Meteen naar de content

Alles wat je moet weten over autovignetten en milieustickers

janneke dijkhuis

Door Janneke

Reistips

Reisvoorbereiding

Roadtrip

Een heerlijk vooruitzicht, Europa verkennen met je eigen auto. Reizen met het gemak van je eigen auto geeft een gevoel van vrijheid en het geeft je enorm veel flexibiliteit. Je bent niet afhankelijk van openbaar vervoer schema’s en je kunt dus gaan en staan waar en wanneer je wilt. Ook kun je lekker op z’n Nederlands de auto thuis volproppen met dingen en spulletjes waar je liever niet zonder wil. Ideaal dus! Voordat je vertrekt is het slim om te checken of je voor de geplande route een autovignet of milieusticker nodig hebt. Deze kun je namelijk gemakkelijk voor vertrek aanschaffen, zodat je reis soepeltjes verloopt. Wij delen alles wat je moet weten over deze officiële documenten die je nodig hebt tijdens je roadtrip door Europa!

Autovignetten wat zijn dit en wanneer heb je die nodig?

Laten we beginnen met een uitleg over deze verschillende documenten, wat zijn het en waarom heb je ze nodig? Een autovignet is een document dat bewijst dat je wegenbelasting betaald hebt. Er zijn een aantal landen die het autovignet verplicht stellen, zoals Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Slowakije en Roemenië. Naast een autovignet moet je soms ook betalen voor tolvignetten. Vooral wanneer je grote tunnels passeert zoals de Brennerpas en de Karawankentunnel dien je in het bezit te zijn van een (digitaal) tolvignet. Als laatste heb je tegenwoordig voor de steden in Duitsland en Frankrijk milieustickers nodig. Afhankelijk van de mate waarin jouw auto bijdraagt aan vervuiling kun je al dan niet een milieusticker bemachtigen. Er zijn verschillende kleuren stickers die onderscheid aangeven in welke mate je auto bijdraagt aan vervuiling. Op basis van je sticker mag je de binnensteden van veel Duitse en Franse steden al dan niet betreden met je auto.

Voor welke landen heb je autovignetten, tolvignetten of milieusticker nodig?

Steeds meer landen stellen het autovignet in. Tegenwoordig heb je naast Oostenrijk en Zwitserland, ook voor Hongarije, Slowakije en Roemenië een autovignet nodig. Het fijne is dat, m.u.v. Zwitserland, voor alle landen het vignet gedigitaliseerd is. Je hoeft dus niet meer old-skool naar de ANWB om je vignet te kopen. Wanneer een land, zoals Oostenrijk, ook voor bepaalde trajecten tol heft, dan zit dat bij het autovignet in wat je koopt. Je hoeft dus maar 1 document aan te schaffen. Een milieusticker heb je op dit moment alleen nodig voor bepaalde steden in Duitsland en Frankrijk. Reis je dus naar één van beide landen, dan is het goed om tevoren te checken of jij de milieusticker nodig hebt.

Op Tolvignetten.nl kun je jouw reisroute invoeren en precies zien welke vignetten en milieustickers jij nodig hebt tijdens je roadtrip.

huurauto-tsjechie-roadtrip

Autovignet Oostenrijk

Voor Oostenrijk wordt er onderscheid gemaakt tussen voertuigen lichter en zwaarder dan 3,500 kilo. Alle voertuigen tot 3,500 kilo dienen te beschikken over een autovignet. Voor voertuigen (inclusief caravans en campers) zwaarder dan 3,500 kilo gelden andere regels (Go Box). Het is nog steeds mogelijk om een fysieke sticker op je voorruit te plakken wat aangeeft dat je het autovignet gekocht hebt. Echter kun je tegenwoordig ook gemakkelijk het autovignet Oostenrijk digitaal regelen. Het vignet wordt dat aan je kenteken gekoppeld en je hoeft dus geen stickers op je ramen te plakken. Je kunt kiezen uit een autovignet Oostenrijk met een geldigheid voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Bij het digitaal aanvragen van het vignet kun je aangeven vanaf welke datum je het autovignet in wilt laten gaan. Je ontvangt dan binnen een werkdag een bevestiging van je vignet in je mailbox ontvangt.

pillerseetal-kitzbuheler-alpen-oostenrijk

Autovignet Zwitserland

Voor Zwitserland gelden dezelfde voorwaarden m.b.t. het gewicht van het voertuig. Voertuigen tot 3,500 hebben een autovignet nodig. Het verschil is echter dat je voor Zwitserland geen digitaal vignet aan kunt vragen. Na online je autovignet Zwitserland te hebben aangevraagd ontvang je dus na 1 tot 3 werkdagen per post een zelfklevend vignet wat je volgens instructie op je auto moet bevestigen. Voor Zwitserland kun je alleen een jaarvignet kopen.

Zwitserland_Flims_Caumasee

Autovignetten voor andere landen

Ook voor Hongarije, Slowakije en Roemenië heb je autovignetten nodig voor het gebruik van snelwegen. Deze vignetten voor deze landen kun je digitaal aanvragen. Voor Tsjechië, Bulgarije en Slovenië kun je het verplichte autovignet aan de grens kopen.

Huurauto-Slovenie-Culinair-Weekend

Milieusticker Duitsland

Bezoek je één van de Duitse steden dan heb je een milieusticker nodig. In de Duitse steden worden de plekken waar je verplicht bent om je sticker te tonen Umweltzones genoemd. Afhankelijk hoe vervuild jouw voertuig is koop je een groene of een gele sticker. De sticker is i.c.m. je kenteken geldig wat betekent dat je dus eigenlijk nooit een nieuwe sticker hoeft te kopen zolang je dezelfde auto hebt. De sticker plak je rechts onderaan op je voorruit. Na aanvraag van de Duitse milieusticker ontvang je de sticker 1- 3 werkdagen later per post.

Bremen

Milieusticker Frankrijk

Zonder een milieusticker, ook wel Eco sticker of certificat qualité de l’air genoemd, kom je een aantal Franse steden, arrondissementen of departementen niet meer in. De reden voor de milieusticker is hetzelfde als voor Duitsland, de luchtkwaliteit van de steden bewaken door sterk vervuilde voertuigen uit te sluiten. Voor Frankrijk geldt dat er 6 verschillende stickers zijn. Ook deze sticker kun je digitaal aanvragen via tolvignetten.nl en krijg je thuis opgestuurd.

Petit-Arc-de-Triomphe-parijs

Wil jij weten welke stickers jij nodig hebt voor jouw Europese roadtrip? Op tolvignetten.nl kun je eenvoudig jouw reisroute invoeren en zien welke autovignetten je nodig hebt voor jouw reis. Ook kun je hier alle genoemde vignetten direct digitaal aanvragen.

Inspiratie voor je roadtrip Europa

Weet jij al waar je naartoe gaat op je volgende roadtrip of kun je wel wat inspiratie gebruiken? Van mooie routes door Tsjechië tot gave fly & drives op de Canarische eilanden, wij geven je onze allerbeste tips voor een mooie roadtrip Europa >

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen