Meteen naar de content

Chefchaouen, de blauwe stad in Marokko, en de Route d’Akchour

jorijn mulder, reisblogger ikwilmeerreizen.nl

Door Jorijn

Marokko

Stedentrip

In het noorden van Marokko, grenzend aan het Atlasgebergte, ligt het plaatsje Chefchaouen, ook wel de blauwe stad van Marokko genoemd. Chefchaouen is een steeds populairdere stop geworden voor veel reizigers tijdens hun vakantie, en niet zonder reden. Chefchaouen is namelijk charmant, compact en vooral erg fotogeniek. Tel daar de prachtige omgeving en nabijgelegen Route d’Akchour bij op, en je bent zo een aantal dagen zoet in de blauwste stad van Marokko.

Chefchaouen, de blauwe stad van Marokko

Wanneer je in Chefchaouen, door de locals vaak afgekort als “Chaouen”, aankomt, springt het kleurenpalet van de stad direct in het oog. Chefchaouen staat niet voor niets bekend als de blauwe stad van Marokko. Een groot deel van de huizen is geverfd in een heldere tint blauw. Vooral het hoger gelegen deel van de stad is ongelofelijk fotogeniek en een genot om in rond te dwalen.

Marokko Chefchaouen

Waarom is Chefchaouen een blauwe stad?

Er zijn verschillende theorieën voor de ‘blauwheid’ van de stad. Zo zou de specifieke tint blauw waarin de huizen zijn geverfd muggen afschrikken en zorgen voor verkoeling. Volgens een andere theorie was de kleur aanvankelijk alleen te vinden in het Joodse deel van de stad. Het aantal blauw gekleurde huizen nam in rap tempo toe nadat er in 1930 veel Joden vanuit Europa naar Chefchaouen waren gevlucht. Volgens het Joodse geloof is blauw een spirituele kleur en staat het symbool voor God en de hemel. Welke theorie ook de waarheid mag zijn, mooi is het zeker! En tegenwoordig is de blauwe stad dan ook een toeristische trekpleister.

Winkelen in de blauwe stad

De straatjes van de oude stad van Chefchaouen zitten vol met winkeltjes waar verkopers kleedjes en diverse andere waren aanbieden. Op het eerste oog zijn de verkopers erg vriendelijk, ze begroeten je en zullen je zelfs uitnodigen voor een kopje thee binnen. Wees echter op je hoede, achter deze vriendelijkheid schuilt maar één doel en dat is jou met een hoop spullen laten vertrekken die je eigenlijk niet nodig hebt. Indien je niet geïnteresseerd bent is het dan ook verstandig de uitnodigingen van deze verkopers beleefd, maar resoluut af te slaan. Zie je wel leuke souvenirs die je graag wilt kopen, ding dan behoorlijk af. Dit is gebruikelijk in Marokko.

Eten in Chefchaouen

Als je trek hebt gekregen van het dolen door de vele steegjes en straatjes, zijn er in Chefchaouen meer dan genoeg opties voor gezellige restaurantjes. In het midden van de oude stad bevindt zich een groot plein, waar vooral de wat luxere restaurants gevestigd zijn. Voor een authentiekere ervaring kun je op zoek gaan naar de wat kleinere eettentjes, die veelal achterin steegjes weggestopt zijn. Eén daarvan is Bab Ssour, een erg compact en knus restaurantje, dat zich in een zijstraat van het plein bevindt. Hier kun je ’s middags of ’s avonds terecht voor een heerlijke Marokkaanse tajine.

Marokko Chefchaouen

Wandelen in de omgeving tijdens je Chefchaouen vakantie

Bij het vallen van de avond loont het om vanuit de stad omhoog te lopen, richting de berg. Eenmaal boven de stad is de zonsondergang prachtig te zien, maar ook overdag biedt deze plek een fantastisch uitzicht over Chefchaouen. Heb je zin om een stuk te wandelen, loop dan verder door vanaf dit punt. Je komt dan op een klein paadje dat langs twee kleine moskeeën en wat plattelandshuisjes loopt. Dit pad kun je in principe blijven volgen tot je de vallei uit bent. Voor wat meer uitdaging kun je de berg die boven de stad uittorent beklimmen, of een taxi nemen richting de Route d’Ackhour.

Marokko Chefchaouen Route Akchour

Door ons geselecteerde accommodaties in Chefchaouen

Route d’Akchour

Ben je uitgekeken in de blauwe stad en wil je nog wat meer van de omgeving zien tijdens je vakantie in Chefchaouen? Vanuit Chefchaouen is het, zoals gezegd, mogelijk enkele wandelingen te maken in de omgeving, maar de mooiste tocht die je hier kunt maken is de Route d’Akchour. De Route d’Akchour bestaat eigenlijk uit twee delen, één daarvan is een relatief korte hike naar een oude natuurlijke brug, ook wel bekend als de God’s Bridge. Het andere deel is een wat langere tocht naar de waterval van Akchour, de Grand Cascade d’Akchour. Als je beide delen wilt hiken is het verstandig om een hele dag uit te trekken voor de tocht, die totaal 6 tot 7 uur in beslag neemt.

Chefchaouen marokko

Hike naar de waterval, Cascades d’Akchour

Als je slechts één deel van de route d’Akchour wilt hiken is de tocht naar de waterval van Akchour het mooist en het meest gevarieerd. Dit pad loopt door bossen en langs velden, de rivier moet meerdere malen worden overgestoken, en de kans is groot dat je wat aapjes en bijzondere vogels spot. Overigens staat de trail niet erg duidelijk aangegeven en het kan dan ook even zoeken zijn tot je het juiste pad hebt gevonden. Het eindpunt van de trail is de waterval, Grand Cascade d’Akchour, waarnaast een terrasje is gebouwd. In de winter was dit compleet verlaten, maar tijdens het hoogseizoen is het mogelijk om hier wat te drinken te halen.

waterval chefchaouen akchour marokko

Hiken naar God’s Bridge

Als je voor de hike naar God’s Bridge kiest, heb je twee opties; één pad loopt bovenlangs de vallei en eindigt bovenop de brug, het andere pad loopt langs de bodem van de vallei en eindigt onderaan de brug. Het pad dat bovenlangs loopt is pittiger, maar ook bij het lagergelegen pad komt wat klim en klauterwerk kijken. Indien het niet te droog is geweest moet je ook af en toe door een plas kristalhelder water waden, wat dus ook betekent dat het mogelijk is om even een verkoelende duik te nemen! Voor beide paden geldt dat het een klein uur in beslag neemt tot je de brug bereikt hebt.

route akchour chefchaouen

Zoals gezegd kun je beide routes ook met elkaar combineren. Je bent dan een volle dag aan het hiken, begin dus vroeg en neem voldoende eten en drinken mee!

Checklist voor je vakantie Chefchaouen

Beste reistijd voor een vakantie Chefchaouen en Akchour

Chefchaouen en Akchour zijn het hele jaar door te bezoeken. In de zomermaanden kan de temperatuur flink oplopen en kan het erg druk zijn in de blauwe stad van Marokko. In de winter is de temperatuur in Marokko een stuk aangenamer en is het er ook nog eens een stuk rustiger! Chefchaouen is dan ook een perfecte bestemming als winter escape. Maar ook in het voor- en najaar is dit een leuke stedentrip bestemming.

Hoe kom je in de blauwe stad van Marokko?

Vanaf Eindhoven kun je vaak voor slechts een paar tientjes een enkeltje naar Fez boeken. Vanaf hier is het een slingerende busrit van ongeveer 5 uur naar Chefchaouen. Een andere optie is de bus of grand taxi the nemen vanuit Tanger, dit neemt een kleine drie uur in beslag.

Verder reizen door Marokko

Zijn Chefchaouen en Akchour onderdeel van een rondreis Marokko? Lees dan ook onze reisroute voor een rondreis Marokko met huurauto, lees onze tips voor Tanger, surfparadijs Taghazout en natuurlijk een stedentrip Marrakech. Reizen door Marokko is ook de perfecte gelegenheid om te overnachten in een traditionele Riad. We hebben de mooiste riads in Marrakech voor je op een rijtje gezet!

Reacties

Laat je horen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg al onze reizen!

Wil je onze reizen live volgen? Dat kan! Op Instagram nemen we je met stories, fotoseries en reels mee naar onze reisbestemmingen. We delen tips én een flinke dosis reisinspiratie.

Volg onze reizen