Meteen naar de content

Review: lichtgewicht slaapzak Grüezi Bag, Biopod Subzero DownWool

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Kampeerartikelen

Reviews

De beste lichtgewicht slaapzak, wij zijn er tijden naar op zoek geweest. Net als het jonge Duitse merk Grüezi Bag. Zij ontwikkelden in hun zoektocht de ideale combinatie van dons en wol en kwamen tot, wat zij noemen: DownWool. Door de goede eigenschappen van dons en wol te combineren wisten zij een slaapzak te ontwikkelen die zowel lichtgewicht en compact is als hoog isolerend, bij droog én vochtig klimaat. En met succes, want met hun lichtgewicht slaapzakken wisten ze diverse prijzen op hun naam te zetten! Daar wilden we wel meer van weten, want misschien is deze 3-seizoenen slaapzak wel de ideale, lichtgewicht slaapzak waar wij naar op zoek waren? En dus probeerden we de Biopod DownWool subzero comfort slaapzak van Grüezi Bag uit. We onderwierpen deze lichte slaapzak aan een test en dit zijn onze bevindingen! Is de Bipod DownWool subzero inderdaad zo’n goede slaapzak? Je leest het in deze review!

gruezi bag downwool lichtgewicht slaapzak

DownWool: de ideale mix tussen dons en wol

Laten we beginnen met de innovatieve uitvinding van Grüezi Bag: DownWool. DownWool is een hoogwaardige slaapzakvulling van 70% dons en 30% wol. Dons heeft een zeer hoog isolerend vermogen en is tegelijkertijd lichtgewicht. Dons biedt echter alleen isolatie zolang het droog is. Bij toenemende luchtvochtigheid wordt de isolerende werking van dons aanzienlijk verminderd. Het kenmerk van wol is juist dat het isolatie geeft én vocht opneemt, maar het nadeel is dat het zwaarder is dan dons. Door 30% wol toe te voegen aan de slaapzak, blijft het isolerende vermogen van de slaapzak, ook bij vochtig klimaat, zeer hoog. Door voor de overige 70% van de vulling dons te gebruiken, houdt Grüezi Bag de slaapzakken evengoed zeer licht en compact. Met de vernieuwende combinatie DownWool heeft Grüezi Bag dus optimale isolatie bereikt zonder in te leveren op gewicht en pakformaat. Een veelbelovende lichtgewicht slaapzak dus voor 3 seizoenen. 

Biopod DownWool subzero comfort, lichtgewicht 3-seizoenen slaapzak

Voor onze test kozen we voor de Biopod DownWool subzero comfort slaapzak, omdat dit een 3-seizoenen slaapzak in lakenmodel is. Grüezi Bag heeft deze en andere varianten ook in mummy model, maar wij vinden persoonlijk een recht model gewoonweg fijner slapen. Dit is dus een persoonlijke keuze. De Biopod DownWool subzero comfort slaapzak is daarnaast een warme allrounder met groot comfort voor kampeervakanties en fiets- of wandeltochten. Deze trekking slaapzak is ook volledig open te ritsen en als deken te gebruiken. Nog een voordeel van deze slaapzak is dat je er twee aan elkaar kunt ritsen, handig als je met z’n tweeën bent! Zelf vonden we het belangrijk dat we er in verschillende seizoenen mee kunnen kamperen. De Biopod DownWool subzero comfort is een echte 3-seizoenen slaapzak en is dus, naast de zomer, ook perfect te gebruiken in het voor- of najaar. Dons heeft namelijk als grote positieve eigenschap dat het koel blijft bij hogere temperaturen en je warm houdt als het kouder wordt.

Ga je echt in koude temperaturen (bijvoorbeeld met nachtvorst) overnachten, dan is het slim om voor een wintermodel te kiezen, zoals de Biopod DownWool Ice die je tot -1°C warm houdt of de Biopod Down Hybrid Ice Cold/ Ice Extreme, die je tot -5° and -8°C warm houdt. 

Bekijk hier alle slaapzakken >>

ultra lichtgewicht slaapzak gruezi bag

De grote voordelen van deze ultra lichtgewicht slaapzak

Het grootste voordel van de Grüezi bag slaapzak is, zoals gezegd, de ideale mix van dons en wol, waardoor het isolerende vermogen in alle weersomstandigheden optimaal blijft. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden waarom we deze slaapzak graag wilden testen. De Biopod subzero comfort is met 1320 gram een echte lichtgewicht slaapzak en is bovendien compact op te bergen tot een formaat van ongeveer 21 x 21 x 24 cm. Dit maakt dat je hem altijd makkelijk mee kunt nemen, ook op bijvoorbeeld wandel- en fietsvakanties. Het is daarmee een handige trekking slaapzak.

De buitenstof van de Biopod subzero comfort slaapzak heeft een Duitse milieuvriendelijke impregnering, Bionic-Finish Eco met Ruco-Dry Eco Plus, wat hem waterafstotend maakt. Hierdoor wordt de donsvulling extra beschermd tegen vocht. Het materiaal is echter wel ademend!

Handige extra’s van de Biopod subzero comfort, lichtgewicht slaapzak

De slaapzak heeft een handige, ingebouwde kussenhoes waarin je een opgerolde trui of jas (of gewoon een meegebracht reiskussen) kunt stoppen. Wat ons betreft superhandig! Vaak heb je met een reiskussentje toch dat deze niet goed op z’n plek blijft in een slaapzak en dat probleem is hiermee opgelost. De capuchon is verstelbaar en kun je met het koortje helemaal om je hoofd trekken. Om ervoor te zorgen dat het trekkoord niet in de weg gaat zitten is er een zakje waar je deze veilig in kunt opbergen. Wat dat betreft is echt aan alles gedacht! De tochtkraag voorkomt dat er warmte uit de slaapzak ontsnapt en de handige witte ritssluiting zorgt ervoor dat je deze ook in het donker gemakkelijk terug kunt vinden. Er is bovendien gebruik gemaakt van een zogenaamde 2-way zipper, die voorkomt dat er warmte via de ritssluiting ontsnapt. Verder zit er een vakje met rits aan de buitenkant van de slaapzak, ter hoogte van je borst. Deze is ideaal om je telefoon in te bewaren. Zeker in een koude of vochtige tent ideaal. Ook zit er aan de binnenkant van je slaapzak een handig vakje voor waardevolle spullen. Al met al heeft deze slaapzak dus veel slimmigheden die hem ideaal maken voor kampeertrips!

beste lichtgewicht slaapzak gruezi bag details

3-Seizoenen slaapzak: geschikt voor voorjaar, zomer en najaar

De Biopod DownWool subzero comfort slaapzak is een lichtgewicht 3-seizoenen slaapzak met een gemiddelde comfort temperatuur tot maximaal -1°C (voor mannen) en 4°C (voor vrouwen). Doordat de slaapzak 70% dons bevat, houdt hij je niet alleen warm bij lage temperaturen, maar blijft hij bij hogere temperaturen juist koel. Dit maakt deze slaapzak een ideale allrounder in voorjaar, zomer en najaar. Eigenlijk precies wat wij zelf zochten. Als je echt hoog in de bergen gaat kamperen of in het vroege voorjaar of late najaar met nachtvorst, dan is deze lichtgewicht slaapzak mogelijk wel te koud. Zoals hierboven al genoemd, heeft Gruëzi bag voor dat soort temperaturen nog warmere slaapzakken die ook comfortabel blijven bij temperaturen onder het vriespunt. Maar zo’n slaapzak is dan weer niet zo comfortabel als je middenin de zomer gaat kamperen als de temperaturen boven de 15°C blijven ’s nachts. Iets dat met de Biopod Subzero comfort wel prima kan. 

Bekijk hier alle slaapzakken >>

Onze eigen ervaring met de Grüezi bag slaapzak

Toen ik de slaapzak ontving was ik blij verrast over het gewicht en hoe compact je hem op kunt bergen. Het voelt wat dat betreft echt helemaal aan als een donzen slaapzak. Verder voelt de slaapzak prettig aan en ook de afwerking en materialen zien er degelijk uit. Denk aan sterke ritsen die soepel sluiten en opengaan, maar ook aan de afwerking op de naden. Het is fijn dat er zowel een compacte opbergzak voor onderweg bij zit, als een ruime hoes voor wanneer je de slaapzak thuis bewaart. Verder zijn de vakjes voor je telefoon en waardevolle spullen wat mij betreft echt een toevoeging. Ik sliep, zeker bij vochtig en/of koud weer, altijd met mijn telefoon in mijn slaapzak, niet ideaal. Dat hier een vakje voor is, is dus heel fijn en die heb ik tot nu toe ook elke keer gebruikt. Ook de mogelijkheid om je kussen in het hoofdeind van de slaapzak te stoppen vind ik echt positief. Zo schuift het allemaal niet weg ’s nachts, wat met glad materiaal, zoals dat van de meeste slaapzakken vaak wel het geval is. 

Ik heb de slaapzak nog niet kunnen testen bij lage temperaturen, maar dat durf ik zeker aan met deze 3-seizoenen slaapzak. Wel heb ik er bij warme temperaturen in geslapen en dat was verrassend comfortabel. 

lichtgewicht slaapzak, biopod downwool subzero

Onderhoud van de Gruëzi bag DownWool slaapzakken

Het is verstandig om de slaapzak na het slapen altijd een aantal uur open te slaan voor je hem weer dichtritst. Hang hem voor het opbergen ook even te luchten in de buitenlucht. Je kunt de slaapzak daarnaast op 30°C wassen met een kort programma en max 600 rpm. Om het materiaal zo goed mogelijk te houden zit er, naast een compacte opberghoes voor het reizen, ook een ruimere mesh opberghoes voor thuis bij. Het is aan te raden deze te gebruiken, zodat het dons niet continu samengeperst is. De slaapzak neemt in deze hoes natuurlijk wel een stuk meer ruimte in, maar zo weet je zeker dat jouw Grüezi bag jaren meegaat!

lichtgewicht slaapzak

Prijs-kwaliteit verhouding van deze lichtgewicht slaapzak

De Biopod Subzero comfort slaapzak van Grüezi bag is wat ons betreft inderdaad de beste lichtgewicht slaapzak voor wie op zoek is naar een goede kwaliteit 3-seizoenen slaapzak. Met name het DownWool maakt deze slaapzak zo uniek. Gruëzi bag heeft met deze uitvinding precies de negatieve eigenschappen van dons onderuit weten te halen, waardoor de slaapzak eigenlijk alleen maar voordelen kent. Zijn er dan helemaal geen nadelen? Tja, aan zo’n lichtgewicht slaapzak van hoogwaardige materialen hangt natuurlijk wel een prijskaartje, want met €349,- is de Biopod Subzero comfort geen goedkope slaapzak. Maar juist daarom is het zo fijn dat het een echte allrounder is. Het is echt één keer investeren en je bent voor jaren voorzien! Want niet alleen de materialen zijn van hoogwaardige kwaliteit, ook de afwerking van de slaapzak is tot in de details perfect gedaan. De rits is zeer degelijk, de naden zijn goed afgewerkt en er worden verschillende opberghoezen meegeleverd. 

Conclusie: is de Bipod DownWool Subzero comfort de beste lichtgewicht slaapzak?

Om te zeggen of deze slaapzak van Grüezi Bag de beste lichtgewicht slaapzak is op de markt verkrijgbaar, gaat een beetje ver, maar voor mij is de Biopod DownWool Subzero comfort wel precies wat ik zoek in een slaapzak: lichtgewicht, compact, geschikt voor verschillende temperaturen, vochtbestendig én handige extra’s. Zelf zoek ik dus niet meer verder! Het hangt er natuurlijk vanaf wat jij met je slaapzak wilt gaan doen, of dit voor jou ook de beste lichtgewicht slaapzak is. Hopelijk helpen onze bevindingen je bij je zoektocht! 

Enthousiast geworden? Bestel hem hier >>

Grüezi Bag: een jong merk uit Bavaria, Duitsland

Grüezi Bag is zo’n typisch jong en innovatief bedrijf dat niet stopt, totdat het klopt. En op het gebied van slaapzakken viel er, wat hun betreft, nog winst te behalen. Met focus voor isolatie zonder in te leveren op gewicht en volume heeft dit jonge merk uit Bavaria, Duitsland, DownWool ontworpen. Grüezi Bag heeft met hun DownWool in de afgelopen jaren al meer dan 20 Awards gewonnen. De combinatie van de materialen wol en dons maakt de slaapzakken van Grüezi Bag, zoals gezegd, uniek in z’n soort. Hiermee hebben deze slaapzakken de outdoor wereld weten te veroveren en zijn ze inmiddels bij de meeste outdoor winkels verkrijgbaar.

Ook een Grüezi Bag slaapzak kopen? Je bestelt hem hier >>

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen