Meteen naar de content

Rondreis Bolivia: een reisroute langs de mooiste Bolivia bezienswaardigheden

Ruben van Selm reisblogger ikwilmeerreizen

Door Ruben

Backpacken

Bolivia

Rondreis

Een rondreis Bolivia wordt vaak gecombineerd met een rondreis Peru of Chili. Ook wordt het land vaak bezocht als onderdeel van een uitgebreide rondreis Zuid-Amerika van enkele maanden. Toch is Bolivia op zichzelf ook zeker de moeite waard om te bezoeken. De wereldberoemde zoutvlaktes van Uyuni, de prachtige, uitgestrekte berglandschappen van de Andes, het regenwoud in de Amazone en de kleurrijke lokale cultuur: redenen genoeg om naar dit bijzondere land af te reizen. Bolivia is niet heel groot dus in twee weken kun je alle hoogtepunten van het land bekijken. Deze reisroute voor een rondreis Bolivia neemt je mee langs de highlights en mooiste Bolivia bezienswaardigheden die je tijdens je rondreis zeker niet mag overslaan.

Bolivia lama landschap

Wen aan de hoogte in La Paz en leer de geschiedenis van Bolivia kennen

La Paz is de grootste stad van Bolivia en waarschijnlijk de plaats waar je aankomt en weer vertrekt. Als je naar La Paz vliegt, kom je aan op 3,640 meter hoogte. Wanneer je vanuit Nederland komt, of vanuit een andere laag gelegen plek, kun je het beste eerst een paar dagen vrij plannen in La Paz om te wennen aan de hoogte. Hoogte kan zorgen voor hoogteziekte met zeer ernstige gevolgen. Als je een paar dagen de tijd neemt om te acclimatiseren, ondervind je – behalve kortademigheid en misschien lichte hoofdpijn- waarschijnlijk weinig hinder van de hoogte. Bijna alle delen van Bolivia bevinden zich op grote hoogte. Het is dus raadzaam om eventueel uit voorzorg hoogteziektepillen mee te nemen.

Reis je van Peru naar Bolivia? Lees dan ook onze tips voor Lima, Peru eens door.

La Paz Bolivia

Stadswandeling La Paz en heksenwinkels

La Paz is erg groot en vrij chaotisch. Toch is er als toerist voldoende te doen. Erg leuk is een Free Walking Tour van Red Cap. Hier leer je veel over de stad en de geschiedenis van Bolivia. Grappig genoeg eindigt deze tour in café Sol y Luna dat een Nederlandse eigenaar heeft. Hier kun je Nederlandse klassiekers bestellen, zoals bitterballen en saté met friet. Verder is La Paz leuk om te winkelen; er zijn veel handgemaakte producten van alpacawol en veel kleine souveniertjes te koop. Een aanrader is het bezoeken van heksenwinkeltjes. Je ziet hier allerlei bizarre voorwerpen, zoals lamafoetussen, gedroogde kikkers en wonderdrankjes voor allerlei kwaaltjes. Lokale mensen geloven heilig in deze middeltjes en je kijkt er je ogen uit. Probeer in La Paz ook zeker de lokale lunch: een broodje avocado met tomaat en ei, heerlijk!

LaPaz Bolivia winkelstraat

Bijzondere rotsformaties in Valle de La Luna

Een leuke halve dagtrip vanuit La Paz is El Valle de la Luna, de Maan Vallei. Officieel is het geen vallei maar een kloof met heel veel bijzonder gevormde rotsformaties. Het lijkt net een maanlandschap, vandaar de naam Maan Vallei. Er zijn twee routes die je kunt lopen en beide zijn de moeite waard. Via trappetjes en paadjes loop je door en tussen de honderden stenen stalagmieten, een heel bizar gezicht. El Valle de la Luna ligt op ongeveer veertig minuten rijden van La Paz en je kunt er makkelijk met een taxi heen.

Valle de la Luna Bolivia

Vaar over het Titicacameer naar Isla del Sol

Ten noorden van La Paz ligt het hoogst bevaarbare meer van de wereld: het Titicacameer. De grens van Bolivia en Peru loopt dwars door het meer. In het Titicacameer liggen een aantal eilanden die je kunt bezoeken. De bekendste en grootste aan de Boliviaanse kant is Isla del Sol. Volgens eeuwenoude tradities is dit de plaats waar de zon geboren is. Je komt hier via het plaatsje Copacabana. Dit klinkt tropisch, maar door de hoge ligging is het hier verre van warm. In Copacabana is een grote markt met veel lokale producten, een pleintje en er zijn veel backpackershostels en restaurants. Bij de hostels kun je vaak je backpack achterlaten als je een dagtrip maakt naar Isla del Sol. Het eiland bezoeken betekent namelijk veel lopen en trappen beklimmen en door de hoogte kun je minder makkelijk ademen. Wel zo fijn als je dan niet met je rugzak hoeft te lopen. Het is ook mogelijk om op Isla del Sol te overnachten. Dit is zeker een aanrader! Zo heb je voldoende tijd om het hele eiland rond te wandelen en te genieten van een schitterende zonsondergang en/of zonsopgang.

isla-del-sol-bolivia

Er gaan twee boten per dag naar Isla del Sol, één in de ochtend en één in de middag. Je kunt uitstappen aan de noordkant en vervolgens lopen naar de zuidkant en daar de boot terug naar Copacabana nemen. Tijdens deze wandeling heb je een prachtig uitzicht over het meer. Een andere optie is om halverwege het eiland van de boot te stappen en het authentieke eilandleven te bekijken. De echte hiker kan zich ook uitleven op Isla del Sol. Zorg wel voor een kaart of ga met een gids, want er zijn veel kleine slingerweggetjes waardoor je snel de weg kwijt kunt raken.

Titicacalake Bolivia

Bewonder de prachtige zoutvlaktes van Uyuni, Bolivia’s trekpleister

Waarschijnlijk één van de meest bekende Bolivia bezienswaardigheden en een absoluut hoogtepunt: Salar de Uyuni. Vanaf La Paz neem je de (nacht)bus naar Uyuni en ter plekke kan je op zoek gaan naar een tourorganisatie. De bussen komen vroeg in de ochtend aan en dan heb je nog voldoende tijd om voor dezelfde dag een tour te regelen. Kijk goed rond en onderhandel, want de meeste organisaties zetten hoog in en zijn best bereid iets van de prijs af te halen. Wil je niet tot het laatste moment wachten? Je kunt ook in La Paz al een tour boeken, zodat je dit niet ter plaatse hoeft te doen. En ook kun je online tours boeken naar Salar de Uyuni. Voordeel is dat je dan goed reviews kunt checken.

Bolivia Uyuni zoutfvlaktes

Je hebt verschillende opties, variërend van een 1-daagse tour tot tours van meerdere dagen en nachten. Wij raden je aan om minimaal twee nachten en drie dagen te gaan. Het gebied is ontzettend groot en erg mooi. De meerdaagse tour laat je namelijk veel meer mooie landschappen zien dan alleen de zoutvlakte van Uyuni. Op deze manier kun je alles goed zien en heb je genoeg tijd om foto’s te maken. De absolute hoogtepunten van deze trip zijn: fotoshoot op de vlaktes (met grappige verhoudingen), andesflamingos, het cactuseiland, geisers en heetwaterbronnen. Houd er rekening mee dat het ’s nachts heel erg koud is, dus zorg voor warme kleren en heel veel laagjes! Lees ook onze Salar de Uyuni tips voor je een bezoek brengt aan deze fantastische zoutvlakte in Bolivia.

 cactus-island-bolivia

Bezoek de hoofdstad van Bolivia: Sucre

Veel mensen denken dat La Paz de hoofdstad van Bolivia is, maar dat klopt niet. Sucre is de officiële hoofdstad van Bolivia. De stad heeft een koloniale uitstraling en wordt ook wel de Ciudad Blanca genoemd, de witte stad. Dit komt door de vele witte gebouwen die er zijn. Daarmee is Sucre als stad zeker één van de belangrijke Bolivia bezienswaardigheden. Sucre is een fijne stad om door heen te slenteren en om je heen te kijken. Het mooiste gebouw van de stad is het Convento de San Felipe Nari. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht op de stad en alle witten huizen. Een andere mooie plek om de stad vanaf boven te bekijken is Recoleta. Dit is een klein park boven op een heuvel. Geniet van het prachtige uitzicht terwijl je een lekker vers sapje drinkt op het terras.

Bolivia’s bezienswaardigheden in en rond Sucre

Rondom Sucre zijn op een aantal plekken voetstappen van dinosaurussen gevonden. Cal Orck’o is één van de plekken waar je deze sporen kunt bekijken. Ben je opzoek naar rust, dan kun je een bezoekje brengen aan het kerkhof. Dit klinkt een beetje gek, maar veel mensen bezoeken de begraafplaats niet alleen om hun familieleden te eren, maar ook om een boek te lezen en tot rust te komen. Buiten de stad kun je een hike maken naar de Maragua krater. Je loop één of twee dagen door een divers landschap met mooie rotsformaties en prachtige uitzichten. In Sucre vind je verschillende aanbieders die deze trektochten organiseren.

Sucre Bolivia witte stad

Daal af in de zilvermijnen in Potosí

Potosí is één van de hoogste steden ter wereld, het ligt op 4090 meter. Potosí staat bekend als de zilverstad. Rondom de stad liggen veel mijnen waar tot op de dag van vandaag nog zilver wordt gewonnen. De bekendste is Cerro Rico, de Rijke Berg. Vanuit de stad kun je een tour maken om één van deze mijnen te bezoeken. Onder leiding van een gids daal je af onder de grond. Op sommige stukken is het erg laag en moet je door kleine gaten kruipen. Je ziet de mijnwerkers aan het werk en voelt te hitte onder de grond. Als bedankje voor de werkende mannen word je gevraagd om dynamiet en cocabladeren mee te nemen. De tour is erg indrukwekkend en je voelt goed hoe zwaar het werk van de zilverzoekers is. Ook leer je over de lokale tradities en goden die de mijnwerkers vereren.

Mijnen in Potosi Bolivia

Het leven in de zilvermijnen van Potosí

Treurig genoeg hebben deze mannen vaak maar een heel kort leven door tekort aan zuurstof en stoflongen. De gemiddelde leeftijd van een mijnwerker in Bolivia is een jaar of 40. Houd er rekening mee dat deze tours niet helemaal zonder gevaren zijn. De mijnen worden ook wel de “Man Eating Mountains” genoemd en zo nu en dan stort een mijngang in. Behalve het centrale plein met een aantal mooie koloniale gebouwen is er in Potosí weinig te zien. Er is een museum over de zilverwinning genaamd Casa Nacional de la Moneda waar je de geschiedenis van de zilverwinning kunt zien.

Potosi Bolivia stadje

Door ons geselecteerde accommodaties in Bolivia:

Tijd over in Bolivia? Bezoek de Amazone

De Amazone is de langste rivier ter wereld en loopt van Peru door Bolivia, Ecuador en Colombia tot aan Brazilië.  Als je het hebt over de Amazone praat je dus over een aantal verschillende landen. Bolivia is een populair land om de Amazone te bezoeken, mede doordat je in Bolivia relatief goedkoop dit regenwoud kunt bezoeken. Voordat je een amazonetour boekt, kijk eerst of het regenseizoen is. In de regentijd gaan veel tours niet door namelijk. Rurrenabaque is de beginplek voor je amazone-avontuur. Je kunt hier redelijk goedkoop naartoe vliegen en de vlucht duurt vanaf La Paz ongeveer een uur. Een andere optie is de bus, maar reken dan op een reis van een kleine twintig uur.

Vanuit Rurrenabaque kun je naar verschillende natuurparken gaan. Iedere touroperator biedt net weer een andere tour aan met een andere focus. De meeste Amazonetours zijn all-inclusive tours waarbij je gaat kanoën, piranhavissen, zwemmen met roze dolfijnen, wildlife spotten en een aantal hikes. Eten, accommodatie, excursies en transport zijn vaak bij de prijs inbegrepen. Zorg dat je goed weet waar je voor betaalt, zodat je de beste vergelijking kunt maken.

Overige aanraders voor tours in Bolivia

 

Reizen door Bolivia

Bolivia is een makkelijk te bereizen land, maar een beetje kennis van het Spaans is wel handig. Lang niet iedereen spreekt Engels namelijk. Bolivia is decennia lang gekoloniseerd geweest door de Spanjaarden en Spaans is dan ook de voertaal. Daarnaast worden er nog zo’n dertig lokale talen gesproken! Bolivia is economische gezien geen heel sterk land, het staat al jarenlang onderaan de lijst van armste landen ter wereld. Hoewel het land volzit met fossiele stoffen, heeft het geen goede infrastructuur en zeehaven om deze te kunnen exporteren. Toch is het een aanrader om door Bolivia te reizen, al is het alleen al vanwege al die prachtige Bolivia bezienswaardigheden als Salar de Uyuni, het Titicacameer, Sucre en de hooglanden.

Uyuni Bolivia Cactus Eiland

Veiligheid in Bolivia

In Bolivia heerst een gemoedelijke sfeer. De meeste mensen zijn vriendelijk maar wel erg gesloten. Houd er rekening mee dat Bolivia erg arm is. Hierdoor komt het vrij veel voor dat reizigers worden bestolen. Let dus heel goed op je spullen! In hostels en hotels is het raadzaam om de kluisjes te gebruiken en neem zelf een slotje mee voor de lockers in hostels.

Klimaat in Bolivia

Bolivia is een divers land met veel hoogteverschillen. Hierdoor bestaan er veel microklimaten. Een deel van Bolivia ligt in het Amazonegebied waar het broeiend heet is. Andere delen liggen juist hoog waardoor het er zeer koud en droog is. Houd hier rekening mee als je je tas inpakt! De temperatuur in La Paz is ongeveer het hele jaar door hetzelfde: tussen de 5 en 10 graden. Wil je een tour in het gebied van de zoutvlaktes doen, dan is het raadzaam om dit in de Boliviaanse zomer te doen, tussen september en april. Na april kan het er erg koud worden en zijn er stukken van de route bedekt met sneeuw. Dit kan erg mooi zijn, maar het is misschien anders dan wat je verwacht. Hou er ook rekening mee dat de temperaturen op deze hoogte ’s nachts ver onder het vriespunt kunnen dalen.

salar-de-uyuni-stinky-lagoon

Vervoer in Bolivia

Het grootste gedeelte van je reis door Bolivia zal waarschijnlijk per bus zijn. Er zijn vluchten tussen steden maar deze zijn relatief duur. De meeste bussen vertrekken dagelijks en er zijn ook veel nachtbussen. Dit is ideaal want dan kun je slapen terwijl je reist. Bolivianen zelf reizen ook veel met de bus dus je zult niet enkel tussen de toeristen zitten. Niet alle bussen zijn even comfortabel, maar dit maakt je reis extra bijzonder. Hou er ook rekening mee dat sommige bussen zeer koud zijn. Warme kleding en een dekentje zijn aan te raden als je met de nachtbus reist!

Vervoer in Bolivia

Boliviaanse gewoontes

De meeste mensen in Bolivia zijn erg religieus. De Spaanse overheersing heeft ervoor gezorgd dat het meerendeel van de Bolivianen katholiek is. Overal zie je de heilige maagd Maria en er zijn heel veel kerken en kapelletjes. De Bolivianen hebben het katholicisme gemixt met lokale geloven. Hierdoor zie je ook veel poppen en bijzondere figuren met altaartjes ervoor.
Een andere (voor ons) aparte gewoonte is dat ze in Bolivia geloven in hekserij, “brujas” in het Spaans. Deze heksen hebben vaak een eigen winkeltje waar je letterlijk voor al je problemen een poedertje of watertje hebt. Je kunt er middeltjes kopen waardoor je liefde naar je toekomt, je beter in bed wordt of je meer geld kunt gaan verdienen. Verder hebben de lokale Bolivianen de gewoonte om een lamafoetus in de fundering onder hun huis te metselen. Dit zou geluk en voorspoed moeten brengen. Hierdoor zie je dus langs de weg soms kleine, dode lama’s hangen. De heksen beweren dat ze allemaal een natuurlijke dood zijn gestorven, maar of dat daadwerkelijk zo is, is natuurlijk twijfelachtig…

Bolivia Foetus Llama

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen