Meteen naar de content

De leukste dingen om te doen in Valladolid, Mexico

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Mexico

De gekleurde huisjes, leuke eettentjes en het sfeervolle centrale plein van Valladolid in Mexico, zijn niet de belangrijkste redenen waarom dit stadje in Yucatán zo’n populaire hotpot is onder toeristen. Valladolid is omringd door de mooiste cenotes van Yucatán en ligt vlakbij de oude Mayastad Chitzén Itzá. De centrale ligging van Valladolid in combinatie met de gemoedelijke sfeer, maken het stadje tot een must-visit op je rondreis door Yucatán. Bezoek jij Valladolid tijdens je vakantie in Mexico? We delen de mooiste bezienswaardigheden in de omgeving en de leukste dingen om te doen in Valladolid.

valladolid yucatan mexico

Ontdek de cenotes rondom Valladolid op de fiets

Een van de leukste dingen om te doen in Valladolid is per fiets de cenotes in de omgeving ontdekken. Cenotes zijn sink holes waar water in staat en een van de belangrijke bezienswaardigheden in Yucatán. Er zijn verschillende type cenotes: cenotes in een grot (vaak met kleine opening in het ‘plafond’ waar zonlicht doorheen schijnt), maar er zijn ook open cenotes, waar het dak reeds is ingestort. Rondom deze open cenotes vind je vaak veel bomen waarvan de wortels zich een weg hebben weten te banen de diepte in, op zoek naar water. Een prachtig gezicht! Veruit de meeste cenotes in Mexico komen voor in Yucatán en je vindt er rond Valladolid een groot aantal. Je kunt met slechts 15 min fietsen al een aantal van de bekende cenotes rondom Valladolid verkennen. Maar als echte Hollander is het natuurlijk leuk om iets meer van de omgeving te verkennen en ook de onbekendere cenotes te bezoeken. 

cenote oxman yucatan

Fietsroute langs de cenotes van Valladolid

Een route die ik aanraad is: Oxman – Saamal – Xkeken & Samula – Xlakas (+/- 20 km). Zelf bezocht ik nog cenote Tekom, maar ik vond deze persoonlijk de 7km extra fietsen niet waard. Heb je weinig tijd of wil je niet al te ver fietsen, dan kun je Xlakas overslaan of deze op een ander moment bezoeken. Deze cenote ligt namelijk als enige aan de andere kant van Valladolid, wat het tot een wat langere fietsroute maakt. De andere cenotes liggen redelijk dicht bij elkaar in de buurt. 

Cenote Hacienda Oxman – 100 pesos

Cenote Hacienda Oxman is een open cenote en staat bekend om de tarzan swing. Een weelderige cenote waar lange lianen van boven helemaal naar beneden kronkelen. Een van de dingen om te doen in deze cenote is het water in zwieren aan een touw. Ook vind je bij deze cenote een zwembad en restaurant. De entree is 100 pesos (+/- €4,25). 

cenote oxman mexico cenote oxman valladolid yucatan

Cenote Saamal – 150 pesos

Ook cenote Saamal is een open cenote met veel groen er omheen. Bijzonder aan deze cenote is de waterval die hier naar beneden komt. Voor deze cenote betaal je dan ook 150 pesos entree (+/- €6,40), een van de duurste cenotes in de omgeving dus.

Cenotes Xkeken en Samula – 125 pesos

Cenotes Xkeken en Samula liggen bij elkaar en je betaalt hier dan ook entree voor beide cenotes samen (125 pesos, €5,30). Je kunt ook een van de twee cenotes bezoeken (dan is het iets goedkoper), maar de cenotes verschillen wel degelijk erg van elkaar en ik zou ze dan ook echt allebei bezoeken. Beide cenotes bevinden zich in een grot met een kleine opening in het ‘plafond’ waar zonlicht doorheen schijnt. Wat Xkeken bijzonder maakt is dat de grot vol druipstenen zit. Ook zwem je hier tussen de visjes die aan je voeten knabbelen. Net een spa dus! Cenote Samula kenmerkt zich door de enorme diepte. Het zonlicht dat diep naar binnen schijnt geeft deze cenote een magisch karakter.  

cenote xkeken valladolid mexico cenote samula mexico

Cenote Xla’kaj (spreek uit Xlakas) – 25 pesos

Leuk aan cenote Xla’kaj is dat deze open cenote heel onbekend is. Entree is ook maar 25 pesos entree, en als je mazzel hebt, heb je de cenote tijdens je bezoek helemaal voor jezelf. Een goede reden om deze cenote te bezoeken, want bij alle andere cenotes in de omgeving van Valladolid begeef je je tussen tientallen toeristen.

Cenote Suytun – 150 pesos

Cenote Suytun ligt 7 km van Valladolid en ligt dus niet helemaal op bovengenoemde fietsroute. Het is de meest gefotografeerde cenote van Mexico en de cenote waar alle bekende ‘Instagram travel couples’ hun plaatjes schieten, omdat de cenote een groot platform in het midden van de grot heeft. En hoewel het echt een prachtige cenote is, maakt het massatoerisme deze plek wel iets minder idyllisch dan wat je ziet op Instagram. Zelf heb ik hem om deze reden overgeslagen. Maar wil je deze cenote graag zien, dan kun je deze natuurlijk wel bezoeken vanuit Valladolid.  

Lees ook onze tips voor de mooiste cenotes in Mexico.

Fiets huren in Valladolid

Je kunt op meerdere plekken in Valladolid een fiets huren. Zelf deed ik dit bij MexiGo tours. Je hebt hier de keuze uit een basic fiets (prima als je een korte afstand af gaat leggen) of een wat luxere mountainbike (een betere keuze als je 20+ km gaat fietsen). De basic fiets is 150 pesos voor een dag (of 25 pesos per uur) en de luxere fiets het dubbele. 

valladolid mexico

Zwemmen in de cenotes

Het is in nagenoeg alle cenotes mogelijk om te zwemmen. Wel is een zwemvest verplicht, ook als je goed kunt zwemmen. Vaak verhuren de locals ter plekke een zwemvest. Met het huren van je zwemvest support je dus wel de lokale communities. De zwemvesten worden na gebruik goed schoongemaakt en uitgehangen. 

Maak een dagtrip naar Chitzén Itzá

Chitzén-Itzá is een van de meest bekende Mayasteden in Mexico en misschien wel de populairste bezienswaardigheid in Yucatán. Valladolid ligt op 25 km van Chitzén-Itzá, wat het stadje de perfecte uitvalsbasis maakt om de Mayastad te bezoeken. Bij binnenkomst stuit je gelijk op de indrukwekkende, piramidevormige hoofdtempel Kukulkán, maar ook de arena voor een eeuwenoude balsport en het observatorium zijn interessant. Je kunt uren ronddwalen tussen de tempels en een gids die je meer leert over Chichén Itzá, is wel aan te raden. Je kunt een tour te boeken met een gids, of ter plaatse een gids vragen je rond te leiden. Om de drukte te mijden kun je er het beste voor zorgen dat je er bij opening bent. Dat is het voordeel als je vanuit Valladolid Chichén Itzá bezoekt, want de grote massa komt vanuit de kustplaatsen net iets later aan. Bovendien is het in de ochtend nog niet zo warm als later op de dag. 

chitchen itza yucatan bezienswaardighedenchichen itza valladolid

Hoe kom je in Chitzén Itzá vanuit Valladolid?

Er zijn verschillende mogelijkheden om vanuit Valladolid Chitzén Itzá te bezoeken. Je kunt met eigen auto gaan als je een rondreis met huurauto maakt. Maar er rijden ook bussen tussen Valladolid en Chitzén Itzá. Zowel de luxe ADO bussen als ‘normale’ bussen en zelfs collectivo’s. Chitzén Itzá ligt op de route naar Mérida. Als dat jouw volgende stop is op je rondreis door Yucatán, dan kun je ervoor kiezen je bagage mee te nemen en na je bezoek aan de Mayastad door te reizen naar Mérida. Er zijn namelijk grote bagagekluizen aanwezig bij Chitzén Itzá.  

valladolid bezienswaardigheden chichen itza

Chitzén Itzá bezoeken met een tour vanuit Valladolid

Zelf bezocht ik Chitzén Itzá met een tour vanuit Valladolid. Ik koos voor de GoWonders tour, waarbij ik naast Chitzén Itzá ook cenote Yokdzonot en gele stad Izamal bezocht. Ik vond dit zeker een aanrader, omdat je zo veel kunt zien op een dag en een rondleiding in Chitzén Itzá krijgt. Meer info over deze tour lees je ook in onze reisroute voor een rondreis Yucatán. Er zijn nog veel meer aanbieders van tours vanuit Valladolid naar Chitzén Itzá, dus mocht je dit overwegen, dan zou ik de beschikbare tours online vergelijken en boeken. De tours combineren namelijk bijna allemaal verschillende bezienswaardigheden en cenotes met elkaar. 

Boek hier een tour naar Chitzén Itzá >>

maya tempel chichen itza mexicocenote yokdzonot yucatan-mexicorondreis yucatan izamal

Dwaal door de kleurrijke straatjes van Valladolid, Mexico

Dat er een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Yucatán te vinden zijn rondom Valladolid zou je bijna doen vergeten dat het stadje zelf ook ontzettend leuk is om te bezoeken. De kleurrijke straatjes zijn een lust voor het oog en huisvesten veel leuke souvenirshops, art galleries en cafeetjes. Trek dus zeker een middagje uit om door het stadje te dwalen en op een terrasje neer te strijken. De meest fotogenieke straat vond ik Calz. de Los Frailles. Hier rijden minder auto’s en de huizen zijn hier prachtig gerestaureerd. Ook vind je hier een aantal leuke souvenirswinketljes. 

souvenirs valladolid mexico shops valladolid mexico

Geniet van de traditionele Mexicaanse keuken in Bazar Municipal

Wie de Mexicaanse keuken wil leren kennen kan terecht bij de food hall in het centrum van Valladolid, Bazar Municipal. Hier vind je verschillende stalletjes die traditionele Mexicaanse gerechten serveren. Probeer bijvoorbeeld eens Pollo en Mole, kip in een Mexicaanse saus die maar liefst uit 40 ingrediënten bestaat! Niet het meest sexy gerecht, maar zó lekker! Ook Chilaquiles, dat de Mexicanen eten als ontbijt, is een aanrader. De tortilla chips in groene of rode salsa, bestrooid met kaas en een ei zijn in ieder geval erg goed als je een kater hebt. Maar ook als je een actieve dag voor de boeg hebt, is dit stevige ontbijt een goed idee. En verder is Lime soep ook iets wat je hier veel ziet. Je kunt bij de food hall ook heerlijke sapjes krijgen. Probeer bijvoorbeeld eens Jamaica (dat gemaakt wordt van hibiscus) of Tamarinde. Vaak wordt er wel veel suiker aan toegevoegd, dus vraag eventueel om het ‘sin azucer’ te maken. Of probeer nieuwe fruitsoorten uit, zoals Guave of Guanábana. Deze laatste is mijn persoonlijke favoriet. 

foodhall valladolid mexico lime soep yucatan

Drink een kopje koffie op de love seats van Plaza de San Francisco

De San Francisco kerk is een eye catcher in Valladolid en vormt, net als veel andere kol0niale steden in Latijns-Amerika, het hart van de stad. Bij de kerk vind je namelijk het prachtige plein Plaza de San Francisco dat ook gelijk als park dienst doet. Typerend voor Valladolid, maar bijvoorbeeld ook voor Mérida, zijn de zogenaamde love seats. Het verhaal gaat stelletjes hier vroeg samenkwamen voor ze getrouwd waren. Zo konden ze toch op een ‘veilige’ manier heel dicht bij elkaar zitten. Haal een take-away koffie en neem plaats op een van de bankjes. Zo kun je in alle rust heel even het lokale leven observeren. Wil je je Spaans oefenen? Knoop dan eens een gesprekje aan met een van de locals die er zitten. Er is altijd wel iemand bereid om even met je te babbelen. Schrik niet als je hier bent rond zonsondergang of -opgang. Het is dan een oorverdovend lawaai van de vele vogels die dan hun nest opzoeken of uitvliegen. 

valladolid yucatan rondreis valladolid yucatan mexico

Bezoek de flamingo’s in Rio Lagartes en het roze meer Las Coloradas

Rio Lagartes is het thuis van honderden flamingo’s. Zeker leuk dus om dit bioreservaat te bezoeken als je in Valladolid bent. Met een tour bezoek je niet alleen de flamingo’s van Rio Lagartes, maar maak je ook een fotostop bij het roze meer Las Coloradas. Kijk wel even goed naar het juiste seizoen. Zelf bezocht ik in plaats van Rio Lagartes vanuit Valladolid het bioreservaat van Celestún vanuit Mérida. Tussen november en april vind je daar de meeste flamingo’s, maar buiten dit seizoen vind je meer flamingo’s in Rio Lagartes. Onderstaande foto is gemaakt bij Celestún.

rio celestun mexico flamingo 

Overnachten in Valladolid, Mexico

Valladolid barst van de leuke, betaalbare boutique hotels. De kwaliteit is hoog en de meeste hotels bevinden zich in en rond het centrum. Zelf bezochten we Valladolid in Mexico meerdere malen en sliepen in verschillende hotels. De onderstaande hotels kunnen we dan ook alledrie aanraden. 

Door ons geselecteerde accommodaties in Valladolid

Hoe kom je in Valladolid? 

Valladolid ligt op 1,5 rijden van Cancun. Het is dan ook goed te doen om het stadje als eerste stop op je rondreis door Yucatán in te lassen. Je kunt een auto huren en zelf rijden of een bus pakken. De luxe ADO bussen zijn zeer comfortabel om mee te reizen en stoppen ook in Valladolid. Vanuit Valladolid is het nog zo’n 2 uur rijden naar Mérida. Eventueel kun je via het gele stadje Izamal rijden. 

wat te doen in Valladolid Mexico

Auto huren in Mexico

Mexico, en met name Yucatán en de omgeving van Valladolid, is een perfecte bestemming voor een roadtrip. Veel accommodaties bieden dan ook parkeergelegenheid aan. Reizen met een huurauto maakt het mogelijk om nog net wat meer plekken te ontdekken, buiten de gebaande paden. En je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt. Wil jij een auto huren, dan raden we Sunnycars aan. Je huurt dan all-inclusive, waardoor je niet voor onverwachte, extra kosten komt te staan. Ook je verzekering zit bij de totaalprijs in, ideaal! Liever de allergoedkoopste optie? Dan is Rentalcars een aanrader. 

Boek hier je huurauto >>

Met de bus naar Valladolid reizen

Er rijden verschillende type bussen door Mexico. Het meest comfortabel zijn de bussen van ADO. Deze luxe bussen zijn de beste keuze voor je rondreis door Yucatán en rijden rechtstreeks vanuit Cancun naar Valladolid en Mérida. De zitplaatsen zijn zeer ruim (je benen kunnen languit en de stoelen zijn breed). Verder beschikken ze over USB-oplaadpunten, is er een toilet en wifi aan boord en maken de bussen geen stops voor pauze onderweg. De bussen rijden vanuit speciale ADO busstations en je bent verzekerd van een zitplaats (deze staat op je ticket vermeld). Je kunt het beste tickets online boeken, maar je kunt ook een ticket kopen op het busstation zelf. Je kunt ook met lokale bussen reizen. Ook deze bussen zijn prima in orde, maar niet zo luxe als ADO (wel goedkoper). De goedkoopste (en minst comfortabele) optie is een collectivo, een minibus die vertrekt als hij vol is. Zo’n collectivo is een prima optie voor korte afstanden, zoals tussen Valladolid en Chichén Itzá, maar je doet er dan wel iets langer over, omdat deze onderweg ook regelmatig stopt. 

calz. de los frailles Valladolid, Mexico

Checklist voor je vakantie naar Mexico

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Inentingen nodig? Je kunt je ook thuis laten vaccineren
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van Valladolid. Vind en vergelijk de leukste tours en boek ze alvast online
  • Parkeren op het vliegveld? Boek voordelig een parkeerplaats op Schiphol en andere luchthavens
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Valladolid als onderdeel van je Mexico reis

Voor de meeste reizigers is Valladolid een stop van zo’n 2 of 3 nachten tijdens een Mexico reis. Andere aanraders in Yucatán zijn bijvoorbeeld Laguna Bacalar, Tulum en Isla Holbox. Verder zijn Oaxaca en Puerto Escondido ook aanraders voor je reis naar Mexico.

Georganiseerd door Mexico reizen?

Wil jij door Mexico reizen, maar doe je dat liever georganiseerd? Dan kunnen we de bouwstenen van 333Travel aanraden. Met deze reisorganisatie reis je zelfstandig door Mexico, maar regelen zij je route, vervoer en overnachtingen. Je kunt dit zelf samenstellen o.b.v. bouwstenen, een volledige rondreis boeken of een reis op maat laten maken. Zo reis je precies zoals jij dat wilt, maar ben je minder tijd kwijt aan de voorbereiding en hoef je je tijdens de reis nergens zorgen over te maken. 

Bekijk het aanbod Mexico reizen >>

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen