Het Pieterpad fietsen: ontdek Nederland via het Fietserpad!
Het Pieterpad is de bekendste lange afstandswandeling van Nederland. Het pad loopt van Pieterburen in het noorden van Groningen naar de Pietersberg in het zuiden van Nederland. Maar wist je dat je ook makkelijk langs het Pieterpad kan fietsen? En dat dit ook erg leuk is om te doen? Het Fietserpad, zoals de fietsroute van het Pieterpad genoemd wordt, volgt waar het kan de beroemde wandelroute en neemt je in zo’n 600 kilometer mee langs de mooiste landschappen van Nederland. Een absolute aanrader voor een fietsvakantie in Nederland en een leuke uitdaging voor als je eens wat anders wilt. Ook als je nooit eerder een fietsvakantie hebt gedaan hartstikke leuk om te doen. In dit artikel lees je een beknopte beschrijving per dag, aanraders voor slaapplekken en praktische tips voor als je het Pieterpad wilt fietsen.
Wil je het Pieterpad liever ter voet afleggen? Bekijk dan onze tips voor het Pieterpad lopen.
Fietsen langs het Pieterpad met de wind mee: van zuid naar noord
De officiële route van het Pieterpad loop van noord naar zuid, dus van Pieterburen naar de Pietersberg. Wij besloten echter de route ‘andersom’ te volgen, dus van Limburg naar Groningen. Op deze manier heb je de zwaarste etappes met heuvels in Limburg als eerste. Daarnaast waait er in Nederland vaak een zuidoostelijke wind en vergroot je op die manier de kans dat je wind mee hebt. En met de wind in je rug fiets je toch een stuk lekkerder dan met tegenwind. Het Pieterpad fietsen is niet heel zwaar. Ik ben geen ervaren fietser en reed op mijn gewone stadsfiets met drie versnellingen. Alleen in Limburg zijn er een aantal heuvels en ook bij Berg en Dal zijn er een paar pittige klimmetjes. Maar voor de rest is Nederland lekker plat en is de route dus goed te fietsen. Ook superleuk om te te doen voor een eerste fietsvakantie dus, omdat je hiermee een duidelijk doel en route hebt.
Het Fietserpad: bepaal de route
De route die wij volgden loopt een stuk door Duitsland en België. Wij gebruikte de route via de website RouteYou. Je kunt hier gratis een app downloaden en zo de route simpel volgen. Houd er rekening meer dat deze route niet altijd verharde paden volgt. Soms fiets je over een zandweg of over grindpaden. Niet altijd het makkelijkst misschien, maar wel heel avontuurlijk! Je kunt ter plekke altijd Google Maps aanzetten, maar onze ervaring is dat Google vaak kiest voor praktisch en snel. De mooiste weggetjes waarover wij hebben gefietst kwamen van RouteYou. Om bij het beginpunt te komen kun je de trein pakken naar Maastricht. Het is dan nog een kilometer of zes naar de Sint-Pietersberg, waar zich het officiële begin- of eindpunt van het Pieterpad bevindt. Wij legden de 575 kilometer af in negen dagen, maar je kunt natuurlijk zoveel kilometer op een dag fietsen als je zelf wilt.
Overnachten langs het Fietserpad, kamperen of slapen in B&B’s
Als je gaat kamperen hebben de meeste campings altijd een plekje voor fietsers en wandelaar en ben je dus vogelvrij. Maar ook als je niet zo van kamperen houdt, is het Pieterpad fietsen een aanrader en goed mogelijk. Langs de routes zijn ontzettend veel leuke B&B’s te vinden. Als je kiest voor die optie is het in het hoogseizoen wel handig om van tevoren te reserveren. Je wilt natuurlijk niet na een hele dag fietsen nog moeten zoeken naar een slaapplek. Je kunt kamperen en overnachten in hotels ook afwisselen en laten afhangen van hoe je je voelt per dag. Zelf heb ik tijdens het Pieterpad fietsen gekampeerd, maar ik heb hieronder een aantal leuke B&B’s voor je uitgezocht, voor als je voor deze optie kiest.
Door ons geselecteerde accommodaties
Het Agnetenklooster
Bed & Breakfast
MAASEIK | Een zeer mooie B&B in een prachtig gerestaureerd oud klooster vlakbij het centrum van Maaseik.
De Kastanjefabriek
Hotel
EIBERGEN | Dit voormalige fabriekspand is omgebouwd tot een modern hotel met comfortabele bedden.
DOOR ONS BEZOCHT
Restinn Emmen
Cottage
MEPPEN | Deze moderne versie van trekkershutten bieden de luxe van een hotel én een eigen priveplek
Fietsroute Pieterpad per dag
Deel 1 Fietserpad | Fietsen langs de Maas in Limburg en België
De eerste paar dagen fiets je letterlijk over het Pieterpad. De route volgt voornamelijk verharde wegen langs de Maas, net zoals de wandelroute. Je mag met de fiets in de trein, wij stapten in Maastricht uit en fietsten vanaf het station naar de Pietersberg wat voor ons het echte beginpunt van onze fietsvakantie is.
Dag 1: Van het startpunt bij de Pietersberg naar het Belgische Maaseik
De eerste etappe loopt van de Pietersberg naar Maaseik en is zo’n 65 kilometer lang. De weg naar Valkenburg gaat voornamelijk omhoog, maar eenmaal aangekomen kan je heerlijk naar beneden sjezen. Dit is een toeristische plek, voornamelijk door de beroemde grotten die er zijn, en dus ideaal voor een weekendje Limburg. Voor nu een prima plek dus voor een drankje op een van de vele terrassen. Je fietst vooral langs velden met appel- en perenbomen en op veel plekken kun je verse kersen en ander fruit kopen bij de boer. Vanuit daar fiets je via het Julianakanaal naar de Maas. Die meanderende rivier volg je aan de Nederlandse zijde totdat je bij Maaseik de grens oversteekt naar België. Maaseik is een kleine stad met een gezellig centrum. Perfecte plek voor de eerste nacht. Overnacht bijvoorbeeld in dit gezellige hotel, in een oud klooster of in een kasteel.
Dag 2: Fietsen langs de meanderende Maas
De tweede etappe fiets je weer langs het Pieterpad, dat ook hier voornamelijk de Maas volgt tot aan Venlo. Onderweg kom je langs kleine dorpen met grote kerken. Zorg dat je een van deze dagen een heerlijk stukje Limburgse vlaai eet, dat heb je wel verdiend na al dat trappen. Zin om midden in de stad Venlo te slapen? Dat kan in dit gezellige hotel. Heb je nog energie of geen zin in om in een stad te slapen, fiets dan nog een stukje door naar Lottum, een klein dorpje aan de Maas met gezellig restaurantjes dat vooral bekend is om de rozenkweek. De meeste tuinen zijn hier dan ook erg mooi, zoals in de knusse B&B Door&Roos. In Residence La Vie en Rose kun je goed uitrusten en een frisse duik in het zwembad nemen. Wij sliepen in onze tent naast Landhuis de Maashof aan het water.
Dag 3: Van Limburg naar Gelderland
De derde fietsdag van deze fietsvakantie in Nederland is de laatste dag dat je de Maas volgt en je verruilt Limburg voor Gelderland. Wij besluiten om iets van de route af te wijken en slapen in Berg en Dal. We fietsen hier dus niet precies langs het ‘echte’ Pieterpad. Zoals de naam Berg en Dal al doet vermoeden zijn hier behoorlijk wat bergen en dalen. Ik kwam ze niet allemaal fietsend omhoog en ben een paar keer afgestapt om een stukje te lopen, maar dit waren de enige keren van het hele Fietserpad. De bossen in deze omgeving zijn echt prachtig, dus dit is wederom een mooie fietsdag. Verwen jezelf met een lekker hotel na het omhoog fietsen van al deze heuvels! Bijvoorbeeld in Villa Dalhof. Ga je kamperen? Dat kan op camping De Grote Flierenberg naast een prachtige monumentale boerderij middenin het bos.
Deel 2 Fietserpad | Van de Achterhoek in Gelderland naar Twente in Overijssel
In het middelste gedeelte van deze route fiets je niet langs het officiële Pieterpad. Je maakt een d-tour door de Achterhoek en Twente en volgt vanuit daar de Duitse grens, die je af en toe oversteekt.
Dag 4: Tussen de molens en koeien en met het veerpontje naar Sinderen
Op de vierde dag van het Fietserpad verlaten we de Maas. De route naar Nijmegen via Mook is ook wat heuvelachtig dus bereid je weer voor op wat klimmen en dalen. Vanaf Nijmegen is de weg bijna vlak, volg je de kronkels van de Waal en fiets je door een mooi natuurgebied waar de koeien loslopen. Je kunt hier een stop maken bij een prachtige theetuin. Bij Millingen steken we met een veerpontje de Rijn over. Vanaf daar fiets je langs oude steenfabrieken naar de Duitse bossen. Vrij snel steek je de grens terug over en ben je weer in Nederland. De etappe eindigt in ’s-Heerenberg waar je je in dit prachtige kasteel uit de 12e eeuw kunt slapen. Fiets je liever nog wat verder en ga je kamperen? In Sinderen ligt De Buyl, een hele leuke natuurcamping. Tussen ’s Heerenberg en Sinderen ligt het plaatje Ulft. Hier staat de oude Dru fabriek waar de ouderwetse emaille pannen werden gefabriceerd. Het is nu omgebouwd tot een hip bedrijventerrein waar je ontzettend lekker en gezellig kunt eten bij Het Schaftlokaal.
Dag 5: Een lange dag fietsen door de Achterhoek
De vijfde dag is wat langer dan de vorige dagen en neemt je in zo’n 75 kilometer mee door de Gelderse achterhoek. Gelukkig is de route vandaag vrijwel helemaal vlak. Je komt door kleine dorpjes waar nog geen bakker te vinden is, dus houdt hier rekening mee voordat je vertrekt. Koeien, varkens, mais en graan, er lijkt geen einde te komen aan het aantal boerderijen. Je kunt slapen in het kleine plaatsje Eibergen, waar je een aantal grote supermarkten vindt en verschillende restaurants. Overnachten kun je bijvoorbeeld in de Kastanjefabriek aan de rand van het dorp. Dit is een voormalige fabriek die nu gerestaureerd is en omgebouwd tot hotel en ligt precies op de route. Een andere leuke optie als je gaat kamperen, is de popup camping Forrest Glamp, net iets buiten het centrum van Eibergen.
Dag 6: Bossen en boerderijen in Twente
Vanuit de Achterhoek fiets je vandaag zo’n 65 kilometer naar Twente. Het zijn vooral boerderijen, velden met mais, graan, gras en koeien die je tegenkomt. Ook kom je langs landgoed Springendal met een prachtig landhuis in een mooi bos. Je kunt overnachten in (of in de buurt van) Ootmarsum. Dit is een stadje dat bekend staat om de kunstgalerijen. De straatjes zijn smal en het stadscentrum heeft een nostalgisch karakter. Als je gaat kamperen kun je bij Camping Bij de Bronnen paalkamperen, dan sta je maximaal met drie anderen tenten in het bos. Je mag wel gewoon gebruik maken van de faciliteiten van de camping. Een leuke afwisseling met een gewone camping. Ben je onderweg zonder tent? Overnacht dan bijvoorbeeld in deze authentieke boerderij.
Deel 3 Fietserpad | Via Duitsland en Drenthe naar de eindbestemming Pieterburen in Groningen
Het laatste deel van het Fietserpad heeft de minste kilometers. Je zou ervoor kunnen kiezen om dag 8 en dag 9 te combineren in één dag. Wij kozen ervoor om deze laatste twee dagen elke dag wat minder te fietsen en het lekker rustig aan te doen. Deze dagen fiets je weer grotendeels langs het Pieterpad.
Dag 7: fietsend door Duitsland
Op de zevende dag fiets je bijna de hele route door Duitsland heen. Dit is niet het officiële Pieterpad dat je fietst, maar de weg is evengoed erg mooi. Het is een bosrijke omgeving met een paar kleine heuvels die prima omhoog te fietsen zijn. Terug in Nederland ben je niet langer in Gelderland maar in Drenthe. Je komt langs veel leuke, kleine dorpjes waar je kunt overnachten. Wij sliepen in Meppen. Camping Erve de Boemerang is absoluut een aanrader als je met de tent onderweg bent. Slaap je liever in een bed? Deze knusse cottages zijn een soort moderne trekkershut en dus heel geschikt tijdens het fietsen van het Pieterpad.
Dag 8: Een mooie dag door de Drentsche bossen en heide
Vandaag wissel je bos en heide continu af. De omgeving is echt prachtig, de wegen zijn goed begaanbaar en deze hele etappe van het Fietserpad is lekker plat. Een heerlijke dag dus. Onderweg kom je nog veel authentieke Drentsche boerderijen tegen die omgebouwd zijn tot airbnb’s of theeschenkerijen. Bij De Kastanjehoeve vlakbij Holsloot kun je heerlijke Drentsche heidethee drinken en super lekker boerderij ijs eten. De eindbestemming voor vandaag is Zuidlaren (inderdaad, van het bekende kinderliedje Berend Botje). Een gezellig stadje met zo’n 10.000 inwoners, waar je langs de hoofdstraat veel restaurants, barretjes, winkels en gezelligheid vindt. Overnachten kan in de oude boerderij Hoeve de Vredehof in het centrum van Zuidlaren.
Dag 9: De laatste dag van het Fietserpad door het Groningse platteland
Alweer de laatste dag van het Fietserpad! De laatste loodjes wegen vaak het zwaarst, maar deze etappe is de kortste van allemaal en gelukkig volledig plat. Je fietst door het Groningse platteland en ziet bijna alleen maar velden, boerderijen, (wind)molens en koeien. Je komt ook steeds meer fietsers en wandelaars van het Pieterpad tegen die hun tocht andersom maken en in Pieterburen beginnen. Vanuit Zuid-Laren ben je eigenlijk zo in Groningen stad. Leuk om te stoppen voor lunch, een ijsje of een snackje. Fiets je liever nog even door, dan kun je in het historische plaatsje Winsum ook fijn aan het water lunchen. Pieterburen is dankzij het Pieterpad en de zeehondenopvang een toeristische plek geworden met veel campings voor zo’n klein dorp. Ook zijn er een aantal hotels en b&b’s, zoals bijvoorbeeld Tussen de Tuinen met een knusse, rustige tuin.
Praktische tips voor wanneer je het Pieterpad gaat fietsen
- Bedenk of je gaat kamperen of niet. Het is sowieso handig om zo min mogelijk mee te nemen, iedere kilo moet je zelf mee slepen natuurlijk. Als je gaat kamperen kijk dan of je extra lichtgewicht tenten, matjes en slaapzakken kunt lenen of kopen. Deze zijn meestal klein op te vouwen en dus makkelijk mee te nemen. Lees ook onze tips voor handige kampeer gadgets.
- Goede fietstassen zijn de investering zeker waard. Waterdichte tassen waar voldoende in kan, en die je in een handomdraai van je bagagedrager tilt, schelen je echt zeeën van tijd in de ochtend en wanneer je aankomt. Helemaal in combinatie met packing cubes van Eagle Creek. Less = more spreekt hier voor zich: neem zo min mogelijk mee! Zelf heb ik deze fietstassen van Ortlieb en die bevallen mij erg goed.
- Een telefoonhouder voor op je stuur is eigenlijk een must-have voor een fietsvakantie. Het is natuurlijk verboden om je telefoon in je hand te houden tijdens het fietsen, maar voor het navigeren is het wel handig om je telefoon niet steeds uit je tas te hoeven halen.
- Als je je telefoon gebruikt om te navigeren, gaat je batterij snel leeg. Een goede powerbank is zeker geen overbodige luxe.
- Wij fietsten de route in juli 2020, een van de nattere weken van die zomer. Toch hebben we nauwelijks regen gehad. Onze ervaring is dat het zelden de hele dag regent, dus als je af en toe kunt schuilen kun je ook met redelijk nat weer het Fietserpad fietsen. Goede regenkleding en waterdichte fietstassen zijn wel aan te raden voor een fietsvakantie in Nederland.
Superleuk zeg!
Ik ga morgen beginnen. Met de trein naar Warffum, ca 8 km fietsen naar Pieterburen, startpunt aantikken en gaan!
Zin in!
Wat leuk zeg! Heel veel succes en plezier!
Heel veel fietsplezier. Ik ben me nu aan het oriënteren, ben 65 jaar en wil wel goed slapen, dus misschien hotelletjes of zo.
Volgende week ga ik met man en hond fietsen. Goed voorbereid: app downloaden, overnachtingen regelen en het boek besteld. Kom ik er nu achter dat in dit boek de originele route staat. Jammer. Wij gaan slapen bij vriendenopdefiets.
Kan je vanuit Pieterburen met de trein terug richting Belgische grens, zonder demonteren fietsen? Wie helpt?
In principe kun je in Nederland gewoon met de fiets in de trein. Je koopt daarvoor een speciaal kaartje. Reis je in de daluren dan is dat goedkoper. Alle informatie hierover vind je op NS.nl. Je reis kun je ook het beste plannen in de NS app.