De zes Wandel W’s: zó maak je de mooiste hikes


Als vrienden of bekenden ervan terugkomen, hebben ze de meest vette verhalen voor je klaar. “Ik was helemaal weg van de alledaagse sleur”, “ik heb me nog nooit zo ontspannen gevoeld” en “wat is de natuur toch ongelooflijk mooi” zijn van die kreten die je nekharen van jaloezie overeind laten komen. En de foto’s die ze je vervolgens laten zien zijn al helemaal jaloersmakend! Op dat moment besluit je voor jezelf: mijn volgende vakantie wordt ook een wandeltocht! Maar… waar moet je eigenlijk aan denken, wanneer je voor het eerst met de benenwagen op pad gaat?

Een wandeling langs de Oeschinensee

Een wandeling langs de Oeschinensee

Een wandeltocht, of zelfs een hele wandelvakantie, heeft tal van voordelen. Het grootste voordeel is misschien wel dat wandelen lekker gratis is. En daar houden we natuurlijk van. Daarnaast kan iedereen wel wandelen, en kan iedereen ook nog wandelen op zijn of haar eigen niveau en tempo. Tenslotte is het gezond en hoewel wandelen best vermoeiend klinkt, ben je als je thuis komt vaak meer ontspannen, dan toen je vertrok!

Wandeltocht door de Franse Vaucluse bij Suzette

Wandeltocht door de Franse Vaucluse bij Suzette

Maar wanneer je dus besloten hebt dat dat wandelen wel eens wat voor jou zou kunnen zijn, komen er ineens een heleboel vragen op je af. Waar moet je bijvoorbeeld heen en waar en hoe ga je slapen? Wat moet je eten en wat neem je eigenlijk allemaal mee in je rugzak? Om je niet helemaal in het diepe te gooien wanneer je een (wat langere) wandeltocht wilt ondernemen, hebben we wat tips op een rijtje gezet. Lees hieronder het antwoord op alle vragen die je jezelf moet stellen voordat je op wandeltocht gaat, oftewel: de zes Wandel W’s.

Wat?

Wat wil je eigenlijk gaan doen? Wil je een vlak pad lopen of een beetje door de heuvels? Of wil je misschien wel de bergen in? Dit zijn vragen die je alleen voor jezelf kunt beantwoorden. Maar ga je voor het eerst, loop dan niet te hard van stapel. Een wandeltocht/ -vakantie kan best een uitdaging zijn, dus plan zonder ervaring niet meteen een lange afstand wandeling door het hooggebergte!

Daarnaast moet je gaan bepalen, mocht je een meerdaagse tocht plannen, of je in een vast bed wilt slapen of wilt kamperen. In het eerste geval zijn er voldoende opties, zoals hotels, berghutten en airBNB. Ga je kamperen, dan kan dat op campings of in het wild. Vaak is kamperen een gavere en puurdere manier om de natuur de beleven, maar vergis je niet in de bijkomende ongemakken wanneer het slecht weer is, en natuurlijk in de extra spullen (tent, slaapzak, kookspullen) die je in je rugzak mee moet dragen.

Overnachten bij een Italiaans boerengezin in hun berghut

Overnachten bij een Italiaans boerengezin in hun berghut

Waar?

Een globale locatie bepalen is nog wel te doen. Of je nu in Nederland blijft of met de auto of zelfs het vliegtuig naar een verdere bestemming gaat, in een mooi wandelgebied kom je altijd wel. Maar dan? Hoe bepaal je de wandelpaden, routes, overnachtingsplekken en eetmogelijkheden?

Je hier van te voren in verdiepen is zeker aan te raden. Het raadplegen van Google is zo gebeurd, maar lees ook boekjes met informatie over de wandeling of het wandelgebied dat je wilt bezoeken. De wandelgidsen van Cicerone zijn uitermate geschikt om je van tevoren te verdiepen in een trektocht of wandeling.

Daarnaast hebben de gebieden zelf natuurlijk ook nog last minute informatie. In hotels, hutten en campings kun je wandelkaarten van de omliggende gebieden kopen en in veel dorpjes is wel in Tourist Information. Vraag daarbij ook altijd naar de tips en ervaringen van de lokale bevolking: niemand kent een wandelgebied beter dan zij!

Ook bij het uitkiezen van een locatie geldt weer: waar je gaat wandelen hangt af van je fysieke gesteldheid en je ervaring. Lijkt bergwandelen je fantastisch, maar heb je nog nooit in de bergen gelopen? Begin dan met een wandeling in de heuvels van bijvoorbeeld de Ardennen, Wales of het Zwarte Woud! Op zoek naar inspiratie? Het tijdschrift Op Pad heeft veel wandelroutes beschreven.

Rotsachtige omstandigheden in Zwitserland

Rotsachtige omstandigheden in Zwitserland

Steile afgronden bij Angels Landing in Zion National Park

Steile afgronden bij Angels Landing in Zion National Park

Het beklimmen van een vulkaan tijdens de Tongariro Crossing in Nieuw Zeeland

Het beklimmen van een vulkaan tijdens de Tongariro Crossing in Nieuw Zeeland

Wanneer?

Het is belangrijk om te bedenken of je in de zomer, in de lente of herfst, of zelfs in de winter wilt gaan wandelen? Elk seizoen heeft zo z’n voor- en nadelen. In de lente en zomer is de kans op mooi weer (in Europa) het grootst, hoewel het in het zuiden dan alweer té warm kan zijn. De herfstkleuren in bosrijke gebieden maken het najaar tot een geliefde wandelperiode, vooral voor liefhebbers van fotografie. Maar ook de winter heeft, met sneeuwwandelingen in noord en midden Europa, maar tevens met aangename wandelpaden in de warmere gebieden, volop mogelijkheden om aan de wandel te gaan. Houdt er wel rekening mee dat de dagen in de winter een stuk korter zijn dan in de zomer en hoewel de laagstaande zon in dit jaargetijde vaak mooie foto’s oplevert, zullen de korte dagen zowel je actieradius, als je stemming niet altijd ten goede komen.

Genieten van het uitzicht over het Italiaanse hooggebergte na een lange wandeling

Genieten van het uitzicht over het Italiaanse hooggebergte na een lange wandeling

Wie?

“Met wie”, om precies te zijn. Wil je het liefst alleen de hort op, of liever met een maatje of zelfs met een hele groep? Ook dit heeft allemaal weer voor- en nadelen. Zo is wandelen een ideale activiteit om alleen te doen, omdat je dan je eigen tempo kunt aanhouden en je eigen rust- en stopmomenten kunt bepalen. En wil jij wat langer de tijd besteden aan die ideale foto? Dan is er niemand die je chagrijnig aankijkt omdat jullie verder moeten. Aan de andere kant kan het saai zijn, zo alleen, en is het delen van zo’n gave ervaring met iemand anders vaak leuker.

Dan misschien toch maar met z’n tweeën, maar over het bepalen van een reisgenoot moet je niet te licht denken. Met iemand op pad gaan die fysiek veel sterker of juist zwakker is, is niet aan te raden. Steeds maar weer op iemand wachten of je juist opgejut voelen, werkt averechts voor de motivatie. Daarnaast zal je goed met iemand door één deur moeten kunnen, wil je ermee op een langere wandeltocht gaan. Want tijdens een wandeling zal zeker niet alles gaan zoals je dat gewild had en vaak reageer je dat toch op je wandelmaatje af…

Ga je met een grotere groep, stel je er dan op in dat alles in overleg moet gaan. Dat de ketting zo sterk is als de zwakkere schakels geldt hier zeker, dus een groep zal niet veel verder komen dan de langzamere wandelaars aankunnen. Ga je dus met een groep op een wandeltocht, denk dan niet alleen maar aan kilometers maken, maar meer aan de gezelligheid!

Verse lunch gehaald bij een supermarkt in Zwitserland

Verse lunch gehaald bij een supermarkt in Zwitserland

Gevaarlijke afdaling tijdens een wandeling in Kroatië

Gevaarlijke afdaling tijdens een wandeling in Kroatië

Het Montafondal, gezien van boven

Het Montafondal, gezien van boven

Wie lang?

Oké, eigenlijk bedoelen we “hoe lang”, maar in een wereld waarin Duitsland wel naar het EK gaat en Nederland niet, mogen we best wel een beetje vals spelen. Het is namelijk erg van belang hoe lang je op pad wilt gaan. Trek je voor één dag je wandelschoenen aan, of ben je liever een langere periode van huis? En in dit tweede geval: ga je naar één locatie van waaruit je dagwandelingen gaat maken, of maak je een trektocht, waarbij in meerdere dagen van locatie A naar locatie B loopt?

Een langere wandeltocht is natuurlijk gaaf omdat je in meer dagen ook meer van een bepaald (natuur)gebied kan zien. Maar wees gewaarschuwd: je benen gaan het voelen wanneer je een paar dagen achter elkaar wandelt, en met hevige spierpijn is zo’n berg ineens een heel stuk hoger! Daarnaast moet je meer eten, meer drinken en meer kleding meenemen in je tas, waardoor het ook hier zwaarder door wordt.

Wandeling langs de Jungfrau in Zwitserland

Wandeling langs de Jungfrau in Zwitserland

Wat nodig?

Eigenlijk is dit de allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen aan het begin van een wandeltocht. Want wat je tijdens een wandeltocht of wandelvakantie precies nodig hebt, hangt voor een groot deel af van wat je gaat doen en wanneer je dat gaat doen. Ga je in de zomervakantie het Pieterpad lopen, dan hoef je echt geen sneeuwschoenen in je rugzak te stoppen. En ga je in het voor- of najaar naar Zwitserland, laat dan die zwembroek maar thuis, een extra muts past dan beter in je bagage!

Voor alle wandelaars geldt wel dit: neem spullen mee die jou lekker zitten. De pasvorm van de drie belangrijkste wandelcomponenten (te weten: wandelschoenen, wandelsokken en rugzak) variëren namelijk enorm. Neem ruim de tijd om ze bij een outdoorzaak te passen en te testen en probeer ze, nadat je ze gekocht hebt, een paar keer in de praktijk uit.

Natuurlijk zijn de dingen die je meeneemt afhankelijk van de antwoorden op de vorige vijf W’s. Ga je zelf koken, dan moet er een gaspitje mee. Ga je kamperen, dan moeten je tent en slaapzak mee. Ga je naar een koud gebied, dan moeten je handschoenen en muts mee. En dan hebben we het nog niet eens over de variabelen in gewicht (enorm belangrijk voor wandelaars die alles op hun rug dragen), kwaliteit (ga je je spullen eenmalig of veel vaker gebruiken) en natuurlijk de prijs (niet iedereen kan zich hetzelfde veroorloven).

Hou daarom ikwilmeerreizen.nl in de gaten: binnenkort vertel ik je precies wat je nodig hebt tijdens een wandelvakantie, hoe je je rugtas het beste inpakt en waar je op moet letten bij de aanschaf van wandelspullen!

Kamperen in de Zwitserse bossen

Kamperen in de Zwitserse bossen

Pauzeren tijdens een wandeltocht in de Franse Pyreneeën

Zou jij wel eens een wandeltocht willen maken, maar ben je zelfs na het lezen van dit artikel nog niet helemaal zeker van je zaak? Stuur dan gerust een mailtje met je vragen naar Marc!

Ben je nog niet helemaal overtuigd of een wandelvakantie wel de moeite waard is? Bekijk dan in dit filmpje hoe ongelooflijk mooi het is om met een tentje door de Alpen te trekken.
[fbvideo link=http://www.facebook.com/marclommert/videos/10204694242978512]

 

+ There are no comments

Add yours