Meteen naar de content

De Omnia campingoven: een handige oven op gas

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Camperreis

Kampeerartikelen

Kamperen

Reviews

Ben jij ook zo benieuwd naar de Omnia campingoven? Het mag duidelijk zijn: wij houden van kamperen. En we houden van gadgets. Al eerder maakten we een lijst met onze favoriete camping gadgets, maar er is voor mij één gadget uit die lijst die er absoluut uitspringt: de Omnia campingoven. Ik kwam deze vernuftige camping ovenpan tegen in mijn zoektocht naar camping oventje om broodjes af te bakken tijdens het kamperen. Er gaat toch niks boven een lekker croissantje bij het camping-ontbijt?

Daarnaast houd ik van koken op de camping; lekkere, simpele gerechtjes maken op een gasstelletje. En door de Omnia campingoven heb ik daar ineens veel meer mogelijkheden voor: het is namelijk een oven die je op het gasstel kunt gebruiken! Je kunt de Omnia oven dus gebruiken voor afbakbroodjes, croissantjes, maar ook om een lekkere pizzarol in te maken of zelf brood of cake in te bakken. De campingoven is al meerdere vakanties met ons meegereisd en ik heb inmiddels dus heel wat handigheidjes en tips voor de Omnia oven te delen.

omnia campingoventje

Wat is een Omnia campingoven?

De Omnia is een camping oven op gas, dat wil zeggen: je kunt hem op een gaspit gebruiken. Je kunt hiervoor je bestaande gasstel of gaspit gebruiken, als hij maar stabiel genoeg staat.

Het concept van een oven op gas is niet nieuw, vroeger bestond er al zoiets als een wonderpan. Met de wonderpan kon je brood of cake bakken op het fornuis, dit was dus handig voor mensen die geen oven in hun keuken hadden. Het kan dus best zijn dat je nog eens een oude wonderpan tegenkomt bij je oma in de kast, in een kringloopwinkel of op de rommelmarkt.

De Omnia camping oven is, net als de oude wonderpan, een aluminium pan in een ringvorm. Er zit een gat in het midden waar de warmte van de gasbrander doorheen kan. Door de vorm van de pan en het gat in het midden werkt hij als een oven. En dus kun je in de Omnia camping oven recepten maken die je ook in een normale oven kunt maken: van ovenschotels tot quiches, lasagne, pizza, cake of (afbak)brood. Wij gebruiken hem op een los gasstel, maar hij is ook heel erg geschikt als camper oven of oven voor in de caravan. Je kunt hem namelijk ook veilig binnen in de caravan of camper gebruiken.

De Omnia campingoven kopen? Bestel hem bij Obelink, Kampeerwereld, Berger-camping of Vrijbuiter. Vergelijk de prijzen bij deze verschillende winkels, er zijn regelmatig aanbiedingen.

Hoe gebruik je de Omnia camping oven op gas?

Ook al kun je in de Omnia ovenpan recepten gebruiken voor een normale oven, het bakken werkt iets anders. Je moet er wat ervaring mee krijgen, maar dat maakt het eigenlijk ook heel leuk. Het is een beetje experimenteren. Waar je een normale oven instelt op een bepaalde temperatuur, wordt de Omnia ovenpan zo warm als je je gaspit instelt. Draai je het gas lager, dan wordt hij minder warm, zet je het gas hoog, dan wordt de ovenpan warmer.

Oorspronkelijk werd de Omnia oven geleverd zonder thermometer, toen bakte je nog helemaal op gevoel. Of je moest zelf een thermometer inbouwen, zoals wij deden. Maar dit jaar heeft Omnia een thermometer op de markt gebracht als officieel accessoire, dit maakt het bakken met de ovenpan al een stuk makkelijker!

Onze techniek om te bakken in de ovenpan is doorgaans om de pan zo’n 5 minuten voor te verwarmen op vol vermogen, en daarna het vuur laag te zetten om te bakken. De fout die ik maakte toen ik voor het eerst de ovenpan gebruikte is om het vuur veel te hoog te zetten. Dan wordt de pan te heet en verbrandt de buitenkant van je baksel (in dit geval de cake) dus, terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Geduld is dus de sleutel tot succes bij het bakken met het camping oventje. Overigens schijnt de Omnia oven ook te werken op een elektrisch kookplaatje, wij hebben hier zelf geen ervaring mee.

omnia camping oven

Tips voor accessoires voor de Omnia camping oven

Je kunt de Omnia ovenpan los kopen, maar er zijn ook tal van accessoires voor de Omnia camping oven verkrijgbaar die je meer bakmogelijkheden geven. De handigste accessoires voor de Omnia campingoven zijn de siliconen bakvorm, het bakrooster en de oventhermometer. In onderstaande video zie je meer over het gebruik van de siliconen bakvorm en het bakrooster.

De Omnia accessoires voordeelset

Ik kocht zelf de voordeelset waarbij een aantal must-have accessoires inbegrepen zitten: een opbergtas, bakrooster en siliconen bakvorm. De pannenlappen hadden ze wat mij betreft wel weg mogen laten, maar ach… met de genoemde accessoires is de set alsnog een tientje goedkoper dan dat je alles los koopt. En de pannenlappen krijg je er dan gratis bij.

De siliconen bakvorm en het bakrooster

De siliconen bakvorm (of de nieuwe anti-aanbak bakvorm) scheelt je een hoop schoonmaakwerk van de Omnia en zorgt er ook voor dat je gerechten niet aanbakken. Ik zou deze zeker aanschaffen evenals het bakrooster. Het bakrooster zorgt ervoor dat bijv. afbakbroodjes lekker knapperig worden. Ook kun je met het bakrooster meerdere gerechten tegelijk bakken, bijvoorbeeld aardappeltjes onderin de oven en kip op het bakrooster. Zo maak je een complete maaltijd in je Omnia camping oven! 

De oventhermometer

De officiële oventhermometer van Omnia zou ik deze zeker aanraden. Toen ik de Omnia kocht, was deze er nog niet, maar inmiddels heb ik er ook een en die bevalt prima! Een thermometer in je Omnia oven geeft je net iets meer indicatie van hoe warm het in het camping oventje is. Je wilt immers tijdens het bakken zo min mogelijk de deksel optillen, omdat dan de temperatuur in de bakpan weer daalt. Je kunt ook zelf een thermometer in de Omnia maken, maar dan moet je een gat boren in de Omnia ovenpan én deze (vlees)thermometers zijn vaak iets te lang.

Andere accessoires voor het Omnia campingoventje

Naast bovengenoemde must have’s zijn er nog meer accessoires voor de Omnia verkrijgbaar:

Wat kun je maken in je Omnia camping oventje

De mogelijkheden voor dingen om te bakken in je camping oventje zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld eens aan quiche, appeltaart, gebakken aardappeltjes, ovenfriet of bittergarnituur, nacho’s, bananenbrood, zalm uit de oven, muffins of cakejes. En onze favoriet is een pizzarol!

Heb je inspiratie nodig voor recepten met de Omnia oven? Koop dan het speciale Omnia kookboek of kijk bij de recepten op de website van Omnia zelf. En ook in de Nederlandstalige Facebook-groep voor Omnia-gebruikers worden een heleboel ervaringen gedeeld.

Bekijk ook onze eigen succes recepten voor de Omnia.

2 reacties

 • Sofie 9 oktober 2023 - 16:10

  Dag Mirjam, ik heb een vraag ivm de Omnia oven. Ik zie op sommige foto’s dat de oven gebruikt wordt op het kleine blauwe 2-pits gasvuurtje van Campingaz. Ik heb hetzelfde vuurtje, maar mét deksel. Ik betwijfel echter of de Omnia daarop past, ik vrees dat het deksel in de weg zal zitten. Kan u me zeggen of die twijfel terecht is? Alvast bedankt. Mvg, Sofie

  • Mirjam Denneman Auteur 12 oktober 2023 - 11:55

   Hoi Sofie,

   Ai, dat is natuurlijk lastig zeggen voor mij, aangezien ik het betreffende gasstel hier niet heb. Ik heb de Omnia gebruikt op 4 verschillende gaspitten en daar pastte hij allemaal. Kun je het deksel niet losmaken als hij onverhoopt toch niet past?

   Mirjam

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen