Meteen naar de content

Camperreis Australië: De leukste reisroute voor een roadtrip Australië

Omar van Beek

Door Omar

Australië

Camperreis

Natuur en Wildlife

Roadtrip

‘The land down under’ staat voor velen hoog op de bucketlist. Zeker de Australische outback spreekt tot de verbeelding. Er zijn veel manieren om door Australië te reizen, wat dacht je van een camperreis Australië dwars door de outback? Het is misschien wel de beste manier om de uitgestrektheid van de Australische binnenlanden beleven. In dit artikel bespreken wij de leukste reisroute Australië en geven we praktische tips.

Kamperen Stuart Highway

Start je camperreis Australië in Melbourne

De op één na grootste stad van Australië is een aangename plek om een paar nachten te verblijven voor je begint aan je roadtrip Australië. Melbourne is één van de oudste steden van het land. Dit is af te zien aan enkele historische gebouwen waar de leukste bars en restaurants in gevestigd zijn. Wat verder opvalt aan het levendige Melbourne is de street art die je op iedere straathoek vindt. Zo is er een straat van voor tot achter compleet bedekt met graffiti. De stad heeft speciale verordeningen die straatkunst bevorderen.

Graffiti Melbourne 1

Melbourne is ook een prima plek om spullen in te slaan voor je camperreis Australië. Het is een lange vlucht naar Australië met bagagebeperkingen en het is dus niet ideaal om al je kampeerspullen mee te nemen vanuit Nederland. Bij het Westfield Airport West winkelcentrum, vlakbij de luchthaven, kun je zowel de huurauto of camper voor je roadtrip ophalen, als kampeerspullen inslaan die je niet uit Nederland mee hebt kunnen nemen. Tenten hebben ze daar niet, dus neem deze in elk geval mee vanuit Nederland, als je niet op camperreis gaat.

Melbourne

Ook leuk om te doen in Melbourne

The Great Ocean Road

Vanuit Melbourne begin je aan je reisroute Australië en rijd je in zuidelijke richting naar de kust. Hoewel de Great Ocean Road officieel pas later start is de weg vanaf Torquay al indrukwekkend. De B100 slingert langs de kust en volgt de ruige zee. De weg passeert een aantal leuke dorpen, vaak met een camping aan zee. De natuur is prachtig! Maak een tussenstop in het Great Otway National Park. Stop bij de Maits Rainforest Walk voor een korte wandeling door een echt regenwoud.

Otway National Park

Koala’s tijdens je roadtrip Australië

Een stuk verder is de afslag naar de vuurtoren een absolute aanrader. Niet zozeer vanwege de vuurtoren, hoewel die er mooi ligt, meer vanwege koala’s. Onderweg naar de kust toe namelijk heb je grote kans om koala’s in de bomen te zien. Met geluk komen ze zelfs naar beneden om van boom te wisselen.

Koala

De Twaalf Apostelen

De Great Ocean Road is toch vooral bekend vanwege de Twaalf Apostelen, vaak gebruikt in promotiemateriaal voor reizen naar Australië. Dit zijn acht (geen twaalf dus) kalkzandsteenrotsen die in de branding van de ruige Indische Oceaan staan. Het is een toeristische plek, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. De Twaalf Apostelen zijn niet de enige dergelijke rotsformaties langs deze kust. Stop ook bij formaties genaamd London Bridge, The Grotto of de Lochand Gorge. Ze zijn allemaal verschillend, maar hebben gemeen dat de zee meedogenloos op de formaties inbeukt. Dit zorgt ervoor dat eens in de zoveel tijd één van de formatie instort.
Er zijn vervolgens verschillende wegen die je kunt nemen op je camperreis Australië richting Adelaide. De mooiste daarvan is die langs de kust. Je passeert zo nog een aantal nationale parken waarbij je bij The Coorong verwelkomd wordt door pelikanen in grote getalen.

Twaalf Apostellen

Adelaide en Kangaroo Island

De stad Adelaide is niet de meest interessante plek van het land. De ligging in glooiende heuvels is wel goed gekozen. Er is echter niet veel te doen of te beleven in de stad zelf. Het dichtbij gelegen Kangaroo Island is wel een bezoek waard en het makkelijkst te bereiken, wanneer je in de stad overnacht. Hier leven, zoals de naam al doet vermoeden, kangoeroes. Er gaan regelmatig veerboten van en naar het eiland. Op de heuvels rondom de stad zijn wijngaarden te vinden waarvan je er ook een aantal kunt bezoeken. Ook zijn er een aantal kleine dierenparken te vinden waar je van dichtbij bekende Australische dieren kunt zien zoals de kangoeroe, emoe, koala en met veel geluk een vogelbekdier.

Kangoeroe

Adelaide als rustpunt tijdens je camperreis Australië

Ondanks het feit dat Adelaide de toerist niet zoveel te bieden heeft, is het wel een fijn rustpunt op je roadtrip Australie voor je de outback in gaat. Trakteer jezelf op een hotelovernachting in een betaalbaar en comfortabel hotel, een ijskoud biertje en een lekkere pizza in hartje Adelaide. Ook kun je hier nog shoppen, boodschappen inslaan en de laatste camping spullen kopen.

Door ons geselecteerde accommodaties in Adelaide

Flinders Ranges & Coober Pedy

Vanaf Adelaide gaat de weg vanaf nu vooral in noordelijk richting. Een rit meteen de outback in is vanaf Adelaide in één keer te ver. Een prima stop is in de Flinder Ranges. Dit is een overgangsgebied van kust naar outback. Hier kun je vast wennen aan de hitte, droogte en het kale landschap. Het is een berglandschap dat 540 miljoen jaar oud is. Ondanks dat het een woestijnlandschap is, leven er volop planten en dieren. Je kunt er spectaculaire wandelingen maken en mocht je niet in een tent willen slapen is er ook volop keuze om te verblijven in een ‘station’. Dit is de Australische variant van een ranch.

Outback

Picknicken tussen de kangoeroes tijdens je camperreis Australië

Twee interessante vogels die in het gebied voorkomen zijn de kookaburra en een soort roze kakatu. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit beide extreem luidruchtige vogels zijn. Luid genoeg om je vroeg in de ochtend de stuipen op het lijf te jagen wanneer ze net boven je tent dienen als wekker. Ga ook zeker een keer picknicken in het gebied. Kies een rustige plek, wat meer van de weg af. Geniet van de warme wind, het oranje landschap en wanneer je rustig genoeg blijft, wilde kangoeroes die steeds dichterbij durven te komen.

uitzicht tijdens piccknick

Tussenstop op je reisroute, Australië: Woomera

Port Augusta is waar je de keuze hebt: rijd je naar het westen, richting Perth, of naar Darwin in het noorden. Voor de outback kies je de noordelijke optie voor je roadtrip Australië en verlaat je voor je gevoel de bewoonde wereld. Het landschap is al vrij snel eindeloos, kaal, heet en licht overweldigend. De gedeelde stemming in de auto is al snel ‘moet ik hier de komende tijd door heen rijden’? Het doel vandaag is Coober Pedy, maar maak zeker een stop bij Woomera tijdens je camperreis Australië. Het dorp stelt weinig voor maar is onderdeel van de grootste wapentestlocatie in de wereld. Een gebied driemaal zo groot als Nederland (!) wordt gebruikt om verschillende wapens te testen. Dit is echter niet een reden om te stoppen, misschien zelfs een om juist niet te stoppen. Je stopt in Woomera voor het leuke luchtvaartmuseum!

Woomera

Het ondergrondse stadje Coober Pedy

Eén van de vreemdste stadjes op deze reisroute Australië moet toch wel Coober Pedy zijn. Het opaal mijnstadje ligt compleet geïsoleerd  van de rest van de wereld. Wat het stadje zo bijzonder maakt is dat het merendeel van de gebouwen ondergronds zijn. Huizen, een kerk, maar ook hotels zijn onder de grond gebouwd. De reden is eigenlijk meteen duidelijk. Het is er HEET, op extreme dagen kan de temperatuur boven de 50 graden Celsius uitkomen. Omdat het een woestijn is kan het ’s nachts echter ook vriezen! Ondergronds wonen heeft het voordeel dat de temperatuur constant blijft. Bezoek tijdens je verblijft het Opaal museum dat verder ingaat op de geschiedenis van de mijnbouw en het stadje.

Coober Pedy

Ayers Rock, Uluru

Een hoogtepunt van de camperreis Australië is voor velen een bezoek aan Ayers Rock ofwel Uluru. Vanaf Coober Pedy is dit circa 700 kilometer rijden. Een lange rit door niemandsland, zoveel uitgestrektheid heb je als Nederlander nog nooit gezien. Het vreemde is dat dit landschap zowel eentonig als interessant is. Om de tijd te doden bedenk je in de auto al snel spelletjes zoals ‘tel de tegenliggers’.

Stel je een vlak gebied voor zo ver het oog reikt. Plaats daar nu een rode rots in van 348 meter hoog waar je bijna twee uur over doet om omheen te lopen en je hebt een beeld van Ayers Rock. Van oudsher is dit een heilig gebied voor de lokale Aboriginals. Voor de lokale flora en fauna is de rots ook van cruciaal belang. Uluru zorgt voor schaduw en heeft hier en daar water, beide zorgen voor mogelijkheden om te overleven. Er leven daardoor een aantal unieke dieren in het gebied waaronder wallaby’s. Ga bij zonsopgang naar een speciaal daarvoor gebouwd platform en loop rond aan de voet van de berg. Onderweg zie je met wat geluk enkele dieren wegschieten wanneer je voorbij komt. Ook zijn er her en der (pre)historische Aboriginal plaatsen te bezoeken.

Uluru

Het beklimmen van Ayer’s Rock

Het is, op het moment van schrijven, mogelijk om de berg/rots te beklimmen. Vanaf eind 2019 is dit niet meer mogelijk, omdat het een heilige plaats is voor de Aboriginal bevolking werd dit ook altijd al afgeraden.

Olgas II

Hidden gem op deze reisroute Australië

Op een kleine 25 kilometer van Uluru bevinden zich de Olga’s. Dit zijn vergelijkbare rotsformaties binnen hetzelfde nationale park. Stiekem zijn de Olga’s misschien wel mooier en interessanter om te bezoeken dan Ayers Rock.

Volgende stop op jouw camperreis Australië: Kings Canyon

Van Ayers Rock rijd je dezelfde weg terug richting de weg waar je vandaan komt. Er is één geasfalteerde afslag op de weg, neem deze en je komt uit bij Kings Canyon. Zoals de naam doet vermoeden is dit een canyon midden in de outback. Kings Canyon is bij uitstek geschikt voor wandelaars. Er zijn een aantal routes uitgezet die je langs de hoogtepunten van het gebied voeren. De Canyon Rim walk is de beste route om de Kings Canyon te zien. Je loopt via de linkerwand heen, naar beneden, waar je in een kleine oasis uitkomt. Terug naar boven loop je via de rechterrand. Deze wandeling is slechts een paar kilometer, maar geeft een goed beeld van het landschap en de meer dan 600 soorten tellende flora en fauna. Als je hoogtevrees hebt kom dan niet te dicht bij de steile wanden.

Kings Canyon IIKings Canyon

Stewart Highway: de levensader van je roadtrip Australië

De weg van Port Augusta naar Darwin heet de Stewart Highway. Deze weg is vernoemd naar de eerste Europeaan die Australië van noord naar zuid doorkruiste. De weg loopt dwars door de outback en is de belangrijkste weg voor je roadtrip Australië. Zodra je bij Erldunda links afslaat en je Kings Canyon en Uluru achter je laat, is je eerste stop op camperreis Australië Alice Springs. Dit is de grootste stad in de outback en een prima plek om wat eten en drinken in te slaan. Na dagen in het ‘niets’ te hebben doorgebracht is het bijna fijn om weer wat beschaving te zien. Een supermarkt bezoeken is een interessante ervaring. Niet zozeer vanwege wat er verkocht wordt, maar meer de personen aan wie het wordt verkocht. Vanuit de gehele outback komen mensen hier spullen inslaan. Je zult dus mensen zien waarvan het lijkt alsof ze al jaren niet meer de outback uit zijn geweest.

Op de weg naar het noorden zijn een aantal plaatsen om te stoppen. Denk aan bijvoorbeeld Elliot waar een klein meertje te vinden is. Een stop bij de Daly Water pub is een absolute must. Een bizarre verzameling van… dingen. Je kunt hier ook nog eens prima eten en eventueel slapen. Bezoek ook Katherine Gorge waar je met een boot tussen de smalle rotswanden door kunt varen. Let op dat er vaste vertrekdata en uren zijn. Plan hier je bezoek omheen anders mis je letterlijk de boot.

Stewart Highway

Kakakdu & Lichfield National Park

Des te verder je noordelijk rijdt tijdens je camperreis Australië, des te vochtiger wordt de lucht. Je merkt dat je de hete woestijn langzaam achter je laat. De parken Kakadu en Litchfield bevinden zich beide in het noorden niet al te ver van Darwin. Litchfield is een stuk kleiner dan Kakadu maar veel mensen vinden Litchfield mooier. Dit heeft vooral te maken met de vele watervallen in het park. Dit zijn watervallen waar je veilig kunt zwemmen zonder kans op krokodillen. Daarnaast zijn er verschillende wandelroutes uitgezet door het park heen om van dichtbij kennis te maken met al het groen.

LitchfieldLitchfield II

Krokodillentour in Kakadu National Park

Kakadu National Park is een enorm park dat helaas niet het gehele jaar te bezoeken is. In het regenseizoen stromen de wegen over en zijn delen van het park onbereikbaar. Dit was het geval tijdens ons bezoek. Om toch iets van het park te zien besloten we een krokodillentour te doen. Hierbij stap je op een boot en vaar je de mangrovebossen in. Je krijgt zo een klein beeld van de het park. Het heet een krokodillentour omdat de gids tijdens de boottocht aas aan een vishengel in het water hangt. Hier komen vervolgens ‘Salties’ op af. Dit zijn zoutwaterkrokodillen die tot zeker 5 meter lang kunnen worden. Het is indrukwekkend om deze beesten van dichtbij te zien, een dergelijke tocht laat echter ook een bittere nasmaak achter. Het is en blijft wilde dieren voeren iets dat niet zou moeten. De vraag die overblijft, is dan ook moet je nu wel of niet een dergelijk tour doen?

Krokodil II

Darwin als eindpunt van je camperreis Australië

Vernoemd naar Charles Darwin is het een gemoedelijke stad. De frisse zeewind zorgt voor een aangenaam klimaat en het heeft een aardig centrum met een aantal leuke restaurants. Een prima plek om de roadtrip Australië af te sluiten.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen