Reisroute Chili en Argentinië: Patagonië in drie weken


Ben jij een outdoor- en natuurliefhebber? Zet Patagonië dan direct op je bucketlist! Dit gebied in het zuiden van Chili en Argentinië is één van de mooiste outdoorgebieden ter wereld. Patagonië staat bekend om haar ruige natuur en bergen maar je vindt hier meer! Gletsjers, gekleurde meren, fjorden maar ook vlaktes en een prachtige kust.

Patagonie_Torres_del_Pain

Ushuaia

Ushuaia is de meest zuidelijke stad ter wereld! Het is hier vaak koud en de zomer (december-maart) is daaromde beste periode om deze stad te bezoeken. In dezelfde periode vertrekken vanaf hier expedities en cruises richting de Zuidpool. Het is dan ook vaak druk met expeditieleden en toeristen.

De stad ligt tussen de Martial Gletsjer en het Beagle kanaal. Een boottocht over dit kanaal is zeker de moeite waard. Je vaart langs eilandjes met vogels, zeehonden, pinguïns en zeeleeuwen. Kleed je wel warm aan voor deze tocht!

Trek ook wat tijd uit voor de natuur rondom Ushuaia. Nationaal park Tierra del Fuego (Vuurland) heeft prachtige wandelroutes. Ook kun je hier klimmen en kajakken.

Patagonie_Ushuaia_Canal

Hoe kom je in Ushuaia

Zelf vloog ik vanaf Amsterdam naar Buenos Aires. Het is leuk om een paar dagen in Buenos Aires te blijven en de stad de verkennen. Vanaf Buenos Aires kun je een nationale vlucht (o.a. LATAM Airlines) boeken naar Ushuaia. De vlucht duurt ongeveer 4 uur en kost rond de 300 euro. De vlucht kan wat ruig zijn aangezien je voor de landing tussen bergen doorvliegt en het hier vaak waait.

Accommodatie in Ushuaia

In het hoogseizoen kan het hier druk zijn! Als je op zoek bent naar een lowbudget accommodatie probeer deze dan van tevoren vast te leggen.

Vind hier je accommodatie in Ushuaia >

Patagonie_Ushuaia

Puerto Natales

Puerto Natales is de entree voor wandelaars die Torres del Pain nationaal park willen ontdekken. Hier kun je inkopen doen, wandelspullen huren of nog even relaxen. Torres del Pain ligt in het zuiden van het Andes gebergte. De bekendste meerdaagse wandelingen zijn het W-Circuit (76 km) of O-Circuit (130 km). Heb je weinig tijd? Je kunt ook een dagwandeling maken naar de Mirador Las Torres. Je komt langs grillige rotsformaties, helderblauwe meren en bossen. Alle hikes zijn pittig met veel hoogteverschillen.

Patagonie_Wcircuit

Ben jij van plan om te hiken? Zorg voor goed materiaal en informeer naar routes en weersomstandigheden voordat je vertrekt!

Patagonie_Torres_del_Pain_paard Patagonie_Gletsjer

Hoe kom je in Puerto Natales?

Je kunt een bus (Bus Sur) nemen van Ushuaia naar Punta Arenas. Je kunt hier een tussenstop maken of een bus nemen naar Puerto Natales. Het is een lange reis (meer dan 12 uur) dus check je aansluitingen goed van tevoren. Tevens maak je in deze trip de oversteek over de Straat van Magellaan (de bus gaat op de Ferry) wat redelijk ruig kan zijn door de wind en golven. Een snellere maar meer kostbare optie is om te vliegen.

Accommodatie in Puerto Natales

In Puerto Natales vind je veel budgetaccommodaties. In het park zelf kun je kamperen of gebruik maken van lodges. De lodges zijn erg snel vol en moeten van tevoren geboekt worden!

Vind hier je accommodatie in Puerto Natales >

Patagonie_Mirador_Torres_del_PainPatagonie_Fitz_Roy

El Calafate

El Calafate is een leuk toeristisch dorpje met veel restaurantjes en barretjes. Vanaf hier kun je naar Los Glaciares nationaal park. Hier kun je de Perito Moreno gletsjer bekijken. Dit is de grootste, en nog steeds actieve, gletsjer ter wereld. De gletsjer verschuift en is 4 km lang en 60 meter hoog. De gletsjer eindigt in een fjord. In het park is het ook mogelijk om te (ijs)wandelen of een boottocht te maken tussen ijsschotsen in de fjord.

Hoe kom je in El Calafate?

Neem de bus vanaf Puerto Natales naar El Calafate. Er zijn meerdere maatschappijen. Voor het vervoer naar de gletsjer kun je een tour boeken. Tevens is het mogelijk om er zelf met de bus heen te gaan.

Vind hier je accommodatie in El Calafate >

Patagonie_Perito_Moreno

El Chalten

In dit kleine dorpje vind je veel klimmers. Dit gebied is iets minder bekend dan nationaal park Torres del Pain maar zeker zo mooi. Het gebied ligt rondom het Fitzroy massief met de twee bekende toppen Cerro Torre en Cerro Fitzroy. Hoewel er veel echte klimmers rondlopen zijn hier ook veel opties voor de minder getrainde wandelaar. Er zijn mooie dagtochten met bewegwijzering die je zelf kunt lopen.

Hoe kom je in El Chalten?

Vanuit El Calafate gaan er diverse busmaatschappijen naar El Chalten. De rit duur ongeveer 3 uur. Zorg dat je je fototoestel bij de hand hebt want je hebt geweldige uitzichten op het Fitzroy massief.

Accommodatie in El Chalten

Er is weinig accommodatie in dit dorpje. Zorg dat je van tevoren iets boekt. Het is ook mogelijk om hier te kamperen. Heb je speciale boodschappen nodig? Zorg dat je die meeneemt uit El Calafate aangezien er in dit dorp niet een uitgebreid assortiment beschikbaar is.

Vind hier je accommodatie in El Chalten >

Patagonie_El_Chalten

Heb je meer tijd?

Zelf had ik in totaal 5 weken de tijd en ben ik doorgereisd naar het noorden. Vanuit Patagonië ben ik naar het dorp Bariloche gegaan. Dit ligt aan een groot meer waar je heerlijk kunt relaxen. Fijn na al die kilometers in de benen. Vanuit daar naar het stadje Pucon. Dit dorpje staat bekend door alle outdoorsporten die je kunt beoefenen. Je kunt een vulkaan beklimmen (zwaar maar zeker de moeite waard) en je kunt raften op verschillende rivieren. Vanaf hier ben ik via de kustplaats Pichilemu, waar je goed kunt golfsurfen, geëindigd in Santiago, de hoofdstad van Chili.

Patagonie_Pucon_VolkaanPatagonie_Pichilemu

Handig om te weten over Patagonië

Patagonië ligt in het grensgebied van Argentinië en Chili. Je doorkruist beide landen tijdens je reis. De voertaal in beide landen is Spaans. Je betaalt met de Chileense of Argentijnse Peso. Beide landen zijn goedkoper dan Nederland, maar duurder in vergelijking met Peru en Bolivia of bijvoorbeeld Aziatische landen.

Patagonie_Santiago

 

2 Comments

Add yours
  1. Britt

    Hi Debra, Bedankt voor je handige tips! Wij gaan 8 januari naar Argentinië en Chili en willen o.a. de W-trek doen. Wij vragen ons af of we vanuit BA het beste direct naar Puerto Natales vliegen of eerst naar Ushuaia en vanaf daar met de bus verder. In dat laatste geval zien we Ushuaia en Tierra del Fuego ook. Is dit een aanrader (we hebben zeker 6 weken in Chili/Argentinië) en hoeveel tijd zou je ervoor uittrekken? We moeten nu alvast de W-trek boeken en daarom inschatten wanneer we in :Puerto Natales arriveren. Alvast bedankt! Groeten, Britt

  2. Debra

    Hi Britt,
    Gaaf dat jullie gaan! Als jullie 6 weken hebben kun je best naar Ushuaia vliegen en dan met de bus verder omhoog trekken. Ik had zelf ook ongeveer 6 weken en heb deze route gedaan. Het ligt er natuurlijk wel aan hoeveel tijd je op alle plekken wilt besteden. Als je voor Ushuaia kiest, probeer wel meteen een bus te boeken als je daar bent. Dan weet je in ieder geval dat je vervoer alvast in vastgelegd (het kan soms druk zijn). Groetjes Debra

+ Leave a Comment