10 Tips voor je Lapland reis in de winter
Een Lapland reis staat bij veel reizigers op de bucketlist. En of je nu naar Zweeds Lapland, Fins Lapland of zelfs Noors Lapland gaat, er is één ding waar je je goed op voor moet bereiden wanneer je in de winter naar Lapland op vakantie gaat: de temperatuur. Met temperaturen rond de -30 graden Celcius, kun je niet om een goede reisvoorbereiding heen. Maar voor een reis naar Lapland kun je nog wel meer tips gebruiken. Want hoe zorg je ervoor dat je het niet koud krijgt, maar ook dat je camera niet bevriest? En hoe zorg je dat je goed voorbereid bent om het Noorderlicht te fotograferen? En wat zet je allemaal op je paklijst voor een Lapland reis in de winter? Met deze Lapland tips ga jij goed voorbereid de kou tegemoet!
1. Laat je koffer thuis tijdens je Lapland reis in de winter
Twijfel je of je een koffer, backpack of reistas mee moet nemen naar Lapland in de winter? Met een koffer reizen heeft zo zijn voordelen, maar kofferwielen en sneeuw zijn niet zo’n goede combinatie. Een backpack of reistas meenemen naar Lapland is dus wel het handigst, waarbij een waterproof duffel reistas onze voorkeur heeft. Zo heb je het inpakgemak van een weekendtas en het draaggemak van een rugtas. Bovendien worden je spullen niet nat als je je tas even in de sneeuw zet. Alleen reizen met handbagage? Het is een beetje passen en meten met al je skikleding en -schoenen, maar zelf kregen wij het wel voor elkaar. In dat geval is deze waterproof duffel of deze handbagage rugzak ideaal.
Omdat je wat dikkere kleding met veel volume meeneemt naar Lapland zijn compressie cubes erg handig.
2. Bespaar niet op je kleding voor extreme kou
Een Lapland vakantie is geen budgetreis, het is een ‘once in a lifetime experience’. En hoe zonde is het dan als je niet optimaal van deze mooie reis kunt genieten omdat je het koud hebt? Zorg dus dat je kwalitatief goede kleding meeneemt: een warme skijas, goede warme handschoenen (waterdicht en b.v.k. met binnenhandschoen), een skibroek, echt warme muts (liefst met fleece voering), thermokleding, fleecetrui en waterdichte snowboots. Ja, het is een investering, maar het is het zó waard om het lekker warm te hebben tijdens je Lapland reis in de winter! Zelf droegen wij skikleding van Protest en waren daar zeer tevreden over, maar ook andere sportmerken als O’Neill, Brunotti, The Norface en bijvoorbeeld Burton bieden goede skikleding.
Tip: Weet je nu al dat jij volgend jaar een lapland reis gaat maken? Schaf dan je kleding aan het einde van het skiseizoen in februari/ maart aan. Je kunt dan vaak goede skikleding met veel korting op de kop tikken.
3. Zorg voor voldoende laagjes warme kleding
Hoe gek het ook klinkt: je zal het ook heel vaak warm hebben tijdens je Lapland reis in de winter. Buiten is het namelijk vaak extreem koud, maar binnen is het lekker warm. Eén van de belangrijkste Lapland tips is dan ook om te zorgen voor voldoende laagjes kleding. Dan kun je zodra je het warm hebt één of meerdere laagjes kleding uittrekken, zodat je niet als een ingepakte sneeuwpop bij de open haard hoeft te zitten. Als onderkleding kun je daarbij denken aan een (thermo)legging en een skibroek, als bovenkleding een (thermo)shirt, skipulli, fleecetrui en ski-jas. Het is fijn om een skipulli en/of fleecetrui te hebben met kol. Heb je deze niet, dan kan een winter Buff erg fijn zijn onder je ski-jas.
4. Raak niet in paniek als je telefoon of camera bevriest
Natuurlijk wil je het prachtige winterse landschap tijdens je Lapland reis vastleggen. Maar er is een grote kans dat je apparatuur gaat protesteren tegen de extreme kou in Lapland. Als je een spiegelreflexcamera of systeemcamera meeneemt, zorg dan voor een goede camerasleeve of -tas, waarin je een zakje sillicagel doet. Zo zorg je dat er geen vocht bij je camera kan. Ik koos tijdens mijn Lapland reis voor de camera cover van Matador, die ook nog een ingebouwde drybag heeft om over de hoes te trekken. Zo wist ik zeker dat er geen vocht bij mijn camara kon komen. Nog een tip, adem niet tegen het display van je camera aan, het display kan dan bevriezen. Ondanks deze voorbereidingen gaat er zeker een moment komen dat je camera en/of telefoon bevriest en uitschakelt. Raak niet in paniek: het komt allemaal weer goed. Laat je telefoon of camera gewoon rustig ontdooien als je weer binnen bent (geen gekke dingen doen als bij een haardvuur leggen) en you’re good to go. En zorg dat je een goede reisverzekering hebt, voor het geval er toch een apparaat stuk gaat.
Hou ook rekening met kortere accuduur van je apparaten
Neem daarnaast meerdere accu’s voor je camera mee, zodat je ze kunt wisselen als ze leeg zijn. Accu’s gaan namelijk veel korter mee door de kou. Bewaar de accu’s wanneer je ze niet gebruikt, zo dicht mogelijk op je lichaam (liefst onder je skikleding), bijvoorbeeld in de binnenzak van je jas of de zak van je fleecevest. Zo blijven ze op temperatuur. Dit geldt overigens ook voor je telefoon. Ik kocht voor mijn iPhone een speciaal thermohoesje en heb hier positieve ervaringen mee. De accu van mijn telefoon ging aanzienlijk langer mee dan de accu van eenzelfde telefoon zonder thermohoesje. Het is daarnaast handig om een goede powerbank mee te nemen met voldoende power om je telefoon meerdere malen op te laden (bijvoorbeeld 10.000 mah of hoger). Want ook je powerbank gaat sneller leeg. Bewaar je powerbank net als je reserve-accu onder je skikleding. Zo zorg je ervoor dat je foto’s en video’s met je telefoon kunt blijven maken, ook als je lange tijd buiten bent.
5. Draag je telefoon om je nek
Het bovengenoemde thermohoesje voor je iPhone heeft ook de mogelijkheid om er een keycord aan te bevestigen en dat is superhandig! Heb je geen iPhone? Kies dan voor een universeel telefoonhoesje met keycord. Wanneer je wanten aanhebt is het namelijk lastig om je jaszakken open te ritsen om je telefoon te pakken. Door je telefoon om je nek te hangen, houdt je lichaamstemperatuur hem warm én kun je hem snel tevoorschijn toveren om mooie snapshots te maken! Bijvoorbeeld tijdens een onvergetelijke huskytocht!
6. Neem geen speciale kleding mee voor het diner
Soms is het niet alleen handig om te weten wat je wél mee moet nemen, maar ook wat je gewoon thuis kunt laten, zoals nette kleding. Skip de fancy outfits, je kunt tijdens je Lapland reis in de winter gewoon je outdoorkleding aanhouden, ook in fancy restaurants. Iedereen doet dat! Wij twijfelden nog of we extra schoenen mee moesten nemen, zoals een paar gympen. Dit is niet nodig. Je loopt eigenlijk altijd op je snowboots. Wel kan een paar warme sloffen heerlijk zijn om mee te nemen op je Lapland reis. Deze kunnen na een lange dag in de buitenlucht je voeten snel opwarmen.
7. Volg de instructies van je gidsen op, ook al lijken ze soms overdreven
Tijdens je reis naar Lapland in de winter zullen je activiteiten veelal in de vorm van georganiseerde tours met gids plaatsvinden. Dit zijn locals die zowel de temperatuur in Lapland goed kunnen inschatten als de omgeving op hun duimpje kennen. Vaak raden de gidsen aan om tijdens een tour een extra laag speciale warme kleding aan te trekken over je eigen skikleding. En soms ook speciale snowboots. Op het moment dat je zelf geïnvesteerd hebt in goede warme kleding voor je Lapland reis, denk je misschien dat je dat echt niet nodig hebt, omdat je het warm genoeg hebt. Maar bijna altijd blijkt de gids achteraf toch gelijk te hebben en heb je de extra kleding echt nodig. Het gebied waar je tijdens de tour heengaat, kan namelijk veel kouder zijn dan het gebied waar je je op dat moment bevindt. Neem het advies dus altijd ter harte en wees niet eigenwijs, anders heb je later echt spijt wanneer je het toch koud hebt! Beter waggelend als Michelín dan onderkoeld zullen we maar zeggen! Deze extra lagen kleding krijg je van de tourorganisatie te leen. Deze trek je dus over je eigen skikleding heen!
8. Plan al je Lapland tours ’s ochtends of in het begin van de middag
De dagen in Lapland in de winter zijn kort, ’s ochtends wordt het pas laat licht en ’s middags al weer snel donker. Houd hier rekening mee bij het plannen van je Lapland tours tijdens je reis, de ochtenden/begin van de middag zijn hiervoor het meest geschikt. Je kunt ’s ochtends vertrekken als het nog donker is. En ’s middags, als het weer begint te schemeren, ga je gewoon lekker ontspannen in je hotel of in de sauna. Om deze reden is een Lapland reis ook echt een mix van actie en ontspanning. Er zitten nu eenmaal onvoldoende lichturen in de dag om je hele dag vol te proppen met buitenactiviteiten. Onderschat ook niet dat een paar uur buiten zijn vrij veel energie kost.
Naast activiteiten die om daglicht vragen, zijn er ook een veel activiteiten in de avond. Namelijk om het Noorderlicht te spotten! Het kost even wat moeite om jezelf bij het haardvuur weg te trekken, maar eenmaal buiten ben je zo weer wakker. En tja, het Noorderlicht is deze moeite natuurlijk wel waard.
Checklist voor je reis naar Lapland
-
Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
-
Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
-
Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
-
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
-
Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
-
Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
9. Bedenk of je zelf auto wilt rijden tijdens je reis in Lapland
Het lijkt natuurlijk hartstikke leuk, een roadtrip Lapland. Maar ben jij gewend aan rijden in de sneeuw? Of krijg je het bij voorbaat al benauwd bij de gedachte aan rijden op besneeuwde, smalle wegen? In het laatste geval is het misschien slimmer om tijdens je Lapland reis in de winter te kiezen voor transfers of openbaar vervoer. In Zweeds Lapland kun je voor zowel de trein als de bus kiezen. Wel zo relaxed! Ben jij het type ‘ik-zou-elke-week-wel-een-slipcursus-willen-doen’? Dan kan het natuurlijk juist heel avontuurlijk zijn om een auto te huren in Lapland en zelf te rijden!
10. Bereid je voor op het Noorderlicht
Grote kans dat je, als je in de winter naar Lapland gaat, het Noorderlicht wilt fotograferen. Als je dat wilt, zorg dan dat je goed voorbereid bent. Dit zorgt ervoor dat als het moment daar is, je niet met je camera staat te klungelen en helemaal niet meer kunt genieten van dit prachtige schouwspel. Lees je in over de juiste instellingen voor je camera en sla deze alvast op onder een sneltoets op je camera, zodat je hier niet meer over na hoeft te denken. Zorg dat je altijd een (mini)statief bij je hebt die je snel op kunt zetten. En last but not least: zorg voor voldoende ruimte op je geheugenkaart en een volle accu bij de hand. Het fotograferen van het Noorderlicht is superleuk om te doen, maar je bent maar één keer in Lapland, dus je wilt ook voldoende tijd hebben om het moment te beleven!
Paklijst Lapland: meenemen naar Lapland
Omdat Lapland zo’n speciale bestemming is, hebben we nog wat extra Lapland tips voor kleding op een rij gezet. Je moet je namelijk zeker goed voorbereiden op de temperatuur in Lapland. Wat ons betreft moet je deze dingen absoluut meenemen naar Lapland:
Waterdichte snowboots / sneeuwlaarzen
Goede waterdichte snowboots, sneeuwlaarzen of warme schoenen zijn echt een must voor je Lapland reis. Ik koos zelf voor onderstaande snowboots van Olang en heb geen moment koude voeten gehad in Lapland. Wanneer je snowboots gaat kopen, pas deze dan ook met de sokken die je erin wilt dragen, zo kun je het beste kijken welke snowboots het lekkerst zitten. Ook de sneeuwlaarzen en warme schoenen van het merk Sörel staan garant voor warme voeten.
Extreem warme sokken
Minstens zo belangrijk als goede snowboots zijn extreem warme sokken. Ik heb tijdens onze Lapland reis getest met goedkope skisokken én sokken van merinowol. En ik kan je vertellen: het is een wereld van verschil, met als gevolg dat ik alleen nog maar de extreem warme sokken van merinowol gedragen heb. Niet alleen voor de warmte zijn deze sokken namelijk ideaal, maar ook voor vochtafvoer. Omdat je waterdichte snowboots aanhebt, krijg je al snel vochtige sokken, die niet meer snel drogen. En vochtige sokken betekent koude voeten!
Goede warme handschoenen met onderhandschoenen
Vraag je je nu af ‘wat zijn warme handschoenen’? Kies voor wanten die tot een temperatuur van -20 aankunnen! Doordat je vingers bij elkaar blijven, zijn wanten automatisch warmer dan handschoenen. Ook hier geldt: bezuinig niet op goede warme handschoenen! Uit ervaring kan ik deze thermo wanten aanbevelen. Doordat deze thermo wanten een Primaloft isolatielaag hebben, blijven je handen extra warm, ook bij de lage temperatuur in Lapland. Een goede tip is om je wanten aan de mouwen van je jas vast te maken (net als vroeger toen je kind was). Het lijkt gek, maar is onwijs handig. Als je even snel je want uit moet doen om iets te pakken, hoef je hem niet vast te houden of ergens in te stoppen en kun je je hand er snel weer insteken. Koop ook binnenhandschoenen die je in je wanten draagt, bijvoorbeeld deze binnenhandschoenen. Met deze binnenhandschoenen kun je ook je mobiele telefoon bedienen. Dat is wel zo handig, want dan hoef je je binnenhandschoenen niet uit te doen als je een foto met je telefoon wilt maken.
Jas voor extreme kou / skipak
Als je voldoende laagjes draagt, is een jas voor extreme kou niet persé nodig. Met een ski-jas kom je dan al een heel eind. Ga je vaker naar extreem koude gebieden, dan kun je natuurlijk wel een jas voor extreme kou aanschaffen, bijvoorbeeld deze parka van Fjälräven. Een goede skibroek is ook een must, daaronder kun je een (thermo)legging dragen. Als je tours gaat doen waarbij er wel een jas voor extreme kou vereist is, kun je die meestal ter plekke lenen. De parka’s van Decathlon zijn een goed alternatief als je niet teveel geld uit wilt geven.
Thermokleding
Je kleding draag je in laagjes en als je eerste laag kleding thermo is, begin je al goed. Wat ons betreft is thermo ondergoed van merinowol het beste, dit materiaal is warm en vochtregulerend. Maar een warme sportlegging voor buitensport kan natuurlijk ook. Over je thermoshirt heen kun je een skipully, trui en/of een fleecevest dragen.
Goede, warme muts
Een lekkere warme muts mag natuurlijk ook niet ontbreken op je paklijst Lapland. Want ook je hoofd moet goed warm blijven. Kies het liefst een muts met warme voering, zoals fleece, zodat hij extra warm is! De mutsen van Bartz hebben dit meestal en daarin is ruime keuze uit kleuren, formaten en designs.
Buff
Een sjaal is een stuk minder handig dan een Buff in Lapland, want een sjaal kan makkelijker bevriezen als hij vochtig wordt door bijvoorbeeld sneeuw. En dan wordt hij er niet warmer op. Een buff is een ronde sjaal, die goed aansluit om je nek. Er zijn Buffs voor in de zomer, maar ook Buffs voor in de winter, gemaakt van fleece of merinowol. Deze laatste zijn ideaal voor je Lapland reis in de winter. Het voordeel van een Buff is dat je hem eventueel ook over je neus kunt trekken als het echt koud is.
Waterdichte rugzak
Tenslotte is een waterdichte dagrugzak ook fijn om mee te nemen naar Lapland. Door een waterdichte rugzak weet je zeker dat al je spullen goed droog blijven, ook als je je tas in de sneeuw zet of tijdens een sneeuwbui. Je kunt er ook voor kiezen om spullen die niet nat mogen worden in een drybag te doen en die in je normale dagrugzak te stoppen, het is alleen wel weer een extra handeling om je spullen uit je drybag te pakken en misschien minder handig met wanten aan. Het opberghoesje van de genoemde waterdichte daypack is trouwens ook los te gebruiken als mini-drysack. Handig voor je powerbank!
Hoe regel je jouw Lapland reis?
Wij maakten onze Lapland reis naar Zweden met Voigt Travel. Deze reisorganisatie biedt avontuurlijke reizen naar Noord-Europese bestemmingen zowel in de winter als de zomer. Leuk aan Voigt Travel is dat je jouw ideale reis helemaal zelf kunt samenstellen, van accommodaties en tours tot je vlucht. Eventueel kun je ter plekke nog extra tours boeken of gewoon zelf op pad gaan met sneeuwschoenen of ski’s. Kies je voor gemak, dan kun je ook een totaalpakket boeken waarbij vlucht, accommodaties en tours allemaal bij de prijs inbegrepen zitten. Bekijk hier hun volledige aanbod voor reizen naar Lapland of lees hier meer over onze reis van Kiruna naar Björkliden in Zweeds Lapland.
Meer tips voor een Lapland reis in de winter
Wij bezochten Zweeds Lapland in de winter, maar je kunt ook eens denken aan winterspot in Levi, Finland. En wil je meer off the beaten track naar Lapland? Overweeg dan eens om naar Noors Lapland in de winter te gaan! Lapland in de zomer bezoeken? Lees dan onze tips voor een vakantie in Fins Lapland in de zomer.
Hi! Wat een fijne tips! Die gaan we zeker gebruiken. Vraagje over een thermohoesje voor de telefoon. Het product is niet zichtbaar in de link en ik kan online niets vinden. Hebben jullie nog een tip? Bedankt alvast!
Hoi Linde, Fijn dat je wat aan onze tips hebt! Ik heb de link aangepast. Hij is alleen nog bij Apple verkrijgbaar zag ik. Daar hebben wij hem destijds ook gekocht.
Hoi, super handige tips! Zelf heb ik ook een Olympus toestel en ik vroeg me af welke lens jullie gebruikt voor het Noorderlicht? En de rest van de reis hebben jullie de gewone lenzen gebruikt of die speciaal geschikt zijn voor vrieskou? Alvast bedankt!
Hoi Mayke, ik heb de Noorderlicht foto’s gemaakt met een Sony camera (Sony A7II), met 28-70mm kitlens. Dat ging prima. Als je de keuze hebt, zou ik kiezen voor een groothoeklens of een zoomlens met groothoek. Omdat het Noorderlicht ook beweegt, kun je op deze manier het meeste op je foto krijgen. Succes!
Hoi vraagje…is een gewone skibroek (met thermolegging uiteraard) voldoende? Moet je op iets speciaals letten bij aanschaf? Fleece voering bvb
Hoi Lieke, wij hadden zelf gewoon een normale skibroek met daaronder een thermolegging en dat was voldoende. Voor de tours waarbij je lang buiten bent (bijvoorbeeld de huskytocht), krijg je vaak van de tourorganisatie nog een hele warme overall of pak wat je over je skikleding aantrekt. Daarmee blijf je zeker voldoende warm. Voor je handschoenen moet je wel echt gaan voor handschoenen die -20 aankunnen. Vaak zijn dit wel wat duurdere handschoenen met binnenhandschoen, maar dat is de investering wel waard.
Hi,
Super fijn deze tips, ik ga namelijk volgende maand naar Levi!!
Hebben jullie ervaring met bepaalde tours van getyourguide? Het is wat prijziger en ik wil niet mijn geld kwijtraken en zeker goed besteden :)
Het is alweer enige tijd geleden dat Debra (de schrijfster van dit artikel) deze trip heeft gemaakt. Zij heeft de tours toen ter plekke geregeld. Onze eigen ervaring met het boeken via GetYourGuide is positief. Het is fijn dat je reviews kunt checken en de verschillende aanbieders allemaal op een rij hebt en met elkaar kunt vergelijken. Ik zou goed de beschrijvingen checken, maar uiteindelijk bieden de meeste organisaties wel ongeveer hetzelfde.