- Home
- Wereldplekken
- De Inca trail naar Machu Picchu, Peru: hiken en cultuursnuiven in één
De Inca trail naar Machu Picchu, Peru: hiken en cultuursnuiven in één
Ga je naar Peru, dan mag een bezoek aan Machu Picchu natuurlijk niet ontbreken. De goed bewaarde ruïnes van de, middenin het Andesgebergte gelegen, Inca stad staan niet voor niks op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dit vanwege de schitterende ligging en de omvang van de eeuwenoude stad die nooit ontdekt werd door de Spanjaarden en daardoor zo mooi bewaard is gebleven. Uniek aan een bezoek aan Machu Picchu is dat je er in een aantal dagen naartoe kunt hiken. Er zijn diverse trails, maar de meeste bekende en meest officiële trail is de Inca Trail. Deze prachtige route door het ruige berglandschap, langs diverse Inca ruïnes brengt je naar het hoogtepunt van de trail: Machu Picchu.
Lees ook onze reisroute voor een rondreis Peru en tips voor de leukste bezienswaardigheden van Lima.
Treed in de voetsporen van de Inca's tijdens de Inca Trail naar Machu Picchu
De Inca's waren niet alleen zeer getalenteerde stedenbouwers. Ze legden ook een hele route aan die verschillende dorpen in het gebergte met elkaar verbond. En ook deze eeuwenoude paden zijn, net als Machu Picchu, goed bewaard gebleven! De paden zijn minstens zo indrukwekkend als de bouwwerken in Machu Picchu zelf. Met grote blokken steen legden de Inca's eindeloos lange paden en trappen aan dwars door het Andes gebergte. En deze route kun je dus bewandelen: de Inca Trail.
Inca trail: een pittige trekking in Peru
Je moet er wel wat voor over hebben. Zoals gezegd, loopt de route dwars door het Anders gebergte. En dat betekent soms wel even afzien. In drie dagen loop je de 82 km lange trail richting Machu Picchu waar je de vierde dag doorbrengt. Bereid je voor op vier dagen traplopen. De tweede dag is de heftigste met een klim naar de top van de op 4250 meter hoog gelegen ‘dead woman's pass'. Of je nu een goede conditie hebt of niet, de hoogte zorgt voor een flinke strijd met jezelf en de steile trappen. Blijf dus goed drinken en eten. Coca thee helpt bijvoorbeeld goed tegen hoogteziekte. En luister vooral goed naar je lichaam (en je gids).
Na twee dagen klimmen is het op de derde dag een verademing als je weer mag afdalen. Voor heel even dan. Want 1000 meter naar beneden klauteren van, wederom steile trappen, vraagt wat van je knieën. Goede (berg)schoenen zijn hier dan ook geen overbodige luxe!
Meer bijzondere ruïnes tijdens de Inca trail
Het bijzondere aan de Inca trail is dat er langs de hele route meer prachtige Inca ruïnes te zien zijn. Dit maakt de route ook zo bijzonder ten opzichte van de vele andere routes die naar Machu Picchu leiden. Al wandelend wordt steeds weer een stukje Inca geschiedenis ontrafeld. Zeker als je een gids hebt die hier veel over weet te vertellen. Dit bekent overigens niet dat de andere routes niet langs Inca ruïnes lopen, maar de Inca trail heeft toch wel iets magisch.
Kamperen tijdens de Inca Trail
Verwacht tijdens de Inca trail geen luxe. Alles wat de groep tijdens de trail nodig heeft, wordt door de dragers meegesjouwd: tenten, kookgerei, eten… alles. Er zijn geen andere overnachtingsmogelijkheden dan slapen in een tentje. Gelukkig hebben veel organisaties goede kampeeruitrusting bij zich (betaal dus liever iets meer), zodat je de nacht prima doorkomt. Vaak kun je tegen een lage huurprijs een goede slaapzak van de organisatie lenen. Eventueel leg je hier een eigen lakenzak in. Een zijde lakenzak is lekker licht en voelt prettig aan. Zo hoef je geen zware slaapzak je hele reis met je mee te slepen. Ja, het kan koud zijn ‘s nachts en ja, de ondergrond is ook niet altijd even aangenaam. Maar het wakker worden middenin het Andes gebergte is dat allemaal waard!
Goed eten tijdens de Inca Trail
Wanneer je een dag gaat hiken is het noodzaak dat je voldoende en goed eet. En daar zorgen de kok en zijn maatjes (die ook de hele trail meelopen) dan ook goed voor. Drie keer per dag krijg je een heerlijke, voedzame maaltijd toegediend. Vers bereid! De tent die als keuken dient heeft soms wel wat weg van de tas van Mary Poppins, het ene na het andere gerecht wordt op tafel gezet. En als je mazzel hebt, staat er na een dag lopen, aan het einde van de middag, ook nog een bak vers gepofte popcorn en een dampende kop coca thee voor je neus! Je vraagt je werkelijk af waar al dat eten vandaan komt. Het is dan ook niet voor niks dat er meer dragers meegaan met de groep dan het daadwerkelijke aantal hikers.
De Sungate bij Machu Picchu
Een ander voordeel van de Inca trail ten opzichte van de andere trails is dat deze eindigt in de Sungate. De poort naar Machu Picchu. Je moet al vroeg uit de veren (lees: middenin de nacht) om deze nog voor zonsopgang te bereiken. Langzaam zie je dan het licht over Machu Picchu vallen. Tenminste, als je niet de pech hebt dat het een bewolkte ochtend is…
Beperkt aantal wandelaars op de Inca Trail
Een bekende toeristische bezienswaardigheid als Machu Picchu trekt natuurlijk veel toeristen aan, zo ook de Inca Trail. Gelukkig wordt de Incatrail door de overheid tegen het massatoerisme beschermd en heeft ze een limiet opgelegd aan het aantal wandelaars, gidsen en dragers die per dag toegelaten worden in het gebied. Je moet bij aanvang dus ook een heuse grensovergang door en krijgt zelfs een stempel in je paspoort! Dit betekent wel dat je, wanneer je de officiële Incatrail wilt lopen, deze minimaal 4 maanden van tevoren moet boeken. Heb jij dus je vakantie Peru geboekt, dan is het raadzaam gelijk de Inca Trail te boeken, wanneer je weet dat je deze wilt gaan lopen.
Welke organisatie kies je voor de Inca Trail?
Zelf liep ik de Inca Trail in 2012 met Peru Treks. Dit is dus al enige tijd geleden. Ondanks dat ik daar destijds hele goede ervaringen mee had, raad ik je daarom nu aan online een organisatie te zoeken die je aanspreekt en goede reviews heeft. Ik kan je hiervoor aanraden een kijkje te nemen bij Bookatrekking.com. Via deze site kun je de verschillende trekkingen van de officiële Inca Trail en alternatieve routes met elkaar vergelijken. Je kunt reviews lezen, advies vragen aan de trekking experts en eenvoudig online boeken. Zo weet je zeker dat je de Inca Trail boekt bij een organisatie die aansluit op jouw wensen!
Bekijk het volledige aanbod trekkingen >>
Cuzco: de uitvalsbasis om Machu Picchu te verkennen
Om Machu Picchu te bezoeken reis je eerst naar Cuzco, een toeristische, maar superleuke stad in de Andes. Vanuit hier gaan alle hikes naar Machu Picchu van start en ook als je niet de Inca Trail wilt lopen, kun je hier je treinkaartje regelen naar de oude Inca stad. Vanuit Cuzco kun je, naast de Inca Trail, nog veel meer prachtige hikes door de Andes maken. En ook is de stad zelf het bezoeken waard.
Door ons geselecteerde accommodaties in Cuzco
Meer van Peru ontdekken
Is de Inca trail onderdeel van een vakantie Peru? Lees dan ook zeker even onze reisroute voor een rondreis Peru van zo'n 4 weken. Een route die je langs de highlights, maar ook de minder gebaande paden van het land brengt. Lees ook onze tips voor de bezienswaardigheden van Lima.
Ook naar Zuid-Amerika op vakantie? Regel het zelf óf boek een georganiseerde reis!
Wil je je reis door Colombia zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. Voor het online boeken van je bus- en/of veerboottickets hebben wij hele goede ervaringen met 12Go.co. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!
Geen zin of tijd om zelf een rondreis te regelen of laat je je graag verrassen? Boek dan een georganiseerde (individuele) reis of stel je reis samen door middel van bouwstenen bij één van de volgende aanbieders: