Cenotes: Ondergrondse waterparadijsjes in Mexico


Aan de buitenkant kun je vaak niets vermoeden van het paradijs dat zich onder je voeten bevindt: veel van de Mexicaanse cenotes zijn goed verstopt onder de grond. Weet je waar je ze vindt, dan kun je door een gat in de grond een glimp opvangen van één van de meren. Maar nog beter is om een paar meter onder de grond af te dalen en zelf een duik te nemen in één van de vele cenotes in Mexico!

cenote-grot-mexico-klimmen

Wat is een cenote?

Een cenote (of in het Engels: waterhole) is, zoals het woord al zegt een grot of poel met water. Een cenote hoeft niet persé ondergronds te zijn, sommige cenotes zijn gewoon aan het oppervlak te vinden en lijken dus op een rotsmeer. Voor de Maya’s waren de cenotes heilige plaatsen, waar ook offers werden gebracht.

Hoe en waar vind je cenotes?

In de regio Yucatán in Mexico zijn naar schatting 3000 cenotes, waarvan er zo’n 1400 bestudeerd en geregistreerd zijn. Je vindt ze heel gemakkelijk, regelmatig zie je langs de weg een bordje ‘cenote’ staan welke je dan kunt volgen. Beschik je over een huurauto, dan is deze manier heel leuk. De vorm en plek van de cenote is altijd weer een verrassing, even als of hij onder of boven het oppervlak is. Reis je met het openbaar vervoer? Dan kun je ook vaak tours boeken naar cenotes. Ook in de Lonely Planet vind je adressen, of je kunt natuurlijk even bij je ho(s)tel vragen waar je de mooiste cenotes in de buurt vindt.

Een aantal cenotes zijn ook nog eens te vinden op bijzondere plekken of zijn op een speciale manier te bereiken. Dat maakt het bezoeken natuurlijk extra speciaal!

Op de fiets naar de cenotes in Valladolid

Vallodolid is een leuk Mexicaans stadje, waar je in het centrum ook een cenote vindt. Je kunt een duik nemen in de cenote, maar ook gewoon iets drinken bij het aangrenzende restaurant.

cenote-valladolid

Bij heel veel hotels en ook bij een aantal winkeltjes in het centrum, kun je voor weinig geld fietsen huren. Daarmee kun je de cenotes in de omgeving bezoeken, die maar een paar kilometer fietsen zijn!

fietsen-vallodolid-mexico

Cenote Oxman

Eén van de cenotes die je per fiets kunt bereiken is cenote Oxman, onze grote favoriet. Na ongeveer 4km fietsen (deels over een grindweg) kom je aan bij de hacienda, waar je ook kunt zwemmen in het zwembad en een koud biertje kunt drinken! Daarna kun je zwemmen in de cenote, waar het zomaar kan dat je de enige bent! En als zwemmen je niet avontuurlijk genoeg is, kun je er ook nog even gebruik maken van de ‘Tarzan-swing’.

cenote-oxman-mexico

tarzanswing-cenote-oxman

Accommodatie in Vallodolid

Een supertip voor een accommodatie in Vallodolid is Hotel Zentik Project. Niet alleen aten we er de lekkerste quesadillas in Mexico, de kamers die ze verhuren zijn heerlijk (mét hangmat), ze hebben een heel cool zwembad (mét hangmatten) en ook nog een eigen zoutwatergrot, waar je in kunt zwemmen. En dat alles ook nog heel betaalbaar!

zwembad-valladolid

Te paard naar de cenotes rond Cuzamá

De cenotes rond Cuzamá kun je niet anders bezoeken dan met een soort ‘paard en wagen trein’. Het werkt als volgt, je stapt in een karretje, met bestuurder en paard. Het karretje zit op een soort minirails en het paard trekt het karretje over de rails. De rails loopt helemaal door de jungle, je bent wel een half uur onderweg voor je bij de eerste cenote bent. En elke keer tussendoor stappen we weer in het karretje met het paard. Als er een tegenligger aankomt, stapt de bestuurder van het karretje uit en trekt zijn karretje van de rails. Als de tegenligger dan voorbij is, zet hij het karretje weer op de rails. Comfortabel is het niet, maar wel uniek!

cuzuma-paard-cenote cuzuma-cenote-paard

Je bezoekt drie cenotes, waarbij de eerste een ‘gewone’ grot is waar je kunt zwemmen, en de tweede en derde echt prachtige cenotes met felblauw water. we zijn wel een half uur onderweg! Maar hoe leuk is dat, zo’n onverwachtse ‘attractie’. Eerst komen we bij een grot waar we kunnen zwemmen, waar het gewoon donker is, en daarna komen we bij twee waterholes. De waterholes zijn verbluffend. Van de buitenkant zie je helemaal niets, je moet eerst met een trap of ladder een meter of vijf naar beneden en dan kom je bij de waterhole. Het water is felblauw en heerlijk koel. Er schijnt één straal licht vanaf boven in het water, dat zo helder is dat je het tot de bodem kunt zien. Er hangen lianen en sommige rotsen zijn begroeid. Een klein paradijsje, wat een ontdekking!

cenote-cuzomacenote-cuzoma-mexico

De cenote bij Chichen Itza

Het is misschien wel de meest toeristische plek van Mexico, het Maya bouwwerk van Chichen Itza.

chichen-itza

En als je daar toch bent, kun je net zo goed de cenote bekijken die op hetzelfde terrein ligt. Je kunt hier niet zwemmen, maar bijzonder is dat het water groen is.

cenote-chichen-itza

Must-have voor deze bestemming: een goede zonnebril

In Mexico is het altijd zonnig, een goede zonnebril mag dan ook niet ontbreken in je bagage. Bij SmartBuyGlasses koop je een kwaliteitszonnebril tot 50% goedkoper dan in de winkel!

Onze favoriete zonnebrillen

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment