De leukste kleine reisspellen om mee te nemen op vakantie!


In onze bagage gaan er altijd wel een paar mee: reisspellen. Leuk om even een spelletje te doen als je moet wachten op het vliegveld, met een groep bij de borrel, of gewoon gezellig met je reisbuddy. Je hebt ook niet altíjd zin om goede gesprekken te voeren met iedereen en dan kan het heel leuk zijn een reisspelletje bij je te hebben. Wij nemen ook altijd een ‘basis equipement' aan reisspellen mee: een minispel Yahtzee en een set (waterproof) speelkaarten. En daarnaast proberen we vaak nieuwe kleine spelletjes uit op reis. Wil je ook wel weer eens een nieuw spelletje mee op vakantie? Laat je dan inspireren door deze tips voor leuke vakantiespelletjes! 

Tip: bekijk ook onze top 10 kaartspelletjes en dobbelspelletjes voor op vakantie!

1. Qwixx dobbelspel

Qwixx is een leuk, uitdagend dobbelspelletje voor 2-5 spelers. Qwixx is zeker een van onze favoriete reisspelletjes. Het heeft wel wat weg van Yahtzee, vooral omdat het ook een dobbelspel is waar je dingen aan moet kruizen. Maar het leuke is dat iedereen in elkaars beurt ook wat mag doen, daar waar bij Yahtzee het wachten op je beurt soms een beetje irritant kan zijn. Een reisspelletje dat ook heel leuk is voor 2 spelers, maar ook zeker met meer gespeeld kan worden. Nog meer variatie en uitdaging vind je in het vergelijkbare vakantiespelletje Keer op keer. Qwixx is een heel geschikt reisspel, omdat je alleen het scoreblokje en dobbelstenen mee hoeft te nemen. De dobbelstenen kun je ook gebruiken voor andere spelletjes, zoals Yahtzee.

Tip om ruimte te besparen: gebruik je de dobbelstenen ook voor Yahtzee? Koop dan een mini Yahtzee scoreblok, deze neemt minder ruimte in in je bagage. Een andere handige tip die we kregen van een lezer, is om de scoreblaadjes van je reisspelletje te lamineren en een whiteboard stift mee te nemen. Zo kun je ze meerdere keren gebruiken! Ook kregen we de tip dat er van Qwixx een scorebord app is, zodat je helemaal geen scorevelletjes mee hoeft te nemen!

Tips voor andere leuke kleine dobbelspelletjes: 

reisspel-qwixx

2. Lost Cities kaartspel

Het Lost Cities kaartspel is echt ons favoriete reisspel voor 2 personen. Het speelt lekker snel weg, maar is wel voldoende uitdagend om het keer op keer weer te willen spelen en telkens weer een andere strategie te bedenken. Het leuke aan Lost Cities is dat het spel afgelopen is als de stapel trekkaarten op is. Je moet dus niet alleen slim spelen, maar ook goed plannen, want anders levert het je veel strafpunten op en verlies je dus alsnog! Een spelletje Lost Cities speel je in maximaal 30 minuten, een lekker vlot kaartspel dus!

Tips voor andere leuke kaartspellen: 

Verder gaven jullie op onze Facebook-pagina ook nog veel extra tips voor leuke kaartspelletjes:

lost cities reisspel

3. Halli Galli – het spel met de bel

Halli Galli is al jaren een populair (reis)spel, vooral in een groep is het erg leuk. Jij en je medespelers leggen om de beurt een kaart neer. Zodra er 5 gelijke stukjes fruit op tafel liggen slaat iedereen zo snel mogelijk op de bel. Niet meer, niet minder. Degene die dat als eerste doet en dus met zijn hand onderop ligt, krijgt de kaarten van die ronde. Wie geen kaarten meer heeft ligt uit het spel en wie uiteindelijk alle kaarten verzameld heeft, heeft gewonnen. Grappig: je kunt het ook met kinderen spelen, die kunnen verbazingwekkend snel zijn. Maar ook als partyspel met volwassenen is het heel leuk. Er is nu ook Halli Galli Extreme voor wie nog een beetje meer uitdaging zoekt. Halli Galli is een spel voor twee tot zes spelers.
 
 

4. Jungle Speed reisspel – Beach versie

Jungle speed valt een beetje in dezelfde categorie reisspelletjes als Halli Galli alleen is het iets ingewikkelder en daardoor voor sommige mensen uitdagender. Ook verkiezen sommigen de totem boven de bel. Je kunt Jungle Speed met maar liefst 10 mensen spelen, maar ook met twee spelers.
 
Tip: reis je erg licht, dan kun je ook alleen de kaartjes meenemen en iets anders als totem gebruiken.
 
 

5. Mini spelletje Biggen

Biggen is misschien wel het kleinste reisspelletje dat je mee kunt nemen op vakantie. Het mini spelletje bevat twee rubberen biggetjes, een potloodje en een miniscoreblokje. Het spel is onnodig groot verpakt (de verpakking hebben wij dan ook thuisgelaten), maar je kunt het als je wilt in een luciferdoosje of klein blikje meenemen. Het doel van dit mini spelletje is om zoveel mogelijk punten verzamelen en dit doe je door de biggetjes te gooien. Vallen ze op hun zij met dezelfde kant boven, dan krijg je 1 punt, vallen ze op een moeilijkere positie, bijvoorbeeld ‘snuit’, krijg je veel meer punten. Liggen ze tegen elkaar, dan ben je al je punten kwijt. Simpel as that en speelt dus lekker weg ’s avonds bij een biertje: niet teveel nadenken. Je speelt dit reisspelletje met 2-4 personen.

reisspel-biggen

6. IQ-Fit reisspelletje

IQ-Fit is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt in dit rijtje, want het is eerder een puzzel dan een reisspelletje. Maar het is ideaal als je een spelletje voor 1 persoon zoekt:  ideaal voor de soloreizigers onder ons! Natuurlijk kun je de puzzel ook met z’n tweeën of meerdere mensen oplossen als je dat wilt. Met ruim 200 op te lossen puzzels, variërend in niveau, kun je je met dit reisspel heel veel uren mee vermaken. En handig: door het systeem en het doosje kun je dit ook heel goed in trein, bus of vliegtuig spelen. IQ-Fit wordt namelijk geleverd in een handig reiskoffertje, je stopt het dus zo in je tas.

Tip: vind je dit soort breinbreker spelletjes voor 1 persoon leuk? Er zijn nog veel meer smartgames verkrijgbaar!

 

7. Qwirkle reisspel

Voor Qwirkle heb je wel een wat grotere tafel nodig, maar de steentjes zijn licht en klein. De reiseditie van Qwirkle wordt geleverd in een handig reistasje (waarin je meerdere reisspelletjes bij in kunt doen). Qua regels moet je een beetje denken aan een kruising tussen Rummikub, kwartet en Triominos. Je kunt meerdere strategieën loslaten op dit spel, maar er zit ook een geluksfactor in. Dit maakt het leuk om met verschillende mensen te spelen. De reiseditie van Qwirkle is net zo leuk om met z’n tweeën als met meerdere spelers (max. 4) te spelen.

8. Make ‘n Break reisspel

Houd je niet zo van strategische reisspellen, maar zoek je vooral een vakantiespelletje om het ijs te breken of als leuk tussendoortje? Dan zit je goed met Make ‘n Break. De bedoeling is dat je in een aantal seconden (afhankelijk van wat je gooit), zoveel mogelijk bouwwerkjes maakt die op de kaarten staan afgebeeld. Na vier rondes is het spel af en gaat het erom wie het meeste punten heeft gehaald. Een snel, grappig en actief reisspelletje dus! Make ‘n Break is mogelijk vanaf 2 spelers en je speelt het spel met maximaal 4 spelers.

9. Reiseditie Kolonisten van Catan

Kolonisten van Catan blijft natuurlijk een heerlijk spel om te spelen! De reiseditie van Kolonisten van Catan is zeker geen mini spelletje om mee te nemen, dus niet zo geschikt als je heel licht bepakt reist. Maar wanneer je met de auto op vakantie gaat (of met een grote koffer) is dit natuurlijk geen probleem. Deze reiseditie is heel mooi uitgevoerd. Doordat de onderdelen vastgepind worden is het ook goed bruikbaar onderweg; in de trein bijvoorbeeld!

10. Rummikub reisspel

Er zijn van die klassieke vakantiespelletjes die gewoon leuk blijven om te spelen. Rummikub is daar zeker een van! En natuurlijk is van dit spel ook een reiseditie gemaakt; je kunt kiezen uit een reisspel Rummikub in een blik, of een mini spel Rummikub in een tasje.

 

Meer reisedities van bekende spellen

Naast Rummikub zijn er natuurlijk meer ‘klassieke' spellen die inmiddels uitgevoerd zijn in een reiseditie of mini spel. Andere leuke bekende spellen in reiseditie zijn:

Tips bij het kopen van een nieuw reisspelletje

Natuurlijk hangt het ervan af hoe je reist, welk reisspel voor jou geschikt is om te kopen. Als je je veel tussen internationale reizigers bevindt, is het bijvoorbeeld wel zo leuk als spellen Engelstalig zijn of zelfs helemaal geen tekst bevatten. Zo kan iedereen het spel meespelen, onafhankelijk van de taal. Maar reis je als stel, dan is het goed erop te letten dat een spelletje ook leuk is om met twee spelers te spelen. Het formaat van het spel is ook belangrijk. Zeker als je gaat backpacken wil je dat een vakantiespelletje zo compact mogelijk is. Wij kijken hierbij naar het reisspel zonder verpakking, want de verpakking kun je thuis laten. Last but not least: het spel moet niet snel vervelen. Als je weken of zelfs maanden aan het reizen bent wil je niet dat je na een week al uitgekeken bent op het reisspel dat je mee hebt genomen. Ook hier hebben we dus op gelet bij de verschillende reisspelletjes. Natuurlijk zijn de reisspelletjes hierboven slechts een selectie van wat er allemaal verkrijgbaar is aan reisspellen, hier vind je er nog veel meer. 

Reistip: Neem al je spelletjes en de handleidingen zonder verpakking mee in dit handige reishoesje.

Categories

10 Comments

Add yours
  1. PatriciaRits

    Onze familie is totaal verslaafd aan spelletjes spelen. Onze grote favoriet in klein formaat is De Grote Dalmuti (Hasbro). een verslavend strategisch kaartspel voor minimaal 4 personen maar nog leuker met 6 tot 10. Hoewel de kaarten Nederlandse namen hebben, draait het allemaal om de getallen en we hebben dit spel bij verschillende buitenlandse vrienden met succes geïntroduceerd.

    Andere klein-formaat favorieten: Weervolven, Shit Happens, Vlotte Geesten, Rory’s Story Cubes en de meeste van de hierboven genoemde spellen. Ook rollenspelen doen het goed op onze vakanties. Als je hiervan houdt: ‘Everyone is John’ is hilarisch (even googlen).

  2. Marie de Jonge

    Wanneer ik op vakantie ben speel ik ook graag in de avonden spellen met mijn vrienden. Ik vind het belangrijk dat we afwisseling hebben en wil mij daarom verdiepen in andere opties voor onze volgende reizen. Wellicht ga ik op zoek naar wat meer bord- en strategiespellen.

+ Leave a Comment