Meteen naar de content

Op safari in Pilanesberg National Park, Zuid-Afrika

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Nationale Parken Zuid-Afrika

Safari Afrika

Zuid-Afrika

Vrijwel iedereen die naar Zuid-Afrika afreist, heeft toch stiekem wel de wens om ze te spotten: de Big Five. Een safari mag dan ook niet aan je Zuid-Afrika reis ontbreken. En velen kiezen daarbij voor Kruger NP. Maar er is een alternatief. Dat de big five al te spotten zijn op twee uur rijden van Johannesburg, dát weet niet iedereen. Maar het kan echt, in Pilanesberg National Park.

Hulp nodig met het samenstellen van je reis?

Ik reisde door Zuid-Afrika met Riksja Travel en kan deze reisorganisatie van harte aanraden. Het team van reisspecialisten reist zelf geregeld naar Zuid-Afrika, waardoor ze je goed kunnen helpen bij het samenstellen van je reisroute door middel van bouwstenen, bijvoorbeeld deze bouwsteen van Pilanesberg National Park. En je kunt natuurlijk ook complete rondreizen door Zuid-Afrika boeken. Wat je ook kiest, Riksja Travel zorgt altijd voor een unieke reiservaring.

Over Pilanesberg National Park

Met zijn 55.000 hectare is Pilanesberg National Park het vierde park -qua grootte- van Zuid-Afrika. Behalve de diversiteit aan wildlife, is er nog iets bijzonders aan dit National Park; het is gelegen in een krater. Deze krater is 1300 miljoen jaar terug ontstaan door de uitbarsting van een vulkaan. Daarnaast is Pilanesberg National Park, met in het midden de Mankwe Dam, ook gewoon een prachtig stukje natuur.

Zelf autorijden of georganiseerde safari

Het is toegestaan om zelf te rijden in Pilanesberg National Park. De hoofdwegen zijn asfaltwegen, dus hier heb je geen 4×4 voor nodig.

Je kunt er ook voor kiezen om met een gids op pad te gaan. Het fijne daarvan is dat je gids alle goede plekken om dieren te spotten op zijn duimpje kent. Met de guided safari trucks kom je ook op de wegen die niet geasfalteerd zijn. In tegenstelling tot een selfdrive kun je je dan volledig focussen op het spotten en fotograferen van de dieren. Wat heel erg fijn is. En mocht je niet zo goed moeten weten wat te doen als er een familie neushoorns voor je op de weg staat, biedt een guided safari ook uitkomst. Maar het is natuurlijk wel een tikkeltje minder avontuurlijk, bedenk dus vooral wat voor jou belangrijk is bij het maken van je keuze!

Vergelijk de prijs van je huurauto en boek deze online.

Wildlife spotten bij zonsopgang of zonsondergang

De momenten waarop de kans het grootst is om dieren te spotten zijn ’s ochtends vroeg en bij zonsondergang en daarom kun je ook op die tijdstippen het beste safari’s plannen. Bovendien is dan ook het licht het mooiste om te fotograferen. Om in fotografie termen te spreken: dit zijn de gouden uurtjes van de dag.

Checklist voor je reis

De Big Five

Onder de Big Five vallen: de leeuw, de olifant, de buffel, de neushoorn en het luipaard. Deze dieren zijn allemaal te spotten in Pilanesberg NP! Voor het eerst één van deze dieren zien in Zuid-Afrika is zo’n bijzondere ervaring!

De Ugly Five

Niet alleen kun je de Big Five spotten in Pilanesberg NP, je vindt er ook de Ugly Five. De twijfelachtige eer om tot deze groep dieren te behoren gaat naar de hyena, de gier, de marabou, het wrattenzwijn en het wildebeest.

ugly five zuidafrika

Meer dieren in Pilanesberg National Park

Al is het natuurlijk leuk om ‘af te strepen’, pin je zeker niet vast op deze rijtjes. Ook bijvoorbeeld zebra’s, giraffen, nijlpaarden en cheetahs zijn bijvoorbeeld prachtige dieren om te zien en de kans dát je ze ook daadwerkelijk tegenkomt is vrij groot. Je zult zeker niet naar huis gaan zonder één van deze, of misschien wel al deze dieren te spotten.

safari-pilanesberg

De Mankwe Dam

We noemden het al even, de Mankwe Dam ligt in het midden van Pilanesberg National Park. Dit stuwmeer is misschien wel de beste plek in het nationale park om wildlife te spotten, omdat de dieren hier drinken. Wil je graag bijzondere vogels spotten, dan kun je hier in de vogelkijkhut je best doen om bijvoorbeeld een ijsvogel te zien!

Bij de Mankwe Dam vind je ook Pilanesberg Centre, hier kun je even pauze houden. Er is een restaurant en een giftshop. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht! Daarnaast kun je in het bezoekerscentrum op een interactief scherm zien waar welke dieren voor het laatst in het national park gespot zijn.

Vogel Pilanesberg National Park

Pilanesberg NP is malariavrij

Het grote voordeel van Pilanesberg ten op zichte van het Krugerpark is dat Pilanesberg geen malariagebied is. Je hoeft dus geen malariatabletten te slikken om op safari te gaan in dit park. Natuurlijk is een goede muggenspray wel aan te bevelen.

safari pilanesberg national park zuid-afrika

De beste tijd om Pilanesberg NP te bezoeken

De beste tijd om Pilanesberg NP te bezoeken is van half juli tot half oktober. Vanaf eind februari is het paarseizoen, dat is ook een interessante tijd om het park te bezoeken.

Het droge seizoen is van april tot september, van oktober tot maart is het regenseizoen. Het is dan nog wel warm, tussen 26°C en 30°C.

Kaart van Pilanesberg NP

Onderstaand kaart van Pilanesberg National Park geeft een goed overzicht van het park, de faciliteiten en overnachtingsmogelijkheden in het park zelf.

Overnachten in Pilanesberg National Park

Er zijn diverse plaatsen waar je in en rondom Pilanesberg National Park kunt overnachten, dat kan in het park zelf, bijvoorbeeld bij Bakubung Lodge. Als je verblijft in deze Lodge, kun je heel eenvoudig de beste uurtjes van de dag mee pakken voor een safari.

Tips voor overnachten

Meer inspiratie voor Zuid-Afrika

Naast het Pilanesberg National Park is Hluhluwe Kwazulu Natal ook een perfecte plek om de big five te spotten. Wil je weleens wat anders, dan zijn de gouden bergen in Golden Gate National Park misschien wel de perfecte bestemming voor jou. Met onze artikelen inspireren we je graag. We schreven wat je van eten in Zuid-Afrika mag verwachten, over de mooiste bezienswaardigheden in Kaapstad en gaven tips voor de leukste hotels in Kaapstad. Ben je op zoek naar een reisroute voor Zuid-Afrika, vergeet dan vooral niet de mooie tuinroute in Zuid-Afrika!

2 reacties

    • Mirjam Auteur 5 december 2016 - 10:52

      Wat tof Pim & Narelle! Jullie gaan een mooie reis tegemoet, Zuid-Afrika is geweldig!

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen