Meteen naar de content

Dít eet je alleen in Zuid Afrika: typisch Zuid Afrikaanse gerechten

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat misschien niet direct bekend om zijn culinaire hoogstandjes, maar het eten hier kan je echt verrassen! De Zuid-Afrikaanse keuken biedt overheerlijke gerechten, zeker als je een beetje zoekt. Veel van deze gerechten vallen onder ‘boerekos’, oftewel boerenkost of huisgemaakte maaltijden. Het is puur en smaakvol eten dat misschien niet altijd even fotogeniek is, maar wel bijna altijd heerlijk smaakt.

Ga daarom zeker op zoek naar onderstaande Zuid-Afrikaanse gerechten. Tijdens je zoektocht naar puur Zuid-Afrikaans eten eet je vaak tussen de locals en leer je allerlei mensen kennen. Een mooie reiservaring die je niet wilt missen!

1. Zuid Afrikaanse Braai

De braai is misschien wel het hoogtepunt van de Zuid-Afrikaanse eetcultuur. Als je in Zuid-Afrika bent, is de kans groot dat je minstens één keer, en waarschijnlijk vaker, wordt uitgenodigd voor een echte Zuid-Afrikaanse braai bij iemand thuis. Zuid-Afrikanen zijn namelijk gek op hun barbecue!

Dit is geen simpele barbecue met een paar hamburgers; bij een braai draait alles om grote stukken vlees en de kunst van het perfect bereiden. Het is veel meer dan alleen eten, het is een sociale gebeurtenis waar gezelligheid centraal staat. Een ervaring die je echt een keer moet meemaken!

2. Bobotie

Bobotie is een van de bekendste Zuid-Afrikaanse gerechten: een kruidige gehaktschotel die vaak wordt geserveerd met gele rijst en rozijnen. Internationaal is dit misschien wel het meest iconische gerecht van Zuid-Afrika. De combinatie van verschillende smaken maakt het echt een feestje om te eten!

bobotie

3. Vetkoek

Vetkoek is nog het best te vergelijken met onze Nederlandse oliebol. Alleen dan misschien wat minder vet van binnen, waardoor hij in Zuid-Afrika ook als soort broodje wordt gebruikt. En meestal is hij ook een stuk groter dan onze bol. Je kunt vetkoek in allerlei soorten variaties krijgen, met vlees, kaas of jam bijvoorbeeld. Je hebt zelfs een ‘Vetkoekpaleis’ in het plaatsje Parys.

vetkoek

4. Biltong

Biltong is een populaire snack die je bij vrijwel elke supermarkt of tankstation kunt kopen. Het lijkt nog het meest op de Amerikaanse beef jerky, maar dan op z’n Zuid-Afrikaans. Perfect als snack, bijvoorbeeld met een glas Zuid-Afrikaanse rode wijn!

Grappig genoeg hebben wij Nederlanders bijgedragen aan de introductie van biltong in Zuid-Afrika. Toen de Nederlanders in de Kaap aankwamen, brachten ze hun recept voor gedroogd vlees mee. In een tijd zonder koelkasten en vriezers was dit ideaal om te combineren met de jacht op wild, en zo ontstond biltong.

biltong

5. Afval

De naam ‘afval’ klinkt in het Nederlands misschien niet zo aantrekkelijk, maar dit gerecht is toch echt een klassieker in Zuid-Afrikaanse eettentjes. Afval is een traditioneel Zuid-Afrikaans gerecht dat bestaat uit gekookte gebroken maïskorrels (stampmielies of samp) gecombineerd met groenten.

6. Bunny Chow

Bunny chow is een uitgehold brood gevuld met een kruidige stoofpot. De saus trekt langzaam in het brood, wat het extra smaakvol maakt. Het is misschien niet het meest fotogenieke gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken, maar het is absoluut heerlijk!

bunny chow

7. Stoofpotje met pap

Stoofpotjes zijn geliefde gerechten in Zuid-Afrikaanse restaurants die gespecialiseerd zijn in ‘boerekos’. Ze worden vaak gecombineerd met ‘pap’, een puree van maïsmeel, en verschillende groenten.

stoofpotje

8. Boerewors

De favoriete boerewors van Zuid Afrika vind je op de braai, deze is lang en in een spiraal gedraaid. Maar behalve deze echte boerewors, kom je in Zuid Afrika allerlei varianten worst tegen, zelfs een Frankfurter, zoals hieronder bij de bierbrouwerij in Clarens.

Een bezoek aan deze brouwerij is trouwens sowieso een aanrader, je kunt hier, voordat je een biertje van de uitgebreide kaart kiest, eerst alle biertjes proeven in een speciale (gratis) proeftray.

boerewors

9. Potjiekos: Zuid Afrikaans eten uit een pot

Eten uit de pot, dat is eigenlijk wat potjiekos inhoudt. Het gaat dan om eenpansgerechten, slow food, welke gekookt worden in een grote gietijzeren pan. Dit gerecht is ontstaan bij de Voortrekkers, een groep Nederlandse kolonisten die weg trokken van de Britse machthebbers. De Voortrekkers vulden de pan tijdens hun trektocht met allerlei ingrediënten die ze tegenkwamen, zo ontstond potjiekos. Meer weten over de Voortrekkers? Bezoek dan zeker het Voortrekkermonument in Pretoria, dit imposante bouwwerk is zeker een bezoek waard, ook voor het prachtige uitzicht.

potjiekos

Checklist voor je reis

Ontdek zelf de Zuid-Afrikaanse keuken

Benieuwd hoe deze gerechten smaken? Ontdek het zelf! Zuid-Afrika ligt op zo’n tien uur vliegen van Amsterdam. Je blijft in dezelfde tijdzone, dus je hebt geen last van een jetlag.

Zuid-Afrika is een ontzettend divers land, doe vooral inspiratie op in dit artikel over de highlights van Zuid-Afrika. Bekijk de bezienswaardigheden van Kaapstad, Pilanesberg National Park of spot de Big Five in Hluhluwe. Of bekijk onze reisroute van 2 weken door Zuid-Afrika.

Lees al onze artikelen over Zuid-Afrika

Botlierskop safari giraffen Zuid-Afrika

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *