Reisroute: drie weken reizen door authentiek Ethiopië


De Big Five vind je er niet, maar dat maakt het Oost-Afrikaanse Ethiopië meer dan goed met haar gevarieerde landschappen, culturele schatten en primitieve stammen. Reizen door Ethiopië is reizen door een uniek land, waar de islam en het christendom naast elkaar bestaan en waar oude tradities nog springlevend zijn. Bij deze reisroute bezoek je in drie weken de indrukwekkendste highlights van Ethiopië.

Dag 1-2: aankomst in Addis Abeba

Je komt aan in Addis Abeba, waar je de oudste kerk van de stad of het Nationaal Museum met haar vele cultuurschatten kunt bekijken. Wil je kennismaken met een kleurrijke Afrikaanse markt, ga dan naar de Mercato, één van de grootste markten van het continent.

Dag 3: naar Bahir Dar

Neem een binnenlandse vlucht naar Bahir Dar, waar je onder andere een mooie boottocht kunt maken op het Tana-meer. In dit meer liggen verschillende eilanden met eeuwenoude kerken en kloosters. Misschien wel de mooiste kerk is de 16e-eeuwse Ura Kidane Mihret met haar kleurrijke muurschilderingen, handgeschreven Bijbels en zilveren kruizen.

Dahir-Bar-Lake-TanaEthiopie-Dahir-Bar-Lake-Tana

Dag 4-5: via enorme watervallen naar Gondar

Het is een flinke rit van Bahir Dar naar Gondar, maar onderweg kom je langs één van de natuurlijke hoogtepunten van Ethiopië. De waterval Tiss Issat bij de Nijl is de op één na grootste waterval van Afrika en het water stort hier over een breedte van 400 meter naar beneden. In de oude hoofdstad Gondar vind je prachtige 17e-eeuwse kastelen en paleizen, mooi gelegen tussen de heuvels.

Ethiopie-watervalEthiopie-Gonder-Timkat

Dag 6: naar het ruige Simiengebergte

Het is een ruig gebied met bergen van ruim 4500 meter hoog: het Simiengebergte, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De hoogste pieken bieden een geweldig uitzicht over de laaglanden en je komt hier gegarandeerd de bijzondere Gelada-bavianen tegen.

Ethiopie-Debark-Simien-Mountainssimien-mountains

Dag 7-8: de monumenten van Aksum

Reis door naar Aksum, via een mooie route langs de diepe afgronden van het Simiengebergte. In de oude stad Aksum vind je talloze ruïnes en monumenten die getuigen van het rijke verleden van het koninkrijk Ethiopië. Bezoek 2500 jaar oude obelisken en de ruïnes van koninklijke tombes en eeuwenoude kastelen. Ook de kerk St. Mary Zion is een aanrader, want volgens de legende wordt hier de Ark des Verbonds verborgen.

Axum

Dag 9-10: de beroemde rotskerken van Lalibela

Je vliegt naar het beroemde Lalibela, de heilige plaats van de Orthodoxe Ethiopische Kerk. De UNESCO-gebouwen werden in de 13e eeuw in opdracht van koning Lalibela uitgehouwen. Bet Giorghis, in de vorm van een kruis gebouwd, is de beroemdste kerk. Neem twee volle dagen om de elf kerken van Lalibela te bekijken en maak de klim naar het indrukwekkende hooggelegen klooster van Asheten Maryam.

Lalibela-Ethiopie Lalibela-Leddeth-Ethiopie

Dag 11: naar Lake Langano

Vlieg terug naar Addis Abeba. Reis verder naar Lake Langano, een overnachting op weg naar het zuiden. Het landschap verandert hier compleet: je rijdt via de Abessijnse Hooglanden naar de Rift Valley, vol acaciabomen en grote kuddes dieren.

Dag 12-13: via de Dorze naar de dieren rond het Chamomeer

Tijdens je tocht naar het zuiden kun je een bezoek brengen aan de Dorze, een stam die tegen de flanken van het Gughegebergte woont. De mannen zijn beroemd om hun weef- en bouwkunsten en bouwen huizen van twaalf meter hoog in de vorm van bijenkorven. Je slaapt in Arba Minch. De volgende ochtend kun je tijdens een boottocht op het Chamomeer krokodillen en nijlpaarden spotten. Ga ook op bezoek bij de bijzondere Konso-stam. Het stamhoofd leeft in het bos en gebruikt zijn spirituele krachten om zijn volk de weg te wijzen.

Karat-Konso-Ethiopie

Dag 14-16: de oude stammen van Zuid-Ethiopië

De stammen van Zuid Ethiopië leven veelal nog zoals ze dat al eeuwen doen. Deze dagen bezoek je de Konso, Tsemaye, Banna en Ari, stammen met elk hun eigen gebruiken, kleding en culturele gewoonten. Ook de Mursi, beroemd vanwege de enorme lipschotels van de vrouwen en de nomadische Hamer zijn een bezoek meer dan waard. Een bezoek aan de traditionele markt van Dimeka of Turmi mag ook niet ontbreken. Probeer bovendien een bull jumping-ceremonie bij te wonen, waarbij jongens de overgang naar volwassenheid maken door over de ruggen van twaalf stieren te springen.

Ethiopie-Turmi

Dag 17-18: de koffieroute naar Yirga Alem

Je reist door naar de Borana, een stam van Somalische afkomst. Je kunt onderweg een tocht maken naar de zoutkrater van El Sod, waar mannen met de hand zwart zout delven. De volgende dag reis je naar de groene Sidamo Mountains. Dit is het gebied van de Yirga Cheffe-koffie en je kunt hier een authentieke koffieplantage bezoeken.

Dag 19-20 – Yirga Alem, naar Addis Abeba

Vandaag rijd je terug naar Addis Abeba, van waaruit je naar huis vliegt.

Zo reis je door Ethiopië

Wil je in korte tijd veel zien van Ethiopië en ben je op zoek naar een bijzondere reis door dit land? Kijk dan eens bij Better Places. Bij deze reisorganisatie plan je je hele trip in overleg met een lokale reisexpert. Je maakt je reis helemaal op maat, dus je trip is altijd uniek. Dat maakt reizen met Better Places heel speciaal en een echte aanrader.

Tekst: Karlijn Meulman – Foto’s: Theo Molenaar

+ There are no comments

Add yours