Het Pieterpad lopen: Alles over de ultieme wandeltocht door Nederland
Het Pieterpad de beroemdste langeafstandswandeling van Nederland. In 498km voert het Pieterpad je van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht, door studentenstad Groningen, de bossen van Drenthe, langs rivieren de Vecht en de Rijn, naar het heuvellandschap van Limburg. Als je het Pieterpad gaat lopen, komt daar de nodige voorbereiding bij kijken. Loop je specifieke etappes of volg je de hele Pieterpad route? Kies je ervoor om te kamperen of overnacht je liever in karakteristieke B&B’s? Zelf liep ik de eerste 300km van het Pieterpad in één keer en maakte deed ik de laatste etappes van het Pieterpad op een later moment. Ik deel graag mijn ervaringen, zodat je het Pieterpad lopen goed voorbereid kunt doen. Lees hier alle tips en tricks, leuke overnachtingen, informatie over de route en etappes van het Pieterpad en handige reisgadgets voor je wandeltocht.
Wil je de route van het Pieterpad op de fiets afleggen? Lees dan onze tips voor het Pieterpad fietsen.
De Pieterpad route van Pieterburen naar Maastricht
De Pieterpad route is 498 km lang en bestaat uit 26 etappes. De etappes van het Pieterpad zijn met zorg bedacht door ontwerpers Toos en Bertje. Zelf dacht ik wel even te kunnen ‘knippen en plakken’ in het reisschema, maar als je het Pieterpad in één keer wilt lopen, is het echt aan te raden om de etappes te volgen. Sommige zijn korter dan andere, maar om je benen voldoende rust te geven en blaren te voorkomen, zijn een paar minder heftige dagen zeker geen overbodige luxe. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het Pieterpad op te delen in meerdere lange weekenden of weekjes weg. Veel etappes beginnen of eindigen in plaatsen met een treinstation, waardoor je relatief makkelijk naar het begin- en eindpunt van een wandeling kunt reizen.
Tip: liever een complete Pieterpad wandelvakantie? Bij Eigen-wijze reizen kun je een complete Pieterpad-vakantie van 4, 6, 7 of 28 dagen boeken vanaf € 295,-
De juiste Pieterpad route vinden
De Pieterpad route is te herkennen aan de rood-witte markering, die op bomen, verkeersborden en paaltjes is aangebracht. Eigenlijk staat de route bijzonder goed aangegeven – zelfs in grotere plaatsen als Groningen, Coevorden en Hardenberg – maar soms slaat de twijfel toch toe. Er zijn namelijk meer langeafstandswandelingen met een rood-witte markering en logischerwijs verdwijnt er wel eens een bordje of sticker. Twijfel je? Op zulke momenten kun je in het Pieterpad boekje kijken, dat de route uitvoerig beschrijft. Heb je geen zin om een boekje mee te nemen, omdat je alle bagage op je rug meedraagt? Dan kun je via de officiële Pieterpad website een routekaart downloaden of via de app Route You GPS-gegevens opvragen. Werkt dit allemaal niet? Een simpel praatje met een buurtbewoner werpt meestal ook z’n vruchten af en is nog gezellig ook!
Waarom je het Pieterpad wilt lopen
Misschien klinkt het suf, moeilijk of stoffig: wandelen in eigen land heeft niet het spannendste imago. Toch is hiken door Nederland verrassend leuk. Je ontdekt je eigen land op een andere manier en merkt dat de gemeenschapszin en gastvrijheid in kleine dorpjes onverminderd aanwezig is. Onderweg drink je koffie in Twentse boerderijen, koop je ijs uit koelkastjes langs de weg, kook je met verse courgettes van de boer en schuil je in een ‘rust-schuurtje’. Het Pieterpad lopen staat gelijk aan avontuur (en afzien). 498 km wandelen – of een gedeelte daarvan – gaat niet zonder slag of stoot. Natuurlijk heb je momenten dat je op wilt geven door blaren, regen of lange, rechte wegen, maar uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid het. De etappes van de Pieterpad route zijn afwisselend genoeg om ondanks alles, benieuwd te zijn naar de volgende dag. En wie het wat rustiger aan wil doen, kan natuurlijk ook de Pieterpad etappes los van elkaar lopen. Alles in één keer is dus geen must!
De leukste en mooiste Pieterpad etappes
Zelf liep ik het Pieterpad van Pieterburen naar Millingen aan de Rijn. De leukste Pieterpad etappes, die ik tegenkwam tijdens mijn ‘monster-wandeltocht’, zet ik voor jullie op een rij. Natuurlijk zijn tal van andere stukken ook meer dan de moeite waard. Zo herinner ik me de prachtige polder tussen Groningen en Zuidlaren, de brede Rijn bij Lobith en de paars gekleurde Holterberg. Toch kan niet iedere etappe de mooiste zijn en zijn er uiteraard ook saaiere stukken op een wandeltocht van 498 km. Soms moet je een lange rechte weg aflopen om weer bij een mooi natuurgebied te komen, of heb je geen andere keuze dan een middelgrote stad te doorkruisen. Het hoort allemaal bij het avontuur: ‘Good things don’t come easy.’ Maar om je alvast een beeld te geven, zet ik de mooiste Pieterpad etappes op een rij!
Pieterpad etappe van Zuidlaren naar Rolde
Je loopt deze etappe van het Pieterpad door het noorden van Drenthe langs kuddes schapen, uitgestrekte graslanden, heide en hoge naaldbomen. Hier is het nog echt stil. Eigenlijk kom je bijna niemand tegen. Af en toe klim je over een houten trappetje om het prikkeldraad over te steken. Rolde is een lieflijk plaatsje met een verrassend grote horecadichtheid. Hier kom je bij van een geslaagde wandeldag.
Een fijne Pieterpad overnachting in Zuidlaren
Bij B&B Schipborg in Zuidlaren kom je tot rust aan de rand van het prachtige natuurgebied de Drentse Aa. Een overnachting in deze gezellig ingerichte boerderij is naast comfortabel, ook echt genieten. Je kunt mooie avondwandelingen maken (als je daar nog puf voor hebt), herten spotten vanaf het terras of uiteten gaan in het bijbehorende restaurant. ’s Ochtends krijg je een stevig ontbijt om je op weg te helpen met de volgende Pieterpad etappe van die dag.
Pieterpad etappe van Hardenberg naar Ommen
Wandelend langs de meanderende Vecht, maak je tijdens deze etappe van het Pieterpad kennis met het platteland van Overijssel. Bij de plaatselijke boer drink je koffie of eet je soep, gemaakt van groentes uit eigen tuin. De hoogteverschillen geven het landschap iets mysterieus. In het bos bij Ommen kun je heerlijk picknicken in de schaduw van naald- en loofbomen. Je komt langs zandduinen, die vernoemd zijn naar de Sahara, om uiteindelijk te arriveren in het levendige dorp. Als het mooi weer is, geniet je hier van een wit biertje op een terras aan het water, met uitzicht op de molen.
Overnachten in een trekkershut op camping de Koeksebelt, Ommen
Op camping de Koeksebelt in Ommen vind je het beste van twee werelden. Je slaapt op een prachtige plek in de natuur, maar je hebt toch een droge plek om uit te rusten van je wandeldag. Dit leuke trekkershutje heeft zelfs een eigen keuken om een maaltijd te bereiden. Ook kun je gebruik maken van het zwembad op de camping. Een erg leuke Pieterpad overnachting dus!
Pieterpad etappe van Ommen naar Hellendoorn
Dit is mijn favoriete Pieterpad etappe! (tenminste van de eerste 300km). Het pad neemt je meer naar de Besthmenerberg, de Archemerberg en de Lemelerberg, die eind augustus vol stonden met paars gekleurde heide. Op de Besthmenerberg kun je een uitkijktoren beklimmen voor een mooi uitzicht op Ommen en omgeving. Bijna de hele route van Ommen naar Hellendoorn is onverhard en onderweg zijn er genoeg plekken om koffie te drinken in de omgeving van de Sallandse Heuvelrug.
Overnachting in Bed & Breakfast Geertruidahoeve in Hellendoorn
Bed & Breakfast Geertruidahoeve straalt een thuisgevoel uit. De kamers zijn comfortabel ingericht en bieden een mooi uitzicht op de tuin. Het fijnste van deze B&B is dat het huis op een steenworp afstand van het Pieterpad ligt. Soms moet je een beetje omlopen om je accommodatie te bereiken, maar dat is hier niet het geval. ’s Ochtends kun je genieten van een lekker continentaal ontbijtje met verse koffie. Een ideale overnachting tijdens het lopen van het Pieterpad!
Pieterpad etappe van Laren naar Vorden
Deze bosrijke omgeving staat vol met landhuizen en kleine kastelen. Het wandelt rustig in de Achterhoek en het leven lijkt voort te kabbelen. In het centrum van Laren is een gezin een gezellig koffietuintje begonnen, waar je kunt opladen voor je aan de dagelijkse uitdaging begint. Vlak voor Vorden ligt camping de Goldberg, waar je plaats kunt nemen op het trekkerstentveldje en ‘s avonds een biertje kunt doen in de bruine kroeg op het terrein.
Een overnachting in Vorden in Familiehotel Bakker
Het familiehotel Bakker in Vorden is een begrip in de Gelderse plaats. Veel wandelaars en fietsers komen hier om te genieten van de rust en ruimte van de Achterhoek. Het kleine hotel heeft een grote tuin, waar de eigenaren gratis ontbijt serveren voor hun gasten. ’s Avonds kun je hier ook a-la-carte eten. Ideaal, als je na een lange wandeldag geen zin meer hebt om de hort op te gaan.
Kamperen of overnachtingen in een B&B tijdens het Pieterpad?
Ga je kamperen of kies je voor overnachtingen in B&B’s, als je het Pieterpad gaat lopen? Dit is iets om goed over na te denken voor je vertrek. Dit heeft invloed op de zwaarte van de wandeling en de hoeveelheid mogelijkheden voor overnachtingen na elke etappe van het Pieterpad.
Kamperen tijdens de Pieterpad route
Kamperen is avontuurlijk, aanzienlijk goedkoper en het aantal campings langs de route is meer dan voldoende. Toch maakt kamperen het Pieterpad lopen ook zwaarder. Voor je kunt rusten, moet je altijd eerst je tent op- of afbreken en als het regent en drogen je wandelsokken slecht. Als je kampeert moet je ook meer bagage meenemen: een slaapmatje, slaapzak, tent en eventueel een gasbrander en campingkookset. Ook als je lichtgewicht kampeerspullen koopt, weegt je bagage al snel 10-15 kg. Kamperen geeft wel flexibiliteit. Er is bijna altijd plek voor een trekkerstentje! Daarbij liggen campings vaak op prachtige plekken in het bos, aan rivieroevers of tussen de graslanden. Natuurlijk kun je overnachtingen op campings ook afwisselen met af en toe een overnachting in een B&B om een beetje op te laden. Iets dat ik vanuit mijn ervaring ook zeker kan aanraden!
Pieterpad overnachtingen in B&B’s
Langs de route liggen naast campings, ook meer dan genoeg Bed & Breakfasts. In het hoogseizoen is het aan te raden van tevoren te reserveren. Het is heel vervelend als je tijdens het lopen nog moet gaan bellen of noodgedwongen 5-10 km verder moet door gebrek aan accommodatie. Sommige B&B’s regelen ook bagagetransport of lunchpakketjes. Natuurlijk betaal je ervoor, maar het maakt het Pieterpad wel makkelijker. Een beetje comfort kan heel fijn zijn, tijdens zo’n fysiek zwaar avontuur.
Door ons geselecteerde accommodaties aan het Pieterpad
Auberge De Papenberg
Boutique Hotel
AFFERDEN | Overnacht in een authentieke boerderij in het nationale park de Maasduinen. Met eigen badkamer en koffie-en theefaciliteiten.
Het vlieghuisje
Bed & Breakfast
COEVORDEN | Mooie accommodatie op een rustige plek bij Coevorden. Ruime tweepersoonskamers met badkamer, inclusief uitgebreid ontbijt.
Fitz Roy Urban Hotel
Hotel
MAASTRICHT | Op 500m van het Vrijthof ligt dit hippe hotel in hartje Maastricht. Modern, stijlvol en met erg goed ontbijt.
Pieterpad overnachtingen bij Vrienden op de Fiets, via couchsurfing of AirBnB
Wil je niet kamperen en toch de kosten drukken? Dan kun je ervoor kiezen gebruik te maken van initiatieven als Vrienden op de Fiets, couchsurfing of AirBnB. Het voordeel hiervan is, dat je niet zoveel geld kwijt bent als bij het boeken van een B&B of hotel, maar wel een dak boven je hoofd hebt en geen tent hoeft mee te slepen. Je ontmoet veel leuke mensen onderweg, maar weet niet altijd op hoeveel comfort je kunt rekenen.
Georganiseerd het Pieterpad lopen?
Wil je graag het Pieterpad lopen, maar heb je geen zin om alles zelf te regelen? Bij Bookatrekking.com kun je de verschillende etappes van het Pieterpad voor je laten regelen als arrangementen. Je loopt de wandeltocht zelfstandig, maar alles eromheen, zoals route en overnachtingen, worden voor je verzorgd. Je slaapt in fijne B&B’s, je bagage wordt vervoerd en er wordt transport geregeld van en naar het start- en eindpunt. Zo kun jij je helemaal focussen op de wandeling zelf, zonder veel gedoe er omheen!
Wat je zeker mee moet nemen als je het Pieterpad gaat lopen
Ga je het Pieterpad lopen? Dan zijn er een aantal dingen, waar je zeker ruimte voor moet maken in je bagage. Zorg voor wasmiddel, een waslijn en voldoende wandelsokken (b.v.k. merinowol), zodat je voeten droog en schoon blijven. Eventueel kun je ook een lichtgewicht, opvouwbare afwasteil meenemen om een handwas in te kunnen doen. Neem een powerbank mee om je camera of telefoon onderweg op te laden. Een lichtgewicht gasbrandertje en pannetje zijn ook handig, net als een opvouwbare koffiefilter, camping bekers en besteksetje, zelfs als je kiest voor overnachtingen in B&B’s of hotels. Zo kun je onderweg je lunch klaarmaken, koffiezetten of een stuk fruit schillen. Verder kan ik deze microvezelhanddoek aanraden, omdat deze echt licht en compact is én supersnel droogt. Wel zo handig als je de volgende dag weer verder gaan wandelen.
Tot slot zijn blaarpleisters en verkoelende spiergel essentieel om er de volgende dag weer tegenaan te kunnen. Ook Dextro energie, Keks, ORS en koffiesnoepjes zijn fijn om op moeilijke momenten wat extra energie te krijgen.
Meer tips & tricks
- Loop je het Pieterpad in één keer? Vergeet dan niet om één of meerdere rustdagen in te plannen!
- Ga je kamperen? Check dan of je camping ook over een droger of centrifuge beschikt. Zo krijg je je wandelkleding ook droog als het regent.
- Soms overnacht je niet precies in een dorp. Een paar kilometer lijkt misschien weinig, maar lopend – en na een hele dag wandelen – voelt dit opeens een stuk verder. Plan daarom zorgvuldig wanneer je boodschappen doet, zodat je niet zonder eten komt te zitten of extra km’s moet maken voor je boodschappen.
- Neem een drinkzak mee, die je in je backpack kunt stoppen. Zo kun je makkelijk drinken zonder te stoppen met lopen.
- Nederlandse nachten zijn koud. Kies niet voor een zomerslaapzak, maar eerder voor een slaapzak met comfort temperatuur tussen de 0-5 graden, afhankelijk van het seizoen, waarin je reist. We kunnen deze slaapzak aanraden voor de Pieterpad trekking.
- Installeer een health app of neem een smartwatch mee, zodat je het aantal stappen en afgelegde kilometers bij kunt houden. Leuk als herinnering!
Meer inspiratie voor een vakantie in Nederland
Wil je het Pieterpad niet lopen, maar fietsen? Lees dan ons artikel over het Fietserpad! Wij schreven ook over mooie steden als Sittard, Den Bosch, Bergen op Zoom, Breda, Leeuwarden, Utrecht, Deventer, Eindhoven en Zwolle. Zin om het platteland te verkennen? Bekijk dan onze tips voor vakantie in Limburg of Schiermonnikoog Ook selecteerden wij leuke huisjes aan zee en leuke overnachtingen in Nederland.
Laat je horen