Meteen naar de content

Zuid-Jutland: een heerlijke rondreis door gemoedelijk Zuid-Denemarken

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Camperreis

Denemarken

Fietsvakantie

Reizen met kinderen

Wist je dat de Deense grens slechts 500 km rijden vanaf de Nederlandse grens ligt? Je rijdt dan het zuiden van Denemarken binnen, Zuid-Jutland. De Denen zelf noemen dit gebied trouwens Sønderjylland. Al twee keer reisde ik naar Zuid-Jutland, Denemarken af voor een fijne vakantie. De eerste keer gingen we met onze baby naar het zuidoost Jutland, in de omgeving van Sønderborg en Aabenraa. Een jaar later keerden we met een peuter én een huurcamper van Goboony terug om het westen van Zuid-Denemarken te verkennen. Toen bezochten we o.a. het Deense waddeneiland Rømø en het leuke stadje Ribe. Daarnaast genoten we voor de tweede keer van de mooie, brede Deense zandstranden. Want die vind je zowel in het westen als het oosten van Sønderjylland. Tijdens deze twee reizen heb ik inmiddels heel wat tips verzameld voor dit mooie gebied in Zuid-Denemarken, die ik graag met jullie deel!

Wil je meer zien van mijn camperreis door Denemarken? Kijk de stories terug in de highlight ‘Denemarken’ op ons Instagram profiel!

strand denemarken

De stranden van Denemarken

De rustige, brede zandstranden zijn toch echt wel de highlight van Zuid-Jutland. Waar je in Nederland tijdens een mooie zomerdag over de koppen kunt lopen op het strand van Zandvoort of Bloemendaal, vind je in Zuid-Denemarken zelfs op de drukste stranden nog rust en ruimte. Je kunt overal goed parkeren en op sommige stranden mag je zelfs met je auto zo het strand op rijden! Een dagje strand is hier vooral relaxed genieten in de natuur. Kenmerkend voor de stranden in Zuid-Jutland is dat ze breed zijn, tot wel 7 km. Wij verbleven aan de westkust in de omgeving van Blåvand en Vejers, bij beide plekken vind je mooie stranden met fijn zand. Aan de oostkust hebben we een hele relaxte tijd gehad bij Vemmingbund strand; niet persé het mooiste strand van Denemarken, maar wel heel toegankelijk en gemoedelijk. 

denemarken strand

Met je auto of camper op het strand in Denemarken

Een highlight van onze vakantie in Denemarken in het westen van Zuid-Jutland was toch echt dat we met onze huurcamper van Goboony op het strand mochten rijden. We hebben dit op twee plekken gedaan; op Rømø en bij Vejers. Op Rømø was het strand breder en veel harder, bovendien waren we hier vroeg in de ochtend waardoor we bijna alleen waren. Een bijzondere ervaring! Bij Vejers was het drukker (maar waren we ook op een ander tijdstip), maar nog steeds was het een fantastische ervaring. Druk betekent namelijk nog steeds niet dat je hutjemutje staat, maar alleen dat er nog tientallen auto’s zijn. Om met al je spullen gewoon het strand op te rijden is ook supercomfortabel, zeker als je met kinderen reist. Al het speelgoed neem je gewoon mee in de auto of camper. En ben je met de camper en beschik je over een toilet, dan is deze ook gewoon bij de hand. Bovendien kun je gewoon op het strand een kopje koffie zetten of een maaltje koken, hoe uniek is dat?!

Lees meer over onze camperreis >>

met camper op strand denemarken

De Deense Waddeneilanden

Wist je het UNESCO gebied de Waddenzee helemaal tot aan Zuid-Jutland in Denemarken reikt? Aan de westkust van Sønderjylland vind je dan ook vier Waddeneilanden: Rømø, Mandø, Fanø en Langli. Wij bezochten het grootste eiland, Rømø en vonden het er heerlijk. We hebben een dag doorgebracht op het mooie Lakolk strand (waar je dus met een voertuig op mag rijden) en in de duinen, waar je fijn kunt wandelen. Je kunt Rømø bezoeken zonder de boot te nemen, er is namelijk een 9km lange dam aangelegd waarover je naar het eiland toe kunt rijden. Ben je in Denemarken tijdens een maand waar een R in zit? Dan is het oesterseizoen en kun je op oestersafari vanaf bijv. Rømø of Fanø. Je leert dan onder begeleiding van een natuurgids om zelf oesters te plukken!

romo eiland denemarken
auto op het strand denemarken

Een vuurtoren beklimmen in Zuid-Jutland

Iets anders dat ik zeker aanraad om te doen in Zuid-Denemarken is het beklimmen van een vuurtoren. In Sønderjylland vind je een aantal vuurtorens die je kunt beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de kustlijn. Wij beklommen Blåvandshuk Fyr, een mooie 40 meter hoge vuurtoren uit 1899. Voor nog geen tientje mag je 170 tredes omhoog wandelen over de smalle trappetjes, om het uitzicht op de top te bewonderen. Allereerst zie je de indrukwekkend grote lamp van de vuurtoren, daarna kun je rondkijken over de duinen en het strand. Ook zie je nog een aantal oude bunkers. Je kunt gemakkelijk parkeren aan de voet van de vuurtoren en vanaf hier sta je ook binnen een paar minuten op Blåvand strand. Een goede combinatie van inspanning en ontspanning dus.

vuurtoren blavandshuk fyr sonderjylland Blåvand strand denemarken
vuurtoren beklimmen denemarken

Leuke steden in Zuid-Denemarken: Ribe, Aabenraa en Sønderborg

Ik bezocht in Zuid-Jutland ook een aantal leuke steden die ik graag even benoem. Natuurlijk zijn er nog meer mooie steden in Zuid-Denemarken, maar deze drie kan ik vanuit persoonlijke ervaring aanraden om te bezoeken. 

Ribe

Reis je door het westen van Zuid-Jutland, sla dan het pittoreske plaatsje Ribe zeker niet over. Wandel rond in het oude stadscentrum met zijn mooie straatjes en vakwerkhuizen, beklim de domkerk en proef een Deense flødebol op een terrasje. Uitgekeken? Dan kun je ook nog naar het Ribe VikingCenter, een openluchtmuseum.

Een aantal plekken die je niet mag missen in Ribe zijn:

 • De Domkerk
 • Oude waterrad
 • Skibbroen, de oude handelskade
 • Het Hexmuseum
 • Temper Chokolade
 • Fiskergade
 • Het raadhuis

Bezoek je Ribe met de camper of auto? Parkeer dan op de gratis parkeerplaatsen P-North (max 2 uur met parkeerschijf) of P-South (max 48 uur). En zorg dat je op tijd bent, tegen de middag kan het druk worden.

stad ribe denemarken
haven aabenraa denemarken straatjes ribe denemarken
Skibbroen ribe denemarken

Aabenraa

De stad Aabenraa ligt aan de Baltische Zee in zuidoost Jutland. Aabenraa was vroeger een belangrijke stad voor de Deense scheepvaart en het 18e eeuwse stadscentrum ademt nog steeds die historiek. Ook leuk: in de hoofdstraat kun je heerlijk winkelen. In Aabenraa verbleven wij in Hotel Europa; een fijn hotel middenin het centrum. Je kunt hier ook heerlijk dineren!

aabenraa denemarken
haven aabenraa denemarken

Sønderborg

Het leuke stadje Sønderborg is de hoofdstad van zuidoost Jutland. Je kunt er mooi wandelen langs de boulevard en genieten van een echte Deense hotdog. Ook kun je het museum in het kasteel van Sønderborg bezoeken. Nog iets leuks om te doen in Sønderborg is een bezoekje aan de bovenste verdieping van het Alsik hotel. En dat kan gewoon met de lift! Je vindt hier een panorama-platform met een prachtig uitzicht over de stad. Reserveer wel online vooraf even je gratis ticket, zodat je verzekerd bent van een plekje.

Ben je het laatste weekend van juli in Sønderborg? Dan kun je getuige zijn van het grootste ringsteekfestival van Scandinavië! 

sonderborg denemarken
panorama hotel alsik Sønderborg
uitzichtpunt Sønderborg

Kastelen in Zuid-Jutland

In Sønderjylland vind je meerdere kastelen. Sommige kastelen kun je bezoeken, andere niet. Ik noemde al even het kasteel in Sønderborg, maar in die omgeving ligt nog een kasteel dat een bezoekje waard is: Kasteel Gråsten. Je kunt helaas niet het hele kasteel bezoeken, omdat dit ook het zomerverblijf van de Deense koninklijke familie is. Tijdens de zomervakantie van de familie is het kasteel dan ook gesloten, controleer dit dus even voor je op pad gaat. Ook de kasteeltuinen, in Engelse stijl, zijn heel mooi om doorheen te wandelen. 

kasteel grasten denemarken

De koffietafel van Sønderjylland

Ben je dol op zoetigheid, dan zit je in Zuid-Jutland goed. Hier wordt een goed gebakje bij de koffie namelijk heel serieus genomen, het is een stukje geschiedenis van de regio! Want de Sønderjysk Kaffebord ofwel de Zuid-Jutse koffietafel heeft eigenlijk weinig met koffie te maken en alles met gebak.

Deze traditie is ontstaan in de oorlog van 1864, toen Sønderjylland onder Duits bewind stond. De Denen kwamen bijeen in buurthuizen om te vergaderen en Deense liederen te zingen, ook al was dat verboden door de Duitse bezetters. Deze wilden dan ook geen drankvergunning afgeven voor de buurthuizen en daardoor konden de vergaderingen niet meer afgesloten worden met de traditionele koffie met een borrel. In plaats daarvan kwam de koffietafel met gebak, dit konden de Duitse bezetters natuurlijk niet verbieden. Iedereen die aanwezig was nam de lekkerste zelfgebakken taart mee! Nog steeds kun je in Zuid-Denemarken dus heerlijk gebak vinden. Ook de Deense flødebol kan ik uit eigen ervaring van harte aanraden!

koffietafel sonderjylland denemarken denemarken flødebol koffietafel zuid-jutland

Checklist voor je vakantie naar Zuid-Jutland

 • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Naar Legoland? Vermijd de wachtrij en koop je tickets vooraf online.
 • Met de trein naar Denemarken? Boek alvast je treintickets online
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Kopenhagen op de fiets verkennen? Boek hier een fietstour of huur een fiets

Fietsen in Zuid-Jutland

Heb je een fietsendrager op je auto of camper, neem dan zeker je fiets mee naar Denemarken. Je kunt er namelijk goed fietsen. Zeker in het westen van Zuid-Jutland is het overwegend vlak. Ben je niet in de gelegenheid om zelf fietsen mee te nemen, dan kun je ook op meerdere plekken fietsen huren. Er zijn ook veel fietsroutes uitgestippeld, de langste is de kust tot kust route van 236 km. Hierbij fiets je door glooiende duinlandschappen, bossen en langs heidevelden. Vanaf ongeveer half augustus staat de heide in bloei, een prachtig gezicht! Ook het waddeneiland Rømø en de steden Aabenraa en Tønder kom je tegen tijdens deze tocht, die bestaat uit drie fietsroutes – de Ronde van Sønderjylland, de Oostelijke lus en de Westelijke lus. Natuurlijk kun je ook delen van de route fietsen.

Er is ook een fietsroute die helemaal langs de westkust van Denemarken loopt, de N1. En daarnaast zijn er nog heel veel kleinere routes die je kunt fietsen natuurlijk, de camping of het hotel waar je verblijft kan je hierin vaak goed adviseren. Of bestel deze handige fietskaart van Zuid-Jutland online!

fietsen zuid-jutland denemarken heide zuid-jutland

Wandelen in Zuid-Denemarken

En natuurlijk leent Zuid-Jutland zich ook goed voor mooie wandelingen in de natuur. Een aantal lange-afstandspaden lopen door het gebied, zoals het Gendarmenpad en de Marsh Trail. In totaal vind je in Sønderjylland wel 1000 km aan gemarkeerde wandelpaden, dus je kunt je voorstellen dat er ook veel kleine leuke wandelingen te vinden zijn. Ik gebruik meestal de app Komoot om deze kleinere routes te vinden. Zij hebben ook een leuke top 20 gemaakt met wandelingen in Zuid-Denemarken!

wandelen zuid-denemarken

Zuid-Denemarken met kinderen

Ik vind Zuid-Denemarken een ideale bestemming met kleine kinderen. Vooral een dreumes of een peuter heeft nog niet veel nodig, een vakantie aan een zandstrand is daarom ideaal. Schepjes en emmertjes mee en lekker spelen met water. Daarnaast zijn de Denen heel relaxed met kinderen. In restaurants zijn altijd wel kinderstoelen aanwezig, maar kinderen mogen ook gerust lekker rondlopen. Het gaat allemaal heel gemoedelijk. Wanneer je van plan bent om naar Zuid-Denemarken af te reizen, kan ik een campervakantie zeker aanraden. Met je camper het strand op mogen en kinderen zijn een gouden combinatie. Niet teveel gedoe en met z’n allen lekker genieten. De campings in Denemarken zijn trouwens allemaal heel kindvriendelijk, met mooie speeltuintjes en familiebadkamers. Meer tips voor een campervakantie met kinderen? Lees ook mijn artikel over camperreizen in Europa, hier staan heel veel tips in!

Voor iets grotere kinderen is Legoland natuurlijk ook fantastisch, en voor veel kinderen een echte highlight van de vakantie. Legoland is de hele zomer geopend, van april tot en met oktober.

Boek online je skip-the-line tickets voor Legoland >>

tips vakantie denemarken kinderen

Mooie vakantieparken in Jutland aan de Deense kust

Tips voor mooie campings in Zuid-Jutland

De eerste keer dat we naar Zuid-Jutland reisden, verbleven we in een appartementje op een boerderij vlakbij Sønderjylland en in een hotel in Aabenraa. De tweede vakantie trokken we met een camper langs de westkust. Hierbij verbleven we op campings en camperplaatsen. Meer tips voor het vinden van mooie campings en camperplaatsen vind je in mijn artikel over camperreizen in Europa. Ook op de sites van ANWB en ASCI kun je heel goed campings zoeken en boeken.

Daarnaast zijn er wel een aantal leuke campings in Sønderjylland die ik specifiek aanraad:

Ballum Camping

Deze kleinschalige camping met Nederlandse eigenaren ligt vlakbij het eiland Rømø en op een half uur rijden van het gezellige stadje Ribe. Voor gezinnen met kinderen is Ballum Camping ook leuk, er is een mooie speeltuin in het midden van een veldje. Maar er is ook een apart veld voor tentkampeerders én het is een heel hondvriendelijke camping. Voor honden is er een apart omheind losloopveld met zwemvijver. Dit alles maakt dat het publiek van camping Ballum heel divers is. Zoek je rust en ruimte? Dan vind je dat op het achterste veld. Zoek je gezelligheid met de familie en andere kinderen? Dit vind je op het middenveld met speeltuin. Een gemoedelijke, fijne camping!

ballum camping denemarken ballum camping denemarken zonsondergang

Vejers Strandcamping

Vejers Strandcamping was toch wel onze favoriete camping in Denemarken. Kamperen middenin de duinen, wie wil dit nu niet? Vejers Strandcamping (let op: dit is dus een heel andere camping dan de bijna gelijknamige Vejers Familie Camping die in de buurt ligt) is heel groot, maar daar heb je eigenlijk geen last van mits je de juiste plek kiest. Wij stonden aan de rand van de camping, in de duinen en dat was heerlijk. Je wandelt zo vanuit je plek naar het strand of het bos. Voor kinderen is er trouwens ook hier een grote speeltuin aanwezig en er is een campingwinkel waar je ’s ochtends broodjes kunt halen. 

vejers strand camping denemarken
vejers strandcamping denemarken

Camperplaats Hygge Lake

Reis je net als wij met de camper door Denemarken? Dan is de gloednieuwe camperplaats Hygge Lake een aanrader. De eigenaren zijn nog volop bezig om het plekje nog mooier te maken, maar wij vonden het er nu al heel leuk. Er is een groot meer waar je lekker omheen kunt wandelen en in kunt zwemmen en vissen. Daarnaast kun je sups en kano’s huren en zijn er pakketten te koop waarmee je bij een van de vuurplaatsen een vuurtje kunt stoken of bbq-en. Ook zijn er leuke hoekjes gecreëerd langs het meer met bijv. hangmatten en slacklines. Voor kinderen is er een grote zandhoop met schepjes, emmertjes en loopauto’s om mee te spelen. Daarnaast zijn er bij Hygge Lake ook nog fantastisch mooie houten sauna huisjes (met uitzicht over het meer) die je kunt huren!

Hygge Lake camperplaats Hygge Lake denemarken
Hygge Lake camping denemarken

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen