Liften door Europa: 8 tips


Je ziet ze niet vaak meer: een zwaar bepakte reiziger met een stuk karton, met daarop een verre Europese stad geschreven. Mattijs ging het avontuur aan en liftte in vier dagen van Leeuwarden naar Biarritz om daar te gaan surfen. Een ervaring die een aantal handige tips voor toekomstige lifters opleverde. En daarom vroegen we hem deze tips met jullie te delen!

Liften-in-europa

1. Veiligheid voorop

Bij veiligheid denk je al snel of het vertrouwt is om bij iemand in te stappen. Zoals wel vaker gezegd, luister daarbij naar je onderbuikgevoel. Ben je iets minder avontuurlijk en wil je extra voorzichtig zijn, kun je ervoor kiezen een foto te maken van de auto waar je instapt en deze naar een vriend of familielid te sturen (of sms nummerbord en omschrijving als je geen internet hebt). Maar veiligheid houdt ook in dat je de juiste positie kiest om te liften. Hou hier altijd rekening mee! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de veiligheid van de degene die moet stoppen. Denk er bijvoorbeeld bij de keuze voor liftplaats aan dat diegene genoeg tijd heeft om te reageren en voor je te stoppen, zonder daarmee het andere verkeer of zichzelf in gevaar te brengen. De kans dat iemand voor je stopt is daarmee bovendien een stuk groter.

2. Maak je eigen keuzes

Als het om navigatie en het kiezen van een goede liftplek gaat, vertrouw dan niet altijd op je bestuurder en waar die je heen brengt. Luister naar tips, maar blijf je eigen gezonde verstand gebruiken. Je kan het bijvoorbeeld zomaar treffen (zoals in mijn geval) dat een enthousiaste Fransman je oppikt en aangeeft dat hij wel een betere liftplek weet. Vervolgens word je op een grote rotonde gedropt waar iedereen 70 rijdt en niemand dus veilig kan stoppen. Voordat dit goed tot je door is gedrongen, is de Fransoos al weggereden… En daar sta je dan, onmogelijk een lift te vinden, maar te gevaarlijk om van plaats te wisselen. Genoeg lege kartonnetjes mee nemen dus. Op zo'n moment kun je er een noodkreet opschrijven, wat je weer een reddende engel kan opleveren!

3. Altijd blijven lachen

Wat er ook gebeurt, blijf optimistisch! Een blij persoon wordt veel eerder opgepikt dan een chagrijn. Maak ook oogcontact met iedere langsrijdende bestuurder. Mensen zijn dan eerder geneigd te stoppen. En het maakt je dag ook gewoon een stuk leuker! Door contact te maken met bestuurders vliegt de tijd lekker snel voorbij – dit kan zomaar een uur of twee zijn.

Liften naar Biarritz - Mattijs de Vries

4. Vergeet de tijd

Laat een tijdsplanning voor de hele reis compleet achterwege. Probeer zelfs niet een dagdoel te stellen (bijv. vandaag wil ik Parijs halen). Dit kan namelijk erg stressvol zijn. Geniet in plaats daarvan van ieder moment. Van je omgeving. Van elke nieuwe bestuurder (mooie verhalen) en vertrouw erop dat je zeker op je eindbestemming aankomt!

5. Weg uit de stad

Stel je in een stad bij de juiste uitgang richting de snelweg op. Zo voorkom je uren wachten, of nog erger: dat je het voor die dag wel eens zou kunnen opgeven. Van veel steden in Europa valt op internet vaak voldoende informatie te vinden over waar je het beste kan staan.

6. Ga niet te lang door

Ga niet te lang in de avond door met liften en zorg dat je voor het donker een ho(s)tel hebt gevonden. Je wilt namelijk niet in een stad als Parijs in de buitenwijken ‘s avonds nog rondlopen op zoek naar een slaapplaats. Als we het dan toch over Parijs hebben, ga hier tijdens het liften zoieso niet overnachten. Om er ‘s ochtends weer weg te komen is namelijk erg moeilijk, de Parijsenaren hebben het niet zo op lifters. Beter laat je je bij een F1 hotel in een volgende of eerdere stad droppen, dan kom je veel sneller weer weg! Vaak kun je dan de volgende ochtend bij de poort van de tolweg staan. Het mag officieel niet, maar het zal geen problemen opleveren met de gendarmerie, die kijken oogluikend toe. Let er wederom goed op dat je op een veilige plek voor jou staat en ook veilig voor degene om daar te stoppen.

7. Vermijd het centrum

Gedurende de dag, tijdens het liften, is het zaak om je telkens te laten afzetten op een tankstation of een andere punt langs de snelweg richting je bestemming. Laat je niet in het centrum van een stad uitzetten, het zal je vaak meer moeite en tijd kosten om je route weer te vervolgen.

8. Travel light!

Houd je bepakking zo klein mogelijk. Neem zo weinig mogelijk kleding mee. Een wasmachine is vaak wel te vinden in hostels. Hoe lichter de bepakking, hoe aangenamer de stukken zijn die je moet of wilt lopen. En wie weet kom je zomaar een aardige Belg met een kofferbakloze Porsche Boxer tegen die voor je stopt (het kan zomaar, echt!), waarin je alleen met je bepakking op schoot kunt zitten en daarmee continu het raamknopje aanstoot waarmee het raam open en dicht gaat…. Tijdens het liften kan alles.

Tekst en foto's: Mattijs de Vries

 

Handige websites en apps bij het liften

Er zijn tegenwoordig online genoeg websites en apps te vinden die je verder helpen bij het liften. Hitchwiki is hier een mooi voorbeeld van. Ook het fenomeen ‘car sharing' komt steeds meer voor, waarbij mensen een lift aanbieden en de kosten voor de rit worden gedeeld. Een prettige website en app die ook goed in Nederland werkt is Bla bla car. Maar denk ook aan Carpooling.com. De app iThump verbindt naast lifters en carpoolers ook mensen die een taxirit willen delen. Handig voor op reis!

Liften via social media

Naast je kartonnetje of bovengenoemde sites kun je ook social media, en dan met name Twitter, inzetten om een lift te regelen. Veelgebruikte hashtags hiervoor zijn #hitchhike #rideshare en #autostop. Door online je lift te regelen kun je aan de hand van een profiel al een aardig beeld vormen bij wie je in de auto stapt.

Altijd de beste reistips in je mailbox?

Op de hoogte blijven van nieuws, aanbiedingen en reistips van ikwilmeerreizen.nl? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! En, je kunt ons natuurlijk ook volgen op Instagram of Bloglovin!

3 Comments

Add yours
  1. Jip

    Bij een tankstation mensen aanspreken werkt bij mij altijd het best. Dan kun je gelijk overleggen waar de reis heengaat en heb je elkaars vertrouwen al snel gewonnen. Op de terugweg naar Nederland kan je heel makkelijk de auto’s eruit pikken met een Nederlandse nummerplaat. Je maakt dan snel veel kilometers richting huis.

  2. Harald Mook

    Goede tips voor het liften!

    Ik heb alleen wat vragen, want ik heb nog nooit gelift en wil dit gaan ervaren door te reizen vanuit Nederland naar Duitsland, polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en terug naar Nederland. Hierbij zoek ik iemand die deze ervaring met mij wilt op doen. Is er ergens een site waar ik mensen leer kennen die dit tof zouden vinden en het geduld hebben om te liften!?

+ Leave a Comment