Haal alles uit je citytrip: 10 tips


Als reislustige Nederlanders nemen we vaak niet genoegen met één lange vakantie per jaar. Nee, er moet tussendoor ook nog gecitytript worden. Want dan zijn we er toch ‘even lekker uit'. En dat is ook zo. Zelfs met een weekendje weg, laad je jezelf weer een beetje op en zie je ook nog eens wat van ons mooie continent. Maar hoe haal je nu alles uit die korte citytrip? We geven 10 tips.

1. Boek een vroege vlucht

Om je tijd zo optimaal mogelijk te benutten is het slim om misschien een paar tientjes meer te betalen voor een vlucht die ‘s ochtends op tijd vertrekt. En voor de terugweg juist één in de avond. Dit scheelt je een vrije dag en een overnachting en kunt toch een volle dag op de plaats van bestemming besteden. Voor de meeste Europese citytrips hoef je tenslotte maar een paar uurtjes te vliegen. Via een tool als Skyscanner vind je eenvoudig een goedkope vlucht én kun je kiezen voor een heen- en terugvlucht die jou het beste uitkomt. En die paar tientjes extra voor slimme vluchttijden? Die zijn dat beetje extra tijd toch wel waard?

citytrip vliegen

2. Reis met alleen handbagage

Reizen met alleen handbagage is niet alleen goedkoper, het scheelt je ook veel kostbare tijd! Check online in en print zelf je boardingpass. Dan hoef je er alleen nog maar voor te zorgen dat je op tijd bent voor boarden! Meer dan uur van te voren aanwezig zijn op het vliegveld is dan echt niet meer nodig. En ook bij aankomst loop je direct vanuit het vliegtuig het vliegveld af. Niet meer hoeven wachten op je bagage is een verademing!

Bagageband

3. Stop een losse tas in je handbagage

Als je dan op tijd op de plaats van bestemming bent, hou er rekening mee dat je nog niet kunt inchecken. In de meeste ho(s)tels kun je jouw bagage wel stallen tot je mag inchecken. Je hoeft hier dus niet de halve dag op te wachten. Drop je bagage daarom snel in je ho(s)tel en trek de stad in! Op zo'n moment is het wel handig om je spullen voor de dag alvast paraat te hebben. Hier is een katoenen tas bijvoorbeeld erg handig voor. Deze stop je zo in je bagage en pakt hem er snel bij om de stad in te gaan. Een opvouwbare rugtas kan ook uitkomst bieden.

4. Koop een meerdaagse kaart voor het OV

De meeste Europese steden kennen een prima metronetwerk. Vaak kun je een meerdaagse kaart kopen waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van metro, tram en bus. Ideaal om zo de stad te doorkruisen. In de meeste reisgidsen vind je hierover goede informatie, zodat je gelijk bij aankomst de juiste OV-kaart kunt aanschaffen en er direct al vanaf het vliegveld gebruik van kunt maken.

Metrokaart Barcelona

5. Verken de stad per wijk

Zelf zijn we groot fan van de Time to Momo reisgidsen. In deze reisgids wordt de stad opgedeeld in verschillende wijken en is er per wijk een wandelroute uitgestippeld met bezienswaardigheden, restaurants, bijzondere winkeltjes en andere hotspots. Ook de ANWB Extra reisgidsen bieden vaak een aantal leuke wandelroutes. Het voordeel hiervan is dat je jouw citytrip op kunt delen in het verkennen van verschillende wijken en dus geen tijd verliest met het kriskras doorkruisen van de hele stad. Kies bijvoorbeeld twee wijken die dicht bij elkaar liggen op een dag. Zo kun je in bijvoorbeeld drie dagen toch de diversiteit van een stad ervaren.

100%-reisgids

6. Boek een tour aan het begin van je trip

Het zal inmiddels geen geheim meer zijn dat wij graag een tour plannen in onze trips. En niet alleen omdat dit vaak een super leuke activiteit is waarmee je de plaats van bestemming beter leert kennen. Tijdens zo'n tour kun je bij de tourguide vaak ook erg goede tips ontfrutselen voor de rest van je verblijf. Zo hoef je zelf niet meer te zoeken naar die hidden gems. En voorkom je dat je in een zwaar tegenvallend restaurant belandt na lang ronddwalen op zoek naar een leuke eetgelegenheid. Geen tijd of zin in een tour? Er zijn talloze andere manieren om een unieke ervaring te beleven, ook tijdens een kort verblijf. Check van tevoren bijvoorbeeld Trippy.com, waar je andere reizigers kunt vragen om hun unieke tips. Of eet bij een local thuis via BonAppetour.

Barcelona-foodtour

7. Draag laagjes kleding en comfortabele schoenen

Misschien herken je het wel, je bent al lekker de hele dag op pad en als de avond valt, moet je eerst terug naar je ho(s)tel om een warme trui te halen. Dit kan een flinke onderbreking van de dag zijn als je ho(s)tel zich net aan de andere kant van de stad bevindt. Denk er dus ‘s ochtends bij vertrek goed over na wat je die dag van plan bent en wees voorbereid op een onverwachte wending in de dag. Een dun shirt met lange mouwen prop je zo in je tas en biedt uitkomst als je voor het eten niet eerst terug wilt. Ook het dragen van comfortabele schoenen is gewoon slim. Flipflops zijn natuurlijk hartstikke leuk, maar als je echt een volle dag aan de wandel gaat, wil je ook aan het einde van de dag nog kunnen lopen. Zo hoef je ook niet steeds weer op de metro of bus te wachten, omdat je zere voeten hebt. Lopen gaat soms gewoon net even sneller en je ziet ook nog eens meer. Wees dus een beetje zuinig op die voetjes, want daarmee kom je uiteindelijk verder!

8. Laat je verrassen

Natuurlijk is het slim om je een beetje in te lezen voor je aan je citytrip begint. Toch kan het ook heerlijk zijn om je gewoon te laten verrassen. Je citytrip is echt niet alleen maar compleet als je alle highlights kan afvinken. Plan bijvoorbeeld een dag(deel) dat je zonder plan een wijk in trekt en gewoon de straatjes, winkeltjes of markt verkent. Laat jezelf gerust verdwalen! Door op een rustig tempo rond te dwalen, kun je de omgeving heel goed in je opnemen. Je krijgt zo echt een stukje van de stad mee. En grote kans dat je per ongeluk toch nog op een bekende highlight stuit. Of al dwalend zelf een hidden gem ontdekt! Wil je jezelf nog meer laten verrassen, boek dan eens een trip naar een onbekende bestemming. Bijvoorbeeld met srprs.me.

9. Kies een thema

Wil je jouw bestemming niet te oppervlakkig leren kennen, maar heb je ook niet veel tijd om de diepte in te duiken? Geef dan eens een andere draai aan je citytrip door te focussen op een thema. Denk aan food, street art, architectuur of bijvoorbeeld een bekend persoon uit die stad. Probeer tijdens je trip zoveel mogelijk gerelateerd aan dit onderwerp te ontdekken. Dit helpt je bij het maken van keuzes en aan het einde van je trip heb je toch het gevoel dat je in ieder geval een deel van de stad écht ontdekt hebt.

street art bij LX Factory

10. Maak notities

Een reisdagboek bijhouden is niet alleen leuk bij lange reizen. Door naast fotograferen ook op papier te zetten wat je ziet, beleeft en voelt, ben je bewuster van je omgeving. Om je hierbij een handje te helpen is het City side walks journal super leuk! Het heet niet voor niets ‘a travel journal for exploring your city'. In het boekje vind je niet alleen hele gave opdrachten die je anders naar een stad laten kijken, ook kun je hierin je to-do activiteiten voor de dag noteren, reviews voor jezelf schrijven over de hotspots die je hebt bezocht en gewoon heel veel notities maken. Hou je het liever simpel? Dan is het One line a day boekje misschien iets voor jou.

side-walks-journal

Ook een stedentrip maken? Regel het zelf óf boek bij een reisorganisatie

Ga je je stedentrip zelf regelen? Om de goedkoopst mogelijke vlucht te vinden, raden wij aan om via Skyscanner vliegtickets te vergelijken. De goedkoopste huurauto’s vind je via EasyTerra, maar wil je geen gedoe met lastige autoverzekeringen of kleine lettertjes? Huur dan je auto bij Sunnycars. De leukste tours voor je vakantie vind je op GetYourGuide. Een van de leukste manieren om een stad te leren kennen is tijdens een fietstour via Baja Bikes. Een andere originele manier om een stad te ontdekken is via een Escape tour. Een voordelige parkeerplaats op loopafstand van een vliegveld in Nederland, België of Duitsland reserveer je via Parkos. Wil je opgehaald worden van het vliegveld op je bestemming? Boek dan een taxi via Welcome Pickups. En voor het boeken van accommodaties vinden wij Booking.com nog steeds de allerbeste!

Geen zin of tijd om zelf een stedentrip te organiseren of laat je je graag verrassen? Boek dan een stedentrip inclusief reis en verblijf bij één van onderstaande reisorganisaties. Check ook zeker de aanbiedingen, soms ben je met een package deal nog goedkoper uit ook!

Categories

+ There are no comments

Add yours