Meteen naar de content

Op zoek naar de big five in Hluhluwe National Park, Kwazulu Natal

janneke dijkhuis

Door Janneke

Nationale Parken Zuid-Afrika

Safari Afrika

Zuid-Afrika

Kwazulu Natal is één van de negen provincies van Zuid-Afrika. De populaire provincie ligt in het oosten van het land en is de thuisbasis voor de Zulu-stam, de grootste stam van Zuid-Afrika. Kwazulu Natal leent zich perfect voor safari’s en het spotten van de big five. In de parken  Isimangaliso wetlands en het Umfolozi-Hluhluwe park is de kans heel groot dat je de beesten spot. We nemen je mee door de regio en helpen je graag je kansen vergroten om de big five van je bucketlist te strepen.

Zuid-Afrika-Safari-Jeep

De big five dieren

De ‘big five’ is een begrip dat zijn naam dankt aan de jagers die in het verleden op ‘big game’ joegen. De olifant, de neushoorn, de buffel, de leeuw en het luipaard waren de lastigste dieren om te voet te jagen. Ten opzichte van andere dieren is deze club lastig te benaderen. Olifanten, neushoorns en buffels vallen aan wanneer je te dichtbij komt. De leeuw en het luipaard zijn lastiger te vinden en altijd gevaarlijk voor mensen. Trofeejagers hebben hen in het verleden bestempeld als de big five dieren.

Zuid-Afrika-St-Lucia-Hluhluwe-neushoorns-uitzicht

Umfolozi-Hluhluwe park in Kwazulu Natal

Het Umfolozi-Hluhluwe park (struikel niet over de uitspraak ;)) zijn twee parken gescheiden door een grote weg. Vooral Hluhluwe (spreek uit slusluwe) heeft naamsbekendheid bij velen. Het noordoostelijke deel van het gebied is Hluhluwe en het zuidwesterlijke deel is Umfolozi. Na het Kruger park, is Umfolozi-Hluhluwe het oudste park in Zuid-Afrika. Het beslaat 960km heuvelachtig landschap waar de big five dieren en vele andere diersoorten leven. Umfolozi-Hluhluwe staat vooral bekend om de witte neushoorns die er leven. Deze bijzondere diersoort is gered van uitsterven doordat ze in het Hluhluwe park een succesvol kweekprogramma hebben opgezet.

Zuid-Afrika-Hluhluwe-Giraffe

Isimangaliso wetlands

Aan de oostkust van Kwazulu Natal liggen de moeraslanden van Isimangaliso. Het is, na Kruger, het grootste park van Zuid-Afrika met 3280 km2 aan natuurlijke ecosystemen. Het meest bijzondere aan dit park vond ik de boottocht op zoek naar alle beesten die in en rondom het water leven. Van Nijlpaarden tot bijzondere vogels, tot Buffels en krokodillen.

Zuid-Afrika-Isimangaliso-nijlpaard-zee

Wanneer is de kans op de big five te spotten het grootst?

Het moment wanneer je op safari gaat is cruciaal voor het succes van het spotten van de big five. Zowel het seizoen als het tijdstip van de dag spelen een belangrijke rol in het slagen van je safari. Dieren zijn in de vroege avond en tegen schemering het actiefst. Dit zijn de momenten om eropuit te trekken. Dus ondanks dat het vakantie is, raden we je aan voor zonsopkomst uit de veren te gaan.

Zuid-Afrika-Hluhluwe-Impala

Mocht je nu wel overdag op safari gaan, dan is het verstandig om zoveel mogelijk de drinkplekken op te zoeken. Dieren zoeken op het heetst van de dag verkoeling en bij drinkplekken vinden ze dat meestal. Qua seizoen heb je het meeste kans om in de winter de dieren te zien. Er zijn dan geen bladeren aan de bomen waardoor je zichtveld veel groter is. En het is dan koeler, dus hoeven de beesten minder verkoeling te zoeken.

Zuid-Afrika-St-Lucia-Hluhluwe-neushoorn-uitzicht

Accommodaties in Kwazulu Natal

Big five nummer één; de olifant

De olifant onderscheidt zich in twee soorten: de Aziatische olifant en de Afrikaanse olifant. Een groot verschil tussen de Aziatische en Afrikaanse olifant is dat bij een Afrikaanse olifant zowel mannetjes als vrouwtjes slagtanden hebben. Bij de Aziatische olifant hebben alleen de mannetjes slagtanden. Daarnaast is een Afrikaanse olifant groter en zwaarder, tot wel 1.000 kilo zwaarder dan een Aziatische olifant. Olifanten zijn de grootste landdieren ter wereld en leven in kuddes. Ze eten tot wel 200 kilo planten per dag. De kans dat je ze tijdens een safari in Kwazulu Natal ziet is zo goed als gegarandeerd.

Zuid-Afrika-Hluhluwe-Olifant

Big five nummer twee; de neushoorn

Het verschil tussen een witte en zwarte neushoorn zit hem niet in de kleur. Zoals je misschien wel zou verwachten. Omdat de witte neushoorn brede platte lippen heeft werd deze ‘wijde lip’ genoemd door de Afrikanen. De Engelsen hebben dit verstaan als ‘white lip’ en zo is de naam ‘white rhino’ ontstaan. ‘Black rhino’ is de naam die automatisch bedeeld werd aan de ‘punt-lip’ neushoorn. De zwarte neushoorn eet vooral twijgen en bladeren terwijl de witte neushoorn leeft van grassen. De zwarte neushoorn is een stuk kleiner dan de witte en is agressiever. Beide leven ze in de parken van Kwazulu Natal.

Zuid-Afrika-Hluhluwe-neushoorn

De witte neushoorn in Hluhluwe, Kwazulu Natal

De hoorn van de neushoorn wordt gemalen en gebruikt voor medicijnen die vooral door rijke Aziaten gekocht worden. Ondanks dat de neushoorn met een afgezaagde hoorn gewoon kan leven doden de stropers het dier. Dit terwijl een afgezaagde hoorn gewoon weer aangroeit. Op een gegeven moment waren er nog maar 20 witte neushoorns in Hluhluwe te vinden. Specialisten in het Umfolozi-Hluhluwe  park hebben ‘operation white rhino’ opgezet en daarmee is voorkomen dat het dier uitsterft. Om je en idee te geven, er zijn nog zo’n 29.500 witte neushoorns op de wereld, waarvan 70% in Zuid-Afrika. Helaas is stroperij de afgelopen drie jaar weer toegenomen in de provincie Kwazulu Natal, omdat de beveiliging in het Krugerpark aangescherpt is.

Zuid-Afrika-Hluhluwe-Umfolozi-Neushoorn

Big five nummer drie; de buffel

De gekrulde, massieve, hoorns van de buffel staan als een soort helm op de kop van het beest. Dit kuddedier begeeft zich nooit ver van water omdat ze dagelijks tientallen liters moeten drinken. Vandaar dat je veel buffels in het waterrijke Isimangaliso park ziet. Grazend en badderend in de moeraslanden. Ze leven in grote kuddes, vooral ter bescherming voor jagers. Zodra ze aangevallen worden gaan de grote buffels om de jongen staan met hun hoorns naar buiten om de kalveren te beschermen.

Zuid-Afrika-Hluhluwe-Buffel

Big five nummer vier; de leeuw

Een grote, robuuste kat, ook wel de koning van het dierenrijk genoemd. De majestueuze leeuw dankt zijn bijnaam aan de kracht en macht die hij uitstraalt. Leeuwen eten zo’n beetje alles wat op hun pad komt maar geven vooral de voorkeur aan prooi waar ze mee opgegroeid zijn. Leeuwen leven in groepen die voornamelijk uit vrouwtjes bestaan. Jonge mannetjes leeuwen moeten, wanneer ze een jaar of 2 a 3 zijn, de groep verlaten. Ze worden als bedreiging gezien door hun vaders. Ze gaan op zoek naar een eigen groep die ze kunnen leiden. In het Umfolozi-Hluhluwe park in Kwazulu Natal kom je met een beetje geluk leeuwen tegen. Als je geluk hebt zie je zelfs parende leeuwen!

Zuid-Afrika-Hluhluwe-Leeuwen

Big five nummer vijf; de luipaard

Je zal niet vaak een luipaard, ook wel panter genoemd, tegen komen. Deze katachtigen gaan vooral ’s nachts op pad om te jagen. Overdag verschuilen ze zich voor de zon in de bomen. Maar eigenlijk is de voornaamste reden dat de luipaard ’s nachts op pad gaat, omdat ze in het donker veel beter kunnen zien dan bij licht. De luipaard jaagt op alle formaat dieren. Buffels, die vele malen groter en zwaarder zijn dan zijzelf, of mestkevers, het zijn echte carnivoren. Een Luipaard is een einzelgänger met een afgebakend territorium. Hij zou deze alleen verlaten mocht er niet voldoende voedsel zijn. Als een vrouwtje wil paren, dan laat ze een speciale geur in haar ontlasting achter die opgepikt wordt door mannetjes. Ik heb zelf geen luipaard gezien maar misschien heb jij meer geluk!

Zuid-Afrika-Isimangaliso-uitzichtZuid-Afrika-Isimangaliso-Nijlpaarden-group

Ook zeker de moeite waard in Kwazulu Natal

Zelf vond ik de boottocht in Isimangaliso echt fantastisch. Ze zijn dan wel geen onderdeel van de big five dieren, maar de nijlpaarden zijn super amusant. Op een groot vlot drijf je over de rivieren en overal zie je groepjes nijlpaarden. Ze verdwijnen heel langzaam onder water om even later één voor één weer boven te komen. In het Umfolozi-Hluhluwe park zie je naast de big five dieren ook ontzettend veel impala’s die charmant rond paraderen in kuddes gemengd met zebra’s en wildebeest. Eigenlijk zijn er zoveel mooie vogels en dieren dat je ogen te kort komt en thuiskomt met een camera vol met fantastische plaatjes.

Wil jij Kwazulu Natal verkennen? Bekijk en vergelijk hier alle beschikbare tours en boek ze eenvoudig online.

Zuid-Afrika-Isimangaliso-Visarend Zuid-Afrika-St-Lucia-Hluhluwe-Zebra

Checklist voor je reis naar Hluhluwe in KwaZulu Natal

Overnachten in Kwazulu Natal: tips voor accomodaties

St. Lucia is de perfecte uitvalbasis om de big five in de Kwazulu Natal regio te spotten. Ga je naar Kwazulu Natal en ben je op zoek naar tips om te overnachten in St. Lucia? Natuurlijk hangt de keuze voor een accommodatie af van je budget en wensen, daarom zetten we een aantal accommodaties in St. Lucia op een rij.

Budgetaccommodaties of hostels in St. Lucia in Kwazulu Natal

Voor de budgetreiziger of soloreiziger is een hostel in St. Lucia in Kwazulu Natal een goede keuze, je hebt meerdere opties voor hostels in dit stadje. Monzi Safaris Backpackers ligt in het centrum van St. Lucia is onze favoriete keuze. Het hostel ademt het safari gevoel. Nadat je aan het einde van de middag terug komt van je safari, kun je een verfrissende duik in het zwembad nemen.

Hotels of kleinschalige accommodaties in St. Lucia in Kwazulu Natal

Reis je samen en kies je liever voor een tweepersoonskamer in St. Lucia? Dan is ook hier Monzi Safaris Backpackers een goede keus. Wat geeft nou beter het safari gevoel dan overnachten in een (luxe) tent!? Slaap je liever in één van de vele mooie en betaalbare guest houses dan kunnen we Avalone Guest House aanraden. De eigenaren zijn supervriendelijk en doen er alles aan om je thuis te laten voelen. De kamers zijn ruim, schoon en modern en elke ochtend wacht een uitgebreid ontbijt op je. Reserveer deze accommodaties op tijd, want anders heb je de kans dat ze vol geboekt zijn.

Monzi Safaris Tenten

Luxe accommodaties in St. Lucia in Kwazulu Natal

De beste optie om in St. Lucia te overnachten is natuurlijk in een lodge! En dan het liefst natuurlijk een mooie luxe lodge met een authentieke en sfeervolle setting die het ultieme jungle gevoel oproept. Umlilo Lodge is zo’n lodge. De mooie houten lodges zijn zowel supersfeervol van binnen als buiten. Het personeel is megavriendelijk en het ontbijt uitgebreid. Ook hier geldt: reserveer je accommodatie op tijd!

Meer inspiratie Zuid-Afrika

Kun jij wel wat inspiratie voor Zuid-Afrika gebruiken? Wat dacht je van een safari in Pilanesberg National Park? Of de gouden bergen in Golden Gate Highlands, Zuid-Afrika. Met onze artikelen inspireren we je graag. We gaven tips voor de leukste hotels in Kaapstad en schreven over de leukste bezienswaardigheden in Kaapstad. Ben je op zoek naar een reisroute Zuid-Afrika, vergeet dan vooral niet de mooie tuinenroute in Zuid-Afrika!

1 reacties

  • Yvonne 6 juni 2016 - 14:39

    Helaas hebben ook wij de big 5 niet gezien, hier zelfs geen leeuwen, maar wat een fantastische plek is Kwazulu Natal. Hebben alleen maar genoten. Hluhluwe-Imfolozi, de boottocht in St. Lucia, zoveel dieren gezien en zulke mooie natuur. Zou zo weer terug willen.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen