Meteen naar de content

5 Mooie fietsroutes in Europa voor een fietsvakantie

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Fietsvakantie

Er zijn zoveel mooie fietsroutes in Europa, maar welke zijn nu echt leuk om te fietsen op vakantie? Kies je voor een lange afstandsfietstocht, of stel je zelf je route samen? Wij hebben al op verschillende plekken in Europa gefietst, voornamelijk met een elektrische fiets.

Fietsen op een e-bike zorgt ervoor dat heuvels of bergen geen obstakel meer zijn én je lekker veel kilometers kunt maken op een dag als je dat wilt. Dit maakt dat een fietsvakantie in Europa zelfs voor de ongetrainde fietser haalbaar is. Wat nu de mooiste fietstocht van Europa is durven we niet te zeggen, maar dit zijn in elk geval 5 fietsroutes die wij erg mooi vonden!

1. Route des Vin in de Elzas, Frankrijk

Wil je fietsen in een wijnstreek op niet al te lange afstand van Nederland? Dan is de Elzas heel geschikt, dit gebied in Frankrijk ligt op nog geen 600 km rijden van Utrecht. De fietsroute Véloroute du Vignoble d’Alsace ligt parallel aan de autoroute Route des Vins en begint in Marlenheim, vlakbij Straatsburg. De fietsroute eindigt na 140 kilometer bij het plaatsje Thann.

Op de route vind je mooie middeleeuwse dorpjes, het kasteel Haut-Koeningsbourg en natuurlijk wijngaarden. Overal kun je wijn proeven, bij oude wijnboeren aan de keukentafel waar de tijd heeft stilgestaan, maar ook bij grote, moderne wijnhuizen. Ik vond dit echt een superleuk gebied en was positief verrast!

Aanschaftips: een elektrische fiets voor op vakantie

Wil je graag met een elektrische fiets op vakantie? Dan hebben wij een aantal tips voor de aanschaf. Kies voor een elektrische fiets met middenmotor, deze ondersteunt het natuurlijkst en zorgt voor veel stabiliteit vanwege het centrale zwaartepunt. Let daarnaast op de kracht van de motor (let op de Nm waarde) als je ook in de bergen wilt fietsen!

Kijk bijvoorbeeld eens naar de e-bikes van Amslod. Deze fietsen hebben extra grote accu’s in de frames waardoor je nooit onderweg stil komt te staan. De actieradius van deze elektrische fietsen is maar liefst 160km! Ideaal voor een fietsvakantie natuurlijk.

Canal du Nivernais fietsroute

Een andere leuke fietsroute in Frankrijk is de 175 km lange weg langs het Canal du Nivernais in de Bourgogne. Dit kanaal is oorspronkelijk gegraven in 1783 om boomstammen (die als brandhout gebruikt werden) te vervoeren naar Parijs, door zgn. houtvlotters. Om het hoogteverschil te overbruggen werden er vele sluizen gebouwd en loopt een deel van het kanaal via een tunnel door een berg heen.

De fietsroute loopt over een jaagpad en er zijn geen gemotoriseerde voertuigen toegestaan. Dat wil zeggen dat je er heerlijk rustig kunt fietsen. Daarnaast is er weinig hoogteverschil, wat het ook een heel geschikt fietspad voor families maakt. Je fietst van sluis naar sluis, langs idyllische dorpjes en door bosrijke gebieden. En steeds met het kabbelende water van het kanaal op de achtergrond.

2. De Weser Radweg: fietsroute langs de Sprookjesroute in Duitsland

De Duitse Sprookjesroute is een bekende autoroute in Duitsland. Op deze route vind je allemaal plaatsen die te maken hebben met de sprookjes van de gebroeders Grimm. Parallel hieraan ligt de Weser Radweg, een fietsroute waarbij je zelf door de sprookjesachtige landschappen fietst waarop de gebroeders Grimm hun verhalen hebben gebaseerd.

Deze populaire Duitse fietsroute is voornamelijk vlak en dus voor iedereen goed te doen, zeker op een elektrische fiets. Je fietst langs de rivier de Weser en komt onderweg veel leuke vakwerkstadjes tegen. En natuurlijk bezoek je ook de mooie Hanzestad Bremen, bekend van het sprookje van de Bremer Stadsmuzikanten!

Lees al onze tips voor een weekend Bremen

Tips voor mooie fietsvakanties

3. Fietsen rondom het meer van Bled, Slovenië

Slovenië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt om op vakantie te gaan met je e-bike, maar toch kun je er zeker heel leuk fietsen! Wist je bijvoorbeeld dat je helemaal rondom het meer van Bled kunt fietsen? Om het meer loopt een fietsroute van 6 km.

Bled is één van de 14 plekken die door het Sloveens toerismebureau zijn aangewezen als fietsbestemmingen. De andere fietsroutes in Slovenië vind je in Bohinsjka Bistrica, Bovec, Novo Mesto, Idrija, Dravograd, Kranjska Gora, Maribor, Moravske Toplice, Postonja, Koper, Brežice, Tolmin en Rogla. Deze fietsbestemmingen hebben bewegwijzerde routes, fietsvriendelijke accommodaties etc., alles om het de fietser comfortabel te maken.

Lees al onze tips voor Slovenië

Checklist voor je vakantie

4. Het Fietserspad, Nederland

Natuurlijk kun je ook kiezen voor een fietsvakantie in Nederland. Er zijn dan veel mooie routes die je door middel van knooppunten zelf samen kunt stellen. Of je kiest natuurlijk voor een lange afstandsfietsroute in Nederland, zoals het Fietserspad.

Het Fietserspad loopt langs het bekende Pieterpad en neemt je in zo’n 600 kilometer mee langs de mooiste landschappen. Je kunt zelf kiezen of je het Fietserspad van noord naar zuid, of juist andersom fietst. Op een paar klimmetjes in Limburg na, is het Fietserpad redelijk vlak, voor iedereen goed te doen dus!

Lees al onze tips voor het Fietserspad

5. Fietsen in Boheems Zwitserland, Tsjechië

Boheems Zwitserland is een prachtig gebied net over de Duitse grens in Tsjechië. Je vindt er bijzondere rotsformaties en kunt er prachtig wandelen, maar er is ook een fietsroute die de moeite waard is: de Elberoute.

Deze fietsroute loopt over de grens met Duitsland, waardoor je in één tocht twee landen kunt afwisselen. Je fietst langs de Elbe en kunt door middel van pontjes naar de overkant. Zo vaar je van Duitsland naar Tsjechië en terug met je fiets!

Lees meer over Boheems Zwitserland en onze fietsroute langs de Elbe

Wij fietsten deze route op een e-bike en dat was heerlijk. Er zitten namelijk veel rechte stukken in en dan kun je heerlijk snel kilometers maken! Overweeg jij de aanschaf van een elektrische fiets? Kijk dan eens naar de e-bikes van Amslod. Deze fietsen hebben extra grote accu’s, waardoor je wel 160 km kunt fietsen zonder op te laden!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen