Meteen naar de content

Vuurland: op expeditiecruise naar het ‘einde van de wereld’

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Argentinië

Bootreis

Bucketlist

Chili

Natuur en Wildlife

Patagonië

Als je het hebt over reizen die op de bucketlist van iedere reiziger staan, komt Antarctica misschien wel bovenaan. De plek op de wereld waar je het dichtstbij dit continent komt is Cape Horn, een eilandje voor de kust van Vuurland in Chili. Vuurland is het meest zuidelijke stuk land van Zuid-Amerika. Cape Horn wordt hierdoor ook wel ‘het einde van de wereld’ genoemd. Je kunt hier maar op één manier voet aan land zetten: met het expeditiecruiseschip van Australis vaar je dwars door Vuurland naar Cape Horn.

Stella Australis

Van Punta Arenas (Chili) door Vuurland naar Ushuaia (Argentinië)

Wij stapten aan boord van het Australis schip Stella in Punta Arenas (Chili) en maakten de cruise met als officiële eindbestemming Ushuaia (Argentinië), de meest zuidelijke stad ter wereld. Maar veel mensen die deze cruise maken zien eigenlijk Cape Horn (national park Cabo de Hornos) als dé bestemming van deze reis, omdat dit echt de meest zuidelijke plek is. De reisroute voert door het prachtige national park Tierra del Fuego, Vuurland. Je dagen worden gevuld met excursies en hikes in Vuurland, uren turen naar de mooie uitzichten vanaf het schip, fotograferen, lekker eten en interessante gesprekken met je medepassagiers.

vuurland-chili-cruise

Vuurland

De eilandengroep Vuurland wordt gedeeld door twee landen, Chili en Argentinië. Het westelijke deel van Vuurland is van Chili, het oostelijke deel van Argentinië. De naam Vuurland is bedacht door Ferdinand Magellaan, de eerste Europeaan die door dit gebied voer. Hij zag vuren op de eilanden branden en noemde het gebied daarom Vuurland. Deze vuren waren waarschijnlijk van de oorspronkelijke bewoners, de Yámana. Het bijzondere aan deze stam is dat zij geen kleding of bescherming droegen, maar volledig naakt rondliepen. Dit omdat kleding in dit gebied altijd nat en koud zou zijn, ze waren namelijk ook constant op jacht op het water. In plaats daarvan smeerden ze zichzelf in met dierenvet en warmden ze zich op aan de vuren. Het is een bijzondere gedachte, als je zelf dik ingepakt in winterkleding de kou van Vuurland trotseert tijdens de expeditiecruise.

vuurland cruise

Off the grid

Zodra de haven van Punta Arenas uit het zicht is verdwenen, ben je off the grid. Dit betekent dat je geen telefoon- of internetsignaal meer hebt. Je vijf digital detox-dagen beginnen met een glas champagne in je hand. Je zult ervaren hoe fijn het is om je dagen te beleven zonder prikkels van buitenaf en alleen even bezig te zijn met het hier en nu. Zelfs je horloge hoef je niet om te doen, want de tijden van het eten, de excursies en andere dingen worden goed aangekondigd via de intercom. Jij hoeft je alleen maar bezig te houden met genieten van de reis!

patagonie cruise

Wildlife spotten in Tierra del Fuego

Tijdens deze expeditiecruise heb je kans veel bijzondere waterdieren in hun natuurlijke leefomgeving te spotten. Zo is het mogelijk dat je al varend zeeleeuwen en dolfijnen spot. En ben je een echte geluksvogel, dan zie je zelfs walvissen. Tijdens de excursies zie je ook verschillende dieren, waaronder de pinguïns op Tucker eiland. Meer dan 4.000 Magellan pinguïns bevolken dit eiland. Daarnaast zie je ook veel bijzondere vogels. Natuurlijk is er geen garantie op welke dieren je gaat zien, natuur blijft onvoorspelbaar en bovendien hangt het ook af van het seizoen waarin je reist.

pinguins-chili

Excursies en hikes in Vuurland

Tijdens je expeditiecruise ga je elke dag één of meerdere keren in een Zodiac speedboot van boord voor excursies of hikes in Vuurland. Alle excursies en hikes vinden plaats onder begeleiding van een gids die je naast de route ook veel informatie geeft over wat je onderweg ziet. Je kunt altijd kiezen uit verschillende hikes met verschillende moeilijkheidsgradaties. De moeilijke hikes zijn goed te doen voor iemand met een gemiddelde conditie, maar reken wel op wat klim- en klauterwerk en flink wat modder. De verbluffende uitzichten zijn het echter zeker waard.

vuurland-hiking

Glacier Alley

Op dag drie van de reis door Vuurland vaart het schip door de ‘Glacier Alley’ van het Beagle kanaal. In deze passage zijn meerdere gletsjers te zien die allemaal een naam van een land hebben gekregen: Holland, Italië, Duitsland, Spanje en Frankrijk.

Vuurland glaciers

Pia glacier

Een andere bijzondere excursie is die naar Pia gletsjer. Je kunt hier van redelijk dichtbij zien hoe een gletsjer eruit ziet: indrukwekkend! Ook kun je een mooie hike naar de top maken waar je uitzicht hebt over zowel de gletsjer, als een meer aan de andere zijde.

pia glacier vuurland chili pia gletsjer vuurland chili

Checklist voor je expeditiecruise naar Vuurland

Cape Horn

En dan is het eindelijk zover, voor velen een hoogtepunt van de expeditiecruise: Cape Horn. Want je zet niet elke dag voet aan land op het meest zuidelijke puntje van de wereld (op Antarctica na). Het blijft tot het einde spannend of je daadwerkelijk voet aan land gaat zetten, of dat je Cape Horn vanaf de boot moet aanschouwen, dit is namelijk geheel afhankelijk van de weersomstandigheden. Het weer is hier niet alleen ontzettend wisselend, het kan ook heel bar en boos zijn. De Drake passage, tussen Cape Horn en Antarctica in, is berucht om zijn hoge golven. Zo’n 800 schepen zijn in deze passage te onder gegaan, ongeveer 10.000 mannen hebben hier een zeemansgraf gekregen.

cape horn

Cape Horn: Een Nederlandse ontdekking

Voor Nederlanders is Cape Horn misschien wel extra bijzonder: het was een Nederlands schip (de Eendracht), die in 1616 als eerste Cape Horn bereikte. Cape Horn heet in het Nederlands vertaald dan ook ‘Kaap Hoorn’, maar bekender onder de Engelse naam. Kaap Hoorn is vernoemd naar de Noord-Hollandse stad Hoorn, waar de meeste bemanning van de Eendracht vandaan kwam. Een bijzondere reis, de Nederlanders ontdekten niet alleen Cape Horn, maar ook een nieuwe route naar Azië.

cape horn ship

Wat kun je verwachten op Cape Horn?

Het is voornamelijk al deze geschiedenis én de ligging die Cape Horn zo’n bijzondere plek maken. Als je daar staat en bedenkt hoe het was in vroegere tijden om hier te komen voelt dit heel bijzonder. Op het eilandje zelf is verder niet heel veel te zien behalve een monument, vuurtoren en schattig kapelletje. Het eiland is onbewoond, op één woonhuis na. Hier woont een marineman met zijn gezin.

cape horn chili

Achtergrondinformatie tijdens de cruise

Wat deze cruise zo bijzonder maakt, is ook de hoeveelheid achtergrondinformatie die je krijgt. Niet alleen tijdens de excursies, maar ook vooraf. ’s Avonds wordt er meestal iets georganiseerd wat betrekking heeft op de excursies van de volgende dag. Dit kan een lezing zijn, maar ook een documentaire op groot scherm.

tierra del fuego

Onderzoekers aan boord

Naast het organiseren van de expeditiecruises, wordt er in samenwerking met Australis ook veel onderzoek gedaan in Vuurland. Regelmatig zijn er dus ook onderzoeksteams aan boord te vinden die zich bezighouden met bijvoorbeeld de verandering van de glaciers en wildlife in het Tierra del Fuego national park.

vuurland chili

De hutten op de Stella Australis

De hutten op de Australis schepen zijn van alle gemakken voorzien; een eigen badkamer inclusief warme douche, heerlijk comfortabel bed, kledingkast en een bureau. En het allerbelangrijkste: een groot raam. Dit raam is het allerleukste van het slapen op het cruiseschip, want aangezien er geen ander schip of andere mensen in de omgeving zijn, kun je altijd met de gordijnen open slapen. Als je ’s ochtends wakker wordt van het daglicht en de deining van het schip en slaperig je ogen opendoet, zie je meteen de zee en de prachtige landschappen. Besneeuwde bergtoppen, fjorden of gletsjers maken dat je meteen klaarwakker bent.

Stella Australis hut

Het leven aan boord

Het schip van Australis is (in vergelijking tot ‘normale’ cruiseschepen) niet zo groot, er kunnen per expeditie 200 passagiers meevaren. Dit maakt dat je al snel veel van je medepassagiers zult leren kennen, wat de sfeer aan boord zeker ten goede komt. Omdat een cruise als deze zeker geen budgetreis is, is de gemiddelde leeftijd aan boord veelal hoog. Maar aarzel hierom zeker niet om toch mee te gaan. Er zijn altijd mensen van alle leeftijdsgroepen aan boord. Daarnaast zul je merken dat leeftijd er eigenlijk helemaal niet zoveel toe doet als je misschien van tevoren denkt. Veel passagiers zijn heel erg bereisd en het onderwerp ‘reizen’ levert dus altijd interessante gesprekken op. Ook kun je goede tips verwachten voor je volgende reizen, want er zijn veel nationaliteiten aan boord; tijdens onze cruise waren er reizigers uit 14 verschillende landen!

Cruise-Chili-patagonie

Eten & drinken

Al het eten en drinken aan boord is inbegrepen bij de cruise. Per dag worden er drie maaltijden geserveerd: ontbijt, lunch en diner. Het ontbijt en lunch zijn in buffetvorm, voor het diner kun je kiezen uit verschillende opties. De kwaliteit van het eten is goed, wij hebben lekker gegeten aan boord. Alle dagen aan boord heb je een vaste plek, je zit dus altijd met dezelfde mensen aan tafel. Hierbij wordt rekening met je taal gehouden, er zijn bijvoorbeeld Engelstalige tafels en Spaanstalige tafels. Naast de vaste eetmomenten kun je altijd drankjes pakken, koffie, thee en frisdrank is selfservice. Daarnaast kun je onbeperkt cocktails en alcoholische drankjes bestellen aan de bar. Er zijn twee verschillende lounges waar je kunt relaxen mét natuurlijk het mooie uitzicht!

stella-australis-boat-cruisepatagonie-Australis-Cruise

Ushuaia

De laatste ochtend word je wakker in de haven van Ushuaia, Argentinië. Het stadje dat zichzelf ook ‘fin del mundo’ (einde van de wereld) noemt. De expeditiecruise zit erop en na een lekker laatste ontbijt verlaat je het schip. Je kunt Ushuaia weer verlaten met de bus of het vliegtuig, richting Chili of Argentinië. Maar het is ook zeker de moeite waard nog een paar dagen in Ushuaia te blijven. Er gaan vanuit Ushuaia diverse pendelbussen naar beginpunten van het national park, Esmeralda Lake en Turquesa Lake. Meer informatie hierover vind je bij het Turismo bureau van Ushuaia. Een andere activiteit in Ushuaia is het maken van de treinrit met de stoomtrein del Fin del Mundo. En heb je nog niet genoeg gehad van het varen, dan kun je er ook nog een extra boottocht over het Beaglekanaal maken. Of je stapt er gewoon op het volgende schip…. naar Antarctica ;-).

ushuaia

Glacier Martial in Ushuaia

Een andere leuke hike die je in Ushuaia kunt maken is die naar de gletsjer Martial, je kunt deze gewoon vanuit de stad zelf doen. Je wandelt hiervoor naar het theehuis ‘La Cabaña Casa de té’ (je kunt ook een taxi nemen) en loopt langs de oude skiliften omhoog, tot je bordjes tegenkomt die je de weg wijzen. Na je hike kun je genieten van een heerlijke kop thee in het theehuis. De brownies zijn ook zeker aan te raden. De weg terug naar Ushuaia kun je over de weg doen, maar ook door het bos.

ushuaia-theehuis

Wat neem je mee op expeditiecruise naar Vuurland?

Kleding

Hoge waterdichte wandelschoenen en een waterdichte broek zijn zeker aan te bevelen, in tegenstelling tot wat hier en daar op internet staat vermeld, is er geen laarzen uitleenservice meer voor alle passagiers. Mocht je onverhoopt (net als wij tijdens onze wereldreis) toch geen waterdichte schoenen bij je hebben, zijn er wel laarzen beschikbaar, maar de voorraad en maten zijn beperkt. Het weer in dit deel van Chili is ontzettend veranderlijk, ongeveer elke tien minuten verandert het van zonnig, naar bewolkt, naar regenachtig. Je moet dus op alles voorbereid zijn qua kleding. Ook blijf je in de Zodiacs lang niet altijd droog, je gaat dus erg blij zijn met je meegenomen waterdichte kleding! De wind kan behoorlijk koud zijn en ook zeer krachtig, een muts of pet is dus ook aan te bevelen, evenals een warme, waterdichte jas en handschoenen. Zorg voor voldoende laagjes kleding, zodat je snel kunt reageren op het veranderlijke weer. Een Buff sjaaltje is ook fijn tegen de wind, zeker als je op het dek staat en tijdens de excursies.

vuurland expeditie

Fotocamera

Neem uiteraard een fotocamera mee. Een goede compactcamera is hiervoor het handigst, omdat een grote spiegelreflexcamera in de bootjes en tijdens regenbuien niet ideaal zijn. Een compactcamera steek je gemakkelijker in je jaszak. Ben je een (amateur)fotograaf en wil je wel graag je spiegelreflexcamera en lenzen meenemen? Zorg dan voor goede bescherming in de vorm van een goede (waterdichte) tas en regencover. Een dry sack die je aan je zwemvest (deze worden uiteraard wel verstrekt) kunt klikken is ook ideaal!

Australis Cruise Chili

Vergeet ten slotte je zonnebril en zonnebrand niet, want behalve regen en wind kun je ook felle zon verwachten. Voordeel van deze bijzondere weersomstandigheden: je zult regelmatig prachtige regenbogen spotten!

Bekijk onze video over deze expeditiecruise naar Vuurland

Ook een expeditie-cruise door Vuurland boeken?

Een expeditie-cruise van 5 dagen/4 nachten op een schip van Australis boek je vanaf zo’n € 1700,- pp, afhankelijk van de datum en klasse van je hut. Dit is al je eten en drinken (incl. cocktails en andere alcoholische dranken) aan boord, een hut met privé-badkamer, elke dag schoonmaakservice en alle excursies. Behalve een vrijwillige fooi voor het personeel komen hier dus geen kosten meer bij. Dit lijkt een hoop geld voor een paar dagen, maar als je bedenkt wat voor een once-in-a-lifetime-experience deze cruise is en wat er uiteindelijk allemaal bij dit bedrag is inbegrepen, is het dit geld zeker waard. En wil je eerst eens kijken of bootreizen iets voor jou is? Boek dan eens een minicruise Newcastle om het uit te testen!

Cruise door Vuurland als onderdeel van je Zuid-Amerika reis

Een cruise door Vuurland is heel goed te combineren met een reis door Chili of Argentinië. Je kunt bijvoorbeeld vanuit Ushuaia vliegen naar Buenos Aires of de bus nemen naar Puntas Arenas om Patagonië verder te verkennen. En natuurlijk kun je daarbij het prachtige Torres del Paine national park niet overslaan. En nog een tip: vlieg jij veel, denk dan eens aan het sparen van air miles!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen