Meteen naar de content

Wat te doen in Deventer: dé cityguide van deze knusse Hanzestad

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Nederland

Stedentrip Nederland

Weekendje weg

Toen ik op zoek ging naar een nieuwe woonplaats in het oosten van het land, heb ik veel steden bezocht. Maar op het moment dat ik in Deventer kwam, was ik verkocht. Deventer heeft alles! Een knusse binnenstad met authentieke winkeltjes, bijzondere evenementen en festivals, strandjes langs de IJssel en zelfs een eigen bierbrouwerij. Daarnaast wordt Deventer omringd door prachtige natuur én ligt het verrassend centraal (inclusief een directe treinverbinding met Amsterdam en Utrecht). Ik woon nu een aantal jaar in deze mooie stad en heb inmiddels al zóveel leuke plekjes ontdekt, dat ik die tips graag met jullie deel voor als je een stedentrip wilt maken naar Deventer. Wil je weten wat er te doen is en twijfel je over een dagje Deventer of een heel weekend weg? Er zijn zoveel mooie bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen in Deventer, dat het nauwelijks in een weekend past, laat staan in een dag. Blijf dus minstens een weekendje in Deventer en geniet van deze ‘parel van het oosten’!

Met het pontje over de IJssel naar de binnenstad van Deventer

Dit is misschien wel de meest gemaakte foto van de stad en daarmee een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Deventer: het stadsaanzicht vanaf het pontje dat over de IJssel naar de stad vaart. Het elektrische pontje vaart tussen het Worpplantsoen en de binnenstad en is ideaal om te gebruiken wanneer je met de auto naar Deventer komt. Je parkeert bij het Worpplantsoen namelijk gratis en wanneer je vervolgens het pontje neemt, sta je binnen een paar minuten in het centrum van Deventer. Zelfs nu ik al een tijdje in Deventer woon, maak ik deze foto nog regelmatig, wanneer er een dramatische lucht boven de stad hangt bijvoorbeeld. Het stadsaanzicht lijkt toch elke keer weer anders en blijft mooi. En met zonsondergang heb je ook vaak een bijzonder mooi uitzicht vanaf het pontje! 

wat te doen in deventerdeventer pontje uitzicht

De Brink: het gezelligste plein in het hart van Deventer

Het centrale plein in Deventer is de Brink, je bent dan in het hart van de stad. Een van de bezienswaardigheden van Deventer die je dus niet mag missen. Rondom de Brink vind je allemaal leuke kleine straatjes met veelal unieke winkeltjes, je kunt echt heerlijk winkelen in Deventer. Op vrijdag en zaterdag is er altijd markt. Op de Brink kun je lekker neerzakken op één van de vele terrassen of een bezoekje brengen aan Museum de Waag. In dit museum leer je meer over de geschiedenis van de stad. Daarnaast zijn er altijd wisselende tentoonstellingen in verschillende thema’s, maar altijd met een link naar Deventer. Museum de Waag is gevestigd in het oudste waaggebouw van Nederland, er werd hier vroeger handelswaar gewogen. Als je het imposante waaggebouw bekijkt, is het niet moeilijk om je Deventer als oude handelsstad in te beelden. Deventer was dan ook één van de belangrijkste Hanzesteden. Andere tips voor musea om te bezoeken tijdens je weekendje Deventer zijn het Speelgoedmuseum en het Geert Groote Huis; ook zeker de moeite waard!

de brink plein deventerbrink deventer

Stadswandeling langs alle bezienswaardigheden van Deventer

Elke dag om 13.30 uur kun je meewandelen met een stadswandeling om meer te leren over de historie van Deventer. De wandeling start bij de VVV in het centrum op de Brink. Tijdens deze wandeling bezoek je alle bezienswaardigheden van Deventer en leer je meer over de geschiedenis van de stad, maar je hoort ook leuke verhalen en anekdotes. Ook ontdek je verborgen plekjes en muurstenen, die je anders misschien over het hoofd gezien had. Een stadswandeling is ook leuk om te doen als start van je weekendje Deventer, dan heb je gelijk een beeld van de stad. Je kunt ook tijdens de tour meer tips voor Deventer vragen aan de gids!

walstraat deventer

Bezienswaardigheden in Deventer: de Lebuinuskerk beklimmen

Als je denkt aan wat te doen in Deventer, zet dan een beklimming van de 220 treden van de Lebuinuskerk zeker op je lijstje. Vanaf deze ‘landmark’ van de stad heb je een mooi uitzicht over de bezienswaardigheden van Deventer. De toren is van april t/m oktober op zaterdagmiddag open. Voor € 3,- mag je omhoog klimmen, een kaartje koop je in de kerkwinkel.

lebuinuskerk beklimmen lebuinuskerk deventer

Winkelen in Deventer: de ultieme stad om lekker te shoppen

Deventer is bij uitstek een stad om een dagje lekker te shoppen, winkelen in Deventer is heel bijzonder! Het is namelijk één van de weinige steden in Nederland waar je echt nog heel veel authentieke winkeltjes vindt. Ook de grote merken zijn aanwezig, maar de winkeltjes in de knusse straten maken Deventer juist zo uniek. Er zijn heel veel leuke winkeltjes te vinden, maar ik geef graag een paar tips voor winkels die je echt niet mag missen tijdens het winkelen in Deventer. Houd je van bordspellen? Sla dan Spellenwinkel Koning Willem aan de Kleine Overstraat niet over. En voor de mooiste notitieboeken, ansichtkaarten en andere papierwaren duik je zo het naastgelegen Alternote in. Een winkel in de categorie ‘hoe bestaat het nog, wat leuk!’ is de Deventer Borstelwinkel in de Menstraat, een winkel vol borstels en bezems. In de Walstraat vind je nog een echte kruidenier, Drogisterij de Kruidnagel. En als je toch in de Walstraat bent, sla dan ook de snoepwinkel Zoetegeit niet over. Je vindt hier snoepgoed dat je nog kent vanuit je jeugd, bijvoorbeeld echte fireballs! Ook Roemar Koffie & thee is het bezoeken waard tijdens het winkelen in Deventer, je kunt hier zelf je verse thee scheppen in hun theesteeg! Ben je tijdens het winkelen in Deventer op zoek naar een leuk cadeau? Stop dan even bij Jeppe, een winkeltje met duurzame en lokale cadeautjes. En duik voor de leukste kledingwinkels de verschillende zijstraatjes in. 

winkelen deventerwinkelen in deventer

Deventer koek proeven tijdens je weekendje Deventer

Tenslotte is er natuurlijk nog de Deventer koekwinkel op de Brink, daar waar je dé originele kruidkoek van Deventer kunt kopen. Dit is een van de Deventer tips die je in de meeste reisgidsen ook leest. Of de koek nu de allerlekkerste is valt over te twisten, het winkeltje is in elk geval erg schattig. We kunnen nog eindeloos doorgaan met het opnoemen van leuke winkels in Deventer, want deze er zijn er in overvloed. Ga bijvoorbeeld ook eens op zoek naar schatten in één van de vele kleine antiekwinkels! 

deventer koek winkel

Pittoreske straatjes in het Bergkwartier

De Walstraat is mijn favoriete straat de stad en voor vele toeristen ook een van de bezienswaardigheden van Deventer. Zo sfeervol, én je vindt er ook nog eens hele leuke winkeltjes. De Walstraat loopt helemaal van het Bergkwartier naar de Brink. Ik noemde al de drogisterij en snoepwinkel, maar een ander uniek plekje in de Walstraat is de Tearose. Al zie je het niet direct aan de buitenkant, Tearose ligt een beetje verscholen achter de oude Vrouwengevangenis, maar dit restaurant in Engelse sfeer heeft een heel leuk terras, waar je kunt genieten van een traditionele Engelse high tea. Wel even reserveren van tevoren, zodat je zeker weet dat er plek is!

Als je de Walstraat vanaf de Brink helemaal doorloopt, kom je uit bij de Bergkerk. Deze kerk is niet meer als zodanig in gebruik, maar er vinden wel concerten en exposities plaats. Als je langs de kerk loopt en dan rechtsaf slaat, kom je uit in de Bergstraat, met op de hoek een hele fotogenieke oude, rode brievenbus. Dit is ook al zo’n leuk straatje! Als je de Bergstraat doorloopt, kom je weer uit op de Brink.

bergkwartier deventerbergkerk deventer

Bezienswaardigheden in Deventer aan de overkant van de IJssel

Het Worpplantsoen: het oudste stadswandelpark van Nederland

Ik noemde het al even bij de introductie, het Worpplantsoen aan de overkant van de IJssel. Veel mensen parkeren hier hun auto om vervolgens met het pontje naar de binnenstad te gaan voor een dagje Deventer. En dat is hartstikke leuk, maar deze kant van van de stad heeft nog meer te bieden. Aan de parkeerplaats grenst bijvoorbeeld een van de minder bekende bezienswaardigheden van Deventer: het oudste stadswandelpark van Nederland! Een prachtig park vol groen, waar je lekker kunt wandelen, picknicken of barbecueën. Aan het park vind je ook de stadscamping van Deventer, je kunt hier kamperen met uitzicht op de IJssel en de stad. In de zomer, wanneer het druk is op de camping, wordt deze uitgebreid naar het park. Er hangt altijd een leuke, relaxte sfeer. In het Worpplantsoen vind je ook de muziekkoepel, waar van mei t/m september elke zondagmiddag een live concert plaatsvindt. De artiesten zijn heel wisselend, maar het is altijd gezellig om even te gaan kijken. Naast dit alles vinden er ook veel festivals plaats op het Worpplantsoen, bijvoorbeeld het Zeldzaam Mooi Festival, foodfestivals en evenementen tijdens Deventer op Stelten.

Voor kinderen is natuurspeeltuin Woeste Willem een aanrader, je vindt deze speeltuin naast de camping. Hier kunnen kinderen op ontdekkingstocht gaan en spelen met water. 

worp plantsoen deventer

Overnachten in het IJsselhotel

Aan het Worpplantsoen staat ook het statige IJsselhotel. Wil je echt mooi overnachten tijdens je weekend Deventer, boek dan hier een kamer. Het uitzicht over de IJssel is prachtig en je kunt er heerlijk eten. 

Check actuele prijzen en beschikbaarheid van het IJsselhotel >>

terras ijsselhotel deventer

Tips voor een overnachting tijdens een weekendje Deventer

Het Worpplantsoen bij hoog water in de winter: van stadspark tot ijsbaan

Een leuk weetje over het stadspark is dat het soms onder water loopt, ook de camping staat dan onder water. Dit is bewust, om de IJssel de ruimte te geven, en vormt dus geen probleem. Ook de stadskade aan de overkant van de IJssel loopt dan onder water, bij laag water kun je er wandelen, bij hoog water niet. En in het uitzonderlijke geval dat het dan ook nog eens gaat vriezen, wordt het stadspark omgetoverd tot een ijsbaan en schaats je gewoon tussen de bomen door! Een unieke plek in Deventer dus.

park deventer ijsbaan

Stadsstrand Meadow

Nog zo’n leuk plekje aan ‘de Worp kant’ van Deventer is Stadsstrand Meadow. Vanaf april tot en met oktober kun je hier terecht voor een lekkere lunch of kop koffie aan het water. Je vindt Meadow door voor het pontje rechtsaf te slaan (in tegenovergestelde richting van het IJsselhotel dus), je loopt dan langs de weide waar ook koeien grazen. Meadow heeft de uitstraling van een strandtent en het is vooral op een zonnige dag een heerlijke plek om te zijn. Je kunt er tijdens je weekendje Deventer heerlijk met een koud biertje genieten van het uitzicht over de IJssel, zonnen, liggen in het gras met een goed boek of uitgebreid lunchen. Alleen of met wat vrienden, de sfeer is bij stadsstrand Meadow altijd goed!

stadsstrand deventer meadow

Strandjes langs de IJssel

Nee, Deventer is geen Zandvoort, maar kleine strandjes zijn er wel. Aan de IJssel vormen zich, als het water laag staat in de zomer, op een natuurlijke manier strandjes waar je kunt liggen in de zon, maar ook mag barbecueën. Kinderen kunnen lekker met zand spelen langs de waterrand. Zwemmen is hier officieel verboden, omdat het water niet wordt gecontroleerd. Ook leuk om te doen hier in Deventer: picknicken op de grasstrook naast de strandjes!

strandjes ijssel deventer

De Bolwerksmolen

Vlakbij Meadow vind je de Bolwerksmolen, een molen waar nog op een ambachtelijke manier hout gezaagd wordt. De molen is elke dinsdag en zaterdag open tussen 10 en 16 uur. Je kunt dan even een kijkje nemen bij de molenaars, zij vertellen je graag meer over het proces!

Bolwerksmolen

Van Dickens festijn tot boekenmarkt: de leukste evenementen en festivals in Deventer

Eén van de redenen die Deventer bijzonder maakt als stad, zijn de vele grote en kleine evenementen die er gehouden worden. Qua grote evenementen springen Deventer op Stelten, het Dickens Festijn en de Deventer Boekenmarkt er echt wel uit. Wil je een weekendje Deventer plannen tijdens één van deze evenementen? Zorg dan dat je je hotel zo snel mogelijk reserveert! 

Deventer op Stelten

Tijdens Deventer op Stelten verandert de stad in een groot openluchttheater. Overal in de stad zijn er voorstellingen van artiesten… op stelten dus ja! Je kunt de straattheatervoorstellingen bewonderen vanaf een van de gezellige terrasjes op de Brink, of gewoon al wandelend door de stad. 

deventer op stelten

Hoogtevrees festival

Tegelijk met Deventer op Stelten vindt op het Worpplantsoen (het park aan de overkant van de IJssel) het festival ‘Hoogtevrees’ plaats. Hier treden ook artiesten op, je kunt er zowel muziek- als theatervoorstellingen zien vanaf je kleedje op het gras.

festival worp deventer

Dickens Festijn in Deventer

Het Dickens Festijn is misschien wel Deventers leukste festival, of in elk geval het meest sfeervolle evenement. Het festival vindt plaats in het Bergkwartier, het perfecte decor voor dit evenement. Tijdens het Dickens Festijn wordt de stad omgetoverd tot de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens, waarbij ruim 950 personages uit de beroemde boeken in de stad kleine toneelstukjes opvoeren. Daarnaast kun je genieten van warme chocolademelk, glühwein of een lekkere warme snack. Het Dickens Festijn is elk jaar enorm druk bezocht, maar doordat de route door de stad in één richting loopt, is het goed te doen. Maar alsnog doe je er verstandig aan om aan het begin, of het einde van de dag te gaan en niet midden op de dag, het drukste moment.

dickens festijn deventerdickens festijn

Deventer boekenmarkt: de grootste van Europa

Deventer is van oudsher een boekenstad, met veel drukkerijen en uitgevers. Geen wonder dus dat hier de grootste boekenmarkt van Europa plaatsvindt: de Deventer boekenmarkt. Meer dan 850 kraampjes gevuld met boeken trekt boekenwurmen vanuit alle windstreken naar de stad. Hier kun je nog echte pareltjes vinden!

Uit eten in Deventer: onze tips voor restaurants

Wil je een hapje eten tijdens je weekendje Deventer? Keuze genoeg! In de binnenstad vind je tal van restaurants, waarvan we er een paar uitlichten. Met stip op nummer 1 staat the Lemon Tree. Elk gerecht dat je hier krijgt is niet alleen een spektakel, maar ook een smaakexplosie. Je geniet hier van een experimenteel culinair 8-gangenmenu, dat elke keer weer anders is. Reserveer wel ruim van tevoren, want the Lemon Tree is populair! Vlakbij the Lemon Tree vind je Jackies NYC, een hip restaurant geïnspireerd op de bruisende metropool New York. Van dezelfde eigenaar is restaurant Valencia, dat wat uit het centrum in het Havenkwartier zit, maar met zowel de fiets als de auto goed bereikbaar is. Zoek je een iets klassieker restaurant, dan kunnen we ’t Arsenaal en Huis Vermeer ook van harte aanraden. En ook Loev is een fijn adres, met een menu met een hele goede prijs-kwaliteitverhouding, ook voor vegetariërs is dit een aanrader. Loev heeft een terras vlak naast de Brink. Daarnaast kunnen we Bird zeker aanraden, dit restaurant met Aziatische gerechten om te delen verraste ons positief. Daarnaast hebben ze een leuk verborgen dakterras, met uitzicht op de IJssel! Qua terrasjes is de Brink natuurlijk koploper, maar ook op het terras van St. Maxime zit je heel gezellig. En aan de overkant van de IJssel, bij het IJsselhotel, kun je ook culinair lunchen op het terras.

terras st maxime deventer

Bierbrouwerij Davo

Wist jij dat Deventer zijn eigen bierbrouwerij heeft? Je vindt brouwerij Davo naast de brug, 10 minuutjes lopen vanaf het centrum. Het is een gezellige brouwerij, waar je aan lange tafels de biertjes kunt proeven. En je kunt er ook een hapje eten, van een simpel patatje tot een lekkere burger.

Parkcafé Mees op het Vogeleiland

Sinds een aantal jaar is er een nieuwe leuke hotspot in Deventer bijgekomen: Parkcafé Mees op het Vogeleiland. Dit bijzondere ronde paviljoen is omgeven door groen en ligt tussen het station en de binnenstad. Ze hebben er ook heerlijk huisgemaakt gebak! Het Vogeleiland werd in 1888 ontworpen door Leonard Springer als onderdeel van het Rijsterborgherpark. Het is een leuk park om te wandelen en – natuurlijk – vogeltjes te kijken in de voliere. 

vogeleiland mees deventer

Een bierproeverij bij Sion Klooster Brouwerij

Een andere originele activiteit in Deventer, is een bezoekje aan Sion Klooster Brouwerij in Diepenveen. Dit ligt dus iets buiten Deventer, maar je kunt er op de fiets binnen een half uur komen, of met de auto in een kwartier. Sion Klooster Brouwerij is niet zomaar een brouwerij, want zoals de naam al doet vermoeden hoort hij bij een klooster (Nieuw Sion). Bij aankomst verwelkomt het klooster je en leidt je naar de brouwerij waar vrijwilligers met passie en precisie werken aan het perfecte biertje. Hier kun je een rondleiding krijgen (vooraf boeken) waarbij je het brouwproces van dichtbij meemaakt, gevolgd door een proeverij van hun bieren in het proeflokaal. Het is niet alleen leuk om de biertjes te proeven, je leert ook meer over het leven in het klooster. De combinatie van een historisch klooster en moderne brouwtechnieken zorgt voor een unieke bierproeverij ervaring. Dus, als je een bierliefhebber bent en geïnteresseerd bent in de lokale cultuur, dan is een bierproeverij bij Sion Kloosterbrouwerij misschien leuk om te doen als je in Deventer bent!

Boek direct je bierproeverij online >>

bierproeverij klooster deventersion klooster deventer

Natuur en steden in de omgeving van Deventer

Niet alleen zijn de bezienswaardigheden in Deventer de moeite waard, in de omgeving is ook genoeg te zien en te doen. Omliggende steden als Zwolle en Zutphen zijn zeker een bezoek waard, maar je kunt ook de natuur opzoeken. Heb je meer tijd dan een weekendje in Deventer? Er zijn een aantal lange afstandswandelingen die door Deventer lopen, onder andere het Sallandpad van 134 km. Het 80 km lange Schipbeekpad start in Deventer op de parkeerplaats bij de Worp en eindigt in Haarmühle, net over de grens in Duitsland. Je kunt in de omgeving ook heel mooi fietsen, zelf een knooppuntenroute uitzetten is dan een aanrader. Knooppunt 61 ligt op de parkeerplaats bij de Worp, knooppunt 63 bij de Brink. Een leuke route om te fietsen is naar Bussloo, je vind hier een groot recreatiemeer met een strandje. Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug ligt ook om de hoek, vooral als de heide in bloei staat is dit echt heel mooi. En vanaf Deventer zit je ook zo op de Veluwe natuurlijk. Maar ook Duitsland ligt op nog geen uur rijden, bovendien stopt de internationale trein naar Berlijn in Deventer. Deze trein maakt ook tussenstops in bijvoorbeeld Bad Bentheim en Hannover, je kunt Deventer dus ook goed combineren met een paar dagen Duitsland!

nationaal park sallandse heuvelrug

Tip: Wil je net als ik wonen in Deventer? Op de  website van Huurportaal vind je een uitgebreid aanbod woningen, zoals appartementen, huizen en kamers die particulier worden verhuurd.

Meer ontdekken in Nederland

Heb je zin gekregen om in Nederland op vakantie te gaan? Lees dan ook onze leuke reistips voor bestemmingen in Nederland. Wij geven ook tips voor een unieke hotelovernachting in Nederland en prachtige huisjes aan het water om jouw vakantie extra speciaal te maken! En zoek je een keer iets heel speciaals, vier dan vakantie in een yurt!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen