Meteen naar de content

Hiken in het Tatra gebergte in Slowakije

jorijn mulder, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Jorijn

Slowakije

Wandelvakantie

Wat Europese bestemmingen betreft is een vakantie in Slowakije duidelijk in opkomst, maar wordt in tegenstelling tot buurland Tsjechië nog niet zo veel bezocht door Nederlanders. Onterecht, want voor die paar uurtjes extra rijden krijg je prachtige berglandschappen en sprankelende natuur terug. Bijna 30 jaar na het uiteenvallen van Tsjechoslowakije, is Slowakije uitgegroeid tot een land met een duidelijke eigen identiteit. Hoofdstad Bratislava trekt veel bezoekers met haar schitterende oude centrum en vele uitgaansgelegenheden. Verder zorgen de vele kastelen die door het land te vinden zijn voor sprookjesachtige plaatjes. Maar Slowakije straalt duidelijk het meest als het aankomt op haar natuur. Wandelpaden in het Hoge Tatra gebergte voeren langs spitse bergtoppen en ijzige gletsjermeren. Routes in de Lage Tatra doorkruisen uitgestrekte landschappen en dichte bossen, waar een grote verscheidenheid aan flora en fauna te vinden is. Wil jij tijdens je vakantie wandelen in het Tatra gebergte in Slowakije? We delen de mooiste wandeltochten in zowel de Hoge als Lage Tatra van Slowakije.

slowakije bergen tatra

Het berglandschap van het Tatra gebergte in Slowakije

Slowakije is maar iets groter dan Nederland, maar bestaat bijna volledig uit bergen, waardoor het in vergelijking gek genoeg zowel weidser als compacter aanvoelt. Het duurt soms erg lang om met de auto van plek naar plek te reizen, maar als je op een heldere dag op een piek middenin het land staat, kun je letterlijk heel Slowakije zien. Het Tatra gebergte is eigenlijk een deel van de bergketen de Karpaten, die zich uitstrekt van Bratislava tot in Roemenië. Het Tatra gebergte kan weer worden opgedeeld in verschillende delen, waarvan de belangrijkste de Hoge Tatra en de Lage Tara zijn. De Hoge Tatra vormt de natuurlijke grens tussen Polen en Slowakije. Het grootste deel van het gebergte, inclusief alle hoogste toppen, bevindt zich in Slowakije. De hoogste top van de Tatra is Gerlachovský štít, op 2655 meter. De Lage Tatra is centraal gelegen en staat bekend als een van de mooiste natuurgebieden van centraal Europa. De hoogste top hier (Ďumbier) is “maar” 2043 meter. Ondanks dat dit verschil in hoogte niet heel groot is, verschillen de twee bergketens verder als dag en nacht en vormen een prachtige bestemming voor je vakantie in Slowakije. 

Slowakije bergen Tatra

Wandelen in de Hoge Tatra tijdens je vakantie Slowakije

Als je op zoek bent naar avontuur, kom je in het Hoge Tatra gebergte zeker aan je trekken. Dit bergmassief voelt uitermate woest en onherbergzaam, met scherpe pieken en soms bijna verticaal aflopende bergwanden. Dat de uitzichten een stuk dramatischer zijn dan in de Lage Tatra, heeft helaas wel tot gevolg dat het hier, vooral in het hoogseizoen, een stuk drukker is. De Hoge Tatra is verder erg geschikt voor dagtochten en minder goed voor meerdaagse hikes. Een tent neerzetten in deze bergen is naast verboden ook vrijwel onmogelijk door de aard van het terrein. Het is wel mogelijk om te overnachten in een van de berghutten die verspreid door het Hoge Tatra gebergte liggen, maar deze liggen over het algemeen een stuk lager. Hierdoor is het niet ideaal om ze als overnachtingsplek te gebruiken voor een meerdaagse route over de bergkammen.

Slowakije Hoge Tatra

Vysoké Tatry als uitvalsbasis voor trektochten in het Hoge Tatra gebergte

Het vertrekpunt van een aantal hikes in het Hoge Tatra gebergte is Vysoké Tatry, een dorpje gelegen aan de voet van de bergen. Er bevindt zich hier een groot aantal hotels, herbergen, resorts en restaurants. Omdat dit een bekende uitvalsbasis is voor veel trektochten, is het er in het hoogseizoen erg druk. Als je met een auto of camper reist, kan het dan ook verstandig zijn om de parkeerdrukte (en kosten) te vermijden en in het stadje Poprad te parkeren en vanaf daar de trein te nemen. Je kunt vanaf Vysoke Tatry ook nog een kleine shuttle trein nemen die je de eerste paar honderd meter de berg op brengt.

Door ons geselecteerde accommodaties in de omgeving van Vysoké Tatry

Priečne Sedlo circuit: een van de mooiste hikes in de Hoge Tatra

Eén van de avontuurlijkste en mooiste hikes in de Hoge Tatra in Slowakije, die je vanaf Vysoke Tatry kunt beginnen, is het Priečne Sedlo circuit. Je zal het Slowaakse woord Sedlo vaker tegenkomen op kaarten en beschrijvingen van het Hoge Tatra gebergte, dit betekent namelijk ‘zadel’ en duidt op een lager gelegen deel van een bergrug, waar je deze kunt oversteken. De eerste en laatste paar kilometer van dit circuit zijn hetzelfde, maar daartussen loop je via de vallei aan de ene kant van de bergwand omhoog, om aan de andere kant weer te dalen. De meeste mensen beginnen aan de westkant, maar in principe zijn allebei de richtingen net zo goed mogelijk. In beide valleien ligt ook een berghut waar je eventueel wat kunt eten en drinken. Eenmaal bij de sedlo aangekomen, kijk je uit op een steile rotswand waar je via ferrata door middel van kettingen, touwen en in de bergwand gebeitelde ladders omhoog (en aan de andere kant weer omlaag) moet klimmen. Weet dus waar je aan begint!

Slowakije Hoge Tatra Via Ferrata

Roháče – Spálená: wandel over de grens tussen Slowakije en Polen

Zoals gezegd vormt de Hoge Tatra de natuurlijke grens tussen Polen en Slowakije, een grens die nergens dramatischer in het landschap tot uiting komt dan bij het gebied Roháče – Spálená. Je kunt hier letterlijk over de grens lopen, die de vorm aanneemt van een scherpe bergkam. Dit gebied is iets minder goed bereikbaar en heeft geen duidelijk startpunt zoals Vysoke Tatry, maar de gedane moeite om dit stuk van de Hoge Tatra toch te bereiken, zal worden beloond met prachtige vergezichten en indrukwekkende rotsformaties. Er lopen hier veel paden, dus het is erg goed mogelijk om een eigen route uit te stippelen, maar een aanrader is om in ieder geval het stuk via de toppen Plačlivé, Ostrý Roháč en Volovec te lopen.

Slowakije Hoge Tatra

Wandelen in het Lage Tatra gebergte tijdens je vakantie Slowakije

Wie niet enthousiast wordt van de ruigheid van het Hoge Tatra gebergte, kan voor een wandeltocht misschien beter terecht in het groenere en meer idyllische Lage Tatra gebergte tijdens zijn of haar vakantie in Slowakije. Hier loop je afwisselend door dichte naaldbossen en over weidse bergvlaktes. De grotere mate aan begroeiing zorgt er ook voor dat hier meer dieren leven, zoals vossen, everzwijnen en veel verschillende soorten vogels, die je met een beetje geluk kunt spotten. Er leeft hier echter ook een dier dat je liever niet zomaar tegen het lijf loopt, namelijk de Europese bruine beer. Hoewel er vrij veel beren voorkomen in Slowakije, komen aanvallen op mensen eigenlijk bijna niet voor. Voor de zekerheid is het echter verstandig om op de paden te blijven en om uitsluitend overdag en bij voorkeur met anderen te lopen. Sommige wandelaars kiezen er ook voor om met een belletje te lopen, beren zullen zich namelijk bijna altijd uit de voeten maken als ze een mens horen aankomen.

Slowakije Lage Tatra

Meerdaagse hike door het Lage Tatra gebergte

Zoals gezegd leent de Lage Tatra zich een ook stuk beter voor een meerdaagse hike dan de Hoge Tatra. De meest voor de hand liggende route ligt tussen de dorpjes Donovaly en Telgárt. Deze duurt normaal gesproken vijf tot zes dagen, waarbij je in berghutten overnacht. Sommige van deze hutten zijn bemand en zelfs vrij luxe, andere zijn onbemand en erg basic, neem hiervoor dus zeker je eigen slaapzak en matje mee. Voor de luxere hutten is het belangrijk om te checken of reserveren nodig is tijdens de periode van je bezoek, voor de onbemande hutten is dit natuurlijk niet nodig, maar is er in het hoogseizoen wel een kans dat je met z’n allen op een kluitje ligt. Het is ook mogelijk om een tent mee te nemen en deze in de buurt van de hut op te zetten. Bedenk wel dat je vooral op hoogte zult overnachten, waardoor het zelfs in de zomer vrij koud kan zijn. Het is mogelijk om slechts een deel van de route van Donovaly naar Telgárt (of andersom) te lopen, er zijn meerdere plekken hiertussen waar je lopend of met een kabelbaan de bergen in kan.

Slowakije Lage Tatra

Je vakantie in Slowakije ontspannen eindigen

Ben je na het wandelen toe aan wat rust? Op elke straathoek in Slowakije lijkt wel een wellness resort te vinden. Sommige van deze zijn ongetwijfeld mooier dan anderen, dus doe goed onderzoek voordat je besluit ergens naar binnen te stappen. Een andere manier om te ontspannen met mooi weer, is om een van de meertjes of riviertjes op te zoeken in het lager gelegen deel van het land. Het meest in het oog springende is het stuwmeer Liptovská Mara, waar zich ook Tatralandia bevindt, een groot waterpark. Een andere activiteit die onmisbaar is tijdens je Slowakije vakantie is een bezoek aan één van de vele grotten die het land rijk is. De mooiste vind je in het zuiden, bij de bergketen De Slowaakse Karst, maar ook rond het Hoge en Lage Tatra gebergte zijn genoeg grotten te vinden. Twee bekendere zijn de Belianska grot in de Hoge Tatra en de Harmanecká grot in de buurt van het Lage Tatra gebergte.

Slowakijke Liptovska Mara Meer

Tips voor je uitrusting als je in het Tatra gebergte gaat wandelen 

Ga je in het Tatra gebergte wandelen tijdens je vakantie in Slowakije, dan is het verstandig om een goede wandeluitrusting mee te nemen. Denk aan een goede schoenen, een trekking rugzak en goede kleding. Voor de rugzak kunnen we de Osprey Sirrus/ Stratos aanraden. Lees onze bevindingen over deze hiking rugzak in onze review van de Osprey Sirrus/ Stratos. En ga je een meerdaagse trektocht maken in het Lage Tatra gebergte? Dan is de Grüezi Bag Subzero Downwool misschien een goede slaapzak voor jou. Deze lichtgewicht slaapzak is gemaakt van een unieke combinatie van dons en wol, waardoor de slaapzak niet alleen licht en compact is (ideaal dus voor trekkingen), maar ook geschikt is voor vochtig klimaat. Lees ook onze review van de Grüezi Bag lichtgewicht slaapzak. Daarnaast hebben we ook wandelstokken getest, die mogelijk van pas komen tijdens je wandelvakantie in Slowakije. 

Checklist voor je vakantie in het Tatra gebergte in Slowakije

 • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Ontdek het beste van Slowakije. Vind en vergelijk de leukste tours en boek ze alvast online
 • Plan meteen je reis: boek alvast voordelig je bus- en treintickets ter plaatse
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Bratislava op de fiets verkennen? Boek hier een fietstour of huur een fiets
 • Met de auto op vakantie? Voor Slowakije heb je een autovignet nodig. Regel deze eenvoudig online.

Wandelen in het Tatra gebergte in Polen

Zoals gezegd, loopt het Hoge Tatra gebergte verder door naar Polen. Een vakantie in Slowakije is dan ook goed te combineren met Polen. Zo kun je in Polen prachtig in het Tatra gebergte wandelen rondom Zakopane. Meer weten over deze regio? Lees dan onze tips voor een vakantie in Zakopane, Polen

Tip: Ook buurland Tsjechië is heel geschikt voor een wandelvakantie. Meer weten over de wandelroutes daar? Lees dan onze tips voor een wandelen in Tsjechië.

Wintersport in het Tatra gebergte in Slowakije

Als de eerste sneeuw begint te vallen, worden de berggebieden in Slowakije van wandelparadijzen omgetoverd tot skigebieden. Wie de Alpen gewend is zal waarschijnlijk niet onder de indruk zijn van het aantal en de kwaliteit van de pistes, maar desalniettemin is het een leuk alternatief gebied om eens op wintersportvakantie te gaan.

Bratislava als onderdeel van je vakantie Slowakije?

Je wandelvakantie in Slowakije is, zoals eerder genoemd, goed te combineren met een bezoek aan hoofdstad Bratislava. De stad heeft voldoende te bieden om je er een paar dagen te vermaken. Wil jij in korte tijd veel van de stad ontdekken? Dan is een fietstour in Bratislava een goed idee. Een andere, erg leuke manier om de stad te ontdekken is met een escape tour die je via een app zelfstandig kunt doen. 

Meer leuke dingen om te doen in Bratislava

 

 

Praktische informatie voor je vakantie in Slowakije

De beste reistijd voor een vakantie in Slowakije is wat weersomstandigheden betreft tijdens de zomermaanden. Het kan dan vrij heet worden, maar op hoogte is de temperatuur dan juist aangenaam. Wie de grootste drukte op de routes wil vermijden, kan echter beter aan het eind van de lente of het begin van herfst naar Slowakije vertrekken. Goed om te weten is dat je in Slowakije gewoon met de Euro kan betalen en dat de prijzen gemiddeld een stukje lager liggen dan in Nederland.

Vervoer tijdens je vakantie in het Tatra gebergte van Slowakije

Slowakije is verder prima geschikt om met de camper of caravan naartoe te reizen, er zijn genoeg campings te vinden. Meestal zijn deze vrij basic, maar daar staat tegenover dat je er ook niet veel voor betaalt. Een andere manier om naar en door Slowakije te reizen is met de trein. Of dit voor jou een goede keuze is, is afhankelijk van je precieze bestemming, maar voor veel startpunten van hikes in het Hoge en Lage Tatra gebergte is dit een prima optie. Met mobiele apps als Bookaway kun je van te voren je reis plannen en tickets kopen.

Vind al je bus- en treintickets >>

Met de auto op vakantie naar het Tatra gebergte in Slowakije

Ga je met de auto vanuit Nederland op vakantie naar Slowakije? Hou er dan rekening mee dat je hiervoor autovignetten nodig hebt. Wil je precies weten welke vignetten je nodig hebt voor jouw route? Op tolvignetten.nl kun je dit heel eenvoudig bekijken en je vignetten online regelen. 

Regel hier je autovignetten >>

Meer inspiratie voor een vakantie in Oost-Europa

Combineer jij je Slowakije vakantie met Tsjechië? Lees dan onze tips voor een rondreis Moravië of een vakantie Noord-Bohemen. Of lees onze andere blogs over Tsjechië. Of wat dacht je van een bezoek aan Bled, Slovenië of de bijzondere treinreis van Belgrado naar Montenegro: de Montenegro Express? Ook leuk is een vakantie Bulgarije of een bezoek aan de sfeervolle stad Plovdiv in Bulgarije of een stedentrip Sofia

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen