Meteen naar de content

Camperreizen in Europa: 10 Tips voor je eerste vakantie met een huurcamper

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Camperreis

Kamperen

Reizen met kinderen

Camperreizen in Europa, maar ook daarbuiten: ik vind het heerlijk. De vrijheid die je hebt met een camper geeft je het ultieme reisgevoel, omdat je altijd je ‘huisje’ bij je hebt. Je hoeft je nooit echt druk te maken over waar je die avond slaapt, want er is altijd wel een plaats op een camping of camperplek beschikbaar. En in sommige landen mag je zelfs wildkamperen.

Ik maakte al meerdere camperreizen; een relocation trip in Amerika waarbij we de camper van de fabriek in Chicago naar het verhuurpunt in Las Vegas brachten en verschillende camperreizen in Europa met een Volkswagenbusje. Mijn meest recente camperreis in Europa ging naar Zuid-Jutland in Denemarken. Hierbij huurde ik een camper bij Goboony, een verhuurplatform voor particuliere camperbezitters. Dit was ook de eerste keer dat ik een camper huurde met douche en toilet aan boord: helemaal zelfvoorzienend dus. Daarnaast gingen we voor het eerst op camperreis met een kind: onze peuter van 2. En na een aantal camperreizen heb ik zeker wel wat tips en ervaringen die ik graag met je deel in dit blog!

Wil je meer zien van mijn camperreis door Denemarken? Kijk de stories terug in de highlight ‘Denemarken’ op ons Instagram profiel of lees mijn artikel over Zuid-Denemarken!

camperreizen europa denemarken strand

1. Een camper huren in Europa: waar let je op?

Welke camper je uiteindelijk huurt hangt af van je budget, vakantieperiode en de locatie waar je een camper wilt huren. Dat zijn dingen waar ik niet zoveel over kan zeggen natuurlijk. Maar waar ik wel tips voor kan geven is de leeftijd van de camper die je huurt en de indeling.

strandcamping denemarken camper camperreizen in europa tips

Looks of rijcomfort?

De eerste vraag is of je de looks van de camper belangrijk vindt, of het rijcomfort. Een oud Volkswagenbusje ziet er natuurlijk fantastisch uit, maar rijdt meestal minder comfortabel en snel. Kijk bij oude campers ook goed of er stuurbekrachtiging aanwezig is. Natuurlijk heeft een oude camper wel zijn charme. Ga je voor het eerst rijden in een camper, dan is het sowieso altijd handig om even op een lege parkeerplaats te oefenen, zo leer je ook de lengte van je camper goed kennen. Meer handige rijtips voor een camper vind je ook op de site van de NKC.

Aantal slaapplekken in de camper

Het is aantal slaapplekken dat je nodig hebt bepaald natuurlijk een groot deel van de keuze voor een bepaalde camper. En bedenk daarbij ook alvast wie waar gaat slapen. Als je kinderen hebt, is dit extra belangrijk. Zie je het zitten om het zitgedeelte om te bouwen tot een bed? Dit is bij sommige campers nodig, andere hebben een vast bed. Als je naar een bestemming met een warm klimaat rijdt, is dit minder belangrijk, omdat je dan waarschijnlijk weinig in de camper zit; je kunt dan lekker buiten zitten. Je hoeft dan ook niet je bed elke dag om te bouwen. Als je naar een kouder klimaat afreist, wil je waarschijnlijk wel gebruik maken van de zitbanken in de camper. Dan is het misschien beter om te kiezen voor een camper met een vast bed, hefbed of alkoof.

camperreis europa duitsland

Douche en / of toilet

Ook een belangrijk punt om je af te vragen is of je een douche en/of toilet in de camper belangrijk vindt. Het lijkt een heerlijke luxe, maar de uiteindelijke vraag is of je het de ruimte ook waard vindt. Zeker een aparte douche en toiletruimte nemen veel vloeroppervlak in beslag. Tenzij je veel wild gaat kamperen, raad ik je dit vanuit mijn ervaring dan ook af.

Een toilet vind ik zelf wel heel handig. Zo hoef je nooit meer zoeken naar een schoon toilet onderweg en ook voor ’s nachts is het erg handig. Met de afvaltank van het chemisch toilet kun je vaak wel een paar dagen doen, dan moet je deze wel legen. Ik vond dit trouwens zelf erg meevallen en helemaal niet zo vies als soms gezegd wordt.

De watertank van een camper daarentegen is een ander verhaal. Met een aantal keer een paar minuten douchen is deze wel snel leeg. Dus zelfs als je veel off the grid gaat kamperen, kun je nog niet erg uitgebreid douchen elke ochtend. En als je op campings gaat staan met je camper, dan maak je vaak gewoon gebruik van het toiletgebouw. Tijdens onze campertrip naar Denemarken hadden we wel een aparte douche, maar achteraf gezien had ik liever meer ruimte in de camper gehad.

rijden in een camper tips

2. Wat neem je mee op camperreis in Europa?

Het leuke van een camper is dat je over het algemeen best veel mee kunt nemen. Je hoeft ook niet telkens in en uit te pakken, maar legt je spullen bij vertrek gewoon in de kastjes. Heerlijk vind ik dat! Maar wat zijn nu handige dingen waar je misschien in eerste instantie niet aan denkt? De meeste huurcampers beschikken standaard vaak wel over:

  • EHBO kit
  • Oprijblokken
  • Campingservies
  • Parkeerschijf
  • Schoonmaakmiddel en speciaal toiletpapier voor het chemisch toilet
  • CEE stekker/snoeren
  • Gereedschap
  • Waterpas

Wat je vaak zelf nog moet meenemen is:

  • Theedoeken, vaatdoekjes
  • Handdoeken
  • Afwasmiddel en afwasborstel
  • Beddengoed
  • Buitenkleed
  • Schoonmaakspullen voor de camper zelf
  • Houder voor je telefoon als je deze voor de navigatie wilt gebruiken

En ook niet vergeten:

  • Je rijbewijs
  • Documenten van de camper
  • Evt. milieusticker van landen waar je heen gaat
  • Reservesleutels

Ook handig: Goboony maakte een complete paklijst voor je camperreis, deze kun je gratis printen!

tips camper reizen europa

3. Camperreizen in Europa: tips voor leuke bestemmingen vanuit Nederland

De meeste mensen huren een camper vanuit Nederland en gaan daar dan zo’n 2-3 weken mee op pad. Afhankelijk van hoe ver je wilt rijden, liggen er dan een aantal landen voor de hand om uit te kiezen als bestemming voor je camperreis in Europa. Ik maak hierbij even onderscheid tussen de landen dichtbij (ook geschikt voor een weekendje weg), iets verder weg en nog verder weg. Deze laatste landen zijn vooral geschikt als je bereid bent om meer kilometers te maken of een langere camperreis wilt maken. Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke camperbestemmingen, maar dit lijstje brengt je misschien al op ideeën!

Tip: 

Inspiratie nodig voor leuke camperroutes in Europa? Deze vind je volop op bij Goboony. Ook in het boek ‘Met de camper door Europa‘ vind je leuke camperroutes in Europa: maar liefst 75 stuks! En ook in het ANWB Camperboek Europa staan 24 camperroutes met suggesties voor camperplaatsen onderweg. De ANWB heeft ook een aantal landspecifieke campergidsen uitgegeven met daarin inspiratie voor camperroutes. Ook vind je hierin tips voor camperplaatsen en routekaarten. Er zijn gidsen voor Europa, Duitsland, Noorwegen, Frankrijk, Italië, Zweden, Spanje en de Alpen.

Camperbestemmingen in Europa dichtbij

Camperbestemmingen in Europa op 1-2 dagen rijden

campervakantie in denemarken strand

Camperbestemmingen in Europa verder weg

camperreizen europa tips

4. Een camper huren in het buitenland

Wist je dat je via Goboony niet alleen een camper vanuit Nederland kunt huren, maar ook vanuit het buitenland? Dit is met name handig als je liever geen lange heen- en terugreis naar je bestemming wilt. Je kunt dan eerst naar het land van je keuze vliegen, je huurcamper ophalen en vervolgens starten met je rondreis. Daarna vlieg je weer terug naar Nederland. Als je niet zoveel vakantiedagen te besteden hebt en/of een camperreis in Europa wilt maken in een land dat wat verder weg ligt (bijv. Spanje, Kroatië of Griekenland), is dit dus ook een optie.

route roadtrip andalusie

5. Handige opbergtips voor in de camper

Omdat je tijdens je camperreis waarschijnlijk elke dag wel een keer op pad gaat (al is het maar naar de supermarkt), is het belangrijk dat er geen losse spullen rondslingeren. Want losse spullen moet je opruimen voor je gaat rijden. Handiger is het als alles gewoon een vast plekje heeft. Natuurlijk kun je spullen opbergen in de kastjes, maar ik heb nog meer handige opbergtips voor in de camper zoals:

  • Een toilettas met een haak, deze kun je ophangen zodat hij niet rondslingert. Zijn er niet veel haakjes in jouw huurcamper? Kijk dan of je wat extra zuignaphaakjes kwijt kunt.
  • Voor kinderspeelgoed: een Play & Go opbergzak. Kinderen kunnen hierop spelen en als ze klaar zijn trek je de zak zo bij elkaar en kun je hem binnen leggen. Vooral handig voor speelgoed met veel losse onderdelen, zoals Playmobil, lego, auto’s en magnetische bouwtegels. Voor klein speelgoed zoals klei, waterverf, stickers, kleurpotloden, puzzels etc. vind ik deze ophangtas ideaal.
  • Door je kleding op te bergen in packing cubes, kun je veel meer kwijt in de kastjes van je camper, zonder dat je het overzicht verliest. Voor schoenen heb je speciale schoenenzakken.
  • Stapelbare kratten of opbergboxen zijn handig als jouw huurcamper over een garage beschikt. Zo houd je deze opgeruimd maar kun je wel snel spullen pakken als dat nodig is.
  • Huur je een camper waarbij je het zitje om moet bouwen tot een bed? Zorg dan voor een vacuumzak of tas waar je dekbed en kussens gemakkelijk inpassen, zodat deze overdag niet in de weg liggen.
  • Heb je een grote koelkast in je huurcamper? Je kunt ook spullen in de koelkast leggen die niet persé koel gehouden hoeven te worden, maar wel ruimte innemen in de kastjes, zoals lege bakjes.
  • Gebruik een auto organizer tas om op de achterbank of tussen de voorstoelen te zetten. Zo voorkom je rondslingerende flesjes water, koekjes, folders etc.

camperreis met kinderen

Checklist voor je camperreis

  • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Check of je voor je bestemming een autovignet nodig hebt. Regel deze eenvoudig online.
  • Stippel je route uit! Zoek en boek de mooiste campings online.
  • Liever op unieke plekjes kamperen? Op Campspace vind je camperplaatsen in de natuur!

6. Tips voor een camperreis met een kind

Zoals ik eerder al noemde was onze camperreis naar Denemarken de eerste met ons zoontje van 2. Het was een hele goede ervaring, een camperreizen met een kind is comfortabel en gemakkelijk. Kinderen houden van stabiliteit en het is daarom heel fijn dat ze, ondanks dat je rondreist met de camper, elke avond in hetzelfde bed slapen. Ons zoontje doet ook nog een middagslaapje en dat was ook ideaal in de camper. Zo hoef je je reis veel minder te plannen, je parkeert gewoon de camper ergens en je kind kan slapen. Wij hadden het slaaptentje van Nomad mee dat we gewoon op het bed konden zetten, ideaal. Ook onderweg heb je vaak wat meer mogelijkheden dan in een gewone auto. Zo kon je in onze camper gewoon aan een tafel zitten en konden we Tom dus vermaken met wat klei!

Zit je kind trouwens in een autozitje en maak je normaal gesproken gebruik van Isofix? Check dan even of dit in de camper ook kan en of je stoeltje eventueel ook met de gewone autogordel te bevestigen is. Bij ons bleek dat niet het geval, ik was dus heel blij dat we ons reisstoeltje, de Maxi Cosi Nomad, ook bij ons hadden.

camperreizen met kinderen

Tips voor een camperreis met een peuter

Naast bovenstaande tips heb ik nog een aantal andere tips wanneer je met een peuter een camperreis gaat maken. Sommige tips zijn ook van toepassing op oudere kinderen natuurlijk.

  • Zorg voor vermaak onderweg: Zoekboeken, klei, verven met water, lcd tekenbord, raamstickers.
  • Neem genoeg snacks mee, ik vulde zelf een sorteerdoos met allerlei soorten koekjes, rozijntjes, fruit en groentes.
  • Stop onderweg regelmatig bij parkeerplaats om een ren- of balspelletje te spelen. Een speeltuintje is helemaal ideaal natuurlijk.
  • Tijdens de camperreis maakte ik gebruik van deze handige ophangtas voor het speelgoed. Ik stopte hier puzzels, spelletjes, tekenspullen, herbruikbare stickers en raamstickers in. Ook een LCD tekentablet is erg leuk trouwens. Deze tas scheelt heel veel opruimwerk onderweg! Daarnaast hadden we de eerder genoemde Play & Go opbergzak mee met wat Duplo, Playmobil, speeldiertjes en magnetische tegels. Tip: bij Zeeman hebben ze ook vaak leuke kleine speeltjes voor op vakantie, bijv. klei-setjes of (water)kleurboeken.
  • Een buitenkleed voor je camper staat niet alleen gezellig, maar is ook ideaal om op te spelen en zorgt ervoor dat er minder inloop van gras etc. in de camper is.
  • Een paar laarzen zijn ideaal, je kind kan deze makkelijk zelf aan- en uittrekken bij het in- en uitstappen van de camper. Een buitenspeelpak kan handig zijn bij regenachtig weer.
  • Als je een camper hebt met garage, kun je de step/driewieler/(loop)fiets van je kind meenemen. Handig op grotere campings!
  • Neem een grote wasmand mee die je ook kunt gebruiken als babybadje.
  • Bij ons was er ook regelmatig schermtijd onderweg. Tom vond dan de filmpjes van Tiktak, Bing, Storyzoo en Pretlettertjes leuk. In de app van Nijntje zitten leuke spelletjes voor peuters, o.a. memory en puzzeltjes.
  • Voor onze campervakantie werkte een bestemming met veel strand heel goed. Zeker omdat je in Denemarken met je camper het strand op mag rijden, waardoor we altijd alles bij ons hadden!

opbergtips camper tas snackbox onderweg camper

7. Mooie campings en camperplaatsen vinden

Natuurlijk wil je tijdens je camperreis in Europa wel op de leukste plekjes kamperen. Dit kunnen natuurlijk campings zijn, maar ook camperplekken. En in sommige landen in Europa mag je ook wildkamperen (hier lees je daar meer over). Voor het zoeken van leuke camperplekken in Europa raad ik de apps Campy, Park4night en Campercontact aan. En bij ANWB Campings en ACSI Eurocampings vind je heel veel verschillende campings, ook kleinere. Ook Campspace is een goede site om unieke kampeerplekjes te vinden. Daarnaast zijn er ook nog diverse camper Facebook groepen waar andere camperaars hun tips voor mooie camperplekken delen. Nog meer tips voor mooie camperplaatsen vind je in dit overzicht.

Met de Goboony camper op een camping in Denemarken

8. Check milieuzones in Europese steden

In steeds meer steden in Europa (waaronder Nederland) zijn milieuzones van kracht. Aangezien de meeste campers op diesel rijden, is het handigst om binnensteden gewoon te vermijden. Wil je toch een stad bezoeken, check dan vooral vooraf of er geen milieuzone is waar je niet in mag. Ook voor oldtimer-campers gelden vaak andere regels. Op Milieuzones.nl kun je een kentekencheck doen, om te zien welke regels voor jou camper van toepassing zijn. In sommige landen moet je je camper van tevoren voorzien van een milieusticker. Controleer bij de verhuurder van je camper of deze eventueel al aanwezig is, dit scheelt je weer aanschafkosten!

campertips

9. Reizen met een camper in het voor- en naseizoen

Het is natuurlijk een beetje een open deur, maar toch wel een tip die we willen noemen: een camper huren in het voor- of naseizoen is een stuk voordeliger dan in het hoogseizoen. Ook is het rustiger op camperplekken en campings, waardoor je meer op de bonnefooi kunt reizen. Ga je naar een bestemming waar het fris kan zijn in het voor- of najaar? De meeste campers beschikken wel over een vorm van verwarming en anders kun je ook een camping kacheltje of Stoov warmtedeken meenemen.

stoov big hug camping kachel

10. Tips voor leuke campergadgets

Tenslotte wil ik nog wat leuke gadgets tippen voor als je met de camper op reis gaat. Dit zijn dus zeker geen spullen die je echt nodig hebt, maar producten die je kampeertrip net iets leuker maken. Wist je trouwens dat we ook een apart artikel vol met leuke camping gadgets hebben? Hierin vind je bijna 50 leuke hebbedingetjes voor op de camping.

omnia campingoven pizzarol koffiemaatje reis koffiezetapparaat

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *