Bezoek Marokko met een huurauto


Het continent Afrika wekt bij veel mensen een bepaald beeld op. Het voelt altijd ver weg en slecht toegankelijk. Wat veel mensen nog wel eens vergeten is dat Marokko ook op het Afrikaanse continent ligt. Dit leuke en veilige land ligt op slechts drie á vier uur vliegen vanaf Amsterdam en is goed te verkennen per auto. Wil jij ook een auto huren in Marokko? Zelf maakte ik deze roadtrip door Marokko en bezocht met een huurauto de belangrijkste bezienswaardigheden van Marokko.

Keizerstad Fez als startpunt van je roadtrip Marokko

Er zijn verschillende steden in Marokko waarop gevlogen kan worden, zoals Cassablanca, Marrakech maar ook Fez. Deze laatste is de oudste van het land en gesticht in 789. Fez is UNESCO werelderfgoed, en het oude deel van de stad is ook nog steeds volledig ommuurd. Zodra je binnen de stadsmuren bent, merk je al snel dat het een groot labyrint van straten, steegjes en pleinen is. Wat is er nu leuker dan verdwalen in deze levendige stad? Overal waar je bent zie je winkeltjes, eethuisjes en kleine markten. Mix dit met de vele musea, tombes en moskeeën en je hebt een stad waar je zeker een paar dagen kunt vertoeven.

uitzicht op Fez

Een bezienswaardigheid die je zeker moet bezoeken tijdens je roadtrip Marokko zijn de leerlooierijen bij de rivier (Wadi Fes). De tradities rondom deze looierijen gaat duizenden jaren terug. Je kunt bij bezoek het hele proces zien van aankomst van de dieren tot en met de producten die van het leer worden gemaakt. Er zijn volop winkels waar jassen, schoenen en tassen gekocht kunnen worden. Omdat de gebouwen rondom de verfbaden (waar het leer een kleur krijgt) hoger zijn heb je vanaf de balkons een mooi uitzicht op de drukte beneden.

Leerbewerking Fez

Volubilis & Meknes

Op iets meer dan uur rijden van Fez zijn de ruïnes van Volubilis te vinden. Volubilis is door de Romeinen gesticht in het jaar 3 v. Chr. en bleef tot de 8ste eeuw n. Chr. een belangrijke stad. Vandaag de dag staat er niet veel meer overeind. Een deel van de stenen is gebruikt om Meknes mee te bouwen. Er staan nog een aantal poorten en een deel van de Basiliek. Zeker de ‘hoofdlaan’ met aan beide kanten kolommen is indrukwekkend. Je ziet de Romeinen er nog zo lopen. Hier een daar zijn ook nog een aantal mozaïeken te vinden zoals die in het voormalige badhuis.

Volubilis basiliek

Niet al te ver van Volubilis ligt Meknes. Eén van de andere vier keizerlijke steden van Marokko. De stad is eigenlijk altijd overschaduwd door de zusterstad Fez. De stad is echter zeker een bezoek waard. De Soukh en grote moskee springen er uit. De persoon die de meeste invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de stad was Moulay Idriss. Deze sultan is degene geweest die de paleizen, moskeeën en de meeste andere interessante gebouwen heeft laten bouwen. Zijn eigen mausoleum is bijvoorbeeld een indrukwekkend gebouw met prachtige bogen, kolommen en mozaïek in de welbekende Marokkaanse stijl.

Meknes

Checklist voor je roadtrip Marokko

Niks vergeten? Vind al je reisbenodigdheden in onze travelshop
Vergelijk de beste deals voor vliegtickets
Ga je roadtrippen door Marokko? Vergelijk alvast de prijs van je huurauto
Begin gelijk met je reisvoorbereiding: Haal een reisgids Marokko in huis

Hoge Atlas gebergte

Dat Marokko bergen heeft met pieken tot 4000 meter zal bij sommigen nog wel bekend zijn. Je kunt geweldige trekkingen maken in het Atlasgebergte. Wat waarschijnlijk niet bekend is, is dat er in de winter ook geskied kan worden. In de dorpen Ifrane en Oukaïmden zijn hiervoor enkele pistes te vinden. Verwacht geen Alpen, maar mocht je plannen hebben om tussen januari en maart naar Marokko te gaan, behoort skiën dus tot de mogelijkheden. De weg van Fez naar het zuiden is ruig en rustig. Je rijdt door een uitgestrekt landschap afgewisseld met bergpassen en ravijnen. Het dorp Midelt is een prima plek om te stoppen voor de nacht.

Onderweg Marokko III

De Sahara

Bij een rondreis Marokko mag een bezoek aan de woestijn natuurlijk niet ontbreken. Merzouga is één van plaatsen van waaruit de Sahara redelijk goed toegankelijk is. Vanuit Midelt is dit een halve dag rijden. Wanneer je op tijd vertrekt, ben je op tijd om in de namiddag nog mee te kunnen met een dagexcursie of overnachting in de woestijn.

Je kunt overnachten in één van de kasbah (woestijnfort) in Merzouga. Leuker is het om te verblijven in de woestijn zelf. Je neemt plaats op een dromedaris en rijdt in een caravaan achter elkaar aan de woestijn in. Zandduin op en zandduin af, voordat je het weet zie je alleen nog maar zand en de dromedaris voor je, nou ja die ruik je ook.

Sahara Caravaan

Na een kleine twee uur gehobbeld te hebben op de dromedaris zegt je lichaam dat je klaar bent om af te stappen. Net als je dat punt hebt bereikt, komt het Berber tentenkamp in zicht. Je overnachtingsplek voor de nacht. Het tentenkamp bestaat uit een serie van lage, maar brede tenten, zodat deze beter bestand zijn tegen de elementen. Ze staan in een cirkel, zodat een soort van muur ontstaat die beschermt tegen opwaaiend zand. Er wordt een waar feestmaal klaargemaakt en na een avond met Berber muziek en sterke verhalen van de gidsen en andere toeristen is het tijd om naar je tent te gaan. Het is inmiddels flink afgekoeld en je 8 dekens tellende bed ziet er aangenaam warm uit. Als je er nu ’s nachts maar niet uit moet…

Sahara Tentenkamp

Atlas Gorges

Het zuidoosten van Marokko ligt op het scheidingsgebied van de Atlas en de Sahara. Het gebied waar bergen en woestijn bij elkaar komen dus. De stenenwoestijn wordt hier en daar onderbroken door oases. Hier staan dadelpalmen te over die zorgen voor wat groen en de nodige schaduw. De bergen zijn echter hier en daar zo uitgesleten dat er gorges zijn ontstaan. Twee van deze gorges zijn met de auto toegankelijk: De Todra Gorge en de Dades Gorge. De meer indrukwekkende van de twee is de Todra gorge. Aan beide kanten van de weg schieten de wanden 300 meter recht omhoog. En op haar smalst liggen de wanden slechts enkele meters uit elkaar. Vanuit deze gorge zijn enkele trekkingen te doen, de bergen of de Tinerhir vallei in. De Dades gorge doet niet veel onder voor de nabijgelegen concurrent. Deze gorge is minder smal maar de weg de gorge in is indrukwekkender. De weg loopt langzaam naar boven en dichtbij de top bevindt zich een hotel. Wanneer je hier verblijft heb je een adembenemend uitzicht terug de gorge in.

Todra Gorge I Todra Gorge II

Onze aanraders voor accommodaties tijdens je roadtrip Marokko

Door ons bezocht
Berber tent
Nomad Bivouac
MERZOUGA | Verblijf in een traditionele Berber tent omringd door zandduinen. 's Avonds kun je genieten van live muziek en heerlijk eten
Door ons bezocht
Hotel
Hotel Babylon Dades
DADES GORGE | Eenvoudige kamers, maar met ligging op het hoogste punt van de Gorge een mooie locatie met schitterend uitzicht vanaf balkon.
Door ons bezocht
Kasbah
Hotel Dar Es Salam
SKOURA | Overnacht in een schitterende, traditionele kasbah. Smaakvol ingericht en goede locatie om de oase van Skoura te verkennen.

Oasis Skoura

Het is niet de cliché oase van een kleine vijver omringd met palmbomen middenin een zandwoestijn, maar het komt in de buurt. Skoura is een klein slaperige dorp gelegen in groene vallei gevuld met palmbomen en kasbahs. Als je een echte oase wil verkennen is dit een prachtige plek. Een lokale gids neemt je mee in de wirwar van palmbomen, irrigatiekanalen en gewassen. Vanaf het dakterras van één van de kasbahs kun je, onder het genot van een sterk kopje koffie, genieten van al het groen in de woestijn.

UItzicht Skoura

Overnachten in een kasbah kan in Skoura, een unieke verblijfplaats. Een kasbah fungeerde vroeger als een soort van verstrekt paleis of fort. Een plek om te ontsnappen aan aanvallen en koud weer. Het zijn flinke gebouwen, vaak met vier torens, smalle ramen en rijkelijke decoratie. De stenen waar de kasbah mee gebouwd is, komen van de omliggende grond gemixt met water en soms stro. Dit zorgt ervoor dat ze opgaan in de omgeving. Er zijn tientallen ruimtes in de Kasbah, allen met een ander doel, van stal tot slaapkamer. Leuk om te bezoeken, leuker nog om in te verblijven.

Skoura Kashbah II

De weg naar Marrakech

Ben je een filmliefhebber? Dan is een stop in Quarzazate een must. Er bevinden zich maar liefst twee film studio’s in het stadje. De Atlas film studio is leuk om te bezoeken, waarbij je over filmsets kunt lopen van bekende en minder bekende films. Een bizarre ervaring om het ene moment in ‘Tibet’ te lopen en het volgende moment in een set die Jeruzalem voor moet stellen.
Een ander dorp dat zelf regelmatig onderdeel is geweest van films is Ait Ben Haddou. Dit UNESCO dorp is een stop meer dan waard. Het is een opeengepakte verzameling van kasbah die je zonder gids eenvoudig zelf kunt verkennen.

Film Studio Quarzazate

De echte rit moet dan nog beginnen richting Marrakech. De Atlas moet namelijk weer bedwongen worden. De Tizi-n-Tichka bergpass brengt je tot 2260 meter hoogte. Voornamelijk de rit naar beneden bestaat uit een groot aantal haarspeldbochten, waarbij je om de paar meter eigenlijk wil stoppen voor een foto.

bergpas Marokko

Marrakech

Eén van de bekendste steden van Marokko is toch wel Marrakech. Vanwege de ligging is het sinds de stichting in 1062 één van de belangrijkste steden van het land. Om het status te geven heeft iedere heerser zijn stempel op de stad gedrukt met de bouw van allerlei prachtige gebouwen. Marrakech is meer dan de oude stad, maar als toerist is het ommuurde deel het meest interessant en één van de belangrijke bezienswaardigheden van Marokko. De oude stad is opgedeeld in een aantal delen zoals het joods kwartier, Gueliz en de soukhs. Wanneer je dacht dat Fez een labyrint van straten, steegjes en pleinen was, doet Marrakech daar nog een schepje bovenop. Sterker nog de stad is groot genoeg en er is zoveel te doen dat een citytrip naar Marrakech alleen al een leuke reis op zichzelf is.

Soukh Marrakech

Verreweg de leukste activiteit in Marrakech is om simpelweg te verdwalen in de oude stad. Je krijgt zo een kijkje in het dagelijks leven van de Marokkanen. Overal zie je winkeltjes, bakkerijen, slagers en noem maar op. Ben je op zoek naar de mooiste souvenirs stop dan zeker in de soukh. Onderhandelen hoort erbij, maar je komt met de mooiste spullen thuis. Sluit de dag af met een diner bij één van de restaurants rondom het bekend Jemaa el-Fna plein. Na zonsondergang komt dit plein pas echt tot leven. Heb je ooit slangenbezweerders gezien? Dit is je kans.

Marokko is dichtbij, anders, exotisch, lekker, veilig maar bovenal erg mooi. Daarnaast is het een ideale winterbestemming.

Jemaa El Fana plein avond

Auto huren in Marokko?

Het is heel goed te doen om een auto te huren in Marokko en zo je eigen roadtrip te maken, waarbij je de leukste bezienswaardigheden van Marokko verkent. Op ieder vliegveld heb je verschillende verhuurbedrijven. Je kunt ook voor een ander ophaal- en afleverpunt kiezen. Vaak betaal je dan wel iets meer. Wil je bij aankomst zonder gedoe, direct in de auto kunnen stappen en weten waar je aan toe bent? Regel dan je huurauto voordat je naar Marokko gaat bij een gerenommeerd autoverhuurbedrijf. Auto huren Marokko kan bijvoorbeeld hier >>

+ There are no comments

Add yours