Meteen naar de content

Op campervakantie: dit is waarom reizen met een camper zo leuk is!

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Camperreis

Kamperen

Misschien denk je er al jaren aan, of heb je er juist nog nooit aan gedacht maar lijkt het idee je spontaan leuk: een campervakantie. Ga je met de camper op pad, dan zorgt dit voor een heel ander soort gevoel dan wanneer je met de bus, trein of auto rondreist. Een camper is namelijk niet alleen een vervoersmiddel om van A naar B te komen, reizen met een camper is al een belevenis an sich. Daarnaast is het onwijs comfortabel om altijd je huisje op wielen bij je te hebben en bespaar je jezelf uren zoeken op boekingssites naar accommodaties voor je reis. Maar wat maakt een campervakantie nu nog meer zo fijn? Wij delen onze ervaringen en geven campertips voor beginners!

camper tips voor beginners  

Een campervakantie = vrijheid

Wanneer je aan mensen die vaker op campervakantie gaan vraagt wat ze het het fijnst vinden aan reizen met een camper, is het antwoord meestal: de vrijheid die een camper geeft! Doordat je je accommodatie altijd bij je hebt, compleet ingericht met alles wat je nodig hebt en je eigen spullen in de kast, kun je gaan en staan waar je maar wilt. Je kunt overnachten op campings of camperplekken, er is altijd wel ergens een plekje vrij. Zo kun je gewoon lekker gaan rijden en zien waar je uitkomt. En in landen waar wildkamperen toegestaan is, zoals in Albanië, Schotland en Noorwegen, geniet je natuurlijk helemaal van de ultieme vrijheid van reizen met een camper. Check wel goed de actuele regelgeving van het betreffende land, zodat je zeker weet dat je geen boete krijgt wanneer je ergens overnacht waar dit niet toegestaan is.

Camper tip voor beginners: de apps Park4Night en Campercontact zijn handig wanneer je met de camper op pad gaat; je vindt hiermee overnachtingsplekken voor campers in heel Europa.

fijne vakantie met camper

Met de camper op pad: comfortabel & luxe

Houd jij wel van kamperen, maar dan wel liever op een comfortabele, luxe manier? Dan is een camperreis echt iets voor jou! Afhankelijk van de camper die je kiest, maak je je campervakantie zo luxe als je zelf wilt (bijvoorbeeld met eigen douche/toilet), maar behoud je het kampeergevoel. Dit betekent veel buiten zijn: een vuurtje stoken voor je camper bijvoorbeeld! En als het regent, kun je het binnen in de camper lekker knus maken. 

campervakantie amerika

Reizen met een camper: ga op avontuur

Reizen met een camper geeft je niet alleen vrijheid, het brengt je ook avontuur. Zeker als je het ‘go with the flow’ principe hanteert. En met een camper heb je die mogelijkheid! Bij een rondreis met hotels is het namelijk wel zo handig om deze van tevoren te boeken, omdat je wilt voorkomen dat je ’s avonds laat aankomt en alles volgeboekt zit. Omdat je met een camper je eigen huisje op wielen bij je hebt, speelt dit een veel minder grote rol. Zeker als je beschikt over een eigen douche en toilet, maakt het eigenlijk niet zoveel uit waar je overnacht. Een simpele camperplaats is dan ook prima en in de meeste landen zijn deze goed last-minute te vinden. 

camper tips

Praktische camper tips voor beginners

Waar ga je heen op campervakantie: wat is het beste camperland?

Veel reizigers die voor het eerst met de camper op vakantie gaan, kiezen voor echte camperlanden als Amerika, Canada of Australië. En dat is echt niet onterecht, dit zijn fantastische landen om met de camper doorheen te reizen.

Zelf gingen wij een aantal jaren terug op campervakantie in Amerika en dit was een geweldige ervaring. Amerika is namelijk helemaal ingericht op reizen met een camper. De meeste campers die je daar kunt huren zijn uitgerust met een vaste aansluiting voor water en riolering. Bij bijna alle campings (of tankstations) kun je zo gemakkelijk de schoonwatertank van je camper bijvullen en de vuilwatertank legen. Daarnaast zijn de wegen lekker ruim en kun je op de mooiste plekken in de natuur overnachten met je camper, ook bij de National Parken (tip: reserveer deze camperplekken wel van tevoren). Stoppen onderweg bij een bezienswaardigheid is ook gemakkelijk, de parkeerplaatsen zijn overal ruim. En wist je dat je gratis mag overnachten op het parkeerterrein van de Walmart? De campers in Amerika zijn over het algemeen superluxe; met eigen sanitair, koelkast, magnetron en vaak zelfs een ‘slide-out’ die de woonkamer van je camper vergroot. Een campervakantie in Amerika is dus zeker een goede campertip voor beginners, maar wees gewaarschuwd: je wilt daarna zeker nog een keer!

Ook Europa biedt natuurlijk genoeg mogelijkheden voor een mooie roadtrip met een camper. Wat dacht je van IJsland, of Scandinavië? Of een rondreis met de camper door het altijd mooie Spanje of Italië natuurlijk! Wil je op een korte campervakantie in Europa? Je kunt natuurlijk ook naar een bestemming vliegen en daar ter plekke een camper huren.

eerste keer met camper op vakantie

Welke camper kies je voor je eerste campervakantie?

Ga je voor het eerst met een camper op vakantie, dan kun je wellicht eerst een keer een camper huren om te testen of reizen met een camper echt jouw ding is. Daarnaast kun je zo ook kijken wat voor jou de handigste indeling van een camper is. Dit is namelijk voor iedereen verschillend. Wil je een camper die zo compact mogelijk is, of vind je genoeg binnenruimte juist belangrijk? Zoek je een camper met of zonder douche en/of toilet? Wil je een groot tweepersoonsbed, of juist liever een stapelbed? En is dat bed dan in de lengte of in de breedte?

Daarnaast heb je nog de keuze uit verschillende modellen campers; een buscamper, een camper met alkoof of een (half)integraal. Denk je eraan om een oldtimer-camper te kopen, dan is het ook goed om dit eens uit te testen door er eerst eentje te huren. Want ja, een oud Volkswagenbusje ziet er supercharmant uit, maar erin rijden en kamperen is wel zeker iets dat je moet willen (of niet). Dé camper tip voor beginners is dan ook: huur eerst een of meerdere keren een camper, voordat je tot koop overgaat. En misschien wel de belangrijkste tip voor het kiezen van een camper: houd rekening met je rijbewijs. Met een B-rijbewijs mag je camper in totaal maximaal 3500 kilo wegen, dus inclusief spullen!

met de camper op reis

Wat neem je mee op camperreis?

Natuurlijk is het heel persoonlijk wat je allemaal meeneemt op je eerste campervakantie, maar een aantal dingen zijn handig om niet te vergeten:

  • Je rijbewijs
  • Documenten van de camper
  • Evt. milieusticker van landen waar je heen gaat
  • Reservesleutels
  • CEE stekker/snoeren
  • Waterpas
  • Parkeerschijf
  • Oprijblokken
  • Gereedschap

Naast nuttige dingen, zijn er ook een heleboel leuke dingen om mee te nemen wanneer je gaat kamperen. Kijk hiervoor eens naar onze lijst met camping gadgets!

op pad met de camper

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen