Reisspellen getest: de allerleukste reisspelletjes voor op vakantie!


In onze bagage gaan er altijd wel een paar mee: reisspelletjes. Leuk om even een spelletje te doen als je moet wachten op het vliegveld, met een groep bij de borrel, of gewoon gezellig met je reisbuddy. Je hebt ook niet altíjd zin om goede gesprekken te voeren met iedereen en dan kan het heel leuk zijn een reisspel bij je te hebben dat iedereen kan spelen. Naast nieuwe spelletjes, nemen wij ook altijd een ‘basis equipement’ aan reisspelletjes mee: yahtzee en een miniset speelkaarten. Maar wil je ook wel weer eens nieuwe reisspellen kopen, dan inspireren we je graag met deze reisspellen die je misschien nog niét kent!

Nieuw reisspel kopen? Bedenk welk reisspel geschikt is voor jou!

Natuurlijk hangt het ervan af hoe je reist, welk reisspel voor jou geschikt is om te kopen. Als je je bijvoorbeeld veel tussen internationale reizigers bevindt, is het wel zo leuk als spellen Engelstalig zijn of zelfs helemaal zonder tekst. Zo kan iedereen het spel meespelen, onafhankelijk van de taal. De omvang van het spel is ook belangrijk. Zeker als je gaat backpacken wil je dat als je een reisspel meeneemt, deze zo compact mogelijk is. We kijken dus ook naar hoe compact het spel mee te nemen is zonder verpakking. Verder is je reisgezelschap natuurlijk ook van belang bij de selectie van een reisspel. Reis je alleen, met z’n tweeën of met een wisselende groep? Ook als je alleen reist is het leuk om spelletjes mee te nemen die je met een groep kunt spelen, daar maak je vrienden mee! Last but not least: het spel moet niet snel vervelen. Als je weken of zelfs maanden aan het reizen bent wil je niet dat je na een week al uitgekeken bent op het reisspel dat je mee hebt genomen. Ook hier hebben we dus op gelet bij de verschillende reisspelletjes.

Exploding Kittens

Ben jij ‘into kittens and explosions’? Dan is Exploding Kittens jouw spel. En niet alleen voor op reis. Alleen al om de fantastisch geïllustreerde en hilarische kaarten wil je dit kaartspel hebben. Maar buiten dat, is het ook nog eens een heel léuk reisspelletje om te spelen. Tactiek, pesten en samenspannen…. dit spel staat garant voor heel wat ah’s en oh’s. En gelachen wordt er zeker.

Hoeveel spelers: 2-5
Compact: Een pak kaarten
Taal: Engels
Snel aan te leren: +/-
Gaat niet vervelen: +

 

Make ‘n Break reisspel

Houd je niet zo van strategische reisspellen, maar zoek je vooral een reisspelletje om het ijs te breken of als leuk tussendoortje? Dan zit je goed met Make ‘n Break. De bedoeling is dat je in een aantal seconden (afhankelijk van wat je gooit), zoveel mogelijk bouwwerkjes maakt die op de kaarten staan afgebeeld. Na vier rondes is het spel af en gaat het erom wie het meeste punten heeft gehaald. Een snel, grappig en actief reisspelletje dus!
Hoeveel spelers: 2-4
Compact: Bouwblokjes, dobbelsteen en kaartjes
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +/-

Halli Galli

Jij en je medespelers leggen om de beurt een kaart neer. Zodra er 5 gelijke stukjes fruit op tafel liggen slaat iedereen zo snel mogelijk op de bel. Niet meer, niet minder. Degene die dat als eerste doet en dus met zijn hand onderop ligt, krijgt de kaarten van die ronde. Wie geen kaarten meer heeft ligt uit het spel en wie uiteindelijk alle kaarten verzameld heeft, heeft gewonnen. Grappig: je kunt het ook met kinderen spelen, die kunnen verbazingwekkend snel zijn. Maar ook als partyspel met volwassenen is het heel leuk.
Hoeveel spelers: 2-6
Compact: een pak kaarten en de bel, dat is alles dat je nodig hebt. De bel zou je eventueel zelfs thuis kunnen laten met een kleine aanpassing van de spelregels.
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +/-

Bestel het reisspel Halli Galli hier >>

 

Uno kaartspel

Uno is geen onbekende onder de vakantie spelletjes: velen hebben het al ontdekt. Uno is nog het meest te vergelijken met het aloude kaartspelletje ‘pesten’. Het leuke van Uno is dat je het met z’n tweetjes kan spelen, maar ook in een groep. Het is een laagdrempelig spel met simpele regels, dus makkelijk om zo mee te doen.

Hoeveel spelers: 2-10
Compact: een pak kaarten
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +

Bestel het reisspel Uno hier >>

Regenwormen

Regenwormen is echt zo’n fijn tussendoor vakantie spelletje. Je hoeft er niet zo heel erg bij na te denken, al kán je wel allerlei tactieken bedenken. Winnen kan ook op puur gelukt dus voor ieder wat wils. Ooit was regenwormen er in mini pocketeditie; perfect voor in je backpack, maar ook de normale editie neemt in een zip-lock niet veel ruimte in. Voordeel aan de normale editie is wel dat de stenen niet wegwaaien als je buiten wilt spelen.

Hoeveel spelers: 2-7
Compact: Dobbelstenen en speelstenen
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +

Koehandel

Koehandel is een uitdagend onderhandel- en biedspel, perfect geschikt voor ‘s avonds bij een drankje. Je kunt elkaar behoorlijk pesten. En iedereen wordt er superfanatiek van! Reis je met z’n tweeën? Dan is Koehandel Master een goed alternatief!
Hoeveel spelers: 3-5
Compact: Pak kaarten
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +/-
Gaat niet vervelen: +
Koehandel reisspel

Take 5

Take 5 is zo’n tactisch reisspelletje waarbij je niet uitgedacht raakt over mogelijke wintactieken. Het kaartspel blijft daarom uitdagend genoeg om te spelen. Je hebt wel een tafel nodig, want er komen heel wat kaarten op tafel. Je kunt Take 5 ook met een grote groep spelen (vanaf 4 á 5 spelers wordt het leuker), met z’n tweeën is het iets minder leuk.
Hoeveel spelers: 2-10
Compact: Alleen een pak kaarten.
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +
  

Kolonisten van Catan snelle kaartspel

Misschien niet een reisspel dat je in een internationale groep speelt, maar wel leuk als je met z’n tweeën (of drieën/vieren) op reis bent. Een versimpelde versie van het bekende Kolonisten van Catan. En een stuk minder ingewikkeld dan het ‘normale’ Kolonisten van Catan kaartspel, de speelduur is ook korter. Klein om mee te nemen en uitdagend genoeg.
Hoeveel spelers: 2-4
Compact: Dobbelstenen en scoreblok
Taal: Nederlandse uitvoering met tekst op de kaarten.
Snel aan te leren: – (als je al bekend bent met één van de spellen in de Catan-reeks is dit spel makkelijker te leren)
Gaat niet vervelen: +

Jungle Speed reisspel – Beach versie

Jungle speed valt een beetje in dezelfde categorie reisspelletjes als Halli Galli alleen is het iets ingewikkelder en daardoor voor sommige mensen uitdagender. Ook verkiezen sommigen de totem boven de bel (je snapt wel waarom).  Je kunt Jungle Speed met maar liefst 10 mensen spelen!
Hoeveel spelers: 2-10
Compact: Totem en kaartjes (als je erg licht reist zou je ook iets anders ipv de totem kunnen gebruiken)
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +/-

Biggen reisspel

Biggen is misschien wel het kleinste reisspelletje dat je mee kunt nemen. Twee rubberen biggetjes, een potlood en een miniscoreblokje, dat is alles je nodig hebt. Het spel is dan ook onnodig groot verpakt (de verpakking hebben wij dan ook thuisgelaten), maar je kunt het als je wilt in een luciferdoosje meenemen. Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten verzamelen en dit doe je door de biggetjes te gooien. Vallen ze op hun zij met dezelfde kant boven, dan krijg je 1 punt, vallen ze op een moeilijkere positie, bijvoorbeeld ‘snuit’, krijg je veel meer punten. Liggen ze tegen elkaar, dan ben je al je punten kwijt. Simpel as that en speelt dus lekker weg ’s avonds bij een biertje: niet teveel nadenken.

Hoeveel spelers: 2-4
Compact: twee rubberenbiggetjes, een potlood en een miniscoreblokje
Taal: Bijna geen tekst, alleen op het scoreblok en die tekst hoef je niet te kunnen lezen om het spel te spelen.
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +/-
reisspel-biggen

Qwixx reisspelletje

Eén van onze lezers heet ons het reisspelletje Qwixx aangeraden. We zijn helemaal enthousiast, wat een superleuk reisspel is Qwixx! Het heeft wel wat weg van Yahtzee vooral omdat het een dobbelspel is waar je dingen aan moet kruizen. Maar het leuke is dat iedereen in elkaars beurt ook wat mag doen, daar waar bij Yahtzee het wachten op je beurt soms een beetje irritant kan zijn. Een reisspelletje dat ook heel leuk is met z’n tweeën, maar ook zeker met meer gespeeld kan worden.

Hoeveel spelers: 2-5
Compact: dobbelstenen (deze kun je multifunctioneel gebruiken voor Yahtzee) en schrijfblokje
Taal: Bijna geen tekst, alleen op het scoreblok en die tekst hoef je niet te kunnen lezen om het reisspel te spelen.
Snel aan te leren: +/-
Gaat niet vervelen: +
reisspel-qwixx

Qwirkle reisspel

Voor dit spel heb je wel een tafeltje nodig, maar de steentjes zijn licht en klein en het reisspel wordt geleverd in een handig reistasje (waar je meerdere reisspelletjes bij in kunt doen). Qua regels moet je een beetje denken aan een kruising tussen Rummikub, kwartet en Triominos. Je kunt meerdere strategieën loslaten op dit spel, maar er zit ook een geluksfactor in wat het leuk maakt om met verschillende mensen te spelen. Ook dit reisspel is net zo leuk om met z’n tweeën als met meerdere spelers te spelen.

Hoeveel spelers: 2-4
Compact: reistasje met stenen
Taal: Geen tekst
Snel aan te leren: +/-
Gaat niet vervelen: +/-

IQ-Fit reisspelletje

Dit is misschien een beetje vreemde eend in de bijt in dit rijtje, want echt een reisspelletje is het niet, meer een puzzel. Maar het is wel heel leuk dat je het goed in je eentje kan spelen: ideaal voor de soloreizigers onder ons! Natuurlijk kun je de puzzel met z’n tweeën of meerdere mensen oplossen als je dat wilt. Met ruim 200 op te lossen puzzels, variërend in niveau, kun je je met dit reisspel heel veel uren mee vermaken. En handig: door het systeem en het doosje kun je dit ook heel goed in trein, bus of vliegtuig spelen.

Hoeveel spelers: 1
Compact: reiskoffertje 16,2 x 10,1 x 3,2 cm (lxbxh)
Taal: Geen tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +/-

Andere reisspellen kopen? Er zijn nog veel meer reisspelletjes!

Natuurlijk zijn de reisspelletjes hierboven slechts een selectie van wat er allemaal verkrijgbaar is aan reisspellen, hier vind je er nog veel meer. Er staan nog een aantal reisspellen op ons ‘to-try’, lijstje: QuartoBlack StoriesSaboteur: Het Duel en Tantrix. Heb jij goede tips voor reisspellen? Laat ze ons weten in de comments!

Meer tips om ‘wachttijd’ te vullen op reis!

Reisspellen zijn niet het enige goede ‘middel’ tegen verveling wanneer je moet wachten. Lees ook onze anti-verveel tips. Reisspelletjes zijn perfect om contact te leggen.

7 Comments

Add yours
  1. PatriciaRits

    Onze familie is totaal verslaafd aan spelletjes spelen. Onze grote favoriet in klein formaat is De Grote Dalmuti (Hasbro). een verslavend strategisch kaartspel voor minimaal 4 personen maar nog leuker met 6 tot 10. Hoewel de kaarten Nederlandse namen hebben, draait het allemaal om de getallen en we hebben dit spel bij verschillende buitenlandse vrienden met succes geïntroduceerd.

    Andere klein-formaat favorieten: Weervolven, Shit Happens, Vlotte Geesten, Rory’s Story Cubes en de meeste van de hierboven genoemde spellen. Ook rollenspelen doen het goed op onze vakanties. Als je hiervan houdt: ‘Everyone is John’ is hilarisch (even googlen).

+ Leave a Comment