Meteen naar de content

Roadtrip Marokko langs de mooiste bezienswaardigheden

Omar van Beek

Door Omar

Marokko

Roadtrip

Rondreis

Marokko is een prachtig en divers land dat zich uitstekend leent voor een roadtrip. Een autorondreis door Marokko is erg afwisselend, van gigantische steden tot uitgestrekt woestijngebied en van het hoge Atlasgebergte tot aan zonnige stranden. Marokko heeft ontzettend veel prachtige bezienswaardigheden en andere highlights om te ontdekken. Met de ligging in Noord-Afrika lijkt het misschien ver weg, maar in slechts drie tot vier uur vliegen vanaf Amsterdam ben je er al. En het is bovendien heel makkelijk om de highlights van Marokko met een huurauto te verkennen. In dit artikel delen we een route en tips voor de mooiste bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen tijdens een avontuurlijke, gevarieerde roadtrip door Marokko.

Auto huren voor je roadtrip door Marokko? Vind hier goede all-in deals >>

Begin je roadtrip Marokko in keizerstad Fez

Vanuit Nederland kun je op verschillende steden vliegen, bijvoorbeeld naar Casablanca, Marrakech of Agadir. Maar vanaf Eindhoven kun je ook rechtstreeks naar de keizerstad Fez vliegen, een goed beginpunt voor je route door Marokko. Fez is de oudste stad van het land en gesticht in 789. De stad is UNESCO werelderfgoed en het oude deel is nog steeds volledig ommuurd. Zodra je binnen de stadsmuren bent, merk je al snel dat het een groot labyrint van straten, steegjes en pleinen is. Wat is er nu leuker dan hier te verdwalen? Overal zie je winkeltjes, eethuisjes en kleine markten. Mix dit met de vele musea, tombes en moskeeën en je snapt waarom je hier zeker een paar dagen kunt vertoeven. Een heerlijke stad om je roadtrip door Marokko te beginnen dus!

Voordelig vliegen naar Marokko? Via deze site  kun je heel eenvoudig prijzen voor verschillende luchthavens met elkaar vergelijken, en zo het meest voordelige startpunt voor je roadtrip route door Marokko kiezen. In dit artikel gaan wij uit van Fez als beginpunt, maar je kunt dus ook in een van de andere steden beginnen. 

roadtrip marokko fez

Bezoek de leerlooierijen bij Wadi Fes

Huur een auto en begin je Marokko roadtrip met een bezoek aan de leerlooierijen bij de rivier Wadi Fes, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van dit deel van Marokko. De tradities rondom deze looierijen gaan namelijk duizenden jaren terug. Je kunt bij bezoek het hele proces zien van de aankomst van de dieren tot en met de producten die van het leer worden gemaakt. Er zijn volop winkels waar jassen, schoenen en tassen gekocht kunnen worden. In de verfbaden krijgt het leer een kleurtje. De gebouwen rondom deze baden liggen hoger, dus vanaf de balkons heb je een mooi uitzicht op de drukte beneden.

Ook leuk om te doen in Fez: deze rondleiding door de Medina of boek een Marokkaanse cooking class.

Leerbewerking Fez

Vervolg je roadtrip door Marokko naar de Romeinse ruïnes Volubilis

Op iets meer dan uur rijden van Fez zijn nog meer mooie bezienswaardigheden in Marokko te vinden, de ruïnes van Volubilis. Volubilis is door de Romeinen gesticht in het jaar 3 voor Christuts en bleef tot de 8ste eeuw na Christuts een belangrijke stad. Vandaag de dag staat er niet veel meer overeind. Een deel van de stenen is gebruikt om Meknes mee te bouwen. Er staan nog wel een aantal poorten en een deel van de Basiliek rechtop. Zeker de ‘hoofdlaan’ met aan beide kanten kolommen is erg indrukwekkend. Je ziet de Romeinen er nog zo lopen. Hier een daar zijn ook nog een aantal originele mozaïeken te vinden, zoals in het voormalige badhuis.

Volubilis basiliek

Struin door de souks van keizerstad Meknes

Een klein stukje rijden van Volubilis ligt Meknes, een goede tweede stop tijdens je Marokko roadtrip. Meknes is één van de andere vier keizerlijke steden van Marokko. De stad is eigenlijk altijd overschaduwd door de zusterstad Fez, maar is zeker een bezoek waard. De souks en grote moskee zijn de highlights van de stad. De persoon met de meeste invloed op de ontwikkeling van Meknes was Moulay Idriss. Deze sultan heeft veel paleizen, moskeeën en andere interessante gebouwen laten bouwen. Zijn eigen mausoleum is een ook indrukwekkend gebouw met prachtige bogen, kolommen en mozaïek in de welbekende Marokkaanse stijl. Meknes heeft dus zeker voldoende bezienswaardigheden voor een interessante stop tijdens je roadtrip route door Marokko. 

Meknes

Vervolg je route door Marokko op 4000m hoogte in het Atlasgebergte

Het Atlasgebergte heeft bergen met pieken tot zo’n 4000 meter hoogt. Je kunt hier geweldige trekkingen maken. Het is wel aan te raden om met een gids te gaan, want de paden zijn niet altijd even duidelijk. En wist je dat je in de winter ook kunt skiën in het Atlasgebergte? In de dorpen Ifrane en Oukaïmden zijn enkele pistes te vinden. Verwacht geen Alpen, maar mocht je plannen hebben om tussen januari en maart naar Marokko te gaan dan behoort skiën dus tot de mogelijkheden. Dit betekent ook dat je schitterend kunt hiken in het Atlasgebergte. Je kunt er zelfs meerdaagse hikes lopen. Reizen in Marokko is gemakkelijk en het rijden ook. De weg van Fez naar het zuiden is ruig, maar ook rustig. Je rijdt door een bijzonder uitgestrekt landschap afgewisseld met bergpassen en ravijnen. Het dorp Midelt is een prima plek om te stoppen voor de nacht.

Onderweg Marokko III

Hiken in het Atlasgebergte

Heb je voldoende tijd tijdens je roadtrip door Marokko? Overweeg dan om een mooie trekking in het Atlasgebergte te maken. Van hikes van een dag tot meerdaagse trekkingen van 3 dagen of zelfs een week, alles is hier mogelijk. En zeker de moeite waard! Hulp bij het regelen nodig? Via Bookatrekking boek je eenvoudig een trekkiing incl. route, gids en eventuele overnachtingen. Bijvoorbeeld deze eenvoudige trekking van 1 dag, of deze prachtige 2-daagse trekking door drie valleien

Bekijk alle trekkingen in het Atlasgebergte >>

Overnacht in de Sahara woestijn, een bijzonder hoogtepunt van een roadtrip Marokko

Bij een roadtrip Marokko mag een bezoek aan de woestijn natuurlijk niet ontbreken. Merzouga is één van plaatsen van waaruit de Sahara redelijk goed toegankelijk is. Vanuit Midelt is het een halve dag rijden. Wanneer je op tijd vertrekt, ben je op tijd om in de namiddag nog mee te kunnen met een dagexcursie of overnachting in de woestijn. Je kunt overnachten in één van de kasbahs (woestijnfort) in Merzouga. Leuker is het om te verblijven in de woestijn zelf. 

Tip: boek vooraf een woestijntour >>

Je neemt plaats op een dromedaris en rijdt in een caravaan achter elkaar aan de woestijn in. Zandduin op en zandduin af, voordat je het weet zie je alleen nog maar zand en de dromedaris voor je. Na een kleine twee uur gehobbeld te hebben op de dromedaris zegt je lichaam dat je klaar bent om af te stappen. Net als je dat punt hebt bereikt, komt het Berber tentenkamp in zicht. Je overnachtingsplek voor die nacht. Het tentenkamp bestaat uit een serie van lage, maar brede tenten, zodat deze beter bestand zijn tegen de elementen. Ze staan in een cirkel, zodat een soort van muur ontstaat die beschermt tegen opwaaiend zand. Er wordt een waar feestmaal klaargemaakt en na een avond met Berber muziek en sterke verhalen van de gidsen en andere toeristen is het tijd om naar je tent te gaan. Het is dan inmiddels flink afgekoeld en je acht dekens tellende bed is heerlijk warm. Een bijzondere ervaring om in een woestijn te slapen en het is zeker een van de hoogtepunten van je Marokko roadtrip!

Sahara CaravaanMerzouga sahara, roadtrip marokko

Vervolg je route door de indrukwekkende Dades Gorge en Todra Gorge

Het zuidoosten van Marokko ligt op het scheidingsgebied van de Atlas en de Sahara. In dit gebied komen de bergen en woestijn bij elkaar. De stenenwoestijn wordt op verschillende plaatsen onderbroken door oases. Hier staan talloze dadelpalmen die zorgen voor wat groen en de nodige schaduw. De bergen zijn echter hier en daar zo uitgesleten dat er kloven zijn ontstaan. Twee van deze bergkloven zijn met de auto toegankelijk: De Todra Gorge en de Dades Gorge. De meest indrukwekkende van deze twee is de Todra Gorge. Aan beide kanten van de weg schieten de wanden 300 meter recht omhoog. Op haar smalst liggen de wanden slechts enkele meters uit elkaar. Vanuit deze kloof kun je enkele trekkingen maken, de bergen in gaan of de Tinerhir vallei in. De Dades kloof doet niet veel onder voor haar concurrent, maar deze kloof is minder smal. De weg naar de Dades kloof is daarentegen wel weer indrukwekkender. Hij loopt langzaam naar boven en dichtbij de top bevindt zich een hotel. Wanneer je hier verblijft heb je een adembenemend uitzicht over de bergkloof. Zeker een aanrader tijdens je roadtrip door Marokko dus! 

Todra Gorge I Todra Gorge II

Onze aanraders voor accommodaties tijdens je roadtrip Marokko

Wandel tussen de palmbomen in de Skoura oase

De volgende stop op je route door Marokko is de Skoura oase. Dit is geen cliché oase met een kleine vijver die omringd wordt met palmbomen middenin een zandwoestijn, maar het komt er wel dicht in de buurt. Skoura is een klein, slaperige dorpje gelegen in een groene vallei waar volop palmbomen groeien en meerdere kasbahs staan. Als je een echte oase wilt verkennen, is Skoura de ideale plek. Een lokale gids neem je graag mee in de wirwar van palmbomen, irrigatiekanalen en gewassen. Vanaf het dakterras van één van de kasbahs kun je, onder het genot van een sterk kopje koffie, genieten van al het groen in de woestijn.

UItzicht Skoura

Overnacht in een kasbah tijdens je Marokko roadtrip

Overnachten in een kasbah kan in Skoura, een unieke verblijfplaats. Een kasbah fungeerde vroeger als een soort van versterkt paleis of fort. Een plek om te ontsnappen aan aanvallen en koud weer. Het zijn flinke gebouwen, vaak met vier torens, smalle ramen en rijkelijke decoratie. De stenen waar de kasbah mee gebouwd zijn, komen van de omliggende grond gemixt met water en soms stro. Dit zorgt ervoor dat ze opgaan in de omgeving. Er zijn tientallen ruimtes in een kasbah. Elke ruimte dient een ander doel, van stal tot slaapkamer. Bezoek tijdens je roadtrip door Marokko zeker een keer een kasbah. Nog leuker is het om een keer te overnachten in zo’n typische Marokkaanse woestijnfort. Er zijn hele luxe kasbah’s, maar ook goedkope, basic kamers te boeken. 

Overnachten in een kasbah? Vind een overnachting in Skoura >>

Skoura Kashbah II

Waan je een filmster in de Atlas filmstudio bij Ouarzazate

Het leuke van rondreizen in Marokko met een auto is natuurlijk dat je kunt stoppen wanneer je wilt. Ben je een filmliefhebber? Dan is een stop in Ouarzazate een must. In dit stadje bevinden zich maar liefst twee filmstudio’s. De Atlas film studio is leuk om te bezoeken. Hier kun je over filmsets lopen van bekende en minder bekende films. Een bizarre ervaring om het ene moment in ‘Tibet’ te lopen en het volgende moment in een set die Jeruzalem voor moet stellen. Een aantal bekende films die in de omgeving van Ouarzazate zijn opgenomen: Babel, Sex and the City 2, The Mummy en Gladiator. Een ander dorp dat zelf regelmatig onderdeel is geweest van films is Ait Ben Haddou. Ook dit UNESCO dorp is een stop tijdens je roadtrip Marokko meer dan waard. Het is een opeengepakte verzameling van kasbahs die je zonder gids eenvoudig zelf kunt verkennen. Ouarzazate en Ait Ben Haddou zijn dus zeker leuke bezienswaardigheden om op te nemen in je roadtrip route door Marokko! 

Route tip: reis je niet met de auto? Je kunt Ouarzazate en Ait Ben Haddou ook met een dagtour vanuit Marrakech bezoeken.

Film Studio Quarzazate

Via haarspeldbochten naar de laatste bestemming van je Marokko roadtrip: Marrakech

De echte rit op de route richting Marrakech begint vanaf Ouarzazate. Het Atlasgebergte moet namelijk nog een keer bedwongen worden. De Tizi-n-Tichka bergpass brengt je tot 2260 meter hoogte. Voornamelijk de rit naar beneden bestaat uit een groot aantal haarspeldbochten, waarbij je om de paar meter eigenlijk wil stoppen voor een foto. Deze route van Ouarzazate naar Marrakech is dus op zichzelf al een van de highlights van je roadtrip door Marokko en mag alleen al daarom niet in je reisroute ontbreken.

bergpas Marokko

Eindig je roadtrip route door Marokko in de bruisende stad Marrakech

Eén van de bekendste steden van Marokko is toch wel Marrakech. In deze reisroute is Marrakech de laatste stop in je Marokko roadtrip. Marrakech is vanwege haar ligging sinds de stichting in 1062 één van de belangrijkste steden van het land. Om het status te geven heeft iedere heerser zijn stempel op de stad gedrukt met de bouw van allerlei prachtige gebouwen. Er zijn hier dus genoeg highlights te verkennen! Marrakech is meer dan de oude stad, maar als toerist is het ommuurde deel het meest interessant en één van de belangrijke bezienswaardigheden van Marokko. De oude stad is opgedeeld in een aantal delen zoals het joods kwartier, Gueliz en de souks.

De leukste dingen om te doen in Marrakech, om je roadtrip Marokko mee te eindigen

Verreweg het leukst om te doen in Marrakech is om simpelweg te verdwalen in de Medina, de oude stad. Je krijgt zo een kijkje in het dagelijks leven van de Marokkanen. Overal zie je winkeltjes, bakkerijen, slagers en noem maar op. Ben je op zoek naar de mooiste souvenirs stop dan zeker in de souks. Onderhandelen hoort erbij, maar je komt met de mooiste spullen thuis. Sluit de dag af met een diner bij één van de restaurants rondom het bekend Jemaa el-Fna plein. Na zonsondergang komt dit plein pas echt tot leven met slangenbezweerders, verhalenvertellers en straat verkopers. Marrakech is vrij groot en er is zoveel te doen dat ook een citytrip naar Marrakech alleen al een leuke reis op zichzelf is.

Meer tips om te doen in Marrakech: Lees ons artikel met de leukste bezienswaardigheden van  Marrakech.

soukh marrakech marokko bezienswaardighedenJemaa El Fana plein avond

Ook leuk om te doen in Marrakech

 

 

Slapen in een riad

Als je in Marrakech bent, slaap dan zeker één nacht in een riad. Een riad is een traditioneel Marokkaans huis of paleis met een binnentuin en het stamt af van het Arabisch woord voor tuin: ryad. Je hebt riads in verschillende soorten en maten, van ontzettend luxe hotels tot kleine familie hostels. Erg leuk om een keer te ervaren als je in Marokko op vakantie bent. 

In een riad slapen tijdens je Marrokko roadtrip? Lees dan onze tips voor een riad hotel in Marrakech.

Riad Marrakech

Checklist voor je roadtrip Marokko

  • Wat neem je mee? Bekijk onze favoriete reisspullen in onze travelshop
  • Voordelig naar Marokko? Vergelijk de beste deals voor vliegtickets
  • Ga je roadtrippen door Marokko? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
  • Met de auto naar het vliegveld? Vind een goedkope parkeerplaats bij het vliegveld
  • Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Marokko in huis
  • Better safe than sorry, zorg voor een goede reisverzekering
  • Ontdek het beste van Marokko. Vind de leukste tours en boek ze alvast online
  • Marokkaans leren koken? Volg een cooking class in Marrakech of Fez!
  • Air miles sparen met je creditcard? Kies voor een AMEX creditcard

Auto huren in Marokko

Zoals je hebt kunnen lezen is Marokko een ideale bestemming om per huurauto te verkennen. Met de auto kun je net wat meer bezienswaardigheden en andere hoogtepunten ontdekken dan wanneer je met openbaar vervoer reist. Een auto huren voor je roadtrip door Marokko is heel makkelijk, net als het rijden in Marokko. Op bijna alle vliegvelden in de verschillende steden, vind je verhuurbedrijven. Wil je geen rondreis maken, maar een ander ophaal- en afleverpunt kiezen, dan kan dat vaak tegen een meerprijs. Wil je bij aankomst zeker weten dat je direct in de auto kunnen stappen zonder gedoe? Regel dan je huurauto al voordat je naar Marokko gaat bij een gerenommeerd autoverhuurbedrijf. Het goedkoopst huur je vaak via Rentalcars, maar wil je geen gedoe met extra, onverwachte kosten of kleine lettertjes, dan is de all-in verhuur van Sunnycars echt een aanrader. Fijn hieraan is dat bijvoorbeeld dekking voor ruiten, banden, dak en bodem ook bij je verzekering in zit. Iets wat wel verstandig is om te hebben als je door het Atlasgebergte gaat roadtrippen. Zo weet je zeker dat je roadtrip Marokko goed van start gaat en dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. 

Vind hier je huurauto >>

Hulp bij het organiseren van je roadtrip door Marokko? 

Wil je graag een roadtrip of individuele rondreis door Marokko maken langs de mooiste bezienswaardigheden en andere highlights, maar wil je niet alles zelf regelen? Via Riksja travel kun je een rondreis op maat laten maken of een roadtrip Marokko samenstellen met behulp van bouwstenen. Ook heeft deze reisorganisatie kant en klare rondreizen door Marokko die je kunt boeken. 

Bekijk het volledige aanbod individuele rondreizen >>

Meer bezienswaardigheden en plaatsen in Marokko verkennen

Marokko is dichtbij, anders, exotisch, lekker, veilig maar bovenal erg mooi. Zowel in de winter als de zomer kun je op veel plekken in dit Noord-Afrikaanse land terecht. Deze reisroute voor een roadtrip Marokko richt zich vooral op het centrale gedeelte van Marokko, van Fez tot Marrakech. Maar wist je dat er nog veel meer prachtige steden en bezienswaardigheden zijn die het bezoeken waard zijn? Je kunt alle kanten op met een Marokko roadtrip. Ga bijvoorbeeld surfen in Taghazout in het zuiden van Marokko. Of reis juist naar het noorden, naar de blauwe stad Chefchaouen waar je perfecte Instagramfoto’s maakt en heerlijk kunt wandelen in de omgeving. Direct aan de overkant van Spanje, in het noorden van Marokko, ligt de populaire badplaats Tanger, waar je ook heerlijk op vakantie kunt. Het land heeft genoeg highlights voor een prachtige rondreis, strandvakantie en/of stedentrip!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen