Meteen naar de content

10 Leuke dingen om te doen in Lima, Peru

Annemarie Konijn, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Annemarie

Peru

Wereldsteden

Ga je op vakantie naar Peru, dan kom je altijd één of meerdere keren tijdens je reis in Lima. Zelf bezocht ik de hoofdstad van Peru meerdere malen tijdens mijn reizen door Peru en verkende verschillende wijken van de stad. Want de diversiteit van de stad maakt Lima voor mij zo interessant! Ontdek de populaire wijk Miraflores, overnacht in een boutique hotel in Barranco en verken downtown Lima op de fiets. Leer meer over de Inca’s en historie van Peru in de diverse musea van Lima, en ga op culinaire verkenningstocht. Wist je namelijk dat Lima ook bekend staat om haar gastronomie? Wie van fine dining houdt, kan in de hoofdstad van Peru zijn hart ophalen! En niet alleen voor haute cuisine is het een culinair paradijs, ook de markten en streetfood zijn hier geweldig om te ontdekken. Wil jij weten welke top 10 highlights en bezienswaardigheden in Lima je zeker moet zien? Ik deel mijn tips voor de leukste dingen om te doen in Lima, Peru!

Op vakantie naar Peru? Lees ook onze reisroute voor een rondreis Peru.

lima peru

Waar ligt Lima, de hoofdstad van Peru?

Lima is de hoofdstad van Peru en ligt aan de kust van de Stille Oceaan (Pacific Coast). Lima ligt eigenlijk in een woestijn en er valt nauwelijks regen. Maar warm en zonnig is het er niet. Het is er zelfs het grootste deel van het jaar bewolkt en er heerst een mild klimaat. Kenmerkend aan de hoofdstad van Peru is de klif die uitkomt in de zee, een bijzonder gezicht. Helemaal wanneer er veel paragliders actief zijn. Ondanks dat Lima aan de kust ligt, is het geen tropische strandbestemming. De stad heeft wel stranden, maar deze zijn niet erg uitnodigend om je handdoekje op uit te spreiden. Wel kun je heel goed surfen in Lima! En daarnaast zijn er genoeg andere dingen om te doen in Lima, waarmee je jezelf prima een paar dagen in de stad kunt vermaken, voor je verder reist door Peru.

Lima Peru kustlijn

Mijn ervaring met Lima, Peru

Zoals gezegd ben ik meerdere keren in Lima geweest. De eerste keer, lang geleden, toen ik als soloreiziger naar Peru reisde in 2012. Ik was toen backpacker en maakte een rondreis door Peru, waarbij ik mijn reis begon en eindigde in Lima en er tussentijds ook nog een keer doorheen kwam. De laatste keer dat ik Lima bezocht was in 2018, toen ik een reis door het noorden van Peru maakte. Mijn hoogtepunten van Lima zijn het San Francisco klooster, een fietstour door de stad en natuurlijk al het lekkere eten dat je er kunt vinden. Maar ook de ruïnes van Huaca Pucllana vind ik echt de moeite waard. Kortom er is genoeg te doen in Lima om je een paar dagen te vermaken aan het begin of einde van je reis door Peru!

Wat te doen in Lima: de top 10 bezienswaardigheden en highlights

Lima staat niet bekend als het type hoofdstad waar je wekenlang verblijft, maar dat betekent niet dat er niks te doen is. Er zijn genoeg mooie bezienswaardigheden om te verkennen en ook zijn er een aantal leuke dingen om te doen in Lima tijdens je vakantie in Peru. We zetten onze top 10 highlights en activiteiten op een rijtje!

1. Het San Francisco klooster in Lima

Het San Francisco klooster is één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Lima. Het klooster is van de buitenkant al prachtig, maar van binnen is het nog vele malen mooier. Het klooster heeft vele gezichten. Nadat je het San Francisco klooster betreden hebt, kom je al snel in een verrassend mooie binnentuin. Een bijzonder gevoel van totale rust overvalt je hier, nadat je net van de drukke straten van downtown Lima komt. In plaats van auto’s overheerst hier het geluid van fluitende vogels.

Een andere bijzondere plek in het klooster is de bibliotheek die rechtstreeks uit een Harry Potter film lijkt te komen. En ook de dinnerzaal van de monniken is bijzonder om te zien, als je bedenkt dat ze hier vroeger met 200 man in totale stilte tegenover elkaar zaten te eten. Maar wat pas echt indrukwekkend is aan het San Francisco klooster in Lima zijn de catacomben onder de kerk. Deze dienden vroeger als begraafplaats van de inwoners van Lima en hier liggen dan ook de botten van 25.000 Peruanen opgeslagen. Het klinkt luguber, maar toch is het een bijzondere ervaring om je een weg te banen door de smalle gangetjes onder de grond, langs al die ruimtes waar de botten, keurig gesorteerd, bij elkaar liggen opgeslagen. Het klooster is alleen per rondleiding te bezoeken, maar dit is zeker de moeite waard, omdat je op deze manier wat meer achtergrondinformatie krijgt over wat zich hier heeft afgespeeld.

lima bezienswaardigheden, klooster klooster lima bezienswaardigheden lima highlights san francisco bibliotheek

2. Peru’s uitstekende gastronomie

Peru staat bekend als één van de beste keukens ter wereld. Doordat het land zoveel verschillende klimaatzones kent, is de keuken ontzettend gevarieerd. De Andes, woestijn, kuststrook en Amazone hebben allen op hun eigen manier invloed op de Peruaanse keuken. En wil je die keuken ontdekken, dan is Lima daar de uitgelezen plek voor. Van goedkoop, maar heerlijk, streetfood tot sterrenrestaurants, je vindt het er allemaal. Een leuke manier om kennis te maken met de Peruaanse keuken is via een foodtour. Er zijn verschillende aanbieders, van een culinaire fiets- of wandeltocht tot piscoproeverijen of bijvoorbeeld een kookworkshop.

Leuke foodtour om te doen in Lima: The Ultimate Peruvian foodtour >
Ook leuk om te doen in Lima: leer Peruaans koken tijdens Luchito’s Cooking class.

Tips voor restaurants in Lima

Wil je een avondje culinair uitpakken, dan zijn er in de wijk Miraflores veel goede restaurants te vinden. Voor een avondje uit vind ik daarnaast de levendige wijk Barranco een must-go. Hier vind je veel restaurants en café’s. Een gezellig restaurant waar je typisch Peruaanse gerechten bestelt om te delen is Isolina, ik heb hier heerlijk gegeten. Een aanrader voor een goed rooftop restaurant in Miraflores is SAHA Terraza cocktailbar, waar je heerlijk Peruaans kunt eten én kunt genieten van een lekkere cocktail. Je vindt daarnaast nog veel meer fantastische restaurants in Barranco en Miraflores. Ga dus vooral op onderzoek uit zou ik zeggen!

Miraflores en Barranco ontdekken? Ontdek de highlights van de leukste wijken van Lima met deze stadstour.

restaurant-amaz-lima-perulima-gastronomy-bicycle-tour

3. Pre-Inca ruïne Huaca Pucllana

Eigenlijk stammen de ruïnes van Huaca Pucllana uit de tijd van vóór te Inca’s. Huaca Pucllana vond ik een indrukwekkende pre-inca ruïne. Hij ligt middenin de stad en is een van de Lima bezienswaardigheden die zeker de moeite waard is wat mij betreft. Net als alle andere (pre-)Inca ruïnes in Peru is het indrukwekkend hoe deze steden zijn opgebouwd voor die tijd. Bij Huaca Pullcana vind je daarnaast ook de tuinen uit de pre-Inca tijd vol planten en kruiden met medicinale werking. Om meer te leren over Huaca Pucllana en het verleden van de Inca’s volg je hier een rondleiding. Leuk ook als je van plan bent om tijdens je Peru reis Machu Picchu, Kuélap en/of Nazca te bezoeken. Zo kun je de bouwstijlen met elkaar vergelijken.

Ook leuk om te doen in Lima: bezoek de Pachacamac Inca ruïnes, op 30 min rijden vanaf Lima.

lima highlights Huaca Pucllana

4. Surfen in Lima

Hou je van surfen, dan is Lima zeker een leuke plek om met je board het water in te gaan. Aan het strand vind je diverse surfscholen en surfboard-verhuur. Het water is niet warm, dus een wetsuit heb je wel nodig, maar de omstandigheden zijn verder goed. Wel kan het druk zijn in het water, omdat naast een handvol toeristen ook veel locals hier komen surfen. Ook leuk om te doen in Lima, surfen met zonsondergang. Deze kan hier namelijk erg mooi zijn!

surfen-lima Surfen in Lima

5. Downtown Lima

De meeste reizigers verblijven, net als ikzelf, in Miraflores of Barranco, beiden iets welvarendere wijken in Lima. Een totaal ander beeld van de stad krijg je als je door het historische centrum van downtown Lima wandelt. Op bijna iedere straathoek in het hart van Lima vind je wel een prachtige Barokke kerk. En ook de statige, rijkversierde balkons zijn kenmerkend voor dit deel van de stad. Loop vooral ook hier en daar een kerk in en beklim de toren van het Santo Domingo klooster. En terwijl je door dit deel van Lima wandelt, probeer dan vooral ook wat streetfood uit! Ben je op zoek naar leuke souvenirs? Ook daarvoor kun je het beste in downtown Lima zijn. Voor mij laat een wandeling door Downtown Lima je echt voelen dat je in een Zuid-Amerikaanse stad bent. Zeker de moeite waard dus!

Leuk om te doen in downtown Lima: met deze stadstour ontdek je de highlights in het historische centrum en bezoek je ook de catacomben van het San Francisco klooster.

downtown limadoen in downtown lima historische bezienswaardigheden lima

6. Fietsen in Lima

Lima kent verschillende wijken met allemaal een eigen karakter. We noemden ze al even in dit blog, zo is er het welvarende Miraflores, het hippe Barranco en het historische downtown Lima. Maar vergeet ook Chinatown en San Isidro niet. Een leuke manier om die verschillende kanten van de stad te ontdekken is per fiets. Een fietstour laat je kennismaken met de stad en je leert tijdens zo’n tour meer over Lima en Peru. Ik vind dit echt een aanrader! Je kunt een tour boeken die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Lima brengt, of voor een alternatieve tour kiezen die je juist een andere kant van de stad laat zien, zoals San Isidro.

Fietsen in Lima? Boek hier je fietstour >>

fietstour lima peru

7. Het museum of Archeology, Antropology en History of Lima

Niet standaard wordt het museum of Archeology, Antropology en History of Lima in de reisgidsen aangeraden. Museo Larco is namelijk het bekendste museum in Lima, waar de meeste mensen heen gaan, maar wil je wat anders dan is juist het museum of Archeology, Antropology en History of Lima heel leuk om te bezoeken. Het museum, dat in een oud koloniaal gebouw is gevestigd, vertelt je veel over de geschiedenis van Peru. Het museum leert je meer over alle verschillende volkeren die in Peru woonden, ook voor de Inca’s en later de Spanjaarden die hun intrede deden. Het gaat dus ver terug in de tijd en laat je het Peru door de eeuwen heen zien. Je vindt hier veel achtergrondinformatie die waardevol is als je tijdens je reis door Peru ook de andere historische bezienswaardigheden bezoekt. Bovendien is het museum prachtig opgebouwd rondom de binnentuin die zo typisch is voor de koloniale bouwstijl in Zuid-Amerika.

museum-archeology-lima-peru

Tips voor overnachten in Lima, Peru

8. Chinatown

Wist je dat Peru een ontzettend grote Chinese gemeenschap heeft? ‘Chino’ food is dan ook helemaal ingeburgerd in de Peruaanse keuken. Nadat de slavernij was afgeschaft, bleven de Peruanen met teveel werk zitten, waar ze de arbeiders niet meer voor hadden. En zo werden de Chinezen naar Peru gehaald, goedkope krachten om deze werkzaamheden voort te zetten. In Lima vind je daardoor nog steeds een grote Chinese gemeenschap en daarmee ook een heus Chinatown. Je hoeft hier geen uren voor uit te trekken, maar het is wel grappig om hier even doorheen te wandelen (en wederom wat streetfood uit te proberen). Verder zie je de Chinese invloeden ook terug in de keuken. Zo is El Chinito (het Chineesje) een razend populaire huarique (lokaal specialiteiten restaurant) in Lima, met twee vestigingen, waarvan één in Miraflores en één in downtown Lima. Dit restaurantje is gespecialiseerd in broodjes varkensvlees. Met name in het weekend gaan hele gezinnen hier ontbijten. De broodjes die hier geserveerd worden zijn een mooi voorbeeld van de vermenging van de Chinese en Peruaanse keuken. Een must-try en weer eens wat anders om te doen in Lima.

el-chinito-lima-peru

9. De boulevard en het Love park

Zoals gezegd is Lima gebouwd langs een klif voor de kust van de Pacific Ocean. Langs de hele kustlijn op het randje van de klif is een lange boulevard aangelegd. Eigenlijk is dit een langgerekt groen park dat langs Barranco en Miraflores loopt, helemaal tot San Isidro. Langs de hele boulevard loopt een fietspad. Een perfecte plek om te hardlopen, fietsen of zelfs te fitnessen, want ook kleine outdoor gyms vind je langs de boulevard. Een van de bekende bezienswaardigheden in Lima die je hier vindt is het Love Park. Een op Gaudí geïnspireerd park dat door de Spanjaarden werd aangelegd. Kenmerkend is het beeld van een liefdeskoppel, waar het park zijn naam aan te danken heeft. Ook vind je langs de kust de ingang van een groot winkelcentrum. Het winkelcentrum zelf is namelijk helemaal in de klif weggewerkt.

love statue lima peru lima peru klimaat

10. Paragliden in Lima

De kliffen langs de kust van Lima zijn de perfecte plek om te paragliden in Peru. Tijdens een vlucht van 15 minuten zweef je tussen de hoge gebouwen langs de boulevard met uitzicht op de stranden en bezienswaardigheden van Lima. De vlucht duurt niet lang, maar is wel een prachtige ervaring als je van een beetje adrenaline houdt.

Paragliden in Lima? Boek hier je vlucht >>

lima-zonsondergang

Checklist voor je reis naar Lima, Peru

  • Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
  • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van Lima. Vind de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
  • Lima op de fiets verkennen? Boek hier een fietstour of huur een fiets
  • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Meer leuke dingen om te doen in Lima, Peru

Dagtrip vanuit Lima

Heb je niet veel tijd voor je reis door Peru, maar wil je wel een aantal highlights zien? Dan is het leuk om vanuit Lima met de dagtrip naar Paracas en Huacachina te maken. Het plaatsje Huacachina is een kleine oase gelegen tussen hoge zandduinen. De plek bij uitstek om te sandboard en buggy rijden. Je bezoekt daarnaast de Ballestas Islands voor de kust bij Paracas. Hier kun je pinguïns en zeeleeuwen spotten. Een gevarieerde dagtour vanuit Lima vol highlights dus!

Boek deze dagtrip >>

peru huacachina lake

Hoe kom je in Lima?

Vanuit Nederland kun je met KLM rechtstreeks vliegen naar Lima. Goedkoper is het om te vliegen met een tussenstop in bijvoorbeeld Spanje. Eenmaal in Lima kun je het beste met de Airport Express Lima Bus van het vliegveld naar de stad reizen.

Vind de beste deals voor vliegtickets >>

Meer tips voor Peru

Is Lima het beginpunt van een reis door Peru? Lees ook onze reisroute voor een rondreis Peru. Hierin delen we een reisroute voor zo’n 4 weken die je langs de highlights van Peru, maar ook meer off the beaten track locaties in het land brengt. En ga je naar Cuzco? Lees dan onze tips voor de Inca Trail naar Machu Picchu.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen