Meteen naar de content

Review Koffiemaatje: de ideale mini espressomachine voor op reis

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Reisaccessoires

Reviews

Wie veel reist én graag een lekker kopje koffie drinkt gaat heel blij worden van deze gadget: de mini espressomachine van Koffiemaatje. Dit koffiezetapparaat voor op reis is vergelijkbaar met de bekendere Wacaco minipresso, maar dan toch nèt even anders.

Koffiemaatje heeft namelijk één belangrijke extra functie, die ik bij geen enkele andere reis espressomachine aantrof: je kunt er water in verwarmen. Daardoor kun je er ook koffie mee zetten zonder waterkoker in de buurt! De Koffiemaatje mini espressomachine is geschikt voor zowel cups als gemalen koffie en je kunt er naast ristretto of espresso ook lungo mee maken. Het waterreservoir heeft namelijk een capaciteit tot 125 ml.

Hiermee komen al mijn wensen voor een mini espressomachine samen in één apparaatje. Of deze eigenschappen Koffiemaatje tot de beste mini espressomachine maken, lees je in deze review. 

koffiemaatje minipresso

Inmiddels reis ik zelf bijna 2 jaar met Koffiemaatje, waarbij ik hem lange periodes achter elkaar op dagelijkse basis gebruik. En niet alleen ikzelf ben razend enthousiast over deze travel gadget, maar ook mijn medereizigers zijn lovend. Tijd dus om mijn ervaring hier op ons blog te delen. In deze review over Koffiemaatje deel ik mijn bevindingen, plus- en minpunten én een aantal tips voor het gebruik van dit reis koffiezetapparaat.

Waarom een Koffiemaatje mini espressomachine voor op reis?

Allereerst, waarom zou je met een mini espressomachine reizen? Zelf ben ik een echte koffieliefhebber én ochtendmens. Ik sta vaak vroeg op en drink dan graag nog even een kopje koffie in bed voor ik aan mijn dag begin. En ook als ik vanuit ‘huis’ werk, drink ik daar graag een paar kopjes koffie bij. Als fulltime reiziger breng ik veel tijd door in hotelkamers en Airbnb’s en ik mis daarbij heel regelmatig een koffiezetapparaat op mijn kamer. Vaak moet je het doen met een paar zakjes oploskoffie, en laat ik daar nou echt een bloedhekel aan hebben! 

Welke koffiezetters heb ik getest?

Mijn oplossing was tot een jaar geleden deze lichtgewicht koffiefilter en Mirjam reist met de Javapress, waarmee je 2 kopjes koffie tegelijk kunt zetten. Ik heb daarnaast al vaker naar de Wacaco minipresso gekeken, omdat koffie uit zo’n kleine espressomachine natuurlijk nog lekkerder is. Maar bij al deze gadgets heb je kokend water nodig. En een waterkoker heb je lang niet altijd op je hotelkamer. Een oplossing daarvoor is reizen met een reisdompelaar + pannetje, maar ideaal is het niet. Bovendien kun je met de Wacaco minipresso alleen espresso mee maken, terwijl ik juist liever een wat groter kopje koffie drink in de ochtend.

Uiteindelijk bracht mijn zoektocht mij bij Koffiemaatje, een machine die zelf water kan verwarmen én tot 125 ml koffie kan zetten per keer. Inmiddels gebruik ik hem twee jaar, bijna op dagelijkse basis, met zowel cups als gemalen koffie, en ik wil nooit meer zonder! Waarom? Ik deel in deze review graag mijn ervaring met Koffiemaatje, zowel met de positieve als negatieve punten van deze mini espressomachine. 

Wat is een minipresso machine? 

De naam minipresso komt bij de Wacaco espressomachine vandaan. Dit merk heeft de minipresso en nanopresso ontwikkeld, maar er zijn inmiddels meer vergelijkbare handzame espressomachines op de markt. Het gaat hierbij dus om een kleine, volautomatische espressomachine voor onderweg. Zo’n klein koffiezetapparaat is ideaal voor reizigers en kampeerders, maar bijvoorbeeld ook voor chauffeurs of andere mensen die veel onderweg zijn voor hun werk.

Een mini espressomachine, waarover we in deze review schrijven, is klein van formaat, snoerloos en werkt op een accu. Daardoor kun je overal waar je bent zelf koffiezetten. Handig dus als je, zoals ik, veel reist, maar ook bijvoorbeeld een erg handige koffiemachine voor in een camper of caravan. 

koffiemaatje, reis espressomachine

Hoe werkt Koffiemaatje? 

Net als normale espressomachines hebben ook de reisvarianten een pomp die heet water, onder hoge druk, door de filterhouder met gemalen koffie of cups perst. Zo zet je een kopje koffie dat vol en krachtig van smaak is. Dit geldt ook voor Koffiemaatje die, in tegenstelling tot veel andere mini espressomachines, zelf water kan verwarmen en tot maximaal 125ml koffie kan zetten (dit is bij de meeste vergelijkbare koffiemachines maximaal 70 ml). 

Nespresso cups of gemalen koffie

Om koffie te zetten met je Koffiemaatje doe je eerst koffie in de filterhouder van de espressomachine. Je hebt hiervoor twee verschillende houders: eentje voor cups en eentje voor gemalen koffie. Je kiest dus de juiste filterhouder en vult deze met een Nespresso cup of gemalen koffie. De cup druk je vast in de houder, en voor gemalen koffie vul je de houder met koffie met het bijgeleverde schepje. De gevulde filterhouder doe je vervolgens in de bijbehorende adapter, welke je eenvoudig vastdraait aan de onderkant van de machine. Daarna kun je de beker erop zetten en is je Koffiemaatje klaar voor gebruik. 

mini espressomachine

Espresso of lungo

Doe nu water in het waterreservoir van de machine. De hoeveelheid water kun je zelf kiezen, dit is afhankelijk van wat voor koffie je wilt zetten. Voor espresso doe je er minder water in dan wanneer je een lungo wilt maken. De maximale hoeveelheid is 125 ml. Je kunt er koud water in doen, het apparaat gaat dit dan zelf verwarmen. De accu gaat daarmee wel aanzienlijk korter mee dan bij gebruik van warm water, en het duurt langer voordat je koffie klaar is. Heb je dus een waterkoker in de buurt, dan is het raadzaam om eerst water te koken en dit in het waterreservoir te gieten. Hierna druk je de powerknop twee maal in. 

Zodra het water de juiste temperatuur heeft bereikt (bij gebruik van kokend water is dit direct, bij koud water duurt dit ongeveer 5 minuten), gaat de koffiemachine vanzelf lopen. Als de koffie klaar is kun je de beker losdraaien en genieten van een heerlijk kopje koffie (met cremalaagje!).

Na gebruik kun je de adapter en filterhouder losdraaien en eenvoudig afspoelen onder de kraan. 

Tip: reis je met z’n tweeën? Bestel dan een extra beker, je hoeft de koffie dan niet over te gieten in een ander kopje voor je een tweede kopje koffie of espresso kunt zetten. Zo behoud je het mooie cremalaagje op je kopje koffie. 

Wat voor koffie kun je in deze mini espressomachine gebruiken? 

Voor cups kun je alle capsules gebruiken die geschikt zijn voor een Nespressomachine. Bij gemalen koffie kun je het beste fijngemalen koffie voor een espressomachine gebruiken. Ik heb zelf een tijdje normale filterkoffie van de supermarkt gebruikt, omdat ik niks anders voor handen had. Dit werkte prima en was ook lekker. Bij een verkeerde maling kan het zijn dat het water moeilijker door de filterhouder stroomt. Het kan dan gebeuren dat niet al het water uit het waterreservoir gebruikt wordt. Je kunt dan nog een keer de powerknop twee maal indrukken, zodat ie alsnog al het water gebruikt. Dit werkte voor mij goed. 

Tip: op veel bestemmingen vind je (hippe) koffietentjes. Vaak kun je bij een dergelijk koffietentje wel koffiebonen kopen. Vraag of ze deze voor je willen malen voor een kleine espressomachine. Je zet dan je eigen barista koffie in je hotelkamer of Airbnb. En reis je in een koffieregio? Haal dan je koffie direct bij de coffee farm! 

Mijn ervaring met Koffiemaatje

Ik kocht een Koffiemaatje, omdat ik, naast lekkere koffie, ook koffie wilde kunnen zetten als er geen mogelijkheid is om water te koken. Daarnaast wilde ik hem zowel met cups als gemalen koffie kunnen gebruiken. Cups, omdat ik dat makkelijk vind, en gemalen koffie, omdat je niet op iedere reisbestemming aan capsules kunt komen. Inmiddels reis ik een jaar met mijn Koffiemaatje en heb ik hem nog veel vaker gebruikt dan ik dacht.

Hoe heb ik Koffiemaatje getest?

Ik verbleef in het afgelopen jaar voornamelijk in Airbnb’s, bungalows of hotelkamers en allemaal hadden ze geen koffiemachine. Ik heb hem dus zo goed als dagelijks gebruikt en ik drink zo’n 3-5 kopjes koffie per dag. Op de meeste plekken gebruikte ik hem met kokend water uit de waterkoker (de batterij gaat dan langer mee), maar wanneer ik aan het rondreizen was en in hotelkamers of campings verbleef zonder waterkoker (wat ook een heel aantal keer is voorgekomen), liet ik Koffiemaatje het water verwarmen. Ik heb hem zowel veel met cups als met gemalen koffie gebruikt. Ik zet meestal koffie met een vol waterreservoir van 125 ml en soms espresso. Ik reis alleen, dus gebruik hem voornamelijk voor mezelf, maar af en toe heb ik medereizigers of visite en dan zet ik er voor ons beiden koffie mee. Je kunt dus wel zeggen dat ik Koffiemaatje aan een zeer uitgebreide test heb onderworpen voor ik deze review schreef. 

Tip: ik reis met de bijpassende Koffiemaatje hardcase. Ik kan deze hoes zeker aanraden als je gaat reizen met je Koffiemaatje. 

Mijn persoonlijke ervaring met het gebruik van Koffiemaatje

Voordelen 

Zoals ik al schreef ben ik erg enthousiast over Koffiemaatje. De mini espressomachine zet echt hele lekkere koffie (met cremalaagje!) en is makkelijk in gebruik. De kwaliteit is top en hij is goed schoon te houden. De mogelijkheid tot het verwarmen van water heeft me al diverse keren uit de brand geholpen. Zo kon ik koffie zetten in Khao Sok National park in Thailand, in de woestijn in Jordanië,  in diverse hotels zonder waterkoker en op de festivalcamping.

De voordelen op een rij:
  • Lekkere koffie: afhankelijk van welke cups of gemalen koffie je gebruikt natuurlijk, maar je kunt echt hele goede koffie zetten met deze mini espressomachine. Ook mijn medereizigers zijn hier zeer over te spreken! 
  • Makkelijk in gebruik: Koffiemaatje werkt heel eenvoudig. Alles aan het apparaat klopt gewoon. 
  • Eenvoudig schoon te maken: de opzetstukjes waar je de koffie of cups in doet spoel je na gebruik eenvoudig af onder de kraan. 
  • Goede kwaliteit espressomachine: na een half jaar intensief gebruik werkt het apparaat nog als nieuw, geen mankementen of storingen. Hij voelt ook degelijk aan. 
  • Mogelijkheid voor cups en gemalen koffie: Je ontvangt hiervoor twee verschillende filterhouders bij je Koffiemaatje. Beide werken perfect. 
  • Mogelijkheid om tot 125 ml koffie te zetten per keer: in tegenstelling tot andere machines kun je, naast ristretto of espresso ook lungo zetten met Koffiemaatje. Voor mij echt een pluspunt. 
  • Het koffieapparaat kan zelf water verwarmen: een heel groot voordeel!  
  • Accu laden kan met usb (220v).

Nadelen

Er zijn ook een paar nadelen. Hij is vrij zwaar (820 gr) en neemt wel wat ruimte in je bagage in. Je moet dus echt een koffieliefhebber zijn om een dergelijke minipresso machine mee op reis te willen nemen, maar dat geldt voor alle vergelijkbare espressomachines. De mogelijkheid om water te verwarmen is vrij uniek. Wel gaat door het opwarmen van het water de accu snel leeg (daarover verderop meer). Doe je er echter kokend water in, dan lijkt de batterij nooit leeg te gaan. 

De nadelen op een rij:
  • De accu gaat snel leeg bij gebruik met koud water: Wanneer je jouw Koffiemaatje koud water laat verwarmen verbruik je meer vermogen dan bij gebruik met warm of kokend water. Je kunt bij gebruik met koud water ongeveer 4 espresso’s van 90 ml of 2 lungo’s van 125 ml zetten op een volle accu. Wanneer je kokend water gebruikt gaat de accu echter eindeloos mee. Na 2 maanden dagelijks gebruik, zat bij mij de accu nog steeds vol. 
  • Het duurt vrij lang voordat het water op temperatuur is: Wanneer je koud water in je koffiemaatje doet, duurt het lang voordat het water warm genoeg en je koffie klaar is. Dit duurt naar schatting ongeveer 5 minuten. Bij gebruik met kokend water gaat de machine direct lopen en is je koffie in een handomdraai klaar. 
  • Je kunt geen koffiezetten tijdens het laden van de accu: zolang Koffiemaatje aan de stroom hangt, kun je er geen koffie mee zetten. Heb je geen waterkoker bij de hand, zorg dan dat je de accu ’s avonds oplaadt, zodat je hem ’s ochtends kunt gebruiken met volle accu. Eventueel kun je een extra accu aanschaffen, maar dit is wel weer extra ruimte en gewicht.
  • Hij is vrij zwaar: wie op zoek is naar een lichtgewicht koffiemachine, zit met Koffiemaatje niet goed. Koffiemaatje weegt namelijk 820 gram. Dit is aanzienlijk zwaarder dan bijvoorbeeld de Wacaco minipresso (460 gr). Echter kun je daar geen water mee verwarmen en heeft die maar een inhoud van 70ml (je kunt daar dus alleen espresso mee maken). 

Mijn conclusie van deze review

Zoals je hebt kunnen lezen ben ik zelf erg enthousiast over Koffiemaatje. Ja, het gewicht vind ik een nadeel en ik had eigenlijk verwacht dat ik hem, om die reden, niet op al mijn reizen mee zou nemen. Echter ben ik zo enthousiast over de koffie die ik met Koffiemaatje kan zetten, dat ik hem tot nu toe overal mee naartoe genomen heb, zowel op mijn lange reizen als op citytrips en weekendjes weg.

Accuduur

Dat de accu snel leeg gaat als je hem gebruikt met koud water vind ik wel jammer, hopelijk krijgt Koffiemaatje in de toekomst een nog sterkere accu. Op dit moment kun je er in ieder geval precies genoeg koffie voor twee personen mee zetten, voordat hij leeg is. Het voordeel is weer dat als je hem met kokend water gebruikt, de accu eindeloos meegaat. Ik zie het verwarmingselement dus echt als een hele fijne extra functie die bij mij al regelmatig als ‘noodoplossing’ heeft gediend. En dat was precies de reden waarom ik deze mini espressomachine kocht.

Verschillende soorten koffie

Ook het feit dat je zowel cups als gemalen koffie kunt gebruiken is een heel groot voordeel gebleken. In feite is het een reis Nespressomachine en koffiezetapparaat in één. Eerst gebruikte ik met name cups, maar eenmaal in Azië bleken die niet verkrijgbaar op het eiland waar ik verbleef. Daar ben ik dus overgestapt op gemalen koffie. Ik laat dan bij een koffietentje bonen malen en daarmee drink ik dagelijks fantastische koffie. Maar zelfs met gemalen koffie van de supermarkt drink je lekkere koffie. Ik word ook helemaal blij van het cremalaagje op de koffie, dit voelt heel professioneel. En hij doet het daarmee ook altijd erg goed bij visite :). 

Koffiemaatje zwart, draagbare koffiemachine, portable

De technische specificaties van Koffiemaatje XL

In deze review testte ik het Koffiemaatje XL. Er is ook een versie beschikbaar met een watercapaciteit van 80ml. Je machine is dan iets compacter, maar verder zou ik persoonlijk altijd voor de XL versie gaan, omdat je dan ook een ‘gewoon’ kopje koffie kunt zetten.

  • Maat: 26×6 cm
  • Gewicht: 820 gram
  • Vermogen lithium batterij: 3 x 2900 mAH
  • Voltage: 12V
  • Stroomverbruik: 100W
  • Oplaadtijd: 3 uur met USB
  • Aantal koppen koffie met volle accu
    Heet water: 130 koppen
    Koud water 60 ml: 7-9 koppen
    Koud water 80 ml: 6-8 koppen
    Koud water 100ml: 2-4 koppen
    Koud water 125ml: 1-2 koppen
  • Maximale watercapaciteit: 125 ml
  • Extractietijd: Toevoeging van heet water 35 sec, toevoeging van koud water 4-5 min
  • Opwarmtemperatuurbereik: 96°C
  • Maximale hoeveelheid gemalen koffie: 8 gram
  • Geschikt voor: Nespresso® compatible cups (ook B-merken) en gemalen koffie
  • Verpakkingsinhoud: Koffiemaatje koffiemachine, universele USB-oplader, twee adapters/ filterhouders, koffieschepje en Nederlands- Engelstalige handleiding

Meer inspiratie voor handige reisgadgets

Naast de mini espresso machine van Koffiemaatje hebben we nog vele meer favoriete gadgets. Lees bijvoorbeeld welke reisspullen wij meenemen op reis en onze favoriete reisgadgets. Lees ook onze tips voor de beste camping gadgets of wat mee te nemen op wereldreis. En heb je een cadeautje nodig? Bekijk dan onze lijst met 100 originele cadeaus voor reizigers.

1 reacties

  • Jason 16 januari 2024 - 18:15

    Ik heb dit apparaat besteld echt een super product lekkere koffie goed warm en handig voor onderweg . nog niet te spreken over de klantenservice , er was een probleem maar zij hebben dat zo goed opgelost mensen met een gouden hart . kan iedereen dit product aanraden .

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen