Meteen naar de content

Death road Bolivia: Mountainbiken op the most dangerous road of the world

Fleur van Milligen

Door Fleur

Amazone

Bolivia

Fietsvakantie

Het Zuid-Amerikaanse Bolivia is een fantastisch, kleurrijk land met ontzettend veel highlights en spectaculaire outdoor activiteiten die je er kunt ondernemen. De meest bekende trekpleister van Bolivia is een jeeptour over de zoutvlakte Salar de Uyuni, maar daarnaast kun je er ook jungletrekkingen maken door de Amazone, tours over de Pampas maken én je kunt gaan mountainbiken over de meest gevaarlijke weg die je ooit kunt voorstellen. The most dangerous road of the world: Death road Bolivia. In het Spaans ook wel ‘El Camino de la muerte’ genoemd… durf jij het aan?

death-road-bolivia

Wat is death road Bolivia nu precies?

Deze gevaarlijke weg heet officieel de Yungasweg en loopt vanaf het noorden van de hoofdstad La Paz naar Coroico. De weg is bijna 70 km lang en heeft z’n naam te danken aan de enorme aantallen weggebruikers die hier zijn omgekomen. Niet heel gek als je ziet hoe deze weg erbij ligt. Het is een smalle, onverharde weg aan de bergwand met metersdiepe steile afgronden, en dat zonder vangrail! Spectaculaire uitzichten en mooi plaatjes, maar levensgevaarlijk voor voornamelijk auto’s, vrachtwagens en bussen. De Death road La Paz begint in de koude hoogvlakten van Bolivia op zo’n 3300 meter en kronkelt zich zo de warme regenwouden in. De weg gaat eerst licht omhoog, maar daarna daal je in korte tijd meer dan 3000 meter in hoogte!

death-road-bolivialapaz-death-road

Checklist voor je reis naar Bolivia

Wat kan je verwachten van een mountainbike tour op Death road Bolivia?

Mountainbiken op Death road Bolivia doe je onder begeleiding van ervaren gidsen. Je kunt hiervoor een tour boeken in La Paz. Check hierbij goed de reviews en vraag rond bij medereizigers die de tocht al gemaakt hebben. De organisatie waar je de mountainbike tour boekt geeft je van tevoren alle nodige instructies. Ook krijg je beschermende kleding, zoals een jas en helm. Er gaat een gids mee die de tour begeleidt en er rijdt een busje achter de groep aan voor eventuele problemen. Wel zo’n fijn idee!

death-road-bolivia-mountainbike

Een adrenaline kick om nooit te vergeten

Zoals de naam doet vermoeden is de tocht niet geheel zonder gevaar, maar wie goed kan fietsen en de aanwijzingen van de gids opvolgt (en geen stomme dingen doet), komt er echt zonder kleerscheuren vanaf. Een adrenaline kick geeft het mountainbiken op Death road Bolivia wel! In een paar uur daal je namelijk maar liefst 3 km af, op de fiets! Hoe gaaf is dat?! Onderweg zijn er een aantal punten waar je met de gids even stopt, maar de meeste tijd ben je volledig geconcentreerd op het fietsen. Je zal merken dat je na een tijdje zelfs kramp in je handen krijgt van het constante remmen. Geniet vooral van de gave omgeving die van hoogvlaktes verandert in jungle, maar verlies de weg ook niet uit het oog met deze snelheid.

lowest point deathroad bolivia

Handige tips voor de voorbereiding van Death road

Het klinkt allemaal super gevaarlijk, maar het valt uiteindelijk wel mee. Als je je goed voorbereidt zal je zien dat dit een avontuur is om nooit meer te vergeten. Om te beginnen moet je goed kunnen fietsen. Nou klinkt dat voor ons Nederlanders heel gek, maar er zijn echt genoeg mensen uit verschillende landen die niet of nauwelijks kunnen fietsen. Voor deze mensen zou ik de tocht niet perse aanraden. Voor de dare devils onder ons is het slim om een goede organisatie uit te zoeken. Met een beetje research kom je er wel achter welke organisatie het beste is en goede fietsen ter beschikking heeft. Dit is een belangrijk punt waar je ook zeker niet op moet bezuinigen. Je wilt ten slotte geen fiets waarbij de remmen het ineens begeven of het stuur plotseling afbreekt. Let verder op je kleding. Het startpunt is ontzettend koud, terwijl het eindpunt heel warm is. Laagjes en afritsbroeken zijn dus goede ideeën. Je krijgt wel een jas van de organisatie, maar het is wel prettig om de juiste kleding aan te hebben. Ga er ook vanuit dat je er niet schoner op wordt. Je kunt namelijk niet altijd even remmen voor een flinke modderplas.

death-road-bolivia-lapaz

Accommodaties tips voor La Paz

Verder reizen in Zuid-Amerika?

Lees ook onze tips voor Salar de Uyuni Bolivia. En is de mountainbike tour op Death road Bolivia onderdeel van een reis door Zuid-Amerika? Lees dan ook onze tips voor een rondreis Zuid-Amerika. Combineer jij Bolivia met Peru? Lees dan onze reisroute voor een rondreis Peru met daarin de highlights van het land.

1 reacties

  • Hans 27 mei 2018 - 15:29

    Je begint op 4.700 meter en daalt af naar 1.500 (?) meter.

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen