Meteen naar de content

Stedentrip Athene: tips voor de bezienswaardigheden die je niet mag missen!

Mirjam Denneman, eigenaar Ik wil meer reizen

Door Mirjam

Cultuur en Unesco

Griekenland

Stedentrip

De Griekse hoofdstad Athene is een leuke bestemming voor een stedentrip, of om een paar dagen te verblijven als startpunt van een rondreis. Het centrum van Athene is compact, de meeste bezienswaardigheden zijn te voet bereikbaar. De Acropolis is natuurlijk een van de bezienswaardigheden van Athene die je niet mag overslaan, maar er zijn nog meer dingen om te doen in Athene. Zo kun je natuurlijk genieten van de Griekse keuken in de gezellige wijk Plaka, of gewoon even rondslenteren in de straatjes van deze wijk.

Omdat de stad omringt is door heuvels, zijn er ook veel mogelijkheden om een mooie zonsondergang te beleven tijdens een stedentrip Athene. Maar het meest bijzondere aan Athene is natuurlijk dat er zoveel oude bouwwerken te vinden zijn, waardoor je constant herinnerd wordt aan de belangrijke, machtige stad die Athene ooit was.

Wij bezochten Athene als startpunt van onze eilandhopvakantie en hadden dus geen tijd om álle bezienswaardigheden van Athene te bezoeken, maar vraag je je af wat te doen in Athene in korte tijd, dan zijn dit onze tips voor de highlights die je in elk geval niet mag missen!

citytrip athene

Bouwwerken uit de klassieke oudheid in Athene

Wanneer je fan bent van opgravingen en de Griekse geschiedenis, dan wil je misschien nog wat extra dagen aan je stedentrip Athene vastplakken. Want dan is deze stad echt the place to be voor jou! Er valt op dit gebied zóveel te zien in Athene. Van de Tempel van de Olympische Zeus tot de Toren der Winden en de Agora van Athene (het oude Romeinse centrum). En dan hebben we het nog niet eens over de bijbehorende musea. En of je nu fan bent van culturele bezienswaardigheden of niet, natuurlijk bezoek je de Acropolis wanneer je in Athene bent. Al is het maar om het Parthenon eens in het echt gezien te hebben!

Ontdek de leukste plekken tijdens een fietstour met een gids.

stedentrip athene bezienswaardigheden

Door ons geselecteerde accommodaties in Athene

1. De Acropolis van Athene, met als hoogtepunt het Parthenon

De Acropolis is de bekendste bezienswaardigheid van Griekenland en dé reden waarom veel toeristen Athene bezoeken. Gelegen op een rotsplateau van zo’n 80 meter hoog, torent de trots van Griekenland boven de stad uit. Op de de Akropolis vind je de ruïnes van hele oude tempelcomplexen. Door geschiedkundigen wordt deze plek dan ook gezien als het symbool van de Griekse beschaving. De bekendste tempel die je kunt bezichtigen is het Parthenon, gebouwd ter ere van de Griekse godin Pallas Athene in de vijfde eeuw voor Christus. En niet alleen kun je ronddwalen tussen alle tempelcomplexen, vanaf de Acropolis heb je ook een heel mooi uitzicht over Athene.

Tips voor het bezoeken van de Acropolis van Athene tijdens je stedentrip

Wil je de Acropolis bezoeken tijdens je stedentrip Athene? Houd dan rekening met grote drukte, het is de bekendste bezienswaardigheid van Griekenland, dus dit betekent dat je niet alleen zult zijn. Ga daarom zo vroeg mogelijk, zorg dat je om 8.00 uur bij de ingang staat. Zo ontwijk je niet alleen lange rijen, maar ook de hitte. Op de Acropolis is er nauwelijks schaduw, neem dus ook een flesje water mee. Het makkelijkst is om je ticket vooraf te kopen, want ook bij de kassa kunnen lange rijen staan. Je kunt daarbij kiezen uit verschillende opties:

  • Een toegangsticket voor € 20,- via de officiële site van de Griekse overheid, je moet dan vooraf een tijdvak kiezen en hebt alleen toegang tijdens deze uren. Je kunt hier ook een combiticket kopen voor € 30,-, je hebt dan toegang tot meerdere archeologische vindplaatsen in de stad.
  • Een toegangsticket via GetYourGuide voor € 23,50, je hebt dan de hele dag toegang tot de Acropolis en hoeft niet vooraf een tijdvak te kiezen.
  • Een toegangsticket incl. audiotour op je telefoon voor € 31,50.
  • Een toegangsticket inclusief Engelstalige rondleiding in een kleine groep boek je voor € 59,-. Je ontmoet je gids daarbij in de stad, en wandelt samen de heuvel op naar de Acropolis. Dat is handig, want dan hoef je zelf de weg niet te zoeken!

2. De Agora: het oude Romeinse centrum van Athene

In het centrum van Athene vind je de Agora, het vroegere marktplein van de stad in de tijd van de Romeinen. De Agora werd rond het begin van de 6e eeuw voor Christus gebouwd door de Romeinen, ter vervanging van de oude agora. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene. Op de Agora kwamen de inwoners van Athene dagelijks bij elkaar voor verschillende activiteiten, zoals sportwedstrijden en volksvergaderingen. Maar natuurlijk werden er ook markten gehouden. Ook de belangrijkste gebouwen van de stad stonden hier, zoals het raadsgebouw. En er waren diverse tempels. De Agora spreekt tot de verbeelding, het is een bijzonder idee dat bijvoorbeeld filosofen als Socrates hier veel te vinden waren. Een must see tijdens je stedentrip Athene!

Snel wegwijs worden in Athene? Boek een tour met een local.

agora athene vakantie tips

De Toren van de winden

Deze twaalf meter hoge, achthoekige toren staat aan de rand van de Agora. De Toren van de winden functioneerde als wind- en zonnewijzer en als klok. 

bezienswaardigheden athene toren der winden

3. De Poort van Hadrianus

Deze 18 meter hoge poort werd gebouwd door keizer Hadrianus, aan wie hij dus ook zijn naam dankt. De poort was bedoeld als doorgang van het oude Athene naar het nieuwe Athene. Hadrianus wilde met deze poort graag zijn macht laten zien. Aan de ene kant van de poort staat de inscriptie: “Dit is Athene, de vroegere stad van Theseus”.

Aan de andere kant staat: “Dit is de stad van Hadrianus en niet van Theseus”. Het is een bijzondere gewaarwording, aan de ene kant van deze oude poort loopt een drukke autoweg, kenmerkend voor het contrast tussen oud en nieuw dat je veel tegenkomt in Athene. Aan de andere kant van de poort vind je de overblijfselen van de Tempel van de Olympische Zeus (ook wel Olympeion genoemd), ooit de grootste tempel van Griekenland.

bezienswaardigheden athene poort van hadrianus

Checklist voor je reis

4. De gezellige wijk Plaka

Een van de leukste wijken om te bezoeken tijdens je stedentrip Athene is Plaka. Dit is de oudste wijk van de stad. Je vindt deze wijk onder de Acropolis. Hoewel de winkeltjes in Plaka voornamelijk gevuld zijn met (dezelfde) souvenirs, zijn de straten in deze wijk gezellig. Plaka is ook de wijk bij uitstek om op een terrasje te genieten van een heerlijke Griekse souvlaki of een gevulde pita. 

Leer de stad op een originele manier kennen tijdens een escape tour.

doen in athene tips

5. De zonsondergang vanaf het hoogste punt van Athene: Lycabettus hill

Er zijn in Athene veel rooftopbars waarvandaan je de zonsondergang kunt bekijken, al nippend aan je cocktail. Maar je kunt het ook nóg hogerop zoeken. De hoogste berg van Athene is Lycabettus hill en vanaf de top kun je genieten van een mooi uitzicht over de stad. Perfect voor een mooie sunset tijdens je stedentrip Athene dus! Op de top van Lycabettus hill vind je ook een restaurant met terras waarvandaan je een heel mooi uitzicht hebt. Dit restaurant biedt een redelijk geprijsd dagmenu, je kunt je bezoekje aan de heuvel dus ook combineren met een lunch of diner.

Lycabettus hill uitzichtpunt-athene

Zo kom je naar de top van Lycabettus hill 

Er zijn meerdere manieren om Lycabettus hill te bereiken. De makkelijkste manier is een taxi, deze brengt je bijna tot de top. Zeker een goede optie tijdens hete dagen! De leukste manier (vonden wij) is al wandelend, er loopt een mooi wandelpad over de berg. Een andere manier is via de ondergrondse kabelbaan. Dit klinkt spectaculair, maar eerlijk gezegd vonden wij het een beetje tegenvallen.

Je moet alsnog eerst een heel stuk de heuvel oplopen via verschillende trappen, om vervolgens heel even in het ondergrondse kabelbaantje te mogen zitten. En die is… tja, ondergronds. Je ziet dus eigenlijk bijna niets. Kun je niet kiezen en wil je de kabelbaan met eigen ogen zien? Dan kun je ook de heenweg met de kabelbaan gaan en de terugweg te voet of met de taxi. Als je met de kabelbaan wilt, kies dan voor de heenweg. Direct na zonsondergang kan het erg druk zijn, omdat dan iedereen tegelijk terug wil.

tips athene bezoeken

Meer reisinspiratie voor jouw vakantie naar Griekenland

Wil je na je citytrip Athene verder door reizen door Griekenland? Ga dan eilandhoppen in Griekenland, dit is een leuke en makkelijke manier om rond te reizen! Twijfel je nog over welk Grieks eiland je gaat kiezen voor jouw vakantie? Bekijk dan ook eens onze artikelen over de Griekse eilanden NaxosKos en Rhodos. Of maak kennis met Griekenland tijdens een rondreis Griekenland.

Lees al onze Griekenland blogs.

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen