Meteen naar de content

Gevriesdroogde maaltijden getest: koken met alleen heet water

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Backpacken

Kampeerartikelen

Kamperen

Soms kom je tijdens je reizen op plekken waar eten niet zo makkelijk te vinden is, tijdens trekkings bijvoorbeeld. Of soms heb je gewoon even geen zin uit eten te gaan. Dan bieden gevriesdroogde maaltijden uitkomst. Maar zijn deze maaltijden ook daadwerkelijk lekker? Wij namen de proef op de som en testten een aantal gevriesdroogde maaltijden uit.

Gevriesdroogde maaltijden kopen? Je vind een breed assortiment bij Decathlon en Bever!

Gevriesdroogde maaltijden: hoe werkt het?

Voor deze gevriesdroogde maaltijden heb je in principe maar drie dingen nodig: De maaltijd zelf, kokend water en een lepel. Je giet simpelweg de juiste hoeveelheid kokend water in het zakje, sluit het zakje en wacht circa 10 minuten. En dan: aanvallen maar! Om het geheel wat gezelliger te maken, kun je aan je equipment een bord toevoegen, of zoals wij op de foto’s gebruikten een multifunctioneel kookblikje, maar dat hoeft niet. Om te zorgen dat je altijd kokend water hebt kun je een zogenaamde dompelaar meenemen, ook handig om bijvoorbeeld thee te zetten onderweg!

Farfalle met gorgonzola en spinazie-saus – Lyo

Vegetarische farfalle met gorgonzola en spinazie-saus, dat klinkt goed. Als we naar de ingrediënten kijken, zitten hier behalve de dingen die je in deze maaltijd verwacht, geen e-nummers of iets anders in.

verpakte maaltijd farfalle

Positief: De farfalle is goed zacht en alle smaken proef je terug. Het voelt daadwerkelijk als een goed gekookte maaltijd. Alleen natuurlijke ingrediënten.

Negatief: We vinden de maaltijd een beetje aan de zoute kant en wat ons betreft had er iets meer farfalle in mogen zitten in verhouding. Maar zeker een lekker en gezond maaltje!

Eindcijfer: 7,5

Mexican dish – Lyo

Ook deze gevriesdroogde maaltijd bevat alleen maar natuurlijke ingrediënten. In een Mexican dish verwacht je wat pittig eten, dat was niet het geval. De maaltijd had een milde smaak.

verpakte maaltijd mexicaans

Positief: De smaak van de maaltijd was goed in balans. De rijst was goed gekookt, zeker niet plakkerig en de verhouding saus/rijst was perfect. Alleen natuurlijke ingrediënten.

Negatief: De maaltijd is misschien net iets aan de kleine kant om volledig te vullen, en de kip was een beetje aan de droge kant.

Eindcijfer: 8

Pasta in Soya Bolognese – Trek ’n Eat

vegetarische-pasta-bolognese

Positief: Een pasta bolognese zoals deze eruit hoort te zien, juiste verhouding saus/pasta en goed gekookt. De portie is groot!

Negatief: Het smaakte echter niet helemaal naar pasta bolognese, of dat komt omdat het vegetarisch is of doordat het een houdbare maaltijd is, dat weten we niet, maar helemaal super smaakte het niet. We mistten vooral een tomatensmaak.

Eindcijfer: 6
Verkrijgbaar voor € 6,50 bij o.a. Buitensportvoeding.nl

Pasta Bolognese – Adventure food

pasta bolognese

Positief: Er zit ook wat groente door de pasta.

Negatief: Ook deze pasta smaakte niet zoals we van een pasta bolognese gewend zijn. Ook was er wat weinig saus, waardoor je geen echte tomatensmaak proefde.

Eindcijfer: 6
Verkrijgbaar voor € 5,35 bij o.a. Buitensportvoeding.nl

Pork stew with pearl barley

pork-stew

Positief: Absoluut het varkensvlees, niet van ‘vers’ te onderscheiden, echt goed. Ook de gerst is heel lekker. Alleen natuurlijke ingrediënten.

Negatief: De stew was iets aan de dunne kant, maar waarschijnlijk hebben wij er gewoon teveel water bij gedaan (wij hebben geen maatbeker mee op reis :-p).

Eindcijfer: 7,5

Kylling Tikka Masala – Real Turmat

chicken-masala

Positief: Lekker pittig en goed gekruid! De verhouding saus/rijst ook helemaal perfect en goed gekookt. Echt een lekkere maaltijd (je moet wel van pittig eten houden). Alleen natuurlijke ingrediënten.

Negatief: We hadden de maaltijd liever zonder kip gehad. Deze was niet super en de maaltijd had de kip niet nodig om lekker te smaken.

Eindcijfer: 7,5

Potato, Salmon in Dill Sauce – Mountain house

pasta-dille

Positief: Na twee maanden Azië is het fijn om iets met aardappels te eten (Hollanders dat we zijn)

Negatief: Waarschijnlijk weer teveel water erbij gedaan (al was dit toch écht wat er op de verpakking stond), want het resultaat was een soort pap. De zalm leek niet helemaal goed gekookt te zijn, waardoor het gevriesdroogde nog goed te proeven was.

Eindcijfer: 5

Conclusie

Het is een bijzonder fenomeen, gevriesdroogde maaltijden. We waren verrast dat het überhaupt kon, met alleen heet water en zonder kookgerei een volledige maaltijd bereiden. En het neemt supermakkelijk mee in je backpack. Het is fijn om op deze manier altijd een gevriesdroogde maaltijd achter de hand te hebben voor die momenten wanneer je gewoon snel wilt eten. Over het algemeen vonden we de maaltijden van het merk Lyo er echt uitspringen, deze zijn echt lekker. Natuurlijk kun je een gevriesdroogde maaltijd niet vergelijken met een ‘echt’ gekookte maaltijd, maar voor de ‘noodmomenten’ is het zeker een goed alternatief. De volgende reis gaan er dus zeker weer een paar maaltijden in onze backpack mee!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen