Meteen naar de content

10x Doen in Gent: de leukste bezienswaardigheden en hotspots voor je weekend weg

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

België

Stedentrip

Weekendje weg

De levendige studentenstad Gent in België is een must-visit voor iedereen die wel van een stedentrip houdt. Gent heeft genoeg bezienswaardigheden in huis voor een superleuk weekendje weg. Het centrum van de stad is, met al zijn kerk- en kasteeltorens, historische gebouwen en trapgevels, een lust voor het oog. Zelden zie je een historisch centrum met zoveel prachtige oude gebouwen bij elkaar in deze hoeveelheid. Overal waar je kijkt zie je oude panden met de mooiste trapgevels (de oudste stammen uit de 12e en 13e eeuw!), maar ook imposante kerken en zelfs kastelen tekenen het straatbeeld. De rivier de Leie, die hier dwars tussendoor kabbelt, maakt het sprookjesachtige plaatje helemaal compleet. Maar Gent is meer dan een schitterende, historische stad. Er is een veelvoud aan gezellige terrasjes aan het water, je kunt er fantastisch eten en natuurlijk uitgebreid shoppen. En ook in de omgeving van Gent is genoeg te doen om je een weekend te vermaken. Mirjam en ik bezochten Gent dit jaar voor de tweede keer en ontdekten weer zoveel nieuwe plekjes!

Ga jij een nachtje of weekendje weg naar deze gezellige Belgische studentenstad? We delen de leukste dingen om te doen en de mooiste bezienswaardigheden voor je stedentrip Gent. 

centrum gent

Wat te doen in Gent: tips voor de leukste bezienswaardigheden en activiteiten

Ga je een weekendje of nachtje weg naar Gent, dan is er genoeg te doen om je een paar dagen mee te vermaken tijdens je stedentrip. Leuk aan Gent is dat de belangrijkste bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen, waardoor je in twee dagen tijd al veel van de stad kunt zien. En er zijn meer leuke dingen om te doen in Gent. We geven een aantal tips voor dingen die je zeker niet mag missen tijdens je stedentrip. 

1. Ontdek het Lam Gods tijdens een AR-tour in de Sint-Baafs kathedraal

Een van de hoogtepunten van een weekend Gent is een Augmented Reality (AR) tour in de Sint-Baafs kathedraal. Tijdens deze bijzonder leuke tour ontdek je het beroemde schilderij Lam Gods van Hubert en Jan van Eyck. Met een AR-bril ga je zelf op verkenning in de kathedraal en leer je meer over het ontstaan van het schilderij en duik je in de spraakmakende geschiedenis ervan. Met de AR-bril zit je er helemaal in en kun je op je eigen tempo alle facetten van het schilderij ontdekken. Zelfs voor wie niet zo geïnteresseerd is in historische kunst een echte aanrader om te doen tijdens je stedentrip Gent! Je kunt kiezen voor een lange of korte tour. Wij volgende de korte van 40 minuten en waren daar zeer over te spreken. Deze kost €16,- p.p. Na afloop van de tour kun je Lam Gods in het echt bekijken. Een indrukwekkend schilderij dat na de tour nog veel meer tot de verbeelding spreekt. 

Boek je AR-tour hier >>

Lam gods ar tour sint-baafs gent

2. Borrelen aan de Leie

De rivier de Leie is een opvallende verschijning tussen alle historische gebouwen van het centrum van Gent. Al dat water dat tussen de bebouwing door kronkelt geeft de stad dat bijzondere karakter. De Leie heeft zelfs een belangrijke bijdrage geleverd aan hoe Gent er vandaag de dag uitziet. De rivier, die uitmondt in de Schelde en ontspringt in Noord-Frankrijk, zorgde namelijk voor een welvarende handelsroute voor kooplieden. Tegenwoordig biedt de rivier ruimte voor ontspanning. Met name studenten gaan graag met een hapje en drankje aan de kade zitten. Het meest low-budget terras van Gent dus! Het zorgt, met name ’s zomers, voor een levendige sfeer in de stad. Zit je liever op een echt terras? Ook die zijn er genoeg aan de kade. 

Leuk feitje: Als je goed kijkt zie je een rijtje huizen aan de Leie staan die naar voren hellen. Dit is geen ouderdom, maar met opzet zo gebouwd, zodat het graan makkelijker vanaf het water naar de bovenste verdieping van de panden getakeld kon worden, zonder dat het tegen de muren aanbotste. 

citytrip genthistorisch centrum gent

3. Varen over de Leie

Niet alleen genieten van een drankje aan de kade van de Leie is leuk om te doen tijdens een weekendje Gent, je kunt er ook heel goed varen! Je kunt een kajak huren voor een halve dag en zo de bezienswaardigheden van Gent vanaf het water bekijken. Iets minder actief is een rondvaart, maar wel een leuke manier om snel meer te leren over alle highlights. Hoewel je daarbij wel op een boot vol toeristen zit, krijg je tijdens een rondvaart wel interessante uitleg bij de verschillende bezienswaardigheden. Een kajak geeft je echter meer vrijheid en maakt het mogelijk ook de de smalle waterwegen te ontdekken. 

wat te doen in Gent

4. Beklim het belfort van Gent

Ook het beklimmen van het belfort is erg leuk om te doen tijdens je stedentrip Gent. De toren biedt een prachtig uitzicht over de stad en alle omliggende bezienswaardigheden. Vanaf boven kun je zien hoeveel historische bouwwerken er bij elkaar staan. Overal waar je kijkt zie je torens, kerken en huizen met prachtige trapgevels! 

Tip: met een Gent citycard kun je gratis het belfort beklimmen.

bezienswaardigheden gent belfort

5. Bezoek het Gravensteen kasteel

Niet alleen de Belfort biedt een mooi uitzicht over de bezienswaardigheden van Gent. Ook vanaf de kasteelmuur van het Gravensteen kasteel heb je prachtig uitzicht over de stad. En niet alleen het uitzicht, maar ook het kasteel zelf is een bezoek waard. Zeker de ligging, zo midden in het centrum van Gent is heel bijzonder! Ook het Gravensteen kasteel is gratis te bezoeken met een Gent Citycard

gravesteen kasteel gent bezienswaardighedenbezienswaardigheden gent centrum gravensteen kasteel gent bezienswaardigheden gent citytrip

6. Volg een wandelroute door Gent

Bij Visit Gent, gevestigd in de Oude Vismijn, zijn handige en leuke wandelroutes en een stadsgids verkrijgbaar. De algemene wandelroute brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van het centrum van Gent, ideaal! Daarnaast zijn er thematische wandelroutes verkrijgbaar, zoals langs de mooiste streetart, smakelijk Gent of bijvoorbeeld een kunstroute. Zo weet je zeker dat je niks hoeft te missen tijdens je stedentrip Gent. 

Ook leuk om te doen in Gent: volg een escape tour door de stad en ontdek zo de mooiste bezienswaardigheden van Gent.

wandelroute gent centrum gent bezienswaardigheden

7. Wandel door Het Graffitistraatje 

Toegegeven Het Graffitistraatje is misschien wat overrated, maar als je er dan toch bent, is het leuk om even een kijkje te nemen. Deze Instagram-hit is namelijk wel een van de bezienswaardigheden in Gent die veel genoemd wordt. Wat het straatje zo leuk maakt is dat het voor iedere graffiti artist toegestaan is hier zijn of haar kunsten op de muur te spuiten. Het resultaat: een straatje dat volledig bedekt is met dikke lagen verf in alle kleuren. Een vrolijk gezicht! 

graffitistraatje gent must-do's het graffitistraatje gent

8. Ontdek de mooiste streetart van Gent

Hoewel je het misschien niet direct verwacht in zo’n pittoreske stad als Gent, is er ook mooie streetart te vinden. Er zijn een aantal mooie kunstwerken in het centrum te bewonderen en als je je wat meer buiten het toeristencentrum begeeft vind je nog meer prachtige streetart. 

De mooiste streetart ontdekken? Volg de streetart wandelroute van Visit Gent. 

streetart gent dok noord

9. Fietsen of wandelen bij Dok Noord

Ja, het centrum van Gent is schitterend, maar de stad heeft ook wijken met een heel ander karakter. Wil je een heel andere kant van Gent ervaren tijdens je weekendje weg, dan is het leuk om Dok Noord te bezoeken. Deze opkomende wijk ligt op zo’n 20 minuten lopen vanaf het centrum. Dok Noord is een stadsdeel dat volop in ontwikkeling is. In de oude fabriekshallen en dokken zijn winkeltjes en horeca gevestigd, maar er is ook veel nieuwbouw. Een hele interessante mix, zeker voor liefhebbers van architectuur en/of urban exploring! Bezoek je Gent tijdens een zomers weekend? Dan is het leuk om het strandje te bezoeken. Je kunt hier dan ook kano’s huren. Verder zijn de bierbrouwerij Hal 16, restaurant Amour en pop-up store Studio Paus aanraders in dit gebied (zie onze tips voor hotspots verderop in dit blog). Ook leuk om te doen in dit deel van Gent: volg de Dok Noord wandelroute of doe deze op de fiets! 

Leuk om te doen in Gent: met deze fietstour kom je, naast alle bezienswaardigheden in het centrum, ook langs Dok Noord! 

v hal 16 bierbrouwerij gentDok Noord, doen in Gent

10. Volg een biertour door Gent

Naast het verkennen van de verschillende bezienswaardigheden van Gent, is het natuurlijk ook gewoon leuk om een van de vele Belgische cafeetjes in te duiken. Want ook in Gent kun je je natuurlijk tegoed doen aan heerlijke Belgische biertjes. Wil je de beste biercafés van Gent ontdekken? Dan is een biertour met een local super leuk om te doen tijdens je weekendje of nachtje weg in Gent. 

Biertour volgen? Boek hier je tour >>

nachtje weg gent

Ontdek de bezienswaardigheden van Gent met een City Card

Zoals bij sommige van bovenstaande bezienswaardigheden al beschreven, kun je veel van deze highlights met een Gent City Card gratis bezoeken. Je kunt de City Card aanschaffen voor 48 of 72 uur (€38/ €44). Je krijgt met de City Card gratis toegang tot heel veel bezienswaardigheden van Gent, maar je kunt ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarnaast ontvang je hoge kortingen, zoals op de Lam Gods AR-tour in de Sint-Baafs kathedraal. Ben je dus van plan veel van bovengenoemde bezienswaardigheden te bezoeken tijdens je weekendje Gent, dan heb je de aanschaf van de City Card al heel snel terugverdiend. 

De City Card is verkrijgbaar bij het infokantoor van Visit Gent, maar ook bij de deelnemende bezienswaardigheden, diverse hotels en vervoersmaatschappij De Lijn. 

Meer info >>

Sint niklaaskerk gent

Tips voor leuke hotspots in Gent

Ga je een weekendje naar Gent, dan wil je natuurlijk ook lekker eten of weten waar je de leukste terrasjes in de stad kunt vinden. Het aanbod in Gent is groot, dus meer dan genoeg opties voor je stedentrip. Maar om je een beetje op weg te helpen, hebben we wel een aantal leuke tips voor hotspots in Gent voor je.

Restaurants in Gent

Zoals in de inleiding van dit blog al beschreven, kun je in Gent fantastisch eten. Het aanbod is groot, dus wij hebben natuurlijk niet alle restaurants kunnen testen tijdens ons weekend in Gent, maar we we hebben wel een aantal tips voor restaurants voor je die wat ons betreft zeker een aanrader zijn! Zo is Yalo boutique hotel niet alleen een fantastische plek om te slapen, je kunt er ook nog eens ontzettend lekker eten in het stijlvolle restaurant of genieten van een heerlijke cocktail in de bar. Ook restaurant Lepelblad is echt een aanrader met zijn hippe retro-interieur en smaakvolle gerechten. Buiten het centrum, in de opkomende wijk Dok Noord, vind je het buffetrestaurant Amour. Voor een vast bedrag kun je hier lunchen of dineren en heb je keuze uit dagverse, voornamelijk vega, gerechten. Ontzettend lekker en niet duur! 

restaurant tip yalo hotel Gent restaurant amour gent

Terrasjes en cafés in Gent

Aan het eind van het Schuddevisstraatje vind je Hot Club de Gand, met een leuk binnenplaatsje. En omdat je eerst door een heel smal steegje moet om er te komen, voelt het echt als een ontdekking als je het terras op loopt! Afsnis bij St. Jacobs is een gezellige buurtkroeg met uitgebreide (drank)kaart en terras aan een sfeervol pleintje, net buiten het drukke toeristencentrum. Meer toeristisch, maar prachtig gelegen aan de Leie is het terras van Bar Riviera, maar aan terrasjes aan het water is eigenlijk geen gebrek in Gent! En wil je een typisch Gentse ervaring? Dan is jenever proeven bij ’t Dreupelkot ook zeker leuk om te doen in Gent. Buiten het centrum bij Dok Noord vind je, gevestigd in een oude fabriekshal, de bierbrouwerij en restaurant Hal 16. Ga je naar Dok Noord, dan is dit ook zeker een aanrader. 

terras tip gent  belgisch biertje gent stedentripterras afsnis gent

Winkelen in Gent

Een bekende winkel die veel in de reisgidsen van Gent genoemd staat is het oudhollandse snoepwinkeltje Condiserie Temmerman. Dit winkeltje roept bij menig bezoeker herinneringen uit hun jeugd op. Daarnaast is in het monumentale Groot Vleeshuis (tegenwoordig OOOST) niet alleen een leuke winkel met Oost-Vlaamse streekproducten gevestigd, maar is het pand ook een van de historische bezienswaardigheden van Gent. Studio paus is een leuke pop-up store bij Dok Noord waar je unieke kleding, sieraden en accessoires vindt. En verder is Bookz & Booze zeker een bezoekje waard. Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier boeken en drank, de eigenaar heeft bij ieder boek een passende drank uitgezocht. Superleuk als je een origineel cadeautje zoekt! 

winkelen in gentbooks 'n booze gent

Meer tips voor dingen om te doen in Gent en omgeving

Ga je een weekendje naar Gent en wil naast bovengenoemden activiteiten en bezienswaardigheden meer tips voor leuke dingen om te doen in Gent? Vind nog veel meer tips en informatie op de website van Visit Gent. En bekijk ook de website van Visit Flanders voor meer informatie over de stad én de omgeving van Gent. 

Bijzonder overnachten in Gent

Tijdens ons weekendje Gent verbleven wij in het stijlvolle Yalo boutique hotel. Een prachtig hotel in het centrum van Gent met mooie kamers, comfortabele bedden, fantastisch ontbijt en goed restaurant/ cocktailbar. Wil je comfortabel overnachten in Gent, dan is dit hotel zeker een aanrader voor een nachtje of weekendje weg. 

Boek een overnachting bij Yalo boutique hotel >>

yalo hotel gent yalo hotel restaurant gent

Meer hotel tips voor een weekend Gent

Indoor camping in Gent

Wil je een goedkoop weekendje naar Gent en toch bijzonder overnachten? Dan is een verblijf bij Indoor camping Gent erg leuk om te doen tijdens je stedentrip. De indoor camping is gevestigd in een oude fabriekshal, net buiten het centrum van de stad. In de hal zijn een aantal caravans door kunstenaars compleet gestript en vervolgens allemaal in een ander thema opgeknapt, opnieuw ingericht en voorzien van comfortabele bedden. Naast deze indoor camping in Gent is er ook de gezellige bar Treckhaak gevestigd, waar allerlei activiteiten worden georganiseerd, wordt er yogales gegeven en is er een ‘fietskeuken’ waar liefhebbers aan hun fiets kunnen sleutelen. Er is altijd iets te doen dus! Verder heb je – net als op een echte camping – douches en toiletten. Maar allemaal binnen, je hoeft dus niet met je wc-rol onder je arm door de kou!

Boek een overnachting bij Treck hostel >>

indoorcamping gent zen caravanindoorcamping gent caravan

Met de trein op stedentrip naar Gent

Ga je een weekend naar Gent, dan kun je dit heel eenvoudig met de trein doen. Vanuit Nederland reis je in een paar uur via Antwerpen naar Gent. Een treinticket kun je kopen via NS International.

Boek je treinticket >>

Checklist voor je stedentrip Gent

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van Gent. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Met de trein naar Gent? Plan meteen je reis: boek alvast voordelig je treintickets
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Gent op de fiets verkennen? Boek hier een fietstour of huur een fiets
  • Wil je de stad op een originele manier ontdekken? Boek een escape tour!

Ander stedentrip in België maken?

Gent is een superleuke stad voor een stedentrip. Maar je vindt in België nog veel meer leuke steden voor een nachtje of weekendje weg! Wil je naar een andere Belgische stad op citytrip? Lees dan ook onze tips over Leuven, Mechelen, Brugge of Antwerpen.

1 reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen