Meteen naar de content

Welke koffer kopen: 8 Tips voor het kopen van de beste reiskoffer

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Tassen en koffers

Welke koffer moet ik kopen en wat is nu de beste reiskoffer? Welk koffermerken zijn goed en welke afmetingen/hoeveel liter heb ik nodig? Als dit vragen zijn waar jij graag een antwoord op wilt, dan zit je goed! In dit artikel geven wij tips vanuit onze eigen ervaring met het reizen met een koffer. Wij maken regelmatig lange en korte reizen met een koffer en weten dus ook heel goed waar je op moet letten bij het kopen van een goede reiskoffer. We hebben verschillende merken koffers uitgetest en geven ook op basis daarvan onze tips. Wat de beste koffer is, is dan ook voor iedereen verschillend, maar we helpen je wel op weg bij het aanschaffen van een goed exemplaar!

beste koffer kopen

1. Het formaat van je koffer

Waarschijnlijk zul je eerst gaan nadenken over het formaat van je koffer. Wil je een grote koffer, waar vooral veel inpast, of kies je voor een kleine trolley, die ook mee mag als handbagage bijvoorbeeld? En wanneer je niet kunt kiezen is een kofferset misschien een goede keuze! De meeste mensen kiezen voor een vakantie van langer dan een week voor een grote koffer, waar je veel in kwijt kunt. En dat betekent in het algemeen dat ze kiezen voor een reiskoffer tussen de 50-75 liter voor een vakantie van 1-2 weken. Wanneer je langer dan twee weken gaat reizen, is een inhoudsmaat van 75-95 liter wellicht geschikter. Belangrijk van het bepalen van het formaat koffer dat je wilt kopen is ook het gewicht van de koffer zelf. Ook al zijn er veel lichtgewicht koffers verkrijgbaar, hoe groter het formaat, des te zwaarder de koffer is. 

Hoeveel liter koffer heb ik nodig voor 23kg bagage?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen mag je 23kg ruimbagage meenemen. Maar het is moeilijk te zeggen welke koffer je nodig hebt om maximaal van deze kilo’s te kunnen profiteren. Het hangt er namelijk vanaf hoe strak je je koffer inpakt en wat je meeneemt. Neem je veel grote, lichte spullen mee, of juist alleen maar kleding? Daarnaast speelt het gewicht van de koffer natuurlijk ook nog mee. Wil je maximaal spullen meenemen, kies dan voor een lichtgewicht koffer, dan kun je alle overgebleven kilo’s benutten voor je bagage. Let er overigens op dat er bij veel luchtvaartmaatschappijen niet alleen een restrictie zit aan het aantal kilo’s dat je mee mag nemen, maar ook aan het formaat van je koffer. Zo mag je koffer bij KLM in totaal niet groter zijn dan 158 cm (lengte + breedte + hoogte) inclusief handgrepen en wielen.

2. De kleur en/of print van je koffer

Natuurlijk wil je niet alleen een handige, maar ook een mooie koffer kopen. Over smaak valt niet te twisten, dus daar geven we ook zeker geen tips voor. Wat wel belangrijk is om rekening mee te houden, is dat een opvallende koffer het voordeel heeft dat je hem makkelijk terugvindt op de bagageband. Kies je voor een blauwe of zwarte zachte koffer, dan kan het zijn dat je even moet zoeken. Dit zijn namelijk de meest voorkomende koffers. Houd je niet van opvallende kleuren of prints? Zorg dan voor een unieke kofferriem, zo vind je je koffer alsnog snel terug op de bagageband!

3. De beste koffer: een harde of zachte koffer?

In de zoektocht naar wat de beste koffer voor jou is, moet je ook een keuze maken voor een zachte, of harde koffer. Beide hebben ze hun voor- en nadelen. Harde koffers beschermen de inhoud van de koffer vaak beter, maar bieden minder ruimte om wat goed vol te proppen. Daarnaast hebben harde koffers meestal geen extra vakken aan de buitenkant, wat betekent dat je altijd je hele koffer open moet maken als je iets moet pakken. Daarnaast zijn harde koffers vaak wel iets duurder om te kopen dan zachte koffers en ook zijn ze meestal iets zwaarder, al heb je tegenwoordig wel goede lichtgewicht harde koffers. Wat handig is aan harde koffers is dat ze makkelijk te schuiven zijn in bijvoorbeeld de achterbak van de auto, omdat de buitenkant glad is. Maar de belangrijkste reden voor het kiezen van een hardcase koffer is echt de bescherming van je spullen.

4. Koffer met 2 of 4 wielen

Het lijkt misschien niet zo belangrijk, of je kiest voor een koffer met 2 of 4 wielen, maar onze ervaring is dat het een heleboel verschil maakt tijdens het reizen. Een koffer met 4 wielen kun je namelijk naast je rollen en dat is superhandig. Niet alleen is het zwaarder om een lang stuk te lopen met een koffer met 2 wielen, het is ook makkelijk dat je een koffer met 4 wielen even naast je neer kunt zetten en zo weer verder kunt rollen. Ons advies is dan ook zeker om voor 4 wielen te kiezen!

5. De kwaliteit van je koffer

Met koffers is goedkoop vaak duurkoop: een goedkope koffer gaat vaak sneller stuk dan een duurdere koffer. Een stevige koffer van een goed koffermerk kan vaak je hele (reis)leven mee. We hebben vaak genoeg stukke koffers op de bagageband zien liggen, en geloof ons: zo wil je je vakantie niet beginnen. Of erger nog, wanneer je koffer stuk gaat tijdens je vliegreis, kan de inhoud ook kwijtraken! Kies dus voor een goede, stevige koffer, ook al doet dit even pijn in je portemonnee. Goedkope koffers hebben meestal ook goedkope onderdelen. De wielen zijn hier een goed voorbeeld van. Slechte kwaliteit wielen rollen niet lekker of zakken in wanneer je koffer goed vol is. Goede kwaliteit kofferwielen rollen als een trein en maken ook veel minder geluid. Let hier dus goed op bij het kopen van een goede koffer!

6. De indeling van je koffer

Een handige indeling van een koffer kan het inpakken net iets gemakkelijker maken en ook tijdens je reis kan het een hoop frustratie schelen. Wij reizen het liefst met een goede koffer waarbij in elk geval een van de twee compartimenten afsluitbaar is met een rits. En het liefst beide helften. Zo kun je je de compartimenten los van elkaar open en dichtdoen en hoef je ook nooit je koffer dicht te proppen. Daarnaast voorkom je dat er kleding tussen de sluiting van de koffer kan komen bij het dichtdoen. Een extra binnenvak is daarnaast ook wel een pre bij het kopen van een koffer: handig voor het opbergen van je vuile was bijvoorbeeld. Een extra buitenvak is ook superhandig: zo kun je de spullen die je bij de hand wilt houden gemakkelijk pakken. Overigens: ook bij een koffer zijn wij echt fan van het gebruik van packing cubes, ze zorgen ervoor dat je koffer nooit een zooitje wordt!

Lees meer tips voor het slim inpakken van je koffer.

7. Koffersloten

Natuurlijk wil je dat je bagage veilig blijft onderweg en daarom is het handig om je koffer af te kunnen sluiten. Er zijn verschillende koffersloten; met een cijferslot of met een sleutel. Onze voorkeur heeft een cijferslot, een sleutel kun je namelijk kwijtraken. Zorg er wel voor dat je je code van je cijferslot goed onthoudt of ergens opslaat! Kies altijd voor een kofferslot met TSA, de meeste goede koffers hebben deze wel. Dit is een speciaal systeem waardoor de douane altijd je koffer kan openmaken zonder deze te beschadigen. Een TSA-slot herken je meestal aan een rood of oranje TSA-logo op het slotje. 

8. Reviews van goede koffers

Wanneer na het lezen van deze tips nog niet weet welke koffer te kopen, kun je ook reviews van verschillende koffers lezen. Het is vaak handig om te lezen hoe anderen de koffer in de praktijk ervaren en of ze er goede of slechte ervaringen mee hebben. Zo kun je een selectie maken van producten die je mooi vindt en dan daar de verschillende reviews van lezen. Het kan maar net de doorslaggevende factor zijn bij het kopen van een goede koffer!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen