Meteen naar de content

Met de nachttrein naar Oostenrijk: Wenen en Innsbruck per trein

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Innsbruck

Oostenrijk

Tirol

Treinreis

Weekendje weg

Sinds het voorjaar van 2021 rijdt er een rechtstreekse nachttrein naar Oostenrijk. Vanaf Amsterdam (of Brussel) kun je nu met de Nightjet naar Wenen en Innsbruck reizen. Ideaal, want zo kom je uitgerust, en al vroeg in de ochtend, aan in Oostenrijk en kun je gelijk genieten van je vakantie! Maar hoe is het om met de nachttrein naar Wenen of Innsbruck te reizen? En wat is onze ervaring met de Nightjet slaaptrein? We delen onze ervaring met en tips voor reizen met de trein naar Oostenrijk, want als je eenmaal een keer met de nachttrein naar Oostenrijk bent gereisd, wil je niet meer vliegen! Er rijdt overigens een zelfde trein rechtstreeks naar Praag. Dus ook als je met de trein naar Tsjechië wilt, heb je wat aan deze tips voor de slaaptrein!

Wil jij met de nachttrein naar Oostenrijk? Vind hier je treintickets >>

Waarom met de nachttrein naar Oostenrijk?

Ten eerste is treinreizen duurzamer dan vliegen, maar er zijn meer redenen waarom met de trein naar Oostenrijk reizen zo interessant is. Ga je met de nachttrein naar Wenen of Innsbruck, dan vertrek je aan het begin van de avond vanuit Nederland en kom je ’s ochtends rond 9.45 uur aan in Innsbruck of Wenen. Het lijkt misschien een lange rit, maar het grootste deel van de reistijd breng je slapend door en je verliest geen kostbare vakantiedag tijdens het reizen. Ga je vliegen, dan moet je ofwel extreem vroeg je bed uit of je verliest minimaal een halve vakantiedag aan reistijd. En ga je met de auto, dan verlies je een volle vakantiedag of kom je vermoeid aan, omdat je ’s nachts rijdt. De nachttrein naar Oostenrijk is dan misschien iets duurder dan vliegen naar Wenen of Innsbruck (afhankelijk van het soort plaats dat je boekt), maar de tijd die je effectief overhoudt om te genieten van je vakantie maakt dat meer dan goed! Bovendien liggen de treinstations in het centrum van de stad en kun je vanuit de trein zo naar je hotel wandelen. Dat scheelt dus weer taxikosten en/of reistijd vanaf het vliegveld! 

Nightjet innsbruck trein oostenrijk

Hoe reis je met de trein naar Wenen of Innsbruck?

Wil je rechtstreeks met de trein van Amsterdam naar Wenen of Innsbruck reizen, dan kan dit met de Nightjet. Deze gaat één keer per dag en vertrekt om 19.30 uur uit Amsterdam, 20.00 uur uit Utrecht en 20.30 uur uit Arnhem (bekijk hier de actuele treintijden voor jouw vertrekdata) en komt rond 09.45 uur aan in Innsbruck of Wenen (de trein splits zich in Nürnberg). Je kunt verschillende soorten plaatsen boeken. Een zitplaats is natuurlijk het goedkoopst, maar ook een stuk minder comfortabel. Daarnaast kun je een ligplaats (couchette) boeken in een 4- of 6-persoons coupé of een slaapplaats in een gedeelde of privé slaapcoupé voor 1, 2 of 3 personen. Deze laatste is de duurste optie, maar ook veruit het meest comfortabel, omdat je in een echt bed slaapt en een wastafeltje met spiegel in je coupé hebt, waar je je kunt opfrissen en je tanden kunt poetsen. Je kunt de slaapplaats ook nog upgraden naar een luxe slaapplaats. Je hebt dan een eigen toilet en douche in je coupé. Bij de slaapplaatsen krijg je ook een iets uitgebreider ontbijt dan bij een ligplaats én je ontvangt een welkomstdrankje. 

Hoe boek je de Nightjet naar Oostenrijk?

Je kunt de Nightjet heel eenvoudig boeken via NS Internationaal. Zelf heb ik meerdere keren met Nightjet gereisd en de eerste keer via Nightjet zelf geboekt en de keren daarna via NS Internationaal. Mijn ervaring is dat de website van NS vele malen duidelijker is en het boeken een stuk eenvoudiger en sneller ging. De tarieven zijn exact gelijk op beide sites, net als de beschikbare plekken. Bijkomend voordeel is dat je jouw treinticket na boeken in de NS Internationaal app kunt ophalen en deze zo altijd bij de hand hebt, incl. actueel reisschema. Via Nightjet vond ik dit een stuk minder handig werken. Ga je treintickets zoeken voor de nachttrein naar Oostenrijk, let dan op dat je ‘avond’ selecteert om beschikbare tickets voor de Nightjet te vinden. Deze rijdt tenslotte niet in de ochtend en middag. 

Boek hier je treinticket >>

nachttrein oostenrijk, innsbruck en wenen trein naar innsbruck oostenrijk

Kosten nachttrein Oostenrijk

De kosten voor de nachttrein naar Innsbruck en Wenen hangen af van de datum en soort plaats die je boekt. Zelf betaalde ik voor een retourtje met de trein van Utrecht naar Innsbruck, in een 2-persoons slaapcoupé €378 p.p. (midflex tarief). Dit lijkt op het moment van schrijven ook de vaste prijs voor deze tickets (€299 voor non-flex tarief), zowel voor de trein naar Wenen als naar Innsbruck. Een ligplaats in een gedeelde couchette kost €159 retour en een zitplaats €59. Wil je weten wat de trein naar Oostenrijk je gaat kosten op jouw reisdata?

Bekijk hier de actuele tarieven >>

Hoe ziet een slaapplaats in de Nightjet eruit? 

Tijdens mijn reis met de slaaptrein naar Innsbruck reisden we met 2 personen en hadden we een slaapplaats in een 2-persoons slaapcoupé geboekt. We hadden de coupé dus voor onszelf. Wanneer je in de trein stapt is de coupé voorzien van twee zitplaatsen met tafeltje. Ook is er een wastafel met spiegel aanwezig. Wanneer je wilt slapen vraag je de host van jouw treinstel om je bed voor je klaar te maken. Hij of zij klapt de stoelen dan in en haalt de bedden tevoorschijn. Zo wordt jouw coupé ineens omgetoverd tot slaapcabine!

Hoeveel bagage kun je meenemen?

De coupé is niet groot. Zelf reisde ik de eerste keer met een grotere koffer (zie foto hierboven). Deze paste er maar net in. Bovenin de cabine is wel ruimte om bijvoorbeeld twee backpacks of ski’s neer te leggen. Maar om een koffer daarop te tillen is wat lastig. Hoewel je dus geen limiet hebt aan je bagage, is de ruimte hiervoor wel beperkt en is het aan te raden niet een al te grote koffer mee te nemen of te reizen met een duffel reistas of backpack. Heb je ski’s of een snowboard mee, dan kun je deze wel bovenin de coupé opbergen. 

Meer praktische informatie over je slaapcabine in de trein naar Oostenrijk

Boek je een privé slaapcoupé, dan kun je deze ook afsluiten. Je krijgt hiervoor een pasje waarmee je jouw deur op slot kunt doen als je de coupé verlaat. Van binnenuit kun je de coupé ook op slot doen. Verder zijn er voldoende stopcontacten aanwezig om je laptop en telefoon op te laden. En ook hebben de slaapplaatsen een eigen leeslampje. Omdat ik zelf niet in een couchette heb gereisd, kan ik hierover niks zeggen, maar ik verwacht dat dit ook hier aanwezig is. Verder is er airco/ verwarming aanwezig die je zou moeten kunnen reguleren in je cabin, maar dit werkte bij ons niet altijd heel goed. 

trein oostenrijk slaaptrein, nightjet oostenrijk

Mijn ervaring met de nachttrein naar Oostenrijk

Zelf heb ik het treinreizen met de Nightjet naar Innsbruck als comfortabel ervaren. Ik woon in Utrecht, dus het was ook heel relaxed om gewoon vanuit je woonplaats op de trein te kunnen stappen en op je vakantiebestemming uit te stappen. Echt ideaal vond ik! Wij hadden met z’n tweeën een privé slaapcoupé. De bedden waren echt prima. De coupé is misschien aan de krappe kant als je met een grote koffer reist, maar verder had ik echt niks te klagen. Er zit een wastafeltje met spiegel in de coupé, wat wel fijn is om je tanden te poetsen e.d. Wij hadden een gedeeld toilet op de gang en die werd erg goed schoon gehouden. Je deelt deze maar met een aantal coupé’s, dus hij is ook niet steeds bezet. Verder kun je eten en drankjes in de trein kopen, maar dit was redelijk prijzig. Wij hadden zelf een flesje wijn van huis meegenomen, iets dat ik zeker kan aanraden. Het ontbijt was prima. Je kunt de avond van tevoren aankruisen wat je wilt hebben (denk aan broodjes, beleg, koffie, yoghurt etc) en kunt de volgende ochtend zelf aangeven wanneer je het wilt hebben. De host zal dan eerst je coupé weer ombouwen naar zitcoupé en daarna je ontbijt serveren. 

Persoonlijke tip: ben je een echte koffieliefhebber? De koffie in de Nightjet is niet echt heel lekker. Zelf reis ik altijd met een mini espressomachine van Koffiemaatje en die komt in de nachttrein ook echt goed van pas. Daarmee heb je een echt lekker kopje koffie bij het ontbijt. Zie ook onze tips voor draagbare koffiemachines en handige gadgets om koffie te zetten onderweg. 

Hoe heb ik geslapen in de Nightjet naar Oostenrijk?

Toegegeven, echt goed heb ik niet geslapen. Het schommelen van de trein is wel fijn en de bedden zijn prima in orde, maar het was bij ons de eerste keer erg warm in de coupé en we wilden ook graag wat frisse lucht binnen hebben. We hadden daarom het raampje opengelaten, wat natuurlijk veel lawaai oplevert. Ik raad dan ook zeker aan oordoppen mee te nemen als je met de trein naar Wenen of Innsbruck gaat. Toch kwam ik, ondanks de onrustige nacht, wel uitgerust in Innsbruck aan. Je hebt dan al ontbeten en kunt zo aan je eerste vakantiedag beginnen. Heerlijk vond ik dat! Op de terugweg heb ik overigens een stuk beter geslapen. 

nachttrein wenen innsbruck, oostenrijk ontbijt nightjet

Vaker met de trein naar Oostenrijk

Na bovenstaande eerste ervaring ben ik inmiddels vaker met de nachttrein naar Innsbruck gereisd, waaronder in de winter. Mijn ervaring was hetzelfde als de eerste keer, behalve dat de verwarming beter te reguleren was en we het raampje dit keer gesloten hielden ’s nachts. Natuurlijk heb je niet de beste nachtrust, maar die heb je op een vroege ochtendvlucht ook niet. Al met al slaap je toch heel wat uurtjes en je haalt echt alles uit de dagen dat je vakantie hebt. Het enige echte nadeel vind ik de prijs. We hebben daarom de laatste keer voor een combinatie gekozen, waarbij we op de heenweg met de nachttrein naar Oostenrijk reisden en op de terugweg vlogen. Hierdoor kwamen we beter uit met reistijden op de heenweg en bespaarden we kosten op de terugweg. Dit kan dus ook zeker een tip voor je zijn als je geen zin hebt in een vroege ochtendvlucht op de heenweg. 

Route nachttrein Wenen en Innsbruck

Wil je met de Nightjet reizen? Je kunt natuurlijk ook naar andere plaatsen in Oostenrijk (of Duitsland) met de trein reizen. De Nightjet naar Wenen en Innsbruck stopt in Duitsland in Keulen, Bonn, Koblenz, Mainz, Frankfurt, Würzburg en Nürnberg. De trein naar Wenen en Innsbruck splitst zich in Nürnberg. Vanaf daar rijdt de trein naar Innsbruck via Augsburg, München en Rosenheim naar Oostenrijk en de trein naar Wenen via Regensburg. In Oostenrijk is het mogelijk uit te stappen in de plaatsen Kufstein, Wörgl en Jenback (trein naar Innsbruck) of Passau, Wels, Linz, Amstetten en St. Pölten (trein naar Wenen). 

Voor het splitsen van de trein hoef je niet van plaats te wisselen, je krijgt altijd plaats toegewezen bij het boeken van je treinticket. Deze bevindt zich al in het juiste deel van de trein voor jouw eindbestemming.

Onze tips voor als je met de trein naar Wenen of Innsbruck gaat

Hierboven heb ik al een aantal tips gegeven voor het reizen per trein naar Wenen of Innsbruck, hieronder zet ik ze nog even voor je op een rijtje! 

 • Neem eten en drinken mee van huis als je kosten wilt besparen (ontbijt wordt wel verzorgd, daar hoef je niet aan te denken). 
 • Neem oordopjes en eventueel een slaapmasker mee voor een betere nachtrust.
 • Reis met een niet al te grote koffer of kies voor een backpack of weekendtas i.v.m. beperkte opbergruimte. 
 • Doe de spullen die je bij de hand wilt hebben tijdens de treinreis (o.a. slaapspullen) in een losse tas. Vanwege de beperkte bewegingsruimte in de coupé is het namelijk niet zo handig als je nog vanalles uit je koffer moet halen.  
 • Hoewel de trein aardig op schema reist, is het verstandig rekening te houden met mogelijke vertragingen. Het gaat hier tenslotte wel om een treinreis van zo’n 14 uur. Oponthoud onderweg kan dus voorkomen. 
 • Download je treintickets in de app van NS Internationaal.

Auto huren in Oostenrijk

Ga je met de trein naar Oostenrijk, maar wil je tijdens je vakantie met de auto meer van de omgeving verkennen? Dan kun je ook een auto huren in Innsbruck of Wenen. Wil je all-inclusive een auto huren, zonder bijkomende kosten voor bijvoorbeeld verzekering, dan raden we Sunnycars aan.

Vind hier je huurauto >>

4 reacties

 • Roland Hofmeester 31 oktober 2021 - 11:17

  Ten eerste is treinreizen natuurlijk een stuk duurzamer dan vliegen,
  Prima artikel verder, maar allerlei onderzoek naar duurzaamheid laten zien dat vliegen, zeker op grotere afstanden en al helemaal op minder drukke bestemmingen altijd duurzamer is dan de trein. Denk bv. aan de milieubelasting van het aanleggen en onderhoud van het railnetwerk (veel beton en ijzer wat hoge co2 belasting oplevert).
  Graag dit soort “natuurlijk is het duurzamer” uitspraken dus niet gebruiken.

 • Bianca Dorresteijn van 3 juni 2022 - 11:48

  Mag de hond ook mee

  • Mirjam 3 juni 2022 - 13:16

   Hoi Bianca, dit moest ik ook even opzoeken, maar het kan wel. Zie deze link voor meer informatie hierover.

 • Jan Binnendijk 12 september 2022 - 19:46

  Wat Couchettes betreft, ik ben een aantal malen met de “Alpen Express” op wintersport geweest.. de 4 persoons vond ik het fijnste, omdat de zitplaatsen niet recht tegenover elkaar zitten, zodat ik mijn lange benen goed kwijt kon.
  Ik ben iemand die overal en altijd goed kan slapen, dus daar heb ik geen klachten over, en de meeste medereizigers hebben er ook geen bezwaar tegen als ik vraag om op het bovenste bed te slapen.
  De Couchette delen met andere mensen vind ik niet zo’n bezwaar, je leert weer eens andere mensen kennen, en over het algemeen waren mijn Couchettegenoten prettige mensen in de omgang, je gaat op vakantie, of je komt terug.. dus ben je vaak in een opperbeste stemming
  ’t snachts reizen maakt inderdaad dat je uitgerust aankomt, de dag van vertrek heb je overdag alle tijd om je koffer te pakken, of nog gewoon naar je werk te gaan (scheelt weer een vrije dag), Vrijdag vertrekken.. zaterdagmorgen aankomen, en doorgaans betekent dat in je hotel inchecken, je ski’s of snowboard in de “Ski-Room” zetten, koffers op je kamer, ’t dorp in.. hapje eten, skipassen halen, en kort na de lunch sta je op de piste!, op de vertrekdag sta ik doorgaans ook nog tot vroeg in de middag op de piste..
  De service aan boord kan verschillen met NightJet, of andere bedrijven, maar over het algemeen heb ik niets te klagen..(ik overweeg zelfs om ooit eens een “Wereldreis” te maken per trein..

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen