Meteen naar de content

De warmste winterjas: zo vind je een echt warme winterjas (zelfs voor extreme kou)!

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Wintersport

Ben jij op zoek naar de warmste winterjas (voor extreme kou)? Of je nu op vakantie gaat naar Lapland of gewoon in basis al een extreme koukleum bent: de redenen om op zoek te gaan naar een echt warme winterjas kunnen uiteenlopend zijn. Maar hoe vind je nu de warmste winterjas om zelfs bij extreme kou lekker warm te blijven? Wij geven tips om een warme jas te kopen en delen onze winterjas-ervaringen tijdens een reis met extreme kou in Zweeds Lapland!

warmste-winterjas-dames

Het geheim van de warmste winterjas ter wereld

Ben jij al vaak teleurgesteld geraakt wanneer je een winterjas kocht, omdat hij niet zo warm bleek te zijn als je gehoopt had? Dat heeft dan waarschijnlijk te maken met het materiaal waar de jas van gemaakt is. Daarom hieronder een aantal tips voor het kopen van een echt warme winterjas.

Waterafstotend en winddichte winterjas

Let allereerst op de kwaliteit van de buitenste laag van de jas. Het is namelijk fijn als deze wind- en waterdicht is. Bij echte waterdichte jassen (dus niet waterafstotend) zijn ook de naden getapet en de ritsen waterafstotend. Een goed voorbeeld hiervan zijn jassen met een Gore-tex label. Dit label betekent dat de jas wind- en waterdicht is, maar ook adement. Veel goede outdoor-jassen hebben dit label. Natuurlijk zijn er ook andere coatings, maar Gore-tex is de bekendste.

De warmste winterjassen zijn gevuld met dons

De warmste winterjassen zijn gevuld met dons, maar ook daarin zijn weer verschillende soorten en gradaties. Allereerst zijn de meeste warme donsjassen gevuld met eenden- of ganzendons. Daarbij speelt de kwaliteit van het dons een grote rol in de warmte van de jas. Hogere kwaliteit dons betekent een hogere vulkracht en isolatiewaarde van de jas, oftewel: een warmere winterjas. De vulkracht van een jas wordt uitgedrukt in een CUIN-waarde. Hoe hoger deze waarde is, hoe geschikter de winterjas is voor extreme kou. 900 CUIN is de hoogste waarde die je kunt kopen; je hebt het dan echt over expeditiejassen voor extreme kou. Het nadeel van dons is dat het als het nat wordt, veel minder goed isoleert. Let er dus op dat als je een donsjas koopt, deze ofwel waterdicht is, ofwel alleen gebruikt wordt als onderlaag. Of op een droge bestemming natuurlijk.

Zoek je een warme winterjas om in Nederland te dragen in de winter, dan kan een jas met een synthetische vulling ook zeker volstaan. Het voordeel hiervan is in elk geval de prijs; winterjassen met een synthetische vulling zijn vaak veel goedkoper dan donsjassen.

wintersjas-voor-extreme-kou

Een warme wollen winterjas

Ga je niet op vakantie naar Lapland, maar bijvoorbeeld op citytrip en wil je dus liever een stijlvolle, mooie warme jas in plaats van een outdoor-jas? Denk dan eens aan een wollen jas. Dit is een goede keuze als je wel op zoek bent naar een warme jas, maar niet naar een winterjas voor extreme kou. Wol wordt al eeuwenlang gebruikt om warme kleding te maken en dat is natuurlijk niet voor niets. Daarnaast is wol ook een goede keuze als je bewust zoekt naar een duurzame jas. Let er wel op dat er bij de aankoop van een wollen jas wel op dat de jas 100% van wol gemaakt is en niet voor een klein deel. Ook de dichtheid van de stof kan een verschil maken bij het kopen van een echt warme jas.

Een modieuze, lange warme winterjas voor dames

Ben je op zoek naar een warme winterjas voor dames die je gewoon in het dagelijks leven in Nederland kunt dragen? Dan heb je dit jaar mazzel, want de lange winterjassen van dons zijn helemaal in de mode dit jaar voor dames. Het is alsof je gewoon een lekkere warme slaapzak aan mag trekken, hoera! En alle merken doen met deze trend mee, dus je hebt genoeg keuze. Ga je echt voor de warmste winterjas, dan ben je meestal wat meer geld kwijt. Maar ook voor wat minder budget is er genoeg keuze in lange warme winterjassen voor dames.

Laagjes dragen onder je winterjas

Wil je je echt warm kleden in de winter, dan zorg je niet alleen voor een warme winterjas, maar ook voor goede lagen onder je jas. De meeste outdoor-experts adviseren dan ook niet alleen een warme winterjas bij extreme kou, maar ook een aantal onderlagen, waaronder een buitenjas en een onderjas. Ook in Lapland hebben wij dit zo ervaren. We hadden zelf overdag al een skipak aan, maar bij echt koude activiteiten zoals de hondensleetocht, leenden we ter plekke nog een overjas. Maar ook op iets minder koude bestemmingen kun je natuurlijk kiezen voor een iets dunnere fleece, softshell jas, bodywarmer of donsjas als onderlaag en een warme wind- en waterdichte overjas als buitenlaag. Daarbij wordt meestal ook geadviseerd om onder je kleding een vochtafwerende basislaag te dragen, zoals merinowol thermo-ondergoed. Het voordeel van het dragen van laagjes ten opzichte van een extreem warme winterjas is dat als je het té warm krijgt, je altijd een laagje uit kunt trekken.

echt-warme-winterjas

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen