Meteen naar de content

Wat te doen in Granada Spanje? Tips voor bezienswaardigheden

Ruben van Selm reisblogger ikwilmeerreizen

Door Ruben

Andalusië

Cultuur en Unesco

Spanje

Stedentrip

Stedentrip Spanje

Wat te doen tijdens een stedentrip Granada?

Zeg je Granada, dan zeg je eigenlijk automatisch Alhambra, een prachtig paleis in Arabische stijl, dat op de top van de heuvel staat. Dit is, samen met de Generalife-tuinen, een van de indrukwekkende bezienswaardigheden van Granada. En er is meer te doen tijdens je stedentrip. Dwaal door de kronkelende steegjes van de historische Albaicín-wijk en word verliefd op de charmante binnenhofjes en uitzichten. Geniet van de overheerlijke tapas die de stad beroemd maken en ontdek de Spaanse Flamenco dans, die in Granada haar oorsprong vindt. Het is niet voor niks dat ik zo positief verrast werd tijdens mijn stedentrip Granada, er is genoeg te doen om je een weekend te vermaken! Bereid je voor op een heerlijke vakantie vol cultuur, rijke historie en smaak. In dit blog deel ik mijn favoriete bezienswaardigheden, adresjes en dingen om te doen in Granada, Spanje. 

Granada Spanje

Waarom eigenlijk de naam Granada?

Dat is voor deze Spaanse stad een interessante vraag. Zoals je misschien kunt vermoeden stamt de naam af van het Spaanse woord voor granaatappel. De granaatappel was een symbolische vrucht in de Islamitische cultuur en wordt geassocieerd met vruchtbaarheid, leven en overvloed. Volgens de legende koos de stichter van Granada, de Berberse koning Alhamar, deze naam voor de stad vanwege de overvloed aan granaatappelbomen in de omgeving. De vrucht is sindsdien een belangrijk symbool voor de stad geworden en is te vinden in kunstwerken, architectuur en meerdere elementen in de stad Granada. En zelfs in de naam van de stad komen de Moorse invloeden dus terug!

Over mijn stedentrip Granada, Spanje

Voor mijn stedentrip ben ik vanuit Malaga, via de kustplaats Nerja, met een huurauto naar Granada gereden. Toen ik er aankwam werd ik gelijk overdonderd, deze stad doet namelijk anders aan dan andere Spaanse steden. Het voelt er klein en knus en je hebt prachtige uitzichten op de bergen. Het leukste aan Granada vond ik de kleine cafeetjes waar je altijd een drankje met gratis tapa kan doen. Onderaan dit blog deel hiervoor mijn tips. Natuurlijk kwam ik er niet alleen voor het heerlijke Spaanse eten en drinken en bezocht ik ook de belangrijkste bezienswaardigheden van Granada. Hieronder deel ik daarom mijn tips voor wat je zeker moet doen tijdens je stedentrip Granada, Spanje. 

Mijn ervaring met Granada

De mooiste bezienswaardigheden van Granada

Zoals gezegd kent Granada een rijke geschiedenis met veel Moorse invloeden. En dit is wat het zo’n boeiende stad maakt voor een stedentrip. Een bezoek aan onderstaande bezienswaardigheden van Granada mag dan ook niet ontbreken tijdens een stedentrip, maar er is meer te doen tijdens je vakantie. 

Zeg je Granada, dan zeg je Alhambra

Het Alhambra is een 13e eeuws Moors’ paleiscomplex in het hart van Granada en is een UNESCO-werelderfgoed, niet voor niks een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Granada. Dit prachtige complex is gebouwd op een heuvel met een weids uitzicht over de stad. De bouwwerken zijn zo populair vanwege de vele details en verfijnde decoraties op alle muren en poorten. Zowel op afstand als van dichtbij is het Alhambra een schitterend kunstwerk. Daarbij zijn er prachtige binnenplaatsen en weelderige tuinen. Het verhaal van het Alhambra begint al in de 9e eeuw, toen het oorspronkelijk diende als een fort. Het paleis dat we nu zien stamt uit de 13e eeuw, de periode dat het fort werd uitgebreid tot een weelderige paleiscomplex voor de vorsten van het Nasridenrijk, de laatste Moorse heersers van Spanje. Het belangrijkste gebouw van het Alhambra is het Nasrid Paleis, een waar sprookjespaleis met sierlijke binnentuinen, zuilengalerijen, prachtig tegelwerk en houtsnijwerk, je kijkt echt je ogen uit!

Een bezoek aan het Alhambra is voor iedereen de highlight voor een stedentrip Granada. Je maakt tenslotte een reis terug in de tijd, omgeven door prachtige architectuur en doordrenkt van betekenisvolle geschiedenis. Wil je het meeste uit je bezoek aan het Alhambra halen, dan kun je het beste een tour met gids boeken en je toegangsticket alvast online kopen. 

Vind hier een tour en toegangstickets >>

alhambra, bezienswaardigheden granada, binnentuin Alhambra Granada kasteelPlafond Alhambra Granada Alhambra Granada Details

Geniet van de schoonheid van de Generalife tuinen en de Nasrid paleizen 

De Generalife tuinen zijn in dezelfde tijd als het Alhambra aangelegd voor de koninklijken om te ontspannen. De naam doet misschien vermoeden dat het Engels is, maar dat is het niet, ‘Generalife’ is afgeleid van het Arabische woord ‘Jannat al-‘Arif’, wat ‘Tuin van het Paradijs’ betekent. Omdat de tuinen direct naast het Alhambra liggen, combineren veel bezoekers de tuinen met een dag in het paleis. Je kunt hier uren wandelen door klassieke tuinen, omgeven door kleurrijke bloemen en het zachte geluid van fonteinen. De Generalife was ooit de zomerresidentie van de Nasrid-sultans en biedt een spectaculair uitzicht over het Alhambra en de omliggende stad. De serene sfeer, gecombineerd met de verfijnde architectuur en het prachtige landschap, maakt het een plek waar je ook even kunt ontspannen van de gezellige drukte van de stad. Een van de bezienswaardigheden in Granada die je dus zeker niet mag overslaan op je stedentrip! 

Ook voor de Generalife tuinen en bijbehorende Nasrid paleizen is het mogelijk een tour te boeken. Wil je zowel het Alhambra als de zomerresidenties en tuinen bezoeken, boek dan een combinatieticket.

Vind hier tours en toegangstickets >>

Generalife tuinen in Granada Spanje Generalife tuinen in Granada Spanje

Struin door de oudste wijken van Granada: Albaicín & Sacromonte

Niet alleen bezienswaardigheden als het Alhambra en de zomerpaleizen zijn interessant om te bezoeken tijdens je stedentrip Granada. Ook de historische wijken Albaicín en Sacromonte vormen interessante highlights van de stad. 

Bezienswaardigheden Albaicín 

De wijk Albaicín in Granada is een fascinerende historische wijk vol charme en culturele schatten en staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Wandelend door de smalle geplaveide straatjes en witgekalkte huizen, krijg je het gevoel alsof je terug in de tijd reist naar het Moorse verleden van de stad. Albaicínstaat bekend om zijn betoverende uitzichtpunten, ook wel Miradores’ genoemd. Zorg ervoor dat je naar het beroemde ‘Mirador de San Nicolás’ gaat, waar je getrakteerd wordt op een spectaculair uitzicht op het Alhambra tegen de achtergrond van de majestueuze bergketen Sierra Nevada. De wijk werd oorspronkelijk gebouwd in de 8e eeuw als woonwijk, maar veranderde later in een centrum van handel, kunst en cultuur, met prachtige paleizen, moskeeën en badhuizen. Veel van de Moorse invloeden zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar in de architectuur en het straatbeeld van de wijk. Nadat de katholieken Granada overnamen onderging Albaicín enige veranderingen. Veel van de moskeeën werden omgezet in kerken, en nieuwe Christelijke gebouwen werden toegevoegd. Een interessante mengelmoes dus. 

Wat te doen en zien in Sacromonte

Na het genieten van het prachtige uitzicht in Albaicín kun je richting Sacromonte wandelen. Deze wijk kronkelt als het ware door een dal en staat bekend om zijn traditionele grotwoningen, die teruggaan tot het Moorse tijdperk en nog steeds bewoond worden door zigeunergemeenschappen. Heel bijzonder om te bezoeken! Ook leuk om te doen in Sacromonte is een bezoek aan het Grottenmuseum, daarover verderop in dit blog meer tips. De grotwoningen zijn letterlijk huisjes uitgehouwen in de heuvels. De oorsprong van deze grotwoningen gaat ook ver terug en vormden de plek waar de zigeunergemeenschappen van Granada (ook wel Gitanos genoemd) woonden. Ondanks dat de zigeuners vaak rondreisden wilden de Katholieken ze liever niet in de stad en hebben ze zich dus vlak buiten Granada gevestigd. Naast hun grotwoningen, staan de Gitanos bekend om de populaire Flamenco-muziek en dans. Deze vindt zijn oorsprong in de zigeunergemeenschap. 

Tegenwoordig zijn veel grotwoningen omgebouwd tot musea, restaurants of podia voor Flamenco-shows, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben om meer te weten te komen over de geschiedenis en cultuur van de zigeunergemeenschappen in Granada.

bezienswaardigheden granada, spanje, albaicin

Museo Cuevas del Scromonte: het grottenmuseum van Granada

Een interessant museum in Granada is het Museo Cuevas del Sacromonte. Hier wordt de geschiedenis van de Romazigeuners in Granada uitgelegd. In het Grottenmuseum kun je meer te weten komen over de geschiedenis en de levensstijl van de bewoners van de grotten. Het is een bijzondere ervaring om door deze oude grotwoningen te dwalen en te ontdekken hoe mensen hier al eeuwenlang leven. Als je zelf wat langer van lengte bent, stoot je regelmatig je hoofd, dus het is bijzonder om in te denken dat mensen hier leefden. Je vindt in het musuem compleet ingerichte huisjes, zoals ze in het verleden geweest zijn. Zo kun je dus een voorstelling maken over hoe het leven in deze tijd voor deze gemeenschap was. Tevens worden er in het museum af en toe culturele evenementen georganiseerd, zoals filmavonden over de Flamenco-cultuur en ook dansavonden met Flamenco shows.

Grottenmuseum Granada Spanje

Flamenco muziek & dans komt uit Granada

Wist je dat de bekende Spaanse Flamenco dans en muziek uit Granada Komt? Daar gaat namelijk een goed staaltje geschiedenis aan vooraf. Flamenco, een van de meest kenmerkende en geliefde aspecten van de Spaanse cultuur, heeft zijn wortels in de zigeunergemeenschappen van Andalusië, waaronder de wijk Sacromonte in Granada. Flamenco is niet alleen een muziek- en dansstijl, maar eerder een levensstijl. Eentje waarin expressie van emoties en de ziel van de zigeunercultuur centraal staat. Het heeft de kracht om mensen te raken en te inspireren met zijn passie en diepgang. Daarom worden zigeuners, als het gaat om kunst, muziek en dans, als een integraal onderdeel van de Spaanse cultuur beschouwd.

Flamenco show bijwonen

Terwijl je in Granada bent kun je daarom één ding eigenlijk niet missen: een authentieke Spaanse Flamenco show. Het bijwonen van een flamenco show in Granada is een unieke culturele ervaring en leuk om te doen tijdens je stedentrip. Het is een viering van de Andalusische identiteit en een eerbetoon aan de rijke geschiedenis en tradities. Een Flamenco show laat je een dieper begrip krijgen van de ziel van Spanje en de passie van de Andalusische cultuur en is dan ook een van de Granada bezienswaardigheden die je eigenlijk niet mag missen. De muzikanten, zangers en dansers werken harmonieus samen en creëren een sfeer vol leven en emotie. Het publiek wordt meegevoerd in het ritme en de geest van Flamenco.

Mijn tip voor je stedentrip Granada: In het restaurant Venta El Gallo van de foto hieronder kun je ook een gratis Flamenco show bekijken tijdens je diner. Ik vond dit zeker een aanrader!

Flamenco show in Granada bijwonen? Vind hier een show en boek je ticket online >>

Flamenco grot El Gallo

Tapas eten in Granada

Granada staat bekend om zijn tapascultuur. Het is een van de beste plekken in Spanje om te genieten van heerlijke tapas. Wat Granada hierin zo uniek maakt, is dat je hier vaak een gratis tapa krijgt bij je drankje. De traditie van gratis tapas in Granada heeft een lange geschiedenis. Oorspronkelijk is de tapa een dekseltje op je drankje, in de vorm van een sneetje brood of een klein bordje met een versnapering erop. Sommige meningen zeggen dat dit zo was om de vliegen uit je drankje te houden. Met zo’n klein bordje wordt je drankje hier ook vaak geserveerd. Het is ook een sociale gewoonte die mensen aanmoedigt om te blijven hangen en meer te bestellen. Wat de reden ook is, het fenomeen van gratis tapas in Granada is geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Je kunt hier dus veel tapas proeven zonder de portemonnee te zwaar te belasten. Daarbij geeft het ook een extra leuke sfeer en trekt het veel mensen aan om een drankje met een hapje te doen.

Alcachofas con Jamón

In de bekendste tapasstraat van Granada, Calle Elvia, vind je talloze tapasbars en restaurants. Een plek die zeker ook tot de bezienswaardigheden van Granada behoort. Een tapa die je hier zeker moet proberen is Alcachofas con Jamón (artichokken met ham), dit is een typisch Andalusisch gerechtje en zeer geliefd in deze regio (zie foto hieronder). De reden waarom deze tapa als typisch Andalusisch gezien wordt, komt door de agrarische historie van de regio. Andalusië is een belangrijk landbouwgebied in Spanje, en het staat ook bekend zijn artisjokken. Dat, in combinatie met de beroemde Spaanse ham, maakt dit een smakelijk en hartig gerecht dat de culinaire tradities van de regio weerspiegelt.

Alcachofas con Jamón in Granada

Uitgaan in Granada, Spanje

Uiteraard kun je ook in Granada leuk uitgaan, maar verwacht niet veel grote clubs of discotheken. In Granada gaat men meer naar de kroeg. Lekker aan de bar hangen met een drankje of van bar naar bar hoppen. Dit zijn mijn favoriete plekken om uit te gaan in Granada: 

 • Calle Pedro Antonio de Alarcón: Deze lange straat staat bekend als uitgaansstraat. Toch vind je hier vooral pubs en Kebabrestaurants. Dus na het uitgaan kun je gelijk aan de snack.
 • Plaza Nueva: Dit plein is een plek om je avond te beginnen met cocktails of wijntjes op het grote plein.
 • Plaza de Toros: Deze oorspronkelijke arena voor stiergevechten organiseert in de zomermaanden vaak concerten en andere culturele evenementen. Op hun website kun je zien wanneer deze zijn.
 • Paseo de los Tristes: Deze boulevard aan de voet van het Alhambra heeft veel gezellige café’s en bars.
 • De grotere nachtclubs zijn: Granada 10 Teatro Musical, El Granero en Colón Plaza.

Omdat men in Spanje lang tafelt, komt het nachtleven in Granada wat later op gang. Verwacht dat de bars pas rond middernacht drukker worden en de clubs later opengaan.

Granada in de nacht

Door ons geselecteerde accommodaties in Granada, Spanje

Wat is de beste reistijd voor Granada, Spanje? 

Het klimaat in Andalusië, de regio waarin Granada gelegen is, is een stuk warmer dan in Nederland en er valt relatief weinig neerslag. De stad bevindt zich in het meest zuidelijke puntje van Europa en het blijft er dus relatief warm, ook in de winters. Toch kun je je ook vergissen en kan er een koude wind staan vanaf de Atlantische oceaan. In de maanden december t/m maart schommelt de temperatuur tussen de 10 en 15 graden. In oktober, november, maart en april is het echter al warmer. In de zomer kan het erg heet worden in Granada en aangezien de stad geen zee of meer heeft kan dat erg intens zijn. Mocht je niet zo van hitte houden kun je dus beter de zomermaanden mijden. Ook kan het er in de zomer erg druk zijn. De beste reistijd voor Granada, Spanje is dus in het voor- en najaar, in de maanden maart t/m juni en september t/m november. 

Granada zonnig pleintje

Hoe kom je in Granada, Spanje?

Er gaan geen rechtstreekse vluchten naar Granada. Wel kun je vliegen op zowel Malaga als Sevilla. Vanuit daar kun je met de bus of een huurauto verder reizen naar Granada. Vanaf de luchthaven van Sevilla is de busrit zo’n 3 uur en vanaf de luchthaven van Malaga doe je er met de bus tussen de 1,5 en 2 uur over. Je kunt je busticket ter plaatse kopen of alvast online boeken, zodat je de snelste verbindingen met elkaar kunt vergelijken en verzekerd bent van een plekje. 

Boek hier je bustickets online >>

Auto huren in Andalusië 

Wil je met de auto een roadtrip door Andalusië maken, dan kun je een auto huren op het vliegveld van Malaga of Sevilla en vanuit daar verder reizen. Dit deel van Spanje leent zich perfect voor een prachtige autorondreis. Je kunt dan naast de steden ook de kleinere ‘witte dorpjes’ bezoeken, waar de regio zo bekend om staat. Ga je een auto huren, regel dit dan vooraf online. Het goedkoopst kan dit van bijvoorbeeld via Rentalcars. En wil je een auto huren zonder zorgen, dan raden we Sunnycars aan. Daar huur je all-in, dus ook inclusief verzekering voor ruit-, bodem-, dak- en bandenschade. Wel zo fijn! 

Boek je huurauto online >>

Checklist voor je vakantie in Granada, Spanje

 • Wat neem je mee? Vind onze favoriete reisspullen in onze travelshop
 • Plan meteen je reis: vergelijk de beste deals voor vliegtickets
 • Ga je roadtrippen? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
 • Met de auto naar het vliegveld? Vind voordelig een parkeerplaats bij het vliegveld
 • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids in huis
 • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
 • Ontdek het beste van Granada. Vind en vergelijk de leukste tours en boek je toegangsbewijzen alvast online
 • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard
 • Granada op de fiets verkennen? Boek hier een fietstour of huur een fiets
 • Opgehaald worden van het vliegveld? Boek een taxi en word naar je accommodatie gebracht.

Verder reizen door Andalusië 

Wil je naast Granada ook andere plekken in Andalusië eontdekken? Lees dan ook onze tips voor een stedentrip Malaga, een weekend Cadíz, een citytrip Sevilla of ontdek het prachtige Tarifa.

Lees hier al onze Spanje blogs.

witte dorpjes andalusie

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen