Meteen naar de content

De Liechtenstein Trail: het hele land door in één wandelroute

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Liechtenstein

Wandelvakantie

In september liep ik de ruim 75km lange Liechtenstein Trail. Een gevarieerde hiking trail waarmee je in 3 tot 5 dagen heel Liechtenstein doorkruist. Zelf liep ik de wandelroute in 3 dagen en vond het een geweldige manier om Liechtenstein te verkennen, een land waar ik zelf ook niet eerder was geweest.

Omdat Liechtenstein een van de kleinste landen ter wereld is (6e op de lijst), kun je het volledige land te voet doorkruisen en dat idee sprak mij heel erg aan! Hoe mijn ervaring was en hoe je de wandelroute zelf regelt lees je in dit artikel.

etappe Triesenberg - Vaduz, liechtenstein

Wat maakt de Liechtenstein Trail leuk?

Zoals gezegd vond ik het zelf een heel leuk idee dat je wandelend een volledig land doorkruist. Veel mensen vinken Liechtenstein in een middagje af als weer een nieuw land op hun lijstje. Maar persoonlijk wil ik toch iets meer van een land ervaren, hoe klein het ook is. De Liechtenstein trail is zo ontworpen dat je echt een totaalbeeld van het land krijgt. De hiking trail voert je door berglandschappen en dorpen, langs wijngaarden, over het platteland en door hoofdstad Vaduz. Na 3 dagen wandelen heb ik echt het idee dat ik Liechtenstein goed heb leren kennen en heeft het stempeltje in mijn paspoort toch meer betekenis gekregen.

De Liechtenstein Trail fietsen

Wist je dat je de Liechtenstein Trail ook kunt fietsen? Voor fietsers is er namelijk een aangepaste fietsroute van 85 km beschikbaar. Deze route is verdeeld over 3 etappes. Hou er wel rekening mee dat de route je door berglandschappen voert en dat je hem daarom het beste op een e-bike kunt doen, tenzij je een getrainde fietser bent natuurlijk.

Route en etappes

Zoals gezegd is de Liechtenstein Trail (ook wel Liechtenstein-weg genoemd) een wandelroute van ruim 75km. Hij is opgedeeld in 12 kleine etappes. Deze zijn weer samen te voegen tot 5 grote etappes:

  1. Balzers – Triesenberg (16km)
  2. Triesenberg – Vaduz (10km) + bonus etappe: rondje Vaduz (5km)
  3. Vaduz – Schaan – Planken – Nendeln (17km)
  4. Nendeln – Ruggell (15km)
  5. Rugell – Schaanwald (19km)
  6. Bonus etappe: Malbun (7km)

Als je even rekent, kom je op een totaal aantal kilometers van meer dan 75km. Het rondje door Vaduz en de hike bij Malbun worden namelijk niet meegerekend in de oorspronkelijke route. Deze zijn later aan de de Liechtenstein-weg toegevoegd. Ik raad wel aan deze mee te nemen in je routeplanning, omdat ze wel degelijk iets toevoegen.

Hoeveel tijd heb je nodig voor de Liechtenstein Trail?

Wil je de route in een rustig tempo lopen en voldoende tijd hebben om zowel Vaduz te zien als Malbun, trek dan 5 dagen voor de route uit en eventueel een extra reisdag voor aankomst en vertrek.

Op de officiële website van de Liechtenstein Trail vind je suggesties voor een reisschema en pakketten voor het boeken van de trail, incl. overnachtingen.

Liechtenstein weg wandelen

Mijn reisroute en dagplanning

Zelf ben ik in totaal 4 nachten in Liechtenstein geweest. Ik reisde met de trein en kwam op dag 1 pas in de avond aan. Ik heb daarna 3 dagen gewandeld. Op dag 5 heb ik in de ochtend een rondleiding in Vaduz gevolgd en ben ik rond het middaguur met de trein terug naar Nederland gereisd. Mijn reis zag er als volgt uit:

  • Dag 1: reisdag, avond in Balzers
  • Dag 2: wandeldag Balzers – Triesenberg – Vaduz (26km)
  • Dag 3: wandeldag Vaduz – Schaan – Planken – Nendeln – Bendern (26km)
  • Dag 4: wandeldag Ruggell – Schaanwald (19km)
  • Dag 5: ochtend in Vaduz, ’s middags met de trein naar Nederland

Vanwege beperkte tijd hebben we de etappe tussen Bendern en Ruggell overgeslagen en hier de bus genomen. Ook was er geen tijd voor het extra rondje bij Malbun. Dit laatste vond ik erg jammer en had ik achteraf liever anders gepland. Ik raad aan om een extra nacht in Liechtenstein te blijven, zodat je wel tijd hebt voor Malbun. Heb je die tijd niet, dan kun je eventueel het laatste deel van de hike vervangen voor Malbun. Ik vond zelf het stuk tussen Mauren en Schaanwald het minst bijzonder.

De Liechtenstein Trail dag tot dag

Om je een beeld te geven van wat je van de Liechtenstein Trail kunt verwachten, deel ik hieronder per dag de route, afstand, hoogtemeters, hotels waar we sliepen en wat je van de betreffende dag kunt verwachten.

Dag 1: aankomst in Balzers

  • Route: Amsterdam – Frankfurt – Zürich – Sargans (trein) – Balzers (bus)
  • Reistijd: +/- 10 uur
  • Overnachting: Hof Balzers – eenvoudig, maar net hotel met uitstekend ontbijt.
  • Restauranttip: Zentrum Balzers – prima restaurant in de buurt van het hotel.

Of je nu met de trein naar Liechtenstein gaat, de auto pakt of gaat vliegen, hou in je planning rekening met een reisdag. Het startpunt van de Liechtenstein Trail is in Balzers. Een accommodatie hier is dan ook aan te raden.

Castle Gutenberg

Wanneer je in de middag aankomt in Balzers, kun je een wandeling maken naar Castle Gutenberg. Dit Middeleeuwse kasteel torend hoog boven het dorp uit en biedt dan ook mooi uitzicht over de omgeving. Een leuke eerste kennismaking met Liechtenstein!

Dag 2: wandelen van Balzers naar Vaduz

  • Etappes: Balzers-Triesen (10km) / Triesen-Triesenberg (5,4km) / Triesenberg-Vaduz (8,5km)
  • Totale afstand: 26 km + extra kilometers in Vaduz
  • Wandeltijd: 7 uur, incl. pauzes
  • Hoogtemeters (deel 1): 600m stijgen/ 184m dalen (Balzers – Triesenberg)
  • Hoogtemeters (deel 2): 264m stijgen/ 692m dalen (Triesenberg – Vaduz).
  • Hoogste punt: 1.109m
  • Overnachting: Hotel Vaduzerhof – comfortabel hotel, middenin het centrum van Vaduz.
  • Restauranttip: Gasthof Au Vaduz – traditioneel comfort food, heerlijk na een lange wandeldag.

De eerste wandeldag vond ik gelijk een hele mooie. En dan met name etappe 2 en 3. Deze wandeldag bereik je het hoogste punt van de Liechtenstein Trail in het prachtige Triesenberg. Je wandelt door bossen en oude nederzettingen, wordt getrakteerd op mooie uitzichten en eindigt in Vaduz, de hoofdstad van Liechtenstein.

Etappes: Balzers – Triesen – Triesenberg

De Liechtenstein Trail begint met een rondje door Balzers en uitzicht op Castle Gutenberg. Pas nadat je Balzers ver achter je hebt gelaten begint de eerste klim naar Triesen. Hier heb je gelijk prachtig uitzicht op de Rijn, die de natuurlijke grens met Zwitserland vormt. Vanuit Triesen wandel je verder omhoog naar Triesenberg. Een mooi dorp met wederom schitterend uitzicht over Liechtenstein.

Lunchtip: zodra je Triesenberg hebt verlaten kom je in een prachtige oude nederzetting met houten huisjes in een glooiend groen landschap. Bovenaan het slingerpad staat een bankje. De perfecte plek voor je meegebrachte lunch!

Etappe: Triesenberg – Vaduz

In Triesenberg begint de laatste etappe van de dag. Deze etappe voert je langs enkele oude nederzettingen met houten huisjes in een glooiend groen landschap, je passeert de ruïnes van Schalun Castle en een uitzichtpunt met panorama uitzicht over Vaduz. Aan het einde van de route kom je langs het kasteel van de prins van Liechtenstein, dat hoog boven Vaduz uittorent. Ik vond dit een hele mooie etappe, het was zelfs een van mijn favoriete etappes van de trail!

Route inkorten: in Triesenberg kun je de bus nemen naar Vaduz. Ik vond het stuk van Triesenberg naar Vaduz echter wel heel mooi. Eventueel kun je ook het rondje door Balzers inkorten en beginnen in Triesen, als je 26km teveel vindt voor één dag.

Bus: Van Triesenberg (dorpscentrum) naar Vaduz – elke 30 min.

Dag 3: wandelen van Vaduz naar Bendern

  • Etappes: Vaduz (5,4km, optioneel) / Vaduz – Schaan (4,9km) / Schaan – Nendeln (7,6km) / Nendeln – Bendern (8,9km)
  • Totale afstand: 26km
  • Wandeltijd: 7 uur, incl. pauzes
  • Hoogtemeters (deel 1): 571m stijgen/ 576m dalen (Vaduz – Nendeln)
  • Hoogtemeters (deel 2): 269m stijgen/ 289m dalen (Nendeln – Bendern)
  • Hoogste punt: 794m
  • Overnachting: B-smart hotel – zeer comfortabel hotel in Bendern met heerlijke kamers, goed ontbijt en wellness.
  • Restauranttip: Bierbrouwerij Braustube – goed restaurant in Schaan met lokale keuken én bierbrouwerij.

De tweede wandeldag is ook weer erg gevarieerd en je ziet veel gezichten van het land in één dag. Je doorkruist de grootste plaats van Liechtenstein, Schaan en het pittoreske dorpje Planken. Je wandelt door bossen, langs wijngaarden en geniet van panoramische uitzichten.

wijngaarden Liechtenstein

Etappes: Vaduz – Schaan

Als je Vaduz nog niet bekeken hebt, dan start je deze wandeldag met een rondje door de hoofdstad. Je daalt af naar de Rijn, de natuurlijke grens met Zwitserland, passeert het Rode Huis en enkele wijngaarden. Via een wandelroute door de bossen kom je uiteindelijk aan in Schaan. Dit is, met 6.000 inwoners, de grootste stad van Liechtenstein.

Tip: ben je in het bezit van een Liechtenstein Adventure Pass? In Schaan kun je hiermee bij Demmel Kaffee gratis genieten van een heerlijke kop koffie. De gepassioneerde eigenaar laat je bovendien graag zien hoe hij de koffiebonen met zorg brandt.

Vaduz Liechtenstein

Etappe: Schaan – Nendeln

Het stuk door Schaan voert langs een drukke weg, maar zodra de route afbuigt richting de bergen, keert de rust terug en kun je weer volop genieten van de natuur. Via een steile klim door het bos kom je uit in het pittoreske plaatsje Planken. Het dorpje bestaat uit prachtige houten huizen en eindigt bij een schitterend uitzichtpunt met panorama uitzicht over Liechtenstein.

Lunchtip: wij kozen ervoor om in Planken te lunchen. Je vindt hier een bankje bij een water waterpunt met drinkwater. Je kunt er ook voor kiezen om door te lopen naar het uitzichtpunt en daar je lunch te nuttigen met weids uitzicht over Liechtenstein.

Etappe: Nendeln – Bendern

Na de lunch begint de afdaling naar Nedeln. Dit is een steile afdaling van 200m over een bospad en niet geschikt voor mensen die angstig zijn of slechte knieën hebben. Wandelstokken zijn hier in dat geval aan te raden.

Bus: Eventueel kun je voor deze afdaling bus 26 nemen van Planken, via Schaan naar Nedeln.

Eschnerberg Trail

Een wandeling door bewoonde gebieden

Na de afdaling zet je de wandeling voort van Nendeln via Eschen naar Bendern. Dit deel van de Liechtenstein Trail voert je voornamelijk door dorpen, wat het naar mijn mening iets minder bijzonder maakt, maar ook dit is Liechtenstein! Vanaf Eschen klim je echter weer omhoog en word je beloond met de prachtige Eschenberg loop, een panoramisch pad dat uitzicht biedt op het berglandschap, Eschen en Bendern. Onderweg passeer je nog een wijngaard, voordat je afdaalt naar Bendern. Zelf ben ik hier even omhoog gelopen, wat prachtige foto’s opleverde!

In Bendern begint de volgende etappe naar Ruggell (5,6km), maar je kunt ook, net als wij, overnachten in Bendern. Wij hebben deze etappe overgeslagen.

Route inkorten: wil je deze wandeldag inkorten, dan raad ik aan de bus van Nendeln. naar Bendern te nemen. Dit deel van de wandeldag vond ik zelf het minst bijzonder. Hoewel ik het laatste stuk langs de wijngaarden richting Bendern juist weer wel heel mooi vond. Wanneer je de LIstory-app gebruikt, zie je op de kaart enkele grote lussen die je kunt afsnijden om de route in te korten.

Bus: Van Nendeln (Clunia) naar Bendern (Post) – elke 30 min (B35).

wijngaard liechtenstein

Dag 4: wandelen van Ruggell naar Schaanwald

  • Etappes: Ruggell-Schellenberg (8,3km) / Schellenberg-Mauren (6km) / Mauren-Schaanwald (5,3km)
  • Totale afstand: 19,6 km
  • Wandeltijd: 6 uur, incl. pauzes
  • Hoogtemeters: 507m stijgen/ 479m dalen
  • Hoogste punt: 683m
  • Overnachting: B-smart hotel in Bendern – wij zijn met de bus van Schaanwald terug naar Bendern gereisd. Ik vond het heel fijn om een tweede nacht in dit hotel te slapen.
  • Restauranttip: Wirtschaft zum Löwen – proef hier de traditionele Käsknöpfle van Liechtenstein.

De laatste dag van de Liechtenstein Trail voert je naar de grens met Oostenrijk. Je doorkruist een prachtig natuurgebied, passeert oude kasteelruïnes, wandelt door dorpen en over het platteland. Het is niet het meest spectaculaire deel van de trail, maar het maakt je totaalbeeld van Liechtenstein wel compleet.

etappe Schaanwald Mauren, Liechtenstein trail

Etappe: Ruggell – Schellenberg

Ik schreef het al, wij hebben de etappe tussen Bendern en Ruggell overgeslagen. We namen ’s ochtends vroeg de bus van Bendern naar Ruggell en begonnen daar onze wandeling bij zonsopgang in Ruggell Riet, een natuurgebied in Noord-Liechtenstein dat bekend staat om de vele ooievaars en andere vogels. Hoewel het weer niet ideaal was, was het alsnog een mooie wandeling die ons naar de grenspost met Oostenrijk leidde. En zo hadden we officieel heel Liechtenstein doorkruist!

De trail gaat verder met een korte, steile klim naar Schellenberg. Ook hier word je weer getrakteerd op een panorama uitzicht. Het is niet voor niks dat de Liechtenstein-Weg ook wel de Liechtenstein panorama trail genoemd wordt!

Etappes: Schellenberg – Mauren – Schaanwald

Tussen Schellenberg en Mauren passeer je nog een oude kasteelruïne, leuk om een kijkje te nemen! Daarna vervolg je de etappe door de bewoonde wereld en passeer je diverse dorpen. Aan het einde van de Liechtenstein Trail heb je alle 11 dorpen van het land doorkruist! De route eindigt in Schaanwald, bij de grensovergang met Oostenrijk. Hier kun je de bus nemen naar je hotel.

Route inkorten: Je kunt de bus van Schellenberg of Mauren nemen om terug naar Bendern te reizen (als je daar overnacht). Je mist dan het laatste stuk van de trail, maar persoonlijk vond ik dit niet de grootste toevoeging aan de ervaring.

Bonusetappe Malbun

  • Afstand: 6,9 km
  • Wandeltijd: 2 uur
  • Hoogtemeters: 129m stijgen/ 520m dalen
  • Hoogste punt: 2.000m

De Liechtstein-Weg is geen bergroute. Je wandelt voornamelijk langs de flank van de bergen, doorkruist dorpen en bossen en ontdekt al wandelend de bezienswaardigheden van Liechtenstein. En juist daarom maakt de bonusetappe in Malbun de wandelroute compleet. Met de kabelbaan stijg je naar een kleine 2.000m. Hier start de wandeling van 7 km door het prachtige Alpen-landschap, uiteraard weer met de mooiste, panoramische uitzichten.

Neem de bus naar Joraboda in Malbun. Hier kun je de kabelbaan naar het beginpunt van de route nemen.

Tip: Dit is ook een leuke wandeling als je slechts twee dagen in Liechtenstein bent en meer wilt zien dan hoofdstad Vaduz.

Checklist voor de Liechtenstein Trail

Dag 5: Vaduz + reisdag

  • Route: Vaduz – Sargans (bus) – Zürich – Frankfurt – Amsterdam (trein)
  • Reistijd: +/- 10 uur
  • Tourtip: Stadswandeling Vaduz

Omdat mijn trein in de middag naar Nederland vertrok, had ik op de ochtend van dag 5 de tijd om Vaduz te bekijken. Deze tijd was namelijk net te kort om naar Malbun te reizen. Wij volgden een rondleiding door de stad en dat vond ik zeker iets toevoegen! Liechtenstein is een uniek land en er zijn zoveel interessante wetenswaardigheden en anekdotes dat een gids zeker toegevoegde waarde kan bieden. Je kunt een tour regelen via het stadskantoor of online boeken.

Stempel in je paspoort

Als je het leuk vindt kun je bij het tourism center in Vaduz voor een paar euro een stempel van Liechtenstein in je paspoort halen. Heb je een Liechtenstein Adventure Pass, dan is deze gratis.

Tips voor het plannen van de Liechtenstein Trail

Op de website van Liechtenstein Tourism vind je alles wat je moet weten over het plannen van de Liechtenstein trail. Hieronder licht ik de belangrijkste informatie voor je uit.

LIstory app

Ga je de Liechtenstein-Weg lopen, download dan de LIstory app. In deze app vind je alle etappes met gps-routes van de trail, maar lees je ook alle achtergrondinformatie en historische weetjes over de bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Hoewel de app heel waardevol is, heeft hij weleens moeite met de nauwkeurigheid van je actuele locatie. Ik raad daarom aan, om ook een kaart van Liechtenstein te downloaden in bijvoorbeeld de app van Maps.me. Bij twijfel kun je deze raadplegen.

Openbaar vervoer in Liechtenstein

Lukt het niet om op je start- of eindpunt langs de wandelroute een hotel te vinden? Er rijden door heel Liechtenstein bussen. Je kunt dus ook kijken naar hotels in een andere plaats. De bussen rijden vrij stipt. En ben je in het bezit van een Liechtenstein Adventure pas, dan reis je gratis. Het plannen van je busreis kan eenvoudig met Google Maps.

Hotels langs de Liechtenstein Trail

Omdat het busvervoer goed geregeld is in Liechtenstein, is het niet noodzakelijk precies op je start- of eindpunt van de betreffende wandeldag te overnachten. Hoewel dit natuurlijk wel het prettigst is na een lange dag wandelen. Het is een klein land en er is dus beperkte beschikbaarheid aan accommodaties. Reserveer je overnachtingen daarom op tijd. Zeker als je op zoek bent naar een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Tip: Op de website van Liechtenstein Tourism kun je ook pakketten boeken met overnachtingen en bagagevervoer.

Bagage vervoer

Het is niet nodig om de Liechtenstein Trail met al je bagage te lopen. Er is namelijk een bagageservice die jouw bagage ’s ochtends bij je hotel ophaalt en afgeeft op je volgende overnachtingsadres. Zo kun je de trail met alleen een daypack lopen. Je kunt dit de avond van tevoren regelen bij je hotel. Geef het voor de zekerheid ook alvast door bij je boeking.

Handige daypack: zelf liep ik de trail met de Mammut Lithium (20 liter). Echt een superfijne trekking rugzak! Ga je met bepakking lopen, dan is de 30 of 40 liter ook echt een aanrader. De tassen zijn helemaal ontworpen voor trekking en dragen super comfortabel.

Lunchpakket voor onderweg

Er zijn niet altijd restaurants en winkels op de route aanwezig, dus zelf lunch meebrengen is wel aan te raden. Vraag eventueel bij de hotels waar je overnacht om een lunchpakket. Dit is meestal wel mogelijk tegen betaling. Vraag dit de avond voor vertrek, om zeker te zijn dat je ’s ochtends op tijd op pad kunt. Sommige hotels maken een lunchpakket voor je, bij andere mag je deze zelf samenstellen van het ontbijtbuffet.

Liechtenstein Adventure Pass

Ik noemde hem al een paar keer, de Liechtenstein Adventure Pass. Je kunt deze pas voor één of meerdere dagen aanschaffen. Hiermee maak je gratis gebruik van het openbaar vervoer in Liechtenstein, ontvang je korting op diverse activiteiten en een aantal bonnen voor gratis drankjes en snacks. Zo haal je een gratis lekkernij bij een bakkerij in Vaduz, mag je twee wijnen proeven bij de winery van de prins en haal je een heerlijke kop koffie in Schaan.

De beste reistijd voor de Liechtenstein Trail

Omdat Liechtenstein in de Alpen ligt, kun je de trail het beste lopen tussen april en oktober. In het voor- en najaar zijn de ochtenden en avonden fris en de dagen korter. In de zomer kan de temperatuur hoger oplopen. Wat dat betreft zijn juni en september geweldige maanden om de wandelroute te lopen. Ga je in oktober, dan kun je genieten van prachtige herfstkleuren. Hou dan wel rekening met wat wisselvalliger en kouder weer.

De Liechtenstein Trail is het drukst in de zomermaanden, maar wordt ook niet overladen door toeristen. Toch is het in het hoogseizoen wel raadzaam je hotels tijdig te reserveren, in verband met beperkt aanbod.

Geiten liechtenstein

Veelgestelde vragen over Liechtenstein

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *