De allerleukste reisspelletjes voor op vakantie!


In onze bagage gaan er altijd wel een paar mee: reisspelletjes. Leuk om even een spelletje te doen als je moet wachten op het vliegveld, met een groep bij de borrel, of gewoon gezellig met je reisbuddy. Je hebt ook niet altíjd zin om goede gesprekken te voeren met iedereen en dan kan het heel leuk zijn een reisspel bij je te hebben dat iedereen kan spelen. Naast nieuwe spelletjes, nemen wij ook altijd een ‘basis equipement' aan reisspelletjes mee: 5 dobbelstenen, yahtzeeblok en een set waterproof speelkaarten. Maar wil je ook wel weer eens nieuwe reisspellen kopen, dan inspireren we je graag met deze vakantiespelletjes die je misschien nog niét kent!

reisspellen test

Nieuw reisspel kopen? Bedenk welk reisspelletje geschikt is voor jou!

Natuurlijk hangt het ervan af hoe je reist, welk reisspel voor jou geschikt is om te kopen. Als je je veel tussen internationale reizigers bevindt, is het bijvoorbeeld wel zo leuk als spellen Engelstalig zijn of zelfs helemaal geen tekst bevatten. Zo kan iedereen het spel meespelen, onafhankelijk van de taal. Maar reis je als stel, dan is het goed erop te letten dat een spelletje ook leuk is om met z'n tweetjes te spelen. Het formaat van het spel is ook belangrijk. Zeker als je gaat backpacken wil je dat een vakantiespelletje zo compact mogelijk is. Wij kijken hierbij naar het reisspel zonder verpakking, want de verpakking kun je thuis laten. Last but not least: het spel moet niet snel vervelen. Als je weken of zelfs maanden aan het reizen bent wil je niet dat je na een week al uitgekeken bent op het reisspel dat je mee hebt genomen. Ook hier hebben we dus op gelet bij de verschillende reisspelletjes.

Tip: Neem je een set dobbelstenen mee op reis? Bewaar ze in deze handige opbergbakjes voor op reis of bewaar al je spelletjes bij elkaar in dit handige reishoesje.

1. Keer op Keer

Keer op Keer is een onwijs leuk en verslavend dobbelspel, dat niet snel verveelt. Het lijkt op Qwixx (zie verderop in dit artikel), maar bevat iets meer variatie. Je dobbelt om kleuren en rijtjes vol te krijgen, maar ook om strafpunten weg te spelen. Het enige wat je mee hoeft te nemen zijn de 6 dobbelstenen, een speelblok, potloodjes of pen. Het spel is deels tactiek en deels geluk. Er zijn tijdens het spel op verschillende manieren punten te behalen, dus je kunt verschillende strategieën hanteren. Het is eenvoudig aan te leren en bevat geen tekst. Er zijn verschillende speelblokken te krijgen in verschillende moeilijkheidsgradaties. Leuk voor de afwisseling! Er zijn bovendien ook spelregels om dit spelletje in je eentje te spelen. Een perfect spelletje voor alle soorten reizigers dus.

Hoeveel spelers: 1-6
Compact: 6 dobbelstenen, speelblok en pen of potlood
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +

2. Exploding Kittens

Ben jij into ‘kittens, explosions and laserbeams'? Dan is Exploding Kittens jouw spel. En niet alleen voor op reis. Alleen al om de fantastisch geïllustreerde en hilarische kaarten wil je dit kaartspel hebben. Maar buiten dat, is het ook nog eens een heel léuk reisspelletje om te spelen. Tactiek, pesten en samenspannen…. dit spel staat garant voor heel wat ah's en oh's. En gelachen wordt er zeker.

Hoeveel spelers: 2-5
Compact: Een pak kaarten
Taal: Engels of Nederlands (beide versies zijn verkrijgbaar)
Snel aan te leren: +/-
Gaat niet vervelen: +

 

3. Make ‘n Break reisspel

Houd je niet zo van strategische reisspellen, maar zoek je vooral een reisspelletje om het ijs te breken of als leuk tussendoortje? Dan zit je goed met Make ‘n Break. De bedoeling is dat je in een aantal seconden (afhankelijk van wat je gooit), zoveel mogelijk bouwwerkjes maakt die op de kaarten staan afgebeeld. Na vier rondes is het spel af en gaat het erom wie het meeste punten heeft gehaald. Een snel, grappig en actief reisspelletje dus!
Hoeveel spelers: 2-4
Compact: Bouwblokjes, dobbelsteen en kaartjes
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +/-

4. Cocktail party game

Ridley’s Cocktail party game is een op cocktails gebaseerd gezelschapsspelletje, geschikt voor 2-6 spelers. Tijdens dit snelle kaartspel probeer je zoveel mogelijk kaartjes met ingrediënten te verzamelen en daarmee de cocktails te mixen die je de meeste punten opleveren. Hoe meer en complexere cocktails je weet te mixen, hoe meer punten je verdient. De spelers zijn om de beurt bartender. Wanneer iemand een cocktail wil maken tijdens zijn of haar beurt, betaald men 1 cocktail dollar, die 1 punt waard is, aan de bartender. Het spel wordt gespeeld tot één van de spelers 25 punten heeft bereikt. Degene die dit als eerste bereikt wint het spel. Leuk aan de Cocktail party game is dat het snel te spelen is, een potje duurt gemiddeld 20 minuten.

Hoeveel spelers: 2-6
Compact: set van 120 kaarten en losse menukaart.
Taal: Bijna zonder tekst, cocktailnamen in Engels
Snel aan te leren: +/-
Gaat niet vervelen: +

Bestel de Cocktail party game hier >>

cocktail party kaartspel

5. Halli Galli

Halli Galli is al jaren een populair gezelschapsspel. Jij en je medespelers leggen om de beurt een kaart neer. Zodra er 5 gelijke stukjes fruit op tafel liggen slaat iedereen zo snel mogelijk op de bel. Niet meer, niet minder. Degene die dat als eerste doet en dus met zijn hand onderop ligt, krijgt de kaarten van die ronde. Wie geen kaarten meer heeft ligt uit het spel en wie uiteindelijk alle kaarten verzameld heeft, heeft gewonnen. Grappig: je kunt het ook met kinderen spelen, die kunnen verbazingwekkend snel zijn. Maar ook als partyspel met volwassenen is het heel leuk. Er is nu ook Halli Galli Extreme voor wie nog een beetje meer uitdaging zoekt.
Hoeveel spelers: 2-6
Compact: een pak kaarten en de bel, dat is alles dat je nodig hebt. De bel zou je eventueel zelfs thuis kunnen laten met een kleine aanpassing van de spelregels.
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +/-

Bestel Halli Galli hier >>

 

6. Uno kaartspel

Uno is geen onbekende onder de vakantiespelletjes: velen hebben het al ontdekt. Uno is nog het meest te vergelijken met het aloude kaartspelletje ‘pesten'. Het leuke van Uno is dat je het met z'n tweetjes kan spelen, maar ook in een groep. Het is een laagdrempelig spel met simpele regels, dus makkelijk om zo mee te doen.

Hoeveel spelers: 2-10
Compact: een pak kaarten
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +

Bestel Uno hier >>

7. Regenwormen

Regenwormen is echt zo'n fijn tussendoor vakantiespelletje. Je hoeft er niet zo heel erg bij na te denken, al kán je wel allerlei tactieken bedenken. Winnen kan ook op puur geluk dus voor ieder wat wils. Ooit was regenwormen er in mini pocketeditie; perfect voor in je backpack, maar ook de normale editie neemt in een zip-lock niet veel ruimte in. Voordeel aan de normale editie is wel dat de stenen niet wegwaaien als je buiten wilt spelen.

Hoeveel spelers: 2-7
Compact: Dobbelstenen en speelstenen
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +

8. Campfire game: Would you rather?

Would you rather? is niet een standaard gezelschapsspel, zoals de meeste van de reisspellen die we hier beschrijven, maar is wel erg leuk om op reis te spelen. Het reisspelletje bevat twee stapeltjes van ieder 50 compacte kaartjes. Ieder kaartje bevat een tekst die volgt op de vraag: “Would you rather…?” (zou je liever…?). De bedoeling is dat één speler twee kaartjes trekt (een witte en een zwarte) en deze als dilemma aan de ander voorlegt. Dit zijn vaak onmogelijke keuzes als “Would you rather live on the moon or have fingers and toes made of wood”. De ander moet de vraag beantwoorden met een keuze. Er MOET gekozen worden, dus een antwoord als ‘allebei niet' is geen optie. Er is bij dit reisspelletje geen winnaar of verliezer. Doel van het spelletje is hilarische discussies en onverwachte gesprekken op gang brengen en elkaar zo beter leren kennen. Leuk voor backpackers of op groepsreizen.
Hoeveel spelers: minimaal 2, geen maximum aantal spelers
Compact: 2 setjes smalle kaartjes in compact blikje (blikje kun je eventueel thuislaten)
Taal: Engels
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: + (er zijn in totaal 2500 vraagcombinaties mogelijk!)
would you rather vragen

9. Koehandel

Nog zo'n klassieker, Koehandel is een uitdagend onderhandel- en biedspel, perfect geschikt voor ‘s avonds bij een drankje. Je kunt elkaar behoorlijk pesten en het kan behoorlijk op je  En iedereen wordt er superfanatiek van! Reis je met z'n tweeën? Dan is Koehandel Master een goed alternatief!
Hoeveel spelers: 3-5
Compact: Pak kaarten
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +/-
Gaat niet vervelen: +
Koehandel reisspel

10. Take 5

Take 5 is zo'n tactisch reisspelletje waarbij je niet uitgedacht raakt over mogelijke wintactieken. Het kaartspel blijft daarom uitdagend genoeg om te spelen. Je hebt wel een tafel nodig, want er komen heel wat kaarten op tafel. Je kunt Take 5 het beste met een grote groep spelen (vanaf 4 á 5 spelers wordt het echt leuk), met z'n tweeën is het iets minder leuk.
Hoeveel spelers: 2-10
Compact: Alleen een pak kaarten.
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +
  

11. Kolonisten van Catan snelle kaartspel

Het Kolonisten van Catan snelle kaartspel is misschien niet een reisspel dat je in een internationale groep speelt, maar wel leuk als je met z'n tweeën (of drieën/vieren) op reis bent. Een versimpelde versie van het bekende Kolonisten van Catan. En een stuk minder ingewikkeld dan het ‘normale' Kolonisten van Catan kaartspel, de speelduur is ook korter. Klein om mee te nemen en uitdagend genoeg.
Hoeveel spelers: 2-4
Compact: Dobbelstenen en scoreblok
Taal: Nederlandse uitvoering met tekst op de kaarten.
Snel aan te leren: – (als je al bekend bent met één van de spellen in de Catan-reeks is dit spel makkelijker te leren)
Gaat niet vervelen: +

12. Jungle Speed reisspel – Beach versie

Jungle speed valt een beetje in dezelfde categorie reisspelletjes als Halli Galli alleen is het iets ingewikkelder en daardoor voor sommige mensen uitdagender. Ook verkiezen sommigen de totem boven de bel. Je kunt Jungle Speed met maar liefst 10 mensen spelen!
Hoeveel spelers: 2-10
Compact: Totem en kaartjes (als je erg licht reist zou je ook iets anders ipv de totem kunnen gebruiken)
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +/-

13. Biggen reisspel

Biggen is misschien wel het kleinste reisspelletje dat je mee kunt nemen op vakantie. Twee rubberen biggetjes, een potlood en een miniscoreblokje, dat is alles je nodig hebt. Het spel is dan ook onnodig groot verpakt (de verpakking hebben wij dan ook thuisgelaten), maar je kunt het als je wilt in een luciferdoosje meenemen. Het doel van het spel is zoveel mogelijk punten verzamelen en dit doe je door de biggetjes te gooien. Vallen ze op hun zij met dezelfde kant boven, dan krijg je 1 punt, vallen ze op een moeilijkere positie, bijvoorbeeld ‘snuit’, krijg je veel meer punten. Liggen ze tegen elkaar, dan ben je al je punten kwijt. Simpel as that en speelt dus lekker weg ’s avonds bij een biertje: niet teveel nadenken.

Hoeveel spelers: 2-4
Compact: twee rubberen biggetjes, een potlood en een mini scoreblokje
Taal: Bijna geen tekst, alleen op het scoreblok en die tekst hoef je niet te kunnen lezen om het spel te spelen.
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen:  –
reisspel-biggen

14. Qwixx reisspelletje

Eén van onze lezers heet ons het reisspelletje Qwixx aangeraden. We zijn helemaal enthousiast, wat een superleuk reisspel is Qwixx! Het heeft wel wat weg van Yahtzee, vooral omdat het een dobbelspel is waar je dingen aan moet kruizen. Maar het leuke is dat iedereen in elkaars beurt ook wat mag doen, daar waar bij Yahtzee het wachten op je beurt soms een beetje irritant kan zijn. Een reisspelletje dat ook heel leuk is met z’n tweeën, maar ook zeker met meer gespeeld kan worden. Nog meer variatie en uitdaging vind je in het vergelijkbare vakantiespelletje Keer op keer.

Hoeveel spelers: 2-5
Compact: dobbelstenen (deze kun je multifunctioneel gebruiken voor Yahtzee) en schrijfblokje
Taal: Bijna geen tekst, alleen op het scoreblok en die tekst hoef je niet te kunnen lezen om het reisspel te spelen.
Snel aan te leren: +/-
Gaat niet vervelen: +
reisspel-qwixx

15. Qwirkle reisspel

Voor Qwirkle heb je wel een tafeltje nodig, maar de steentjes zijn licht en klein en het reisspel wordt geleverd in een handig reistasje (waar je meerdere reisspelletjes bij in kunt doen). Qua regels moet je een beetje denken aan een kruising tussen Rummikub, kwartet en Triominos. Je kunt meerdere strategieën loslaten op dit spel, maar er zit ook een geluksfactor in wat het leuk maakt om met verschillende mensen te spelen. Ook dit reisspel is net zo leuk om met z’n tweeën als met meerdere spelers te spelen.

Hoeveel spelers: 2-4
Compact: reistasje met stenen
Taal: Geen tekst
Snel aan te leren: +/-
Gaat niet vervelen: +/-

16. IQ-Fit reisspelletje

IQ-Fit is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt in dit rijtje, want echt een reisspelletje is het niet, meer een puzzel. Maar het is wel heel leuk dat je het goed in je eentje kan spelen: ideaal voor de soloreizigers onder ons! Natuurlijk kun je de puzzel met z’n tweeën of meerdere mensen oplossen als je dat wilt. Met ruim 200 op te lossen puzzels, variërend in niveau, kun je je met dit reisspel heel veel uren mee vermaken. En handig: door het systeem en het doosje kun je dit ook heel goed in trein, bus of vliegtuig spelen.

Hoeveel spelers: 1
Compact: reiskoffertje 16,2 x 10,1 x 3,2 cm (lxbxh)
Taal: Geen tekst
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +/-

17. Weerwolven, reisspelletje voor groepen

Weerwolven is een geweldig spel om met (internationale) groepen te spelen. Iedere speler krijgt middels een kaartje een rol toegewezen. Niemand weet van elkaar welke rol hij of zij is. Er zijn dorpsbewoners, weerwolven en meer. Eén persoon wordt als verteller aangewezen, hij of zij leidt het spel. Het doel is dat de dorpsbewoners de weerwolven ontmaskeren. Maar niemand is te vertrouwen. Door met elkaar in gesprek te gaan, moeten de spelers achterhalen wie welke rol heeft en zo de weerwolven uitschakelen. De spanningen kunnen behoorlijk hoog oplopen, want wie spreekt de waarheid en wie niet? Een erg leuk spel dat tot diep in de nacht voor veel entertainment kan zorgen en reizigers met elkaar verbindt.

Hoeveel spelers: 8-18 spelers
Compact: set kaarten
Taal: Zonder tekst
Snel aan te leren: +/-
Gaat niet vervelen: +

18. Ridley's Travel Quiz

Ridley’s Travel Quiz is een travel trivia spel waarin jouw kennis, en dat van je vrienden en familie, getest wordt over uiteenlopende bestemmingen wereldwijd. In dit trivia spel vind je 140 kaartjes met multiple choice vragen, variërend van nationale gerechten en vlaggen tot historische bezienswaardigheden en topografische wetenswaardigheden. Je speelt in teams (maar je kunt ook één op één spelen). Om de beurt stel je een vraag van de het kaartje. Het team waaraan de vraag gesteld wordt heeft 60 seconden de tijd om de vraag te beantwoorden. Je kunt de vraag open stellen (moeilijk), de vier multiple choice antwoorden geven (medium) of alleen de twee gehighlighte antwoorden geven als optie (makkelijk). Spreek vooraf een einddoel af. Dit kan zijn: het meeste punten behalen in een vooraf bepaalde tijd of wie als eerste een X aantal punten behaalt.

Hoeveel spelers: 4 of meer spelers
Compact: set van 140 smalle kaarten
Taal: Engels
Snel aan te leren: +
Gaat niet vervelen: +/-
Vind je pubquizen leuk? Speel dan elke laatste vrijdag van de maand mee met onze Friday Night Travel Quiz. Je neemt het dan live op tegen honderden andere reisliefhebbers in Nederland en België. Deelname kost € 3,50 en je kunt mooie prijzen winnen! Bestel hier je kaartje voor de Travel Quiz >>
reisquiz

Andere reisspellen kopen? Er zijn nog veel meer reisspelletjes!

Natuurlijk zijn de reisspelletjes hierboven slechts een selectie van wat er allemaal verkrijgbaar is aan reisspellen, hier vind je er nog veel meer. Er staan nog een aantal reisspellen op ons ‘to-try', lijstje: QuartoBlack StoriesSaboteur: Het Duel en Tantrix. Heb jij goede tips voor reisspellen? Laat ze ons weten in de comments!

Meer tips om ‘wachttijd' te vullen op reis!

Reisspellen zijn niet het enige goede ‘middel' tegen verveling wanneer je moet wachten. Lees ook onze anti-verveel tips. Reisspelletjes zijn perfect om contact te leggen.

9 Comments

Add yours
  1. PatriciaRits

    Onze familie is totaal verslaafd aan spelletjes spelen. Onze grote favoriet in klein formaat is De Grote Dalmuti (Hasbro). een verslavend strategisch kaartspel voor minimaal 4 personen maar nog leuker met 6 tot 10. Hoewel de kaarten Nederlandse namen hebben, draait het allemaal om de getallen en we hebben dit spel bij verschillende buitenlandse vrienden met succes geïntroduceerd.

    Andere klein-formaat favorieten: Weervolven, Shit Happens, Vlotte Geesten, Rory’s Story Cubes en de meeste van de hierboven genoemde spellen. Ook rollenspelen doen het goed op onze vakanties. Als je hiervan houdt: ‘Everyone is John’ is hilarisch (even googlen).

  2. Marie de Jonge

    Wanneer ik op vakantie ben speel ik ook graag in de avonden spellen met mijn vrienden. Ik vind het belangrijk dat we afwisseling hebben en wil mij daarom verdiepen in andere opties voor onze volgende reizen. Wellicht ga ik op zoek naar wat meer bord- en strategiespellen.

+ Leave a Comment