Meteen naar de content

Colombia: Medellin city guide

janneke dijkhuis

Door Janneke

Colombia

Wereldsteden

Medellin heeft dan wel een duister verleden, vandaag de dag is het een populaire stad die massaal door reizigers bezocht wordt. Het is een levendige stad waar veel te doen is, dus tijdens je rondreis Colombia is het zeker aan te raden om, naast de hoofdstad Bogota, Medellin een bezoekje te brengen. Nog maar heel recent stond Medellin altijd negatief in het nieuws. In rap tempo is deze wereldstad uitgegroeid tot één van de populairste steden in Colombia en de grootste hubs ter wereld voor digital nomads. ‘The city of eternal spring’ heeft ontzettend veel te bieden voor toeristen. Dus ga jij naar deze toffe stad in Zuid-Amerika, Met deze tips beleef je een onvergetelijke tijd in Medellin Colombia!

Medellin, de rijke Paisa regio

Medellin is de hoofdstad van de Paisa regio. De Paisa regio staat bekend als de economisch meest succesvolle in Colombia, gezien het rijk is aan natuurlijke bronnen. Textiel, koffie, smaragd, goud- en koolmijnen om een paar sectoren te noemen die welvarend zijn voor Colombia vandaag de dag. En niet alleen vandaag de dag maar eigenlijk al sinds de Spanjaarden in de 16de eeuw heersten. De Paisa’s zijn erg trots en zien zichzelf superior aan andere regio’s en Colombianen. Zij zien zichzelf als verantwoordelijk voor de welvaart van het land.

Colombia-Medellin-View-Hike

Vroegere hoofdstad van drugs en geweld

Wie de serie Narcos heeft gezien, weet dat Medellin Colombia een heel donker en gewelddadig verleden kent in het drugscircuit en het de thuisbasis was van drugsleider Pablo Escobar. De grootste drugskartels waren gevestigd in de stad en zorgden er voor dat de stad onveilig was. Het is nog maar een jaar of 10 tot 15 geleden dat het tij keerde voor de stad. Wanneer je vandaag de dag door Medellin loopt zou je niet denken dat het nog maar heel recent vermeden werd door de hele wereld. De stad ziet er juist welvarend uit. Met een supermoderne metro, mooie gebouwen, goede infrastructuur, veel goede en leuke restaurants en bars en goed geklede en trotse bewoners.

Colombia-Medellin-Pablo-Escobar-Le-Catedral

Guerrillabeweging FARC

Niet alleen de drugskartels weerhielden toeristen van een bezoek aan Colombia. Maar misschien nog wel meer de guerrillabeweging FARC. Een jaar of tien geleden was het onmogelijk om buiten Medellin te reizen. Een bezoekje bijvoorbeeld aan Guatape zat er niet vertelde m’n Colombiaanse huisgenootje me. Zodra je je buiten de stad begaf liep je een groot risico ontvoerd te worden door de guerrillabewegingen. In de stad waren aanslagen en bommen die met het drugscircuit te maken hadden maar die waren heel gericht. Die waren niet op ‘normale’ burgers (of toeristen voor zover die er waren in die tijd) gericht. De stad voelde daarom als veilig ondanks het geweld wat er gaande was.

In 2016 is het vredesverdrag getekend met de guerrillabeweging FARC. Ook al is dit slechts een begin, kijkt iedereen in Colombia positief naar de toekomst. En als toerist kun je zonder zorgen richting Colombia afreizen.

Colombia-Medellin-Casa-de-la-Memoria

Goed, met deze info kun je je ouders (en misschien je zelf) overtuigen dat Medellin en Colombia echt veilig zijn vandaag de dag. Maar nu de rest: wat te doen in Medellin?

Vervoer in en rondom Medellin Colombia

Kom je op de luchthaven van Medellin aan dan kun je prima met de bus naar de stad. Wanneer je de luchthaven uitkomt loop je direct naar rechts. Helemaal aan het einde heb je een busstop met twee lijnen. Eén van de twee bussen gaat naar San Diego Mall en die bus wil je hebben. Volgens mij zijn de kosten COP 9.000 (€ 2,80) per persoon. Vanaf San Diego Mall pak je een taxi of een Uber. Uber is vaak voordeliger en betrouwbaarder dan een taxi, dus voordat je aankomt in Medellin is het verstandig om de app te downloaden. In Medellin zelf kun je prima met de metro van A naar B reizen. De meeste wijken (m.u.v. Laureles) zijn prima te bereiken met dit super handige en moderne openbaarvervoer.

Colombia-Medellin-Metro

De Teleférico’s

De teleférico, oftewel de kabelbaan, is onderdeel van het metrosysteem en brengt je hoog de bergen in. De teleférico’s hebben een brug geslagen tussen de arme buitenwijken van Medellin en de wijken in de stad. Voor COP 2.400 (ongeveer € 0,75) per enkele reis kun je gaan en staan waar je wilt. Er zit geen maximum of zone begrenzing op het reizen met de metro of de teleférico’s. Zodra je echter een station verlaat moet je een nieuw kaartje kopen. Je verwacht het misschien niet maar de kabelbaan is uitgegroeid tot één van de populairste toeristenattracties van Medellin.

De meest populaire rit is die naar Santo Domingo voor de prachtige uitzichten over de stad. Er is hier een national park, waar je een schitterende hike kunt lopen. Vanuit de teléferico kun je ook goed de armere delen van de stad (communas) zien en het contrast tussen arm en rijk. Je kunt hier ook halverwege uitstappen om een kijkje te nemen.

Colombia-Medellin-Kabelbaan  Colombia-Medelling-Poor-Area

Free walking tour Medellin door El Centro

Colombianen hebben een heel selectief geheugen en focussen zich vooral op het goede. Het is daarom dat ze niet graag praten over het donkere verleden. Ze willen toeristen graag hun stad laten zien, maar focussen zich daarbij vooral op het positieve. Zo zijn de gebouwen waar in het verleden de drugskartels zich vestigden omgetoverd tot bibliotheken. De Colombianen zien het als een symbool voor onderwijs en positieve groei van hun stad/regio/land. Tijdens de free walking tour van Real city tours word je rondgeleid door het voorheen donkere Medellin Colombia en laten de Paisas vol trots zien hoe ze hun stad hebben omgetoverd tot een bloesemende toeristen stad. Let wel op dat je tijdig reserveert, want hij zit vaak vol. Dezelfde organisatie biedt ook een hele gave fruit tour, waarmee je op de markt alle bijzondere fruitsoorten die Colombia rijk is, ontdekt.

medellin-plein-van-vrede medellin-colombia

Accommodaties voor Medellin Colombia

Shoppen en feesten in El Poblado

De meest populaire toeristenwijk is El Poblado. Je struikelt er over de leuke barretjes en restaurantjes. ’s Avonds staat het compleet op z’n kop en overdag zitten de cafeetjes vol met digital nomads en toeristen. Typisch voor Colombia en zeker ook in El Poblado is het drinken op straat. Haal een flesje Aguardiente (of ander drankje) bij één van de vele kiosken op straat en drink het op tussen de locals en toeristen. Met name op het centrale uitgaansplein in El Poblade bruist het uitgaansleven ‘s avonds op straat en raak je al snel met allerlei mensen aan de praat.

Wanneer je graag wilt shoppen dan duik je het winkelcentrum Santa Fé in. Hier vindt je allerlei merken van chique tot goedkoop, maar allemaal hip! Op zondagochtend is het trouwens extra leuk om naar Santa Fé te gaan, dan kun je gratis meedoen met de locals die de rumba oefenen en flink hun bum staan te shaken. De wijk barst van de leuke accommodatiemogelijkheden, zie onderaan dit artikel mijn aanbevelingen! Vanuit Poblado kun je je gemakkelijk door de rest van de stad bewegen met het metronetwerk.

Colombia-Medellin-Santa-Fe-Rumba

Paragliden in Medellin voor een adembenemend uitzicht

Medellin heeft een fantastische ligging. Het ligt in een soort van vallei en is dus omringd met bergen. Dat is de perfecte setting om te paragliden. En een mooie bijkomstigheid: het is niet duur! Voor COP 125.000 (€ 39,-) ren je de berg al af en vlieg je zo’n 20 minuten boven de stad.

Er zijn verschillende maatschappijen waarmee je dit avontuur aan kunt gaan. Ik heb voor Ruben Fly van Paragliding Medellin gekozen. Professioneel en supervriendelijk. Vanuit Medellin kun je met de metro/kabelbaan naar station ‘La Aurora’. Vanaf daar kun je een taxi of uber scoren naar het plaatsje San Felix. Bij restaurant El Voladero heb je alle kantoortjes van de paraglide bedrijven. Je moet je hier melden, je paspoortgegevens invullen en dan loop je de stijle trap op naar boven, naar de start- en landingsbaan. Je wordt aan allerlei kabels en lijnen bevestigd en de instructeur zit achter je.

Samen ren je de berg af, recht op de stad af totdat je geen aarde meer onder je voeten voelt.Je vliegt op zo’n 2500 meter rondjes boven de stad en boven het platteland dat zich net buiten de stad bevindt. Het is by far de beste ervaring die ik in Medellin Colombia gehad heb, dus zet deze op je ‘to-do’ list! Zorg wel even dat je geen kater hebt en dat je alleen een lichte maaltijd gehad hebt! Neem eventueel wagenziektetabletten als je snel last hebt van bijvoorbeeld zeeziekte.

Colombia-Medelling-Paragliders

Waterval hike en Le Cathedral

Omdat Medellin omgeven is door groen is de perfecte get-a-way een hike door de jungle rondom de stad. Vanaf metrostation ‘Envigado’ kun je de bus pakken naar Parque Salado waar je een pittige hike kunt maken door de jungle. Zoals gezegd, de hike is best zwaar, maar absoluut de moeite waard. Je beloning is een verfrissende duik bij een prachtige waterval. Nadat je de jungle uit loopt kun je een stop maken bij ‘Le Cathedral’. Dit is de ‘gevangenis’ waarin Pablo Escobar zichzelf opsloot en de politie buiten wist te houden. Vandaag de dag is een deel van het gebouw een bejaardentehuis. Wanneer je op dit hike-avontuur gaat, neem dan zo’n twee liter water per persoon mee en een lunch. Je kunt het beste in je hostel vragen of ze een tourguide voor je kunnen regelen. Zo weet je zeker dat je niet verdwaalt ;).

Colombia-Medellin-Hike  Colombia-Medellin-Hike-Nature

De keuken van Medellin, Colombia

De Paisas mogen dan veel natuurlijke bronnen hebben en daar erg trots op zijn, dit lijkt ter compensatie voor het gebrek aan Paisa-eten! Waar Bogota echt authentieke gerechten en drankjes heeft, heeft Medellin het toekijken. Naast Bogota komen de lekkere gerechten van Colombia vooral uit de kustplaatsen, maar zeker niet uit Medellin. Dat betekent overigens niet dat je niet superlekker kunt eten in de stad! Het barst van de overheerlijke restaurants met zowel nationaal als internationale cuisine. Typisch Paisa-eten beperkt zich voornamelijk tot gefrituurde snacks. Niet onsmakelijk, maar ook niet speciaal. De meest bekende snack zijn empenada’s, deegwaar gevuld met groenten en vlees. Bunelo zijn gefrituurde deegballen (vergelijkbaar met onze oliebol, maar dan minder luchtig), ook hier vind je kraampjes van op elke hoek van de straat.

Colombia-Medellin-Empanada-fastfood Colombia-Medellin-Bunelo

Restaurant tips voor Medellin

Aan leuke en lekkere restaurants geen gebrek in Medellin, Colombia. In elke buurt heb je een ruime restaurant en café keuze en we delen onze favorieten graag met je. Heb je iets te vieren dan is een absolute aanrader restaurant Alambique in Poblado. De keuken experimenteert graag en elke 25 dagen (ongeveer) wordt het menu vernieuwd. Het restaurant is niet heel gemakkelijk te vinden omdat het op de eerste verdieping verstopt is maar met Google maps moet het zeker lukken. Kunnen jullie geen keuze maken waar te eten? Mercado del Rio is je beste en leukste optie. Een ontzettend groot food court met eindeloze opties voor eten en drinken. Het is superleuk aangekleed en Mercado del Rio heeft, ondanks dat het zo groot is, een hele fijne sfeer. Voor zowel lunch als diner kun je hier prima terrecht. Je komt er met de metro (Station Industriales, daarna 10 minuten lopen) of met de taxi. De beste tip voor de sushi liefhebber: op dinsdag heeft de keten ‘Sushi Light’ een 2=1 actie. Sushi is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je in Colombia bent maar het is erg lekker als afwisseling van de rijst met bonen. In de meeste wijken vind je wel een Sushi Light.

colombia-medellin-mercado-del-rio
Mercado del Rio

Dagtrip naar Guatapé

Vanuit Medellin reis je in 2 uurtjes met de bus naar Guatapé. Je neemt eerst de metro naar station ‘Caribe’ en steekt vandaar de straat over naar het busstation ‘North Bus Terminal’. Elk uur gaat er wel een bus en je kaartjes koop je bij loket nummer 9 (of 14) voor COP 13.000. Een truckje wat je tijd en geld zal besparen: koop een kaartje naar El Peñól i.p.v. Guatapé. In El Peñól staat de hoge rots wat een bezoek aan Guatapé extra bijzonder maakt. Vanaf hier klim je de ruim  650 traptreden naar boven vanwaar je een schitterend uitzicht over het waterrijke gebied hebt.

Daarna pak je een tuktuk voor ongeveer COP 10.000 naar het dorpje Guatapé (circa 10 minuten). Ze zetten je af bij het busstation, hier koop je eerst je retour ticket naar Medellín voordat je het dorpje gaat verkennen. De bus zit vrij snel vol, vooral in het weekend, dus het is echt wel aan te raden om dat kaartje te kopen zodra je aankomt (helaas kun je geen retourtje kopen in Medellin). Guatapé is een gezellig en kleurrijk dorpje waar je rustig een paar uurtjes door de straatjes kunt dwalen. Guatapé is de perfect dagtrip en een absoluut hoogtepunt tijdens een bezoek aan Medellin. Als je de stad een nachtje wilt ontsnappen dan kun je ook prima een overnachting boeken en de volgende dag de bus terug nemen.

guatape-colombia

Nog meer toffe tours voor Medellín, Colombia

We geven hierboven al een aantal hele mooie opties om Medellín, Colombia te ontdekken. De gratis tourtjes zijn echt perfect om een globaal beeld van de stad te krijgen. Wil je meer weten over de Pablo Escobar geschiedenis, het nabij gelegen Guatapé ontdekken of een culinaire reis door Medellín maken, wij hebben de beste tours voor je geselecteerd.

 

Bekijk hier alle tickets en tours voor Medellín, Colombia >>

Overnachten in Medellin: Tips voor accommodaties

Ga je naar Colombia en ben je op zoek naar tips om te overnachten in Medellin? Natuurlijk hangt de keuze voor een accommodatie af van je budget en wensen, daarom zetten we een aantal accommodaties in Medellin op een rij.

The Garden Of Blues Hostel

Budgetaccommodaties of hostels in Medellin

Voor de budgetreiziger of soloreiziger is een hostel in Medellin een goede keuze, deze zijn niet heel moeilijk te vinden. Zoals gezegd is El Poblado de drukstbezochte wijk in Medellin. The Garden of Blues hostel heeft een leuk tuintje met zitplekken wat het de perfecte social-vibe geeft. Een bed op een slaapzaal kost zo’n € 10,- en dan heb je er ook een ontbijtje bij. Wil je wel de sociale vibe, maar liever een rustig plekje in de stad, dan raden we je Ondas aan in de wijk La Floresta. Wat dichtbij metrostation ‘La Floresta Station’ ligt en waardoor je je dus gemakkelijk door de stad kunt bewegen. Ondas heeft zoals gezegd ook een chill reisvibe, een groot dakterras met een mooi uitzicht, hangmatten en hele leuke Australische eigenaren die je graag helpen je weg te vinden door de stad.

Hostel Ondas

Hotels of kleinschalige accommodaties in Medellin Colombia

Reis je samen en kies je liever voor een tweepersoonskamer in Medellin? BlackPine Hostel in Poblado is geen party hostel. Wel vind je er happy vibes, uitmuntende prijs/kwaliteitsverhouding en supervriendelijk personeel. Het is de perfect keuze wanneer je wel in de buurt van de drukte wil zitten maar niet met je neus er bovenop. En dit hostel heeft comfortabele tweepersoonskamers. Onze persoonlijke favoriete wijk is Laureles. Het is een stuk rustiger dan bijvoorbeeld Poblado maar je hebt er veel leuke restaurants en cafe’s. Het nadeel is dat het niet onderdeel van het metrosysteem is, maar met uber kun je je gemakkelijk en goedkoop door de stad bewegen. Een ritje naar Poblado kost je ongeveer 10.000 COP (€ 3,-) enkele reis voor maximaal 4 personen. Er is veel minder keus qua accommodaties in Laurels, maar wij vonden Casa Hotel El Jardin. Het kan voor deze wijk zeker geen kwaad om te zoeken naar een leuke Airbnb, die vind je er meer dan hostels en hotels. Reserveer deze accommodaties op tijd, want anders heb je de kans dat hij vol is geboekt.

Blackpine Hostel

Boutique accommodatie in Medellin

Medellin is niet duur dus misschien is dit wel de perfecte spot om jezelf een klein beetje in de watten te leggen. Wij vonden Los Patios Hostel Boutique in Poblado en zijn er weg van! Het heeft nog steeds die sociale hostel vibe maar dan in een stylish jasje. Je kunt er zelfs op een slaapzaal slapen maar dit is juist zo’n accommodatie waar het fijn is om je eigen kamer te hebben omdat de kamers gewoon super tof zijn aangekleed. Ook hier geldt: reserveer je accommodatie op tijd!

Los Patios Hostal Boutique

Meer Colombia inspiratie

Ga jij op vakantie naar Colombia en wil je meer verkennen dan alleen Medellin? We hebben veel en uitgebreid geschreven over Colombia en gingen de diepte in met de bestemmingen BogotaSalentoTayrona National ParkCartagenaPalomino. Ook schreven we een uitgebreide rondreis Colombia in vier weken en we schreven, middels het beantwoorden van de 10 meestgestelde vragen, een handig reisadvies Colombia.

Lees alles over Colombia >

Vanuit Medellin verder reizen door Midden-Amerika

Colombia ligt in het noorden van Zuid-Amerika en is daarmee een centrale bestemming om een lange reis te combineren met landen in zowel Zuid- als in Midden-Amerika. Zo kun je vanuit Colombia met de boot via de San Blas eilanden naar Panama reizen en je weg vervolgen naar Costa Rica en Nicaragua. Lees ook onze route voor een rondreis Nicaragua en die voor een rondreis Panama. Of lees onze hele reisroute inspiratie voor een rondreis Midden-Amerika.

Colombia als start- of eindpunt van je reis door Zuid-Amerika

Medellin is daarnaast ook een perfecte start- of eindpunt van Zuid-Amerika reizen. Combineer je Colombia-reis bijvoorbeeld met een Brazilië of een rondreis Ecuador en Peru.

1 reacties

  • Dieuwertje 19 december 2017 - 00:13

    Dankjewel voor je duidelijke beschrijving en tips!! We hebben er veel aan gehad :)

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen