Meteen naar de content

Osprey Sirrus & Stratos 36L: dé handbagage backpack voor hikers?

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reviews

Tassen en koffers

Ben je op zoek naar een rugzak voor een actieve vakantie, die je als handbagage mee kunt nemen? Dan is de Osprey Sirrus (damesversie) of Stratos (herenversie) van 36 liter misschien wel de rugzak die je zoekt. Wij testten deze rugzak uit tijdens een tiendaagse wandelvakantie naar de Kaapverdische eilanden Sao Vicente en Santo Antao. Dit was echt de perfecte gelegenheid om deze rugzakken uit te testen, omdat we én met alleen handbagage vlogen én deze reis alles te voet deden. We selecteerden onze rugzak dan ook zorgvuldig. De vereisten: hij moest meekunnen als handbagage, uitblinken in draagcomfort, genoeg ruimte bieden voor een tiendaagse reis, veel gebruikersgemak bieden en het liefst ook nog lichtgewicht zijn. De Osprey Sirrus/Stratos leek met zijn 36 liter een goed formaat voor deze trip. We onderwierpen deze rugtas aan een test en dit zijn onze bevindingen!

Kleuren, uitvoeringen en specificaties van de Osprey Sirrus/Stratos 36

De zwart uitgevoerde versies van de Osprey Sirrus & Stratos 36 liter zijn uiterlijk vrijwel identiek, met als uitzonderingen de kleuraccenten (roze/oranje kleurdetail voor dames, groen kleurdetail voor heren). De damesversie is verkrijgbaar in één maat (s/m) terwijl de herenversie in twee maten verkrijgbaar is (s/m en m/l). Het andere verschil zit hem in de draagbanden, die bij de damesversie iets anders zijn geconstrueerd dan bij de herenversie, rekening houdend met een dameslichaam. De herenversie is naast zwart verkrijgbaar in de kleur blauw, de damesversie is naast zwart/donkergrijs ook verkrijgbaar in het paars of blauw. De Sirrus/Stratos weegt 1,5 kg. Bekijk hier ook het introductiefilmpje van Osprey zelf over de complete Stratos/Sirrus serie.

osprey stratos sirrus review

Is de Osprey Sirrus/Stratos handbagageformaat?

De Osprey Sirrus/Stratos rugzak is 69 cm hoog, 33 cm breed en 32 cm diep. Als je deze rugzak meeneemt als handbagage, kun je hem dus niet helemaal volpakken en benut je niet de volledige breedte van hetgeen je mee mág nemen als handbagageformaat. Maar al met al kom je wel aardig in de buurt. Dit ‘probleem’ zul je echter bij alle echte hiking-rugzakken tegenkomen. Kort gezegd: je ruilt draagcomfort tegen maximale inhoud qua handbagageformaat. Wil je echt de maximale afmetingen qua handbagageformaat gebruiken om zoveel mogelijk mee te nemen, kun je beter kiezen voor de Osprey Farpoint/Farview. Deze rugtas voldoet precies aan de handbagageformaten. Dit was bijvoorbeeld de rugtas die ik mee had toen ik een aantal maanden ging reizen met alleen handbagage. Maar echt een hike lopen met deze rugzak, dat is andere koek. Dan is een smalle, lange rugtas met een stevig, verstelbaar rugpand toch een vereiste. Dit gezegd hebbende; de meeste rugzakken van 36 liter met zo’n speciaal rugpand voldoen niet aan de eisen van handbagage. De Osprey Sirrus/Stratos is hierop geen uitzondering, maar als je de klep van de rugzak leeg laat, is de rugzak bij de meeste maatschappijen wél het juiste formaat of, zoals in ons geval bij TUI, officieel slechts 1 cm te groot. Wij namen deze rugtassen dan ook zonder problemen als handbagage mee naar Kaapverdië.

osprey 36 sirrus backpack

Draagcomfort van de backpack

Op het eiland Santo Antao hebben we veel gehiked met de rugzakken en we hebben deze dus goed kunnen testen op draagcomfort. En op dit punt scoort de backpack absoluut een dikke plus plus! Geen moment heb ik last gehad van mijn rug, de kilo’s rustten zoals het hoort op mijn heupen. De heupband is comfortabel en alle banden, evenals het rugpand, zijn perfect af te stellen op je lichaam.

Bestel hier de Osprey Sirrus 36L of de Osprey Stratos 36L >>

draagcomfort osprey stratos

Het rugpand van de Osprey Sirrus/Stratos

Het ventilerende rugpand zorgt er, zeker op een warme bestemming als Kaapverdië, voor dat je rug niet plakkerig en bezweet raakt. Doordat het rugpand in een bolling loopt, kost dit wel wat loze ruimte. Ruimte die je in koudere landen misschien liever benut als extra ruimte. Maar voor een warme bestemming is deze opoffering meer dan waard. Bovendien zorgt het er juist voor dat je niet teveel spullen meeneemt, want meer dan deze 36 liter heb je in basis niet nodig en wil je eigenlijk ook niet meesjouwen tijdens een wandelvakantie. Dit is dus een afweging die je moet maken. Het rugpand is verstelbaar, wat een grote plus is. Zo kun je hem precies op de juiste hoogte afstellen.

rugpand osprey sirrus 36

Inpakgemak van de Osprey Sirrus/Stratos rugtas

De Osprey Sirrus/Stratos heeft twee grote vakken waarin je je spullen kwijt kunt, die middels een tussenschot (niet verwijderbaar) van elkaar gescheiden zijn. Of dit persé handiger is weet ik niet, maar het zorgt er in elk geval voor dat je tas geen rommeltje wordt. Ik had in het ondervak vaak mijn vuile was, een compressiecube met daarin een jasje, twee quartercubes met ondergoed en sokken en wat laders en snoertjes. In het grote vak stopte ik drie halve packing cubes met mijn kleding en een halve compressiecube met een warm vest. Dan is de rugtas zeker nog niet vol, maar dat vind ik persoonlijk wel prettig, ik houd er niet van om te proppen. Mijn vriend had bijvoorbeeld ook nog een extra full cube mee in zijn rugzak. De packing cubes in het hoofdvak zijn, behalve van bovenaf, ook makkelijk bereikbaar via de grote zijrits van de rugzak. Zo hoef je niet elke keer je rugzak helemaal open te maken om iets te pakken.

inpakken osprey backpack 36

Vakjes en zakjes in de rugzak

Voor laders, snoertjes en overige losse spulletjes zijn er voldoende kleinere vakken aanwezig in de Sirrus/Stratos. Het klepvak is ruim, met aan de binnenkant ook nog een ritsvak met meshgaas. Door dit mesh kun je gemakkelijk zien wat er inzit, handig! Ook het ritsvak aan de voorkant van de tas is royaal én constant makkelijk bereikbaar tijdens het hiken. Ik gebruikte het vak voor de wandelkaart, snacks en andere losse dingetjes. Ook erg handig zijn de ruime vakjes op de heupband. Hierdoor heb je altijd je telefoon en portemonnee bij de hand en in je zicht. De ruime zijvakken bieden ruimte voor bijvoorbeeld een schoenenzak met daarin een paar slippers, of een waterfles.

vakjes osprey stratos rugzak

(Compressie)straps

In eerste instantie lijkt de rugzak wel een beetje een overkill aan (compressie)straps te hebben. Maar in tweede instantie komen deze banden van allemaal pas. De onderste banden zijn expres zo ruim gemaakt, zodat je er ook een slaapmat of slaapzak aan kunt bevestigen. In ons geval gebruikten we deze banden voor een jasje of een paar schoenen. De bovenste banden idem dito, eventueel kun je hier nog wat extra’s onder bevestigen. De overige straps zorgen er vooral voor dat je de tas kunt comprimeren. Op deze manier is de rugtas ook als daypack te gebruiken, zonder dat hij er heel ‘bulky’ uitziet. En de straps bij de zijvakken kun je aantrekken zodat er niks uitvalt. Conclusie, er is wel degelijk heel goed over alle straps nagedacht, ze zijn allemaal heel functioneel.

straps osprey stratos 36

Extra features

Er zijn een aantal ‘features’ van de Sirrus/Stratos die we niet hebben gebruikt, maar wel noemenswaardig zijn. Bijvoorbeeld de haakjes voor je wandelstokken, wij hadden geen wandelstokken mee deze trip. Eén van de haakjes vond ik overigens wel heel handig om af en toe mijn zonnebril aan te hangen. Ook de meegeleverde regenhoes heb ik (gelukkig) niet gebruikt. Het is natuurlijk wel een pluspunt dat Osprey ervoor heeft gekozen om deze standaard mee te leveren, dit maakt de tas meer allround en bestendig tegen een (tropische) regenbui. Ook de mogelijkheid om een waterzak in de rugzak te plaatsen, hebben we deze reis niet gebruikt, al zou ik dat een volgende keer zeker wel doen.

osprey rugtas stratos

Conclusie review Osprey Sirrus/Stratos 36

Ik zal heel eerlijk zijn, toen ik de tas ging inpakken heb ik echt wel verzucht dat ik te weinig ruimte had. Maar tijdens de vele wandelingen die ik met de tas op Kaapverdië maakte, ben ik er elke stap dankbaar voor geweest dat ik niet meer spullen mee had genomen. Op een wandeltrip moet je nu eenmaal denken om de kilo’s. Natuurlijk had ik de tas veel voller in kunnen pakken, maar eigenlijk heb je simpelweg al die spullen niet nodig. Deze vormen onderweg alleen maar ballast. Natuurlijk was het anders geweest als je ook nog zelf wilt koken of kamperen, dan lijkt het inpakken me een grotere uitdaging. Maar voor de trip die wij maakten was deze rugzak, die uitblinkt in draagcomfort, echt helemaal perfect. Ook de handige vakjes en de goede verstelbaarheid vind ik echt een plus. Het is voor mij de ideale rugzak voor een meerdaagse wandelvakantie in een warm klimaat. Daarnaast ga ik de rugzak ook gebruiken als daypack. Bij ons is de Osprey Sirrus/Stratos zeker een blijver!

Bestel hier de Osprey Sirrus 36L of de Osprey Stratos 36L >>

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen