Meteen naar de content

Review: Lichtgewicht koffer Eastpak Tranzshell L

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Reviews

Tassen en koffers

Mijn allereerste reis maakte ik met een koffer. Een enorme koffer, want ik dacht dat ik enorm veel spullen nodig had op reis. Ontilbaar bleek het ding en bovendien een blok aan mijn been, niet bepaald een lichtgewicht koffer dus! Alle volgende langere reizen heb ik sindsdien met een backpack gemaakt. Ik wist steeds beter wat ik eigenlijk nodig had op mijn reizen, waardoor hij ook een comfortabel aantal kilo’s bevatte. En eerlijk gezegd dacht ik dat ik nooit meer met een koffer zou gaan reizen, een backpack is toch immers veel handiger? Tot de reis die ik nu aan het maken ben. Mijn vriend en ik maken een wereldreis waarbij we steeds langere tijd op één vaste plek blijven. Zo kan ik reizen en werken combineren. Bij de reisvoorbereiding van deze reis dacht ik ineens…. “Waarom zou ik dan een backpack gaan sjouwen? Ik denk dat deze reis heel geschikt is voor een koffer”. We kozen voor de lichtgewicht koffer: De Eastpak Tranzshell L koffer. Ik heb deze nu bijna twee maanden uitgeprobeerd en dit zijn mijn ervaringen met de Eastpak koffer!

review-Eastpak-Tranzshell-L-koffer

Formaat Eastpak Tranzshell koffer

Ik moet zeggen dat toen ik de koffer thuisbezorgd kreeg, ik even dacht: “komt dit wel goed?”. Hij leek namelijk wel heel compact, kleiner dan ik had verwacht voor een koffer met 75 liter inhoud. Deze Eastpak koffer is niet breed, wel hoog. Maar toen ik eenmaal in ging pakken bleek het formaat precies goed. Alle benodigdheden voor een wereldreis passen erin. Later bleek er nog iets handigs te zijn aan dit formaat: hij past perfect in de achterbak van een auto, ook twee Eastpak Tranzshell koffers op elkaar passen nog precies. Wanneer je een bredere koffer hebt, past dit veel minder goed en moet je bijvoorbeeld de achterbank plat leggen. Niet handig als je bijvoorbeeld veel met Uber of Grab reist, waarbij je soms ook te maken hebt met kleinere auto’s. Ook is de hoogte fijn om af en toe even op te zitten als je ergens moet wachten. De koffer is hier stevig genoeg voor en de hoogte precies goed. Last but not least, doordat de koffer iets hoger is dan normaal, kun je de koffer ook naast je trekken zonder het uitschuifbare trolley handvat te gebruiken. Dat is echt superhandig voor kleine stukjes lopen!

Als ik weer zou moeten kiezen, zou ik precies weer dit formaat kiezen. Het exacte formaat van de Eastpak Tranzshell L is 26.5 x 43 x 77 cm en hij heeft een inhoud van 75 liter.

eastpak-koffer-review

Eastpak Tranzshell is een lichtgewicht koffer

De Eastpak Tranzshell koffer is echt heel erg licht: slechts 3.8 kg voor de grote variant! Dat is superfijn, want dan hoef je dat gewicht in elk geval niet extra mee te nemen. Ook de kleinere variant is een uiterst lichtgewicht koffer. De Tranzshell S is 2,75 kg en de Tanzshell M weegt 3,4 kg. Voor een goede reiskoffer is dit echt licht!

De wielen van de koffer

Wat ik als ‘koffer newbie’ zwaar heb onderschat is het comfort van goede wielen onder een koffer. Sowieso zijn vier wieltjes echt een must, dit betekent dat je de koffer ook rechtop kunt rollen. Dat is vooral fijn op een gladdere oppervlak, bijvoorbeeld asfalt, of tegels. Maar ook bij smalle stoepen of drukke straten. Het rollen kost je dan geen enkele moeite, omdat het gewicht van de koffer gewoon op de vloer staat. De wieltjes van de Eastpak Tranzshell koffer kunnen 360 graden draaien, je kunt dus alle kanten op zonder de koffer te hoeven draaien. Bij langere stukken lopen is het fijn om af te kunnen wisselen, een stuk de koffer achter je aan trekken en een stuk naast je. De wielen van de lichtgewicht Eastpak koffer zijn echt super, zelfs over de kinderkopjes in Utrecht rolden ze gemakkelijk! Ook maken ze geen lawaai. Dit komt doordat ze van wat zachter kunststof zijn gemaakt, dat is echt heel fijn! Ook over bijvoorbeeld treinrails, roosters of stoepen vol gaten rolden de wieltjes verbazingwekkend soepel. Ik heb tijdens deze twee maanden geen één keer ‘vast’ gezeten!

eastpak-transhell-koffer-ervaringen-wieltjes

Het materiaal van de lichtgewicht koffer

De koffer is gemaakt van polyester met een soort stoffen coating. De koffer voelt als een hardschalen koffer, maar is dit niet helemaal, er zit namelijk wel een bepaalde flexibiliteit in. Dit maakt dat de koffer nog wel een beetje mee kan rekken als hij wat voller zit. En toch biedt hij de nodige bescherming aan je spullen als de koffer onder een lading andere koffers belandt. Het beste van twee werelden dus.

De ritsen van de Eastpak koffer

De ritsen lopen soepel en voelen robuust aan. Eastpak geeft op de koffer 30 jaar garantie, dus ook met de ritsen zal het wel goed zitten. Ik heb in de afgelopen twee maanden in ieder geval geen enkel probleem met de ritsen van de Eastpak koffer ervaren. Ook als de koffer heel vol zat, kreeg ik hem met gemak dicht en gaven de ritsen makkelijk mee. Ze kunnen dus zeker wat hebben!

eastpak-transhell-koffer-ervaringen-rits

De vliegtest van de Eastpak Tranzshell koffer

Misschien nog wel het belangrijkste: hoe kwam de Eastpak lichtgewicht koffer uit het vliegtuig? Dat is toch altijd even afwachten. Hoe ontvang je je bagage weer terug na het vliegen? Ik hoopte dat onze mooie nieuwe koffers er nog net zo uit zouden zien als dat we ze inleverden natuurlijk. En dat was ook zo! Geen krasje of vlekje te zien. Drie vluchten, talloze treinen en bussen later zitten er wel een paar krasjes en vlekjes op, maar nog steeds minimaal. Het materiaal is toch blijkbaar vuilafstotend en krasbestendig. De printjes van de koffers zijn ook fijn, je vist ze er zo tussenuit op de bagageband.

review-Eastpak-Tranzshell-L-koffer

De handvatten van de Eastpak koffer

Aan de Eastpak Tranzshell koffer zitten drie handvatten: één paar aan de lange kant, één paar aan de korte kant en natuurlijk één uitschuifbaar handvat om de koffer als trolley te rollen. De eerste twee handvatten heb ik in de praktijk weinig gebruikt, alleen met trappen. Dan is het wel handig dat ze er allebei zitten, want beiden gebruik je op een ander moment. Het handvat aan de korte kant gebruik je bij kleine trapjes, dus als je de koffer even snel op moet tillen. Het handvat aan de lange kant gebruik je bij langere trappen of als je je koffer moet tillen over een echt onbegaanbare ondergrond. Het uitschuifbare handvat gebruik je natuurlijk het meest, omdat je daarmee de koffer als trolley achter je aan trekt. Toen ik de eerste keer dit handvat uitschoof, dacht ik dat hij te kort was. Meestal bestaat zo’n handvat namelijk uit twee delen. Maar later bleek, doordat de koffer hoger is dan andere koffers, dat een langer handvat niet nodig is. En het handvat is ook nog eens stabieler en sterker doordat hij uit één stuk bestaat.

eastpak-transhell-koffer-review-handvatten

Het slotje op de koffer

Bij deze koffer heb je geen los slot nodig, je klikt de uiteindes van de ritsen zo in het slot. Door middel van de cijfercode sluit je de Eastpak koffer af. Er zit op het slot ook een TSA opening, dus de douane kan eventueel je koffer controleren zonder het slot kapot te hoeven maken.

eastpak-transhell-koffer-ervaringen-tsa-slot

Indeling van de lichtgewicht Eastpak Tranzshell koffer

De indeling van deze lichtgewicht koffer bestaat uit twee gelijke compartimenten, allebei afsluitbaar door middel van een rits. Ik gebruikte het ene compartiment voor kleding in packing cubes, het andere compartiment voor overige spullen. Het handige van de twee helften is dat als je ergens korter verblijft, je gewoon één kant dicht kan laten. Ook is het handig omdat het nog een beetje comprimeert. Als je beide kanten dicht hebt geritst, hoef je geen druk meer op je koffer te zetten om hem dicht te krijgen. Op die manier komt er zeker niets tussen de rits vast te zitten. Op de ene helft van de koffer zit aan de buitenkant nog een vakje, dit is handig voor papieren of geld, zodat je hiervoor niet in je koffer hoeft te graven.

review-Eastpak-lichtgewicht-kofferreview-koffer-Eastpak-Tranzshell-L

Wat wel jammer, maar natuurlijk niet te voorkomen is, is dat van het ene compartiment een beetje ruimte wordt afgesnoept door het kofferframe. Ik gebruikte dit compartiment dus altijd voor mijn packing cubes met kleding, omdat kleding zacht is en zich dus makkelijk om het frame vormt.

eastpak-transhell-koffer-binnenkant

Wat past er in deze Eastpak koffer?

Heel belangrijk natuurlijk: wat past er nu ongeveer in de Eastpak Tranzshell L koffer? Ik had in de ene helft een full compressiecube, een hele cubedrie halve cubes, een halve compressiecube en een quarter cube. En dan is de koffer niet belachelijk vol.

In de andere helft had ik heel veel andere spullen, bijvoorbeeld een hangmat, koffiemaker, spelletjes, elektronica cube, reiskussen, mijn toilettas,  een paar schoenen, lakenzak, jas, hamamdoek(en) en nog wat kleine spullen. Ook deze helft was niet helemaal vol (er moet tenslotte ook ruimte zijn voor souvenirs).

review-Eastpak-Tranzshell-koffer

Conclusie review lichtgewicht koffer: Eastpak Tranzshell L

Ik ben echt superblij met de Lichtgewicht koffer Eastpak Tranzshell L en hij gaat zeker vaker mee. Er was deze reis één moment waarop ik liever mijn backpack mee had gehad, dat was toen ik in een boomhut sliep. En natuurlijk is trappen lopen met een backpack makkelijker. Maar verder vond ik het gemak van in- en uitpakken, het niet hoeven sjouwen (vooral niet in de warmte) en het constante overzicht over je spullen wel een voordeel. Deze koffer is lichtgewicht, sterk en rolt fantastisch. Als ik weer een reis ga maken, waarbij ik niet te veel ‘outdoorsituaties’ verwacht, mag de Eastpak Tranzshell koffer zeker weer mee!

De lichtgewicht koffer Eastpak Tranzshell L is verkrijgbaar in 12 verschillende kleuren/printjes, vanaf € 79,60. Bestel de Eastpak Tranzshell L hier.

Meer inpaktips voor reizigers: Koffer of backpack?

Twijfel je nog of je met backpack of koffer wilt reizen? Beantwoord dan deze vragen voor reizen met backpack of koffer en je hebt je antwoord! Reis jij liever met een backpack dan een koffer? Lees dan ook onze review voor de ideale backpack. Reis jij met alleen handbagage? Dan heb je misschien iets aan onze tips voor reizen met alleen handbagage. En wil je weten hoe je het best je bagage inpakt? Bekijk dan onze gouden inpaktips door en Pack like a pro! Ga jij, net als ik, ook binnenkort op wereldreis? Lees dan onze praktische tips voor de voorbereiding van je wereldreis eens door!

Tip: kun je niet kiezen tussen een koffer of backpack? Dan is een reistas op wielen misschien iets voor je!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen