tanzania te gaan, maar willen wel graag zelf rijden. (Hebben we in Z-A, Namibie en Botswana ook gedaan, dit was heel goed te doen).
    Ik hoor het graag, alvast dank!

+ Leave a Comment